luni, 28 februarie 2011

Tarta tatin cu visine


O tarta delicioasa, de cite ori o fac, indiferent ce fructe pun, dispare imediat...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 80 g unt la temperatura camerei
* 230 g zahar
* 125 ml lapte
* 155 g faina
* o lingurita si jumatate praf de copt 
* jumatate fiola esenta de vanilie
* un ou
* un praf de sare
* visine (cca 300 g)


Zbatem bine oul impreuna cu 115 g zahar si untul, pina vom obtine o crema spumoasa. Adaugam apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt, sarea, adaugam laptele  si esenta apoi mixam bine ingredientele. Intr-o tava pentru tarte presaram 110 g zahar, punem visinele (ale mele erau de la congelator, bineinteles decongelate), rasturnam compozitia peste ele, nivelam bine si bagam tarta in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-35 minute (facem proba cu scobitoarea ca sa nu se usuce prea tare tarta).
Scoatem din cuptor, punem un platou deasupra si rasturnam tarta cu fata in jos.
Se serveste calda sau rece cu moturi de frisca, noi am servit-o fara frisca. 


duminică, 27 februarie 2011

Biscuiti cu gem de cirese


Nu mai tin minte exact de unde am reteta, sigur de pe un site italian, dar oricum astazi va invit la biscuiti deliciosi, numai buni de servit dimineata...
Preparam intii aluatul:
* 270 g faina
* 120 g unt
* 120 g zahar
* 2 galbenusuri de ou
* coaja rasa de la o lamiie (eu am pus jumatate de fiola de esenta de vanilie)
* un virf de cutit de amoniac


Zbatem bine galbenusurile cu zaharul si untul, apoi adaugam faina cernuta impreuna cu amoniacul. Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l framintam bine, il punem intr-o punguta de plastic si-l bagam la frigider pentru jumatate de ora. 

Intre timp preparam umplutura pentru biscuiti:
* 300 g gem de cirese (in reteta originala era de visine)
* 300 g piscoturi (eu am pus circa 250 g... depinde de gem)
* o lingurita de cacao
* 2 linguri de lichior (Grand Marnier)
* 2 linguri de lapte


Intr-un castronel punem gemul de cirese, piscoturile maruntite (citeva le-am maruntit, iar restul le-am dat prin razatoare), adaugam lichiorul, laptele si lingurita de cacao si amestecam bine ingredientele, trebuie sa obtinem o compozitie molcuta, daca mai e nevoie adaugam un pic de lapte sau lichior.

Scoatem aluatul din frigider, intindem cu sucitorul mai mult pe lungime,  o foaie de cca jumatate de cm, punem compozitia pe mijlocul foii (pe lungime), rulam ca sa obtinem o specie de salam, taietura aluatului sa fie in partea de jos, invelim in folie si bagam in congelator timp de 20 de minute. Scoatem din congelator, taiem felii de latimea a doua degete, punem biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20 de minute. 
Intre timp, punem un albus si 30 g de zahar si le zbatem bine. Scoatem biscuitii din cuptor (dupa cele 20 de minute), cu un penson ii ungem deasupra cu albus iar cu o scobitoare formam trei liniute cu gem de cirese. Bagam din nou tava la cuptor si mai lasam cca 5-10 minute (depinde cit de rumeni dorim sa fie)
Ii lasam sa se raceasca si-i servim dimineata alaturi de cafea sau lapte... DELICIOSI...


joi, 24 februarie 2011

Cartofi cu conopida la cuptor


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

* cca 500 g cartofi
* o conopida mica 
* 200 g kaiser afumat
* 2 oua 
* 4 linguri de parmezan ras 
* 150 g cascaval afumat 
* pesmet 
* ulei extravergine de masline 
* sare
* piper macinat 

Intii rupem buchetele conopida, o spalam si o fierbem in apa cu sare, circa 15 minute. Scurgem conopida si o lasam la racit. 
In tigaia de prajit, punem cca doua linguri de ulei si prajim la foc mijlociu, kaiserul taiat cuburele. Intr-un castronel zbatem ouale, adaugam parmezanul si amestecam bine. Adaugam conopida peste compozitia de oua si o strivim bine cu o furculita. Apoi punem si kaiserul prajit, adaugam un picut de piper macinat si amestecam bine. 
Curatim cartofii, ii spalam si taiem felii (nici prea groase, dar nici prea subtiri), apoi intr-o tava yena am pus un firicel de ulei, o mina buna de pesmet. Asezam un strat de cartofi presaram foarte putina sare, acoperim cu un strat de conopida, apoi un strat de cascaval taiat feliute subtiri si continuam din nou cu cartofi,  un pic de sare, conopida, cascaval si terminam cu un strat de cartofi. Acoperim cu un strat de pesmet, un firicel de ulei si bagam tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de 30 - 40 de minute, pina cind vedem ca, cartofii se coloreaza deasupra.


lasam sa se raceasca un pic, cit sa nu frigem limbuta si servim mincarea calda. Noua ne-a mai ramas si pentru a doua zi, pentru ca e destul de consistenta, asa ca am incalzit-o putin si pot spune ca era mai gustoasa decit in prima zi. Pofta buna !



miercuri, 23 februarie 2011

Baguette - reteta perfecta



In sfirsit am gasit reteta perfecta de baguette, piine calda... delicioasa... nu ca am facut-o eu, dar e prea buna ca sa nu ma laud ...Piinea e foarte usor de facut, cam lung timpul de dospit si cam ciudate cele trei tipuri de faina, nu stiu daca se gasesc in tara. 
Reteta in italiana o gasiti pe blog la Morena care are niste poze de sa le maninci cu ochii
Ingredientele sint pentru 10 piini de cca 200 g bucata.

In prima zi punem:
* 250 g faina (W 320) (eu am pus manitoba)
* 110 g apa calduta
* 2,5 g drojdie proaspata (eu am pus 3 g)
amestecam bine ingredientele si lasam la dospit timp de 18 ore

A doua zi:
* 750 g de faina (eu am pus 400 g manitoba si 350 g 00) 
* 250 g faina de semola (un fel de gris dar mult mai fin)  
* 30 g drojdie proaspata de bere 
* 400 g de apa calduta 
* 200 g de lapte caldut 
* 25 g sare (eu am pus doar 20)


Punem in robot aluatul dospit in prima zi rupt in bucatele, adaugam un pic de lapte sau apa si framintam timp de cinci minute ca sa se inmoaie bine aluatul. Adaugam drojdia rupta bucatele si incepem sa adaugam citeva linguri de faina, un pic de apa sau lapte, mixam bine, iar cind ingredientele s-au amestecat bine adaugam din nou faina si lapte. Alternam astfel ingredientele pina terminam. O data cu ultima faina adaugam si sarea. Atentie nu uitati de ea, eu am uitat si a trebuit sa framint la mina cam multisor. Aluatul in robot va fi destul de tarisor, dar chiar daca mai ramine un pic de faina, rasturnam aluatul pe masa de lucru si incepem sa-l framintam bine. Vom obtine un aluatul elastic si usor de lucrat. Acoperim aluatul si-l lasam la dospit timp de 30 de minute.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, il impartim in bucati de cca 200-250 g (eu 200 g) si ii dam forma de baguette  aici puteti vedea exact cum trebuie facuta piine... trebuie sa fie lunga cit tava de bagat in cuptor (deci pe lungime, nu latime). In tava pe hirtie de copt presaram faina de semola, asezam piinitele distantiate intre ele, presaram din nou faina de semola peste piine si lasam la dospit timp de 30 de minute, dupa care intoarcem usurel piinile ca partea de deasupra sa fie dedesubt (atentie, cind le intoarcem nu mai ramine faina pe hirtia de copt, asa ca e bine sa mai presaram un pic, altfel piinea se va rumeni destul de mutlisor la talpa. Dupa ce am terminat de intors piinitele, acoperim din nou si lasam la dospit timp de o ora. 
Dam drumul la cuptor la 220 grade (cuptorul ventilat), punem pe treapta de sus o tava goala si lasam sa se incalzeasca. Adaugam in tava goala apa calduta, stropim bine cuptorul cu apa, luam tava de piine, facem usurel citeva taieturi pe fiecare piine, stropim cu apa si bagam tava in cuptor pe prima treapta de jos, timp de 20 de minute, ultimele cinci minute scoatem tava cu apa de deasupra. Daca piinitele sint de 250 bucata, lasam in cuptor timp de 25 de minute, ultimele cinci minute fara tava cu apa. Putem sa bagam si doua tavi deodata.



Cit timp tava cu piine e in cuptor, celelalte sau cealalta tava e bine sa o tinem intr-o camera rece, altfel aluatul care e deja dospit se va lasa (nu stiu daca am explicat bine).
Cind scoatem piinea din cuptor, o asezam pe gratar si procedam la fel cu celelalte piini.  E piinita perfecta si e frageda si-n urmatoarea zi. E adevarat ca nu am mincat toate piinitele, doua le-am dat la vecina, trei le-am bagat in puga si le-am congelat. Am sa vin cu impresii cum se prezinta decongelate, dar asta miine, ca pentru astazi mai sint cele ramase de aseara. 

duminică, 20 februarie 2011

Schiacciata alla fiorentina



Aceasta prajitura se face in perioada carnavalului in zona  Toscana a Italiei, iar deasupra se deseneaza cu cacao simbolul localitatii Firenze - crinul, reteta am vazut-o pe blog la Milu
Ingrediente necesare pentru o tava marimea 37x25 cm:


* 250 g zahar
* 300 g faina 00
* o cescuta de cafea cu lapte
* 3 linguri ulei de masline (se poate folosi ulei obisnuit)
* 3 oua
* 16 g praf de copt
* o portocala 
* o lamiie
* un plic zahar vanilat
* un praf de sare



Punem intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul si le mixam bine, eu am adaugat si laptele pentru ca era compozitia destul de groasa si nu se topea zaharul. 
Adaugam apoi faina cernuta, uleiul, coaja rasa de lamiie si sucul de la lamiie, coaja rasa de la portocala + sucul de la portocala, zaharul vanilat, sarea, mixam bine si adaugam apoi praful de copt. 
Intr-un castronel zbatem bine albusurile pina se ingroasa compozitia, atunci cind intoarcem castronul, aceasta ca nu cada din el si le adaugam peste compozitia cu galbenusuri, amestecind cu o lingura usor de jos in sus. 
Am tapetat cu hirtia de copt tava de la cuptor, am pus compozitia in ea, am nivelat cit de bine am putut si bagam in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru circa 25-30 de minute, depinde mult de cuptor, ca la mine a fost gata dupa 22 de minute. 
Lasam sa se raceasca bine, apoi pudram cu zahar, eu jumatate am pudrat-o cu zahar, cealalta jumatate am taiat-o in doua si am pus dulceata de cirese amare (puteti pune orice fel de crema sau gem), e frageda si foarte, foarte gustoasa.

vineri, 18 februarie 2011

Muschi de vita in crusta de sare/Filetto al sale



Reteta am vazut-o pe un canal de televiziune, emisiunea "Cotto e mangiato". Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 2 kg de sare mare (din aia de pus la muraturi)
  • rozmarin
  • salvie
  • o bucata muschi de vita (cca 600 g)
  • 3 linguri de iaurt
  • 1 lingura mustar
Intr-un vas care sa mearga in cuptor, asezam un rind de sare, frunze de rozmarin si salvie spalate, asezam bucata de muschi deasupra (eu am avut roast-beef), adaugam din nou frunzulite de rozmarin si salvie deasupra bucatii de carne si acoperim bine cu sare. 


stropim un pic cu apa cit sa se intareasca sarea deasupra



bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de cca 40 de minute.
Scoatem din cuptor, curatim bine de sare, taiem felii si servim cu un sos preparat din trei linguri de iaurt amestecate bine cu lingura de mustar, daca avem putem sa adaugam si boabe de piper verde, eu m-am avut.
Pofta buna !


joi, 17 februarie 2011

Rinichi de vita cu piure de cartofi



Nu toata lumea maninca rinichi, eu sint innebunita dupa ei, imi plac foarte mult. Dar sa va povestesc cum ii prepar eu:
* 2 rinichi 
* 1 ceapa micuta 
* un catel usturoi 
* foi de dafin 
* jumatate pahar vin rosu
* o lingura concentrat de rosii
* sare 
* piper

Intii de toate curatim rinichii de interiorul alb, apoi ii taiem bucati nu prea mici pentru ca scad mult, apoi ii spalam bine. Daca vi se pare ca au un miros ciudat puteti sa-i opariti un pic cu apa in care puneti un pic de otet, eu de asta pun vin cind ii gatesc. Intr-un vas calim un pic ceapa spalata si taiata marunt impreuna cu usturoiul curatat si taiat feliute mici,


adaugam carnea, apoi o imbatam cu vinul rosu/negru/alb, nu conteaza culoarea...invirtim incontinuu pina se evapora, adaugam foile de dafin (eu am pus mai multe pentru ca le-am luat din copac si erau verzi, deci nu aveau un parfum puternic), adaugam apa cit sa acoperim ingredientele, punem concentratul de rosii, saram si piperam dupa gust si lasam la foc mijlociu pina scade apa si rinichii sint fragezi,  daca mai e nevoie mai adaugam un pic de apa. Atentie ca trebuie sa ramina un sos delicios de la rinichi. Servim alaturi de un piure de cartofi sau mamaliguta calda. Si cu aceasta reteta... l-am facut si pe sot sa manince cu gust rinichii...
Pofta buna !


miercuri, 16 februarie 2011

Biscuiti spritati


Biscuiti deliciosi, numai buni pentru micul dejun...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 

* 430 g faina 00
* 70 g faina de migdale (eu am inlocuit cu amidon de bucatarie)
* 2 oua
* 250 g unt la temperatura camerei
* un pachetel zahar vanilat
* 180 g zahar praf
* un picut de sare
* o lingurita praf de copt

Intii zbatem bine zaharul praf impreuna cu untul si zaharul vanilat, pina obtinem o crema spumoasa. Adaugam ouale mixind incontinuu, apoi adaugam cite un pic din faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt, iar la sfirsit adaugam sarea. In reteta originala spunea ca ultimele ingrediente cernute trebuiesc adaugate apoi amestecate cu o lingura, eu am mixat totul. 
Punem cite un pic din aluat in siringa pentru dulciuri cu forma de steluta si formam pe tava tapetata cu hirtie de copt, biscuitii. Atentie, aluatul e destul de tarisor, iar eu cum am probleme cu mina dreapta, m-am cam chinuit sa-i fac. 
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru cca 15 minute. 
Scoatem, asezam pe gratarul de aluminiu, lasam la racit, iar daca dorim putem sa trecem capetele biscuitilor prin ciocolata topita (eu nu am facut asa, pentru ca dupa aia nu-i maninca Isabella).
Din ingredientele de mai sus, ies o gramada de biscuiti, dar sint deliciosi si dispar repede. 



marți, 15 februarie 2011

Piine ciambella


Din nou am facut piinita in casa. A... inca nu deschid brutarie, dar cine stie...
Ingrediente pentru o piine frumoasa, pufoasa si gustoasa:


* 500 g faina (eu Manitoba)
* 250 g apa calduta
* 15 drojdie proaspata 
* 30 g ulei de floarea soarelui
* 2 g zahar 
* 7 g sare


Intr-un castronel punem drojdie bucatele, impreuna cu zaharul si-un pic de apa. Amestecam bine pina se dizolva drojdia, apoi rasturnam totul peste faina, adaugam uleiul si incepem sa framintam adaugind cite un pic de apa (chiar daca framintam cu mina sau cu masina). Aproape de sfirsit adaugam si sarea si continuam framintarea timp de 15 minute. Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald ferit de curentii de aer (eu l-am pus in aragaz cu beculetul aprins) timp de o ora jumatate - doua ore. 
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, intindem un pic cu sucitorul mai mult in lungime, apoi pe latime rotolam aluatul ii dam forma rotunda si bagam un capat al aluatului in celalalt.  Facem citeva taieturi si lasam din nou la dospit timp de doua ore. Daca doriti puteti presara un pic de faina deasupra piinii. 



Dupa ce au trecut cele doua ore, bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute. In ultimele cinci minute eu am uns un pic piinea cu ulei, ca sa iasa mai bronzata. Scoatem din cuptor, asteptam sa se raceasca, taiem si mincam cu toata gura, frageda si buna tare...


luni, 14 februarie 2011

Tort San Valentino



Cum astazi si aici se sarbatoreste ziua indragostitilor, nu se putea sa treaca ziua fara un tortulet.
M-am mai "laudat" si alta data ca sint un dezastru total in ornatul torturilor, norocul meu e ca sint bune la gust si dispar repede.
Blatul:
* 120 g faina 
* 120 g zahar 
* 4 oua


Separam intii ouale. Galbenusurile le zbatem bine impreuna cu zaharul, pina vom obtine o compozitie deschisa la culoare si spumoasa (de preferat sa puneti zahar praf ca se topeste mai usor). Zbatem albusurile in alt castronel. In compozitia cu galbenusuri, adaugam faina cernuta si amestecam bine ingredientele. Adaugam o treime din albusuri si mixam cu viteza maxima, dupa care adaugam restul de albusuri si amestecam cu o lingura incetisor de jos in sus.

Varsam compozitia in forma , nivelam incetisor si bagam tava in cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de cca 30-35 de minute (facem o proba cu scobitoarea). Lasam sa se raceasca blatul, apoi il scoatem din forma incetisor.


Acum pregatim crema pentru tort. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 125 ml frisca lichida
* 150 g ciocolata cu lapte
* 125 g mascarpone 

Punem frisca intr-o tigaita pe aragaz, iar cind aceasta incepe sa fiarba, micsoram flacara si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine pina cind ciocolata se topeste. Dam craticioara de pe foc si o lasam la racit. Intr-un vas mixam bine mascarponele, apoi cind compozitia cu ciocolata e calduta un picut, o rasturnam peste mascarpone si amestecam bine. Vom obtine o compozitie destul de subtire si cu multe, multe bule de aer. Bagam vasul in frigider si-l lasam pina se intareste (nu va imaginati ca se intareste "beton" ci doar se ingroasa ca sa-l putem pune pe blatul de tort).
Taiem blatul, in trei parti l-am taiat eu, dar mergea foarte bine doar in doua... apoi am insiropat putin blatul cu sirop de visine (aveam visine in congelator si le-am pus pe foc cu zahar pina ce s-a format siropul), am pus un rind de crema, apoi visine deasupra si am continuat cu alt strat de blat. 
La sfirsit am pus din nou crema si am intins-o cit de bine am putut (adica nu perfecta pentru ca a trebuit sa improvizez cu furculita). 
Am ornat cu frisca (iar aici am avut o problema ca frisca mea nu s-a intepenit bine, am pus bombonele colorate si.. si am bagat tortul in frigiderl...


Va doresc din inima un San Valentino plin de iubire !!!

duminică, 13 februarie 2011

Quiche mozzarella e alici


O tarta sarata delicioasa care merge de minune linga o bere, deci asta a felul doi pe care l-am servit in aceasta seara.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 

* un pachet de aluat franzuzesc
* 400 g mozzarella 
* hamsii conservati in sare sau ulei 
* o mina buna de pesmet 
* un ou 
* o canita de cafea plina cu lapte 

Imfierbintam cuptorul la 180 de grade si trecem la preparat tarta. Intindem aluatul in tava cu tot cu hirtia de copt, intepam bine pe toata suprafata cu o furculita. Presaram pesmetul (puneti o mina buna pentru ca mozzarella lasa apa), acoperim cu mozzerella taiata felii. 
Spalam hamsii, ii desfacem, eliminam "sira spinarii", coada si capul, si o asezam deasupra feliilor de mozzarella. 
Separat zbatem oul bine, adaugam laptele si amