sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Biscuiti Truffle

by Seima



Biscuiti Truffle sint foarte gustosi si merg de minune la petrecerile cu copii si la sarbatorile de craciun.

Pentru 22 bucati avem nevoie de:


  • 100 gr ciocolata taiata

  • 45 gr unt

  • 55 gr zahar praf

  • un varf de cutit cu sare

  • 2 oua mici

  • esenta vanilie

  • 100 gr faina

  • 10 gr cacao

  • 0,5 lingurita rasa praf de copt

  • 90 gr zahar praf (pentru pudrat)
Untul si ciocolata se pun pe foc mic si se amesteca pana se va omogeniza compozitia, apoi adaugam zaharul si punem mixerul in functiune. Punem pe rand cate un ou si esenta de vanilie - mixam bine. Faina se amesteca cu cacao, un varf de sare si praful de copt (nu punem mai mult ca dupa aia se crapa biscuitii) si adaugam totul peste compozitia ciocolatoasa. Mixam bine, acoperim vasul cu o folie si punem aluatul la frigider 2 ore. Din aluatul racit se modeleaza bilutze de aproximativ 2,5 cm diametru, se tavalesc bine prin zahar praf, se aseaza in tava pe hartie de copt cu o distanta de 4 cm intre ele. Se vor coc la 160 grade C timp de 10-15 minute - cuptor preincalzit.Cand sunt gata, biscuitii se vor lasa 2 minute in tava, dupa care vor fi scosi si lasati sa se raceasca. Se pastreaza in caserole.


vineri, 30 ianuarie 2009

Prajitura care se separa (gen cremsnit)

by MC

Avem nevoie de:
  • 8 oua
  • un litru lapte dulce rece
  • 250 g unt sau margarina
  • 300 g zahar tos
  • 10 linguri faina
  • 50 g zahar vanilat

Mod de preparare: untul impreuna cu zaharul si 5 linguri de lapte se pun pe foc pana se topeste zaharul. Dupa ce compozitia s-a racit, adaugam galbenusele frecate separat, faina si laptele, amestecand continuu. La compozitie se mai adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare, amestecind cu lingura de lemn de sus in jos, ca sa fie ca "o spuma". Toata compozitia se pune in tava tapetata (cu ulei si faina). Se coace la foc potrivit cam 45 minute. Ultimele 5 minute, se da focul tare ca sa se rumeneasca). Imediat ce se scoate din cuptor se pudreaza cu zahar.

Se serveste rece, e racoroasa si foarte buna pentru zilele calduroase.

miercuri, 28 ianuarie 2009

Oua umplute cu ciuperci


by Petunie


  • 10 oua (sau cite vrea fiecare)
  • o ceapa
  • 2-3 ciuperci
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prajit
Se pun ouale la fiert. Intre timp, curatam ceapa, o taiem si o punem sa se prajeasca un pic. Adaugam ciupercutele taiate bucatele, sare si piper dupa gust.
Dupa ce au fiert ouale, le curatam, le taiem in jumatati pe lungime si scoatem galbenusurile. Punem la mixat ceapa, ciupercile si tot ce mai era prin tigaia de prajit, citeva galbenusuri, ma rog vreo 6 daca am pus 10 oua, 2-3 linguri de brinza Philadelphia (ca din aia am avut eu), patrunjel, busuioc si mixam pina ne iese o frumoasa crema cu care umplem albusurile. Se orneaza dupa cum vrem noi. Pofta mare !

Tort cu crema ganache


Acesta este tortuletul facut de ziua fetitei mele Isabella, la aniversarea celor trei anisori.


Blatul l-am realizat dupa reteta de amandine a Pocai: 6 oua; 200 gr zahar; 30 ml apa; 30 ml ulei; 20 gr cacao; 8 linguri cu faina (am pus cu agent de crestere)

Se bat albusurile bine de tot pina cind reusiti sa intoarceti vasul, iar compozitia nu cade. Apoi batem galbenusurile cu uleiul, zaharul si apa, dupa care amestecam intr-un vas mai mare cele doua compozitii. La viteza mica, unu la mixer sau cu o lingura de lemn, amestecam incetisor compozitia. Adaugam faina si cacaoa amestecam continuu tot la viteza mica. Daca doriti, puteti imparti compozitia egal in trei sa faceti 3 blaturi. Eu am facut doar unul de aceea nu am reusit sa-l tai uniform. Intr-o forma rotunda de diametru 24cm se coace blatul la 175° circa 30-35 de minute, iar ultimele cinci minute la 190°. Probati cu o scobitoare sa vedeti daca e copt.
Crema ganache dupa reteta lui Vero: 200 g ciocolata amaruie; 400 ml frisca lichida (asta in cazul meu ca a fost tortuletul micut)
Punem frisca intr-o cratita, apoi rupem ciocolata bucati si-i dam drumul in ea, punem pe foc si amestecam cu o lingura de lemn, pina se topeste ciocolata bine, sa nu cumva sa ramina bucatele de ciocolata netopita. Cind s-a topit toata cioco, luam de pe foc, lasam la racit si o dam la frigider pina a doua zi. Cind vrem sa asamblam tortul, scoatem crema de la frigider si o batem sau zbatem cu mixerul, pina obtinem o crema spumoasa, fina si gustoasa.
Pentru sirop: 400 ml apa; 200 g zahar; 2 plicuri capucino de ciocolata
Punem toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert, iar din momentul cand incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute.
Glazura (reteta o am dintr-o carte de bucate): 100 ciocolata rasa; 3 linguri apa; 50 g unt; 100 g zahar
Facem un sirop legat, din zahar si apa. Adaugam ciocolata data prin razatoare, apoi untul. Amestecam pina se topeste bine ciocolata si fierbinte turnam peste tort. Intindem bine cu un cutit fierbinte, lucrind repede ca sa nu se intareasca.
Taiem blatul, insiropam, punem crema, glazura, ornam si gata, il taiem si il papam, sau dupa cazul de fata, suflam intii in luminarele. O feliuta, nu prea reusita dar gustoasa.

marți, 27 ianuarie 2009

Savarine cu pesmet


by Istrate Lucia

Ingrediente
  1. compozitie: 5 oua; 6 linguri zahar; 6 linguri pesmet; un pic de sare
  2. sirop: un pahar de apa; 150 g zahar; 2 linguri rom
  3. pentru ornat 300 g frisca

Frecam galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc, apoi adaugam pesmetul. Separat batem albusurile bine apoi le adaugam la compozitie. Ungem formele de savarine cu unt si presaram faina. Umplem formele cu compozitia si le bagam in cuptor la foc puternic, bineinteles ca incalzim intii cuptorul. Facem siropul si insiropam savarinele, nu are importanta daca savarinele sau siropul sint calde. Le lasam la racit, timp in care facem frisca. Taiem capacelul la savarine, le ornam cu frisca, le mai punem si un mot tot din frisca si fructe confiate. Pofta mare !

Spaghetti alla carbonara

Ingrediente:

  • 200 g spaghete

  • sare

  • 3 oua

  • pancetta (kaizer pentru cine nu are ingredientul)

  • 3-4 linguri de parmigiano (parmezan)

  • piper

  • o lingurita ulei
Cum prepar eu spaghetele alla carbonara. Punem apa la fiert adaugam o lingura de sare, cind incepe sa clocoteasca, punem spaghetele si lasam sa fiarba cit scrie pe cutia lor, de obicei 12 minute ca sint facute cu faina de griu dur. In acest timp, taiem bucatele pancetta, punem tigaia de prajit la infierbintat cu un picut de piper negru macinat. Cind piperul incepe sa se prajeasca adaugam o lingurita de ulei, apoi adaugam pancetta.
Invirtim pina se prajeste un pic, dar nu prea mult ca dupa aia devine tare si e posibil sa raminem fara dinti.
Zbatem bine ouale, adaugam vreo patru linguri de parmigiano, ies si mai bune daca avem pecorino (brinza uscata de oaie), amestecam bine.
Daca spaghetele au fiert, le scurgem bine de apa, punem tigaia cu pancetta deasupra ochiului de aragaz care este inca cald, rasturnam spaghetele apoi ouale cu parmigiano, le amestecam repede, sa nu cumva sa se faca scrob ouale. Dupa care, le asezam pe farfurie si "voila" asta e spagheta mea. Pofta buna !


duminică, 25 ianuarie 2009

Placinta cu mere sau Torta di mele


by Stella


ingrediente


  • 4 oua

  • 15 linguri de zahar (circa 250 g)

  • 250 g de unt topit pe foc mic

  • coaja de la o lamaie ( posibil netratata)

  • 20 linguri de faina (circa 400 g)

  • un paharel de lichior ptr tort(gen limoncello)

  • 1/2 pahar de lapte

  • praf de copt (16 grame)

  • 2 - 3 mere (depinde de marime, posibil acrisoare) taiate felii groase
Se da drumul la cuptor la 180˚C. Punem untul sa se topeasca intr-o craticioara la foc mic, se unge forma cu unt si infaineaza sau se poate folosi hartie de copt. Curatam merele apoi pe taiem in felii groase (eu le-am taiat in 8), le putem pune intr-un vas cu apa si lamaie ca sa nu se innegreasca. Intr-un castron, batem ouale cu zaharul ( nu e necesar sa fie mixate mult, doar sa fie bine omogenizate), adaugam coaja de lamaie, untul topit, mixam rapid ( sau invartim cu lingura de lemn) ca sa nu coaca ouale de la caldura untului. Adaugam faina, laptele, lichiorul si praful de copt si amestecam bine. Adaugam apoi merele taiate, amestecam cu grija. Dupa ce varsam compozitia in tava, adaugam felii de mere deasupra. Dam la cuptorul preincalzit 45 min -1 h la 180°C. Incercam cu scobitoarea. Scoatem din cuptor si ungem cu gem de caise (asta ii va da un frumos luciu) si pudram cu zahar pudra. E foarte gustoasa calda, dar mai ales rece. Pofta buna !

