sâmbătă, 28 februarie 2009

Pizza

Am facut pizza, dupa o reteta vazuta la televizor. A iesit, buna, buna, buna...
Ingredientele pentru aluat:
  • 500 g faina 00
  • 3/4 cubulet de drojdie de bere (al meu avea 42 g)
  • 300 - 400 ml apa
  • 2 lingurite sare
Punem intr-un vas faina, drojdia rupta bucatele, sarea si incepem sa adaugam din apa calduta. Nu adaugam toata apa, ci cite un pic amestecind mereu cu o lingura de lemn in sensul acelor de ceasornic, incercind sa adunam toata faina. Vom obtine un aluat elastic dar destul de molcut.Il acoperim cu un prosop si-l lasam la crescut intr-un loc caldut, pentru o ora. Intre timp, pregatim ingredientele pentru "ornat" pizza. In cazul meu: masline taiate in doua, 2 crenvursti, ciuperci taiate, hamsii (acciughe), mozzarella, suc de rosii amestecat cu un pic de sare, o lingura de ulei si origano.
Intr-o tava de aragaz unsa cu ulei (putem pune hirtie de copt unsa cu ulei), intindem aluatul cu miinile si cu lingurita "mizgalim" aluatul cu sucul de rosii dupa care incepem sa punem maslinele, ciupercile, hamsii, feliutele de crenvurste si la sfirsit mozzarella
si bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru circa 15-20 minute, aici depinde si de aragaz
In poza asta, bucata mea de pizza in farfurie, vedeti ca dedesubt nu e rumena prea tare pentru ca am pus hirtie de copt (tura viitoare voi renunta la ea) si nu e nici prea groasa pentru ca am folosit doar jumatate din cantitatea de aluat.
Pofta mare !

miercuri, 25 februarie 2009

Pasta con cavolfiore e fagioli

Mincarica sanatoasa, adica fara carne, dar destul de consistenta. Pasta cu conopida si fasole, asta a fost meniul prinzului de astazi, deci nu a fost felul 1, felul 2... ci amindoua in aceeasi farfurie, desert mai aveam de ieri.
Si aceste paste fac parte din "bucataria calabresa". Trecem la treaba...
Am rupt bucatele mici conopida si am fiert-o in apa cu sare. Dupa ce a fiert circa 4-5 minute la foc mare, nu mai mult ca dupa aia devine piure, am luat conopida si am pus-o in tigaia de prajit, unde asteptau cei 2-3 catei de usturoi taiati feliute si prajiti putin. Bineinteles ca fiecare pune cit usturoi vrea, sotul ar fi in stare sa puna o caciulie intreaga.
Adaugam si o cutie cu fasole maro, pestrite de care are fiecare, numai albe sa nu fie, ca dupa aia nu mai arata decorul colorat... De paleta asta, m-am folosit ca sa maruntesc conopida. Cind nu doreste sau cui nu-i plac fasolele, poate renunta la ele.


Le lasam pe foc, la foc mic si cu capac, pina cind sucul lasat de conopida si cel din fasole, devine ca o crema. In apa de la conopida, am mai adaugat un pic de sare, dupa care am pus pastele la fiert, asta cind a inceput sa fiarba apa. Am fiert pastele "al dente", le-am rasturnat in tigaia de prajit si am servit-o calda, calda... Usor, rapid si mai ales gustos. Pofta mare !

marți, 24 februarie 2009

Tarta frageda cu crema de lamiie/Crostata morbida alla crema di limone

Tarta moale cu crema de lamiie
qui la ricetta in italiano

E o tarta buna, buna, delicioasa pentru iubitorii de lamiie.
Pentru crema avem nevoie de:
  • un ou
  • 200 g zahar
  • 50 g amidon de cartofi
  • 1/2 litru de apa
  • sucul de la doua lamii
  • coaja rasa de la o lamiie
Pentru aluat:
  • 350 g faina
  • 150 zahar
  • 2 oua
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • coaja rasa de la o lamiie
  • 1/2 pliculet de praf de copt (8 g)
Incepem intii cu crema, amestecind toate ingredientele, punem vasul in baie de aburi (bain-marie), amestecind mereu sa nu se faca amidonul cocoloase. Daca lamiile sint mari, ca cele pe care le-am avut eu, adaugam la crema doar 400 ml de apa. Amestecam crema, pina se ingroasa bine, ca o gelatina groasa sau ca o peltea. Nu stiu sa ma exprim bine, dar cu cit e mai groasa, cu atit e mai buna.
Lasam crema la racit si trecem la facut aluatul. Amestecam toate ingredientele si ne pregatim sufleteste pentru framintarea aluatului, cu miinile bineinteles. Intindem aluatul in tava cu miinile, cu degetele, cum poate fiecare, lasind cam 1/5 din aluat pentru dungutele pe care le vom pune deasupra. Punem si crema care intre timp s-a racit... Infainam bine aluatul ramas, il intindem, taiem, decupam si vor rezulta fisiutele pe care le asezam deasupra. La mine sint cam strimbe, se vede ca e prima data cind incerc varianta asta.
Bagam in cuptorul incalzit in prealabil la 180, pentru circa 30 de minute. Asa arata scoasa din cuptor
M-am gindit sa le pudrez un pic, pentru decor.
Concluzion:
  1. la coaja de lamiie din crema se poate renunta fara probleme
  2. tarta e destul de "limonoasa/lamiioasa" ca sa zic asa, deci, daca lamiile sint mari se poate pune zeama doar de la o lamiie
  3. in varianta pentru copilasi, as inlocui lamiile cu portocale
  4. e bine de taiat cind e foarte rece si crema s-a intarit, altfel riscam sa se prelinga de pe tarta. Se poate observa din poze, ca eu am facut-o aseara si am taiat-o pentru pozat, astazi
Iar asta e feliuta mea, pe care am servit-o alaturi de o cafea cu lapte, hmmm... delicioasa

Spezzatino di vitello con piselli e pomodori


... mai pe romaneste mincarica de carne de vita cu mazare si rosii
Retetele sint cu denumire italiana, pentru ca aici am invatat sa gatesc, in tara adoptiva, desi mama facea mincarica de mazare cu carne, nu am fost niciodata curioasa sa stau linga ea, pentru ca aveam o vorba: "o sa invat sa gatesc cind o sa ma casatoresc, ca cine stie, sotului meu o sa-i placa mincarea facuta de mama ???" Si am invatat sa gatesc ca sa spun asa "mincare internationala"

Sa revenim la reteta de astazi. Ingredientele sint :

  • cca 700 g carne de vita
  • 250 g mazare
  • cca 400 g rosii
  • o ceapa
  • morcov
  • patrunjel
  • telina
  • 100 ml vin alb
  • ulei
  • sare
  • piper
Taiem in bucatele mici carnea si eliminam grasimea de pe ea. In prima poza e deja curatata si taiata, iar aici cum le-am curatat.

Taiem ceapa, morcovul, patrunjelul, telina si le prajim in doua linguri de ulei, pentru circa 5 minute la foc mic. Atentie sa nu se arda ! Adaugam carnea si o lasam pina se evapora apa din ea, la foc mai marisor, iar cind apa s-a evaporat, adaugam vinul sa imbatam un pic carnea...
lasam sa se evapore vinul, chiar sa se prajeasca dar foarte putintel, dupa care adaugam rosiile fara pielita, in cazul meu suc de rosii. Amestecam bine, adaugam sare dupa gust, acoperim cu capac si lasam la foc mediu pentru circa 30 de minute (eu am lasat o ora, pentru ca vitelul meu, era cam "vita batrina"), sau pina carnea e fiarta. Controlam din cind in cind sa nu se lipeasca de fundul oalei, iar daca este nevoie mai adaugam apa.
Cind carnea este fiarta, adaugam mazarea (in cazul meu e congelata), mai lasam 10 minute pe foc, adaugam un pic de piper negru macinat si... pofta mare !

luni, 23 februarie 2009

Cotechino con lenticchie


Cotechino di maiale este de fapt un fel de cirnat de porc, dar umplut in matele de chisca (asta cunosc cei din zona Moldovei ce este), iar "cotechino di maiale cu linte", este o specialitate care se serveste in noaptea de anul nou, lintea semnificind bani multi in viitorul an.
Si cum cotechino se gaseste in magazine pe tot parcursul anului, am spus sa mai fac o tura, poate avem mai mult noroc la bani (bineinteles ca glumesc).
Avem nevoie de :
  • cotechino
  • linte (eu am pus o cutie jumatate)
  • ceapa
  • morcov
  • patrunjel
  • suc de rosii
  • foi de dafin
  • piper negru macinat
  • ulei
  • sare
Taiem ceapa, morcovul si patrunjelul si le punem la prajit, doar pina se aureste un pic ceapa. Adaugam lintea, citeva linguri de suc de rosii, pentru culoare si gust, lasam sa fiarba la foc mic, pina scade. Punem sare, adaugam foile de dafin si un pic de piper macinat. Intre timp, punem cotechino la fiert, il lasam sa fiarba 20 de minute la foc mic.
Asta-i cotechino fiert si scos din punga lui...
Asta-i portia papata de mine, sper ca observati citi bani voi avea... 

iar aici e domnisorica mea, care a papat tot cind a auzit ca-i vorba de banuti pentru jucarii... 

duminică, 22 februarie 2009

Pasta sfoglia con ricotta e spinaci


Pasta sfoglia umpluta cu ricotta si spanac
Avem nevoie de:
  • pasta sfoglia (foetaj)
  • 300 g ricotta
  • 250 g spanac
  • sare
  • piper negru macinat (optional)
  • un ou
  • 50 g parmezan
  • lapte pentru uns
Fierbem spanacul in apa cu sare, il scurgem bine asta dupa ce s-a racit, il taiem marunt si-l amestecam cu toate ingredientele
Intindem pasta si o ungem cu compozitia rezultata, rulam frumos, ungem cu lapte si o bagam in cuptorul preincalzit, la 180° pentru circa 20 de minute, asta depinde de cuptor, eu am tinut-o 30 de minute, ultimele cinci minute cu cuptorul la 200°. Asa arata scoasa din cuptor...
Aici o feliuta pentru degustare, alaturi cu un pahar cu suculetul de la spanac. Mi-a fost mila sa-l arunc, asa ca i-am pus un pic de ulei de masline si l-am baut.
E foarte buna calduta, dar se poate servi si rece fara nici o problema, e dietetica ca sa zic asa si dispare rapid din farfurie...

Pasta con guanciale e fagioli

sau pasta cu "falcute" de purcel si fasole Reteta in italiana o am de aici
Avem nevoie de:

  • 300 g pennone

  • o ceapa

  • 200 grame guanciale

  • o cutie de fasole (sa nu fie albe)

  • rozmarin

  • sare

  • pecorino (brinza de oaie uscata)

  • piper
Intr-o tigaie punem ulei si prajim ceapa impreuna cu "falcutele" taiate cuburele, pina cind se rumenesc.
Adaugam fasolele cu tot cu zeama lor si lasam pina se formeaza o crema (atentie, nu trebuie sa fie prea uscate, ca altfel nu reusim sa condimentam pastele cu ele), dupa care punem un pic de sare si rozmarinul (sare nu punem prea multa, pentru ca fasolele sint cu sare)
Fierbem pastele in apa cu sare, iar dupa ce le scurgem le rasturam in tigaia de prajit (aragazul fiind inchis), punem brinza rasa (cam cit vrem noi) si un pic de piper negru macinat.
Indicatii: cind mincati nu uitati sa puneti si un pahar cu vin alaturi, culoarea o alegeti voi
Contraindicatii: nu mincati prea mult, ca s-ar putea sa va cada greu la stomac (eu am mincat pina mi s-a facut rau), sint gustoase si nu te poti opri din mincat.

sâmbătă, 21 februarie 2009

Spaghetti con calamari

Spaghetti, spaghetti, spaghetti, o mincare care nu lipseste de pe masa unui italian, deci si in cazul nostru avind jumatatea italiana, iar fetita jum-jum... Purcedem la facut papita.
Avem nevoie de:

  • spaghetti

  • calamari

  • suc de rosii

  • un catel de usturoi

  • jumatate de ceapa

  • sare

  • piper

  • ulei

  • o jumatate paharut vin alb

  • patrunjel
Din poza lipsesc citeva ingrediente, dar nu va pun sa le ghiciti, ca sigur veti cistiga...
Curatam calamarii de pielita, altfel riscam sa o gasim printre dinti, cam asa...
Dupa care ii taiem bucatele... Punem uleiul in tigaia de prajit, adaugam ceapa taiata marunt, catelul de usturoi taiat si el feliute subtiri (cui nu-i place usturoiul, il poate taia in doua, iar dupa ce fierbe un pic in sucul de rosii, il poate scoate). Dupa ce s-a "aurit" un pic ceapa, adaugam jumatate pahar cu suc de rosii, calamarii si patrunjelul.
Lasam circa 4 minute la foc mare , nu mai mult pentru ca, calamarii se intaresc si invirtim mereu sa nu se lipeasca. Adaugam sare si piper dupa gust, adaugam si vinul, mai lasam un pic si inchidem aragazul.
Intre timp fierbem spaghettile "al dente", scurgem apa si le condimentam cu suculetul cu calamari. Buon apetito !

joi, 19 februarie 2009

Pasta con fagioli


Reteta asta face parte din ciclul "amintiri din copilarie", e vorba de copilaria sotului meu calabres...
Incepem prin a face intii sucul de rosii. Ingredientele in poza alaturata: ceapa, usturoi, patrunjel, busuioc, suc de rosii, ulei si sare.
Taiem ceapa marunt, usturoiul feliute si le punem la prajit, lasam doar sa prinda culoare aurie.
Adaugam sucul de rosii si patrunjelul taiat marunt. Aproape de sfirsit adaugam busuiocul si sare dupa gust si inchidem aragazul. Cam asa trebuie sa arate sucul...

Mai avem nevoie de pasta micuta (ditali rigati), un cartof si fasole. Se pot folosi si fasole uscate si apoi fierte, eu am avut la cutie.
Punem apa la fiert, o jumatate de lingura de sare si cartoful taiat cuburele
Cind apa fierbe adaugam pasta iar cind e aproape gata, scurgem jumatate din apa, adaugam doua linguri din sucul de rosii, jumatate de cutie de fasole cu tot cu apa din ele. Si gata papa... asta-i pasta cu fasole in stil calabres. Mie imi place sa o maninc cu o ceapa alaturi iar sotului cu doua linguri de parmezan deasupra.

miercuri, 18 februarie 2009

Triangolini, yogurt e cioccolato



Reteta am luat-o pe de un site italian. Ricetta in italiano si trova qui
Pentru "triunghiuri cu iaurt si ciocolata", avem nevoie de:
  • 300 g faina 00
  • 125 g zahar de trestie (poate fi si zahar obisnuit)
  • 150 g unt
  • 100 g ciocolata amara
  • un pliculet praf de copt
  • 250 g iaurt (eu am pus de banane, dar se poate pune de care are fiecare)
  • cca 130 g lapte

Untul la temperatura camerei, il frecam bine sa se inmoaie un pic dupa care adaugam zaharul si lasam robotul sa-si faca treaba, pina devine o crema. Adaugam iaurtul si amestecam bine.

Dupa aia punem ciocolata topita si amestecam. Faina o amestecam cu praful de copt si cernem cite un pic peste compozitie, amestecind continuu. Nu adaugam toata faina sa nu se faca, cocoloase... Nu trebuie sa rezulte o compozitie prea tare, de aceea adaugam cite un pic de lapte. In reteta originala nu spune cit lapte, dar eu l-am masurat sa vad cam cit intra. Compozitia trebuie sa aiba o consistenta molcuta.

Ungem o tava cu unt si rasturnam compozitia in ea

si coacem la 180 grade (cuptor preincalzit) pentru circa 30 de minute, depinde si de cuptor. La mine dupa 20 de minute era gata, pentru ca prajitura nu trebuie sa se usuce, ramine molcuta in interior. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca bine, altfel riscam sa se rupa, dupa care o taiem in patrate, apoi patratul il taiem in doua si asa rezulta triunghiul (dar asta stie fiecare).
Compozitia se poate utiliza si pentru briose. Poftiti si serviti !

marți, 17 februarie 2009

Spaghetti con i broccoli

Dimineata am facut o mica vizita prin gradina sa vad ce verdeturi mai am. Am ochit broccolii si deja vedeam in fata ochilor, o farfurie plina cu spaghetti si broccoli. Ingredientele fiind putine si nu-mi lipsea nimic, am trecut la treaba.
Avem nevoie de:

  • spaghetti

  • broccoli

  • usturoi

  • sare

  • ulei
Am curatat broccolii, i-am pus la fiert in multa apa si o lingura cu sare mare.
Cind incepe apa sa fiarba, lasam vreo patru minute broccolii, sa se inmoaie doar un picut si-i scurgem de apa.
Punem in tigaia de prajit uleiul, circa 5-6 linguri pentru ca broccolii absorb mult ulei, taiem usturoiul feliute (eu am pus trei catei de usturoi)
iar cind acesta incepe sa se prajeasca un pic (nu-l lasati sa se arda, ca altfel se amaraste), adaugam broccolii si-i lasam la prajit, invirtind mereu timp de 2 minute.
Intre timp fierbem spaghettile in multa apa cu o lingura de sare, ca de obicei "al dente", apoi scurgem apa si le rasturnam in tigaia cu broccoli. Si gata... buon apetito !

luni, 16 februarie 2009

Pollo in crosta di patate


Am facut aseara fripturica de pui, dupa o reteta pe care am vazut-o pe un canal de televiziune italian.
Avem nevoie de:

  • un pui de circa 700 g (eu am pus pulpe)

  • 3 cartofi mici

  • o lingura de pesmet

  • o lingura de parmezan

  • 5 rosii mici

  • sare

  • piper

  • rozmarin

  • ulei cca 2 linguri

  • o ceapa

  • un catel de usturoi

  • un pahar cu apa
Portionam puiul/pulpele, taiem ceapa fidelute si usturoiul in doua, punem intr-o tigaie(tava) care sa mearga si pe aragaz si in cuptor, ceapa, usturoiul si peste ele carnea, adaugam si rosiile, sarea si apa

Intr-un castron punem cartofii taiati feliute subtiri si ii condimentam cu uleiul, pesmetul, parmezanul, rozmarin, sare si piper.

Amestecam totul bine, apoi ii asezam frumos deasupra carnii

Acoperim tigaia cu un capac si punem pe foc pentru circa 20 de minute sau pina vedem ca, carnea s-a fiert/prajit si cartofii sint moi. Daca mai este nevoie de apa, mai adaugati o lingurita, la mine nu a fost nevoie. Luam capacul si bagam tigaia in cuptorul preincalzit la 200 grade, pina cind cartofii se coloreaza frumos.
Si gata, pofta mare... mincarea este delicioasa iar fetita mea a servit o portie destul de mare, ea care maninca doar gratarel.