marți, 28 aprilie 2009

Piept de pui la cuptor



Aceasta reteta face parte din categoria celor sanatoase si rapide... pentru copii mici si mari...
Avem nevoie de:
  • piept de pui
  • snacks/chips-uri/patatine (in italiana)
In cazul meu, am "palmat" ca sa nu zic "furat" chips-urile Isabellei, le-am farimitat cu miinile cit de marunt am putut...
Hmmm, am avut cam putine si le-am amestecat cu altele dar mai albe si de alta calitate. Gresit, sa nu faceti ca mine, ca altfel nu vor mai fi frumoase si colorate. Si inca ceva, sa fie punga desfacuta proaspat, adica sa fie crocante nu molcute.pieptul il taiem/transam in felii subtiri, fara sa punem sare ca chips-urile sint sarate si au si ulei, deci nici ulei nu putem pe carne
Luam cite o bucatica de piept, o punem in farfuria cu chips-uri si apasam cu podul palmei bine pe bucata de carne, ca sa se lipeasca cit mai multe si cit mai bine, intoarcem si pe partea cealalta si le punem in tava cuptorului pe hirtie de copt. Bineinteles ca asa facem cu toate bucatile... Vedeti in poza ca chips-urile sint de doua culorile. Daca chips-urile vor fi dintr-o punga abia deschisa, vor fi mai crocante, deci se vor farima mai bine si se vor lipi mai bine de carne. Am mai spus asta o data, dar stiti cum e de la o virsta... repetam sa nu uitam (adica asa fac eu)...
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si le lasam pentru 10-15 minute, pina cind chips-urile devin crocante. Se servesc calde si crocante, cu sau fara salata de rosii. Pofta mare !

duminică, 26 aprilie 2009

Rulada de carne


Rulada de carne, invelita in aluat frantuzesc/foetaj/pasta sfoglia
Ingrediente:
  • 500-600 g carne macinata
  • doua oua (unul pentru umplutura, altul pentru uns rulada)
  • piine muiata in lapte (circa o treime din cantitatea de carne)
  • 100 g kaizer/sunculita
  • doi morcovi
  • un dovlecel mare
  • un catel usturoi
  • patrunjel
  • marar
  • sare
  • piper
  • un pachet aluat de foetaj
Intr-un castronel punem carnea macinata, de preferat carne de vita sau piept de pui, eu am pus amestecata vita cu porc si a lasat un pic de grasime. Spargem un ou deasupra, adaugam o legatura de patrunjel si alta de marar, spalate si taiate marunt, un catel de usturoi pisat, sare si piper dupa gust
amestecam bine cu miinile adaugind cite un pic de piine (muiata in prealabil in lapte) pe care o scurgem bine si o farimitam marunt. Compozitia rezultata o bagam la frigider pentru cel putin doua ore.
Incalzim cuptorul la 180 de grade, timp in care pe planul de lucru, intindem o foaie de aluminiu sau hirtie de copt, rasturnam carnea, punem deasupra alta foaie si cu melesteul intindem compozitia dindu-i forma dreptunghiulara.
Ridicam foaia de deasupra, punem feliutele de kaizer (de preferat sa nu fie prea gras ca cel din poza) si morcovul (morcovul trebuie fiert inainte, ca pentru salata boeuf)
cu ajutorul foii de aluminiu incepem sa rulam incet
cind am terminat de rulat, transferam rulada in tava pe hirtie de copt si o bagam in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru circa 40 de minute.

Intre timp, taiem dovleacul in feliute fine pe sensul lungimii, incalzim o lingura de ulei intr-o tigaie de prajit si prajim feliile de dovleac pentru circa un minut. Saram putin si prajim in continuare, la foc mic bineinteles, pentru inca trei minute.
Dupa 40 de minute, scoatem rulada din cuptor si impreuna cu feliile de dovleac le lasam la racit. Luam feliile de dovleac si le impletim (ca in poza) in jurul ruladei.
Intindem foaia de aluat, punem rulada deasupra, ungem cu ou zbatut si taiem cu cutitul liniute subtirele deasupra ruladei.
Bagam in cuptorul preincalzit la 250 de grade, pentru circa 15-20 de minute. Atentie ca se rumeneste foarte repede, cel putin la mine s-a rumenit cam multisor la baza.
Scoasa din cuptor, o lasam sa se raceasca si o servim ca aperitiv sau ca felul doi, asezata bineinteles pe un platou...