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Tarte Tatin




by Maya


Ingrediente:


  • 5-6 mere( pentru forma de 28 cm Ø )

  • 50 g unt nesarat

  • 100 g zahar

  • aluat foietaj
Se aprinde cuptorul la 200°C apoi se trece la lucru. Curatati merele de coaja, casuta de sîmburi si le taiati sferturi. Ungeti tava cu unt si presarati zahar si asezati merele. Se acopera merele cu aluatul de foietaj si se da în cuptorul încalzit în prealabil la 200 °C. Puneti tava pe ce-a mai joasa sina a cuptorului.Daca foietajul e copt, dar caramelul nu are culoarea dorita,acoperiti tava cu folie de aluminiu deasupra,si coaceti mai departe cîteva minute. Se serveste calda.

vineri, 23 ianuarie 2009

Cornetti

by Laura A



Avem nevoie de:
  • 500 gr faina
  • 50 gr unt (eu folosesc unt pentru dulciuri, altfel nu-mi creste aluatul)
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 150 gr lapte
  • 150 gr zahar
  • 2 oua
  • marmelada, nuttela, crema pasticcera sau orice alta umplutura pentru cornuri
Incalzim foarte putin laptele. Cand e caldut il luam de pe foc si topim drojdia in el. Amestecam faina cu zaharul si cu untul tinut la temperatura camerei si rupt in mici bucatele. Adaugam si ouale intregi si framantam cat sa le amestecam cum trebuie. Adaugam treptat laptele si amestecam pana la omogenizare. In cazul in care e un pic lipicios framantati cu mana infainata.Rezultatul trebuie sa fie o bila care nu se lipeste. Se adauga in plus maxim o lingura de faina. Punem aluatul la crescut cam 2 ore. Se poate pune in cuptorul stins dar preincalzit in prealabil pt 20 minute la 40 grade (creste super frumos si mai rapid orice aluat).

Dupa aceste 2 ore scoatem pasta si o impartim in 3 bilute.Pe fiecare o intindem,o taiem cu un cutit,o umplem si o rulam de la baza spre varf(daca umpleti cu crema puneti mai mult la baza si mai putin spre varf).

Le asezam intr-o tava in care se pune hartie pergament si le lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. Le ungem cu un amestec de lapte(1 lingura)si un galbenus si le bagam in cuptorul preincalzit la 180 pt 15 minute.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Lonza ripiena/Cotlet de porc umplut cu fructe uscate

Reteta am vazut-o intr-o emisiune pe un canal italian.

Avem nevoie de:
  • 1 kg cotlet de porc
  • 1/2 kg de fructe uscate: smochine, prune, caise, pistacchi (fistic)
  • usturoi (adica doar un catel de usturoi)
  • o lingura de miere
  • un pahar de vin Marsala secco
Se ia bucata de carne iar cu cutitul taiem frumos in interior, formind un buzunarel ca al doamnei cangur, dar cu grija sa nu iesim pe dinafara
Taiem fructele si le punem intr-un castron impreuna cu un pahar de vin si le lasam la macerat cam jumatate de ora.

Scurgem apoi fructele de vin, adica nu rasturnam totul in buzunarelul format, ci doar fructele,
apoi cu ata alba (in cazul meu ata e colorata) coasem frumos gura buzunarului si legam bine carnea.
Facem mici taieturi in care bagam feliutele de usturoi,
dupa care o asezam in tava, punem vinul amestecat cu lingura de miere, sare, piper dupa gust, si feliute subtiri de unt.
Il bagam in cuptor la 180 de grade, pentru circa 50 de minute. Eu l-am mai lasat aproape un sfert de ora in plus, de frica sa nu cada fructele cind il tai . Din cind in cind, luati cu lingura suculet din tava si puneti peste carne. Daca vedeti ca, carnea se rumeneste prea tare, pune-ti o foaie de aluminiu deasupra. Inainte de a-l scoate din cuptor, incercati cu cutitul sa vedeti daca e prajit bine, apoi se indeparteaza ata, se lasa putin la racit, se taie feliute si cu lingurita puneti din suculet peste carnita.
Cotletlul se serveste cu cartofi la cuptor sau spanac, noi l-am servit cu salata de varza si rosii. Pofta buna !!!