E foarte gustoasa mai ales rece, calda mie nu prea mi-a placut, dar rece, alaturi de o salata... hmmm, a disparut automat. Pofta mare !



vineri, 24 aprilie 2009

Mini prajiturele cu ricotta si mascarpone

Mini prajiturele, delicioase, delicioase care merg "imbatator" de bine linga cafeaua de dimineata...
Pentru aluat (pasta frolla), avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 250 g faina de griu
  • 120 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • un ou
  • o lingura rasa de amidon (de cartofi am pus)
  • coaja rasa de la o lamiie/portocala
Incepem intii sa preparam aluatul. Cernem faina de griu, adaugam oul (fara coaja, bineinteles), untul taiat feliute subtiri, zaharul pudra, amidonul si coaja de portocala
vom obtine un aluat destul de tare...
ii dam forma de mingiuta, punem deasupra vasului o punga in cap si-l punem la frigider, pentru cel putin 30 de minute.
Dupa ce a trecut jumatatea de ora, scoatem aluatul de la frigider si facem o foaie subtire de circa 3 mm
cu ajutorul unui pahar, taiem cerculete pe care le asezam in tava pe hirtie de copt

Din pasta obtinuta, ies cam 26-28 cerculete.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 15 minute.

Cit timp se racesc cerculetele, preparam crema pentru umplutura.
Crema:
  • 250 g ricotta
  • 100 g mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 3 linguri de Grand Marnier
  • 2 linguri de ciocolata rasa
Intr-un castron punem ricotta, mascarpone si zaharul pudra, amestecindu-le bine
adaugam licoarea imbatatoare, adica cele trei linguri de Grand Marnier, in traducere lichior pe baza de cognac si esenta de portocale tropicale
adaugam si ciocolata rasa dar... prin gaurele mari ale razatoarei
Decor:
  • ciocolata rasa/nuca macinata dar foarte putin (deci sa nu se faca praf)
  • zahar pudra
Cu ajutorul unei siringi pentru dulciuri, luam cite un cerculet punem crema deasupra, acoperim cu alt cerculet si decoram cum dorim si cum poftim...
Tavalim marginile prajiturelei prin ciocolata rasa sau nuca macinata.
Nu ca mi-as lauda prea mult retetele, dar prajiturele astea sint de-li-cioase, maninci una si mai vrei...
Dedic aceasta reteta cu ciocolata si mai ales pe baza de coniac, cuscrei Miha al carui motto este "Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama..."


Reteta incercata de Laura 

Mini conchiglie rigate con salmone e fagiolini

Reteta e italiana, "culeasa" de pe cutia cu paste.
Ingrediente pentru 4 persoane :
  • 350 g mini conchilie rigate
  • 160 g somon afumat (salmone)
  • 150 g fasole pastai
  • 30 g smintina
  • 3 linguri ulei masline
  • sare
Fierbem fasolele in apa sarata pentru circa 7-8 minute (eu le-am scos de la congelator a trebuit sa le dezghet si sa le tai), dupa care le taiem in bucatele de circa un cm.

Taiem cuburele somonul
si-l punem in tigaie impreuna cu cele trei linguri de ulei si lasam la prajit timp de doua minute, bineinteles amestecind din cind in cind
adaugam smintina si fasolele pastai
si invirtim pentru inca doua minute, dupa care inchidem aragazul si dam tigaia la o parte, altfel scade tot sosul.
Punem la fiert pastele in apa sarata pentru circa 6 minute, le scurgem si le rasturnam in tigaie, amestecind bine pastele cu sosul.
Se servesc calde, calde, alaturi de un paharut cu vin rece...

joi, 23 aprilie 2009

Filetto di maiale con marsala



Si de aceasta data, reteta face parte tot din bucataria italiana.
Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 500/600 g muschi de porc
  • 1/2 pahar vin marsala sau vin rosu
  • 30 g unt
  • 4 linguri ulei (de masline am pus eu)
  • o lingura de otet balsamic
  • faina de griu
  • sare
  • piper
Taiem carnea in felii de grosimea degetului


si-l batem usurel cu ciocanul pentru carne, saram si piperam dupa gust...
Intr-o tigaie de prajit punem la topit untul apoi adaugam uleiul, iar in momentul cind e cald, punem feliutele de carne date prin faina, bineinteles cite doua, ca toate o data nu intra in tigaie, le lasam sa se rumeneasca foarte putin pe o parte, dupa care intoarcem pe cealalta, le scoatem pe o farfurie si le acoperim cu un capac.


Carnea este foarte molcuta fiind prajita in amestecul unt/ulei, nu s-a intarit absolut deloc.
In sucul ramas in tigaie, adaugam otetul balsamic si vinul, se vede din poza ca e inchis la culoare din cauza vinului si a otetului

cernem peste suc foarte putina faina de griu si amestecam repede sa nu se faca... cocoloase


Vom obtine o crema nu prea groasa, in care vom adauga din nou carnea si o lasam citeva minute, ca sa prinda gustul ingredientelor. Scoatem pe un platou ...


si servim cu cartofi la cuptor sau salata de rosii. Pofta mare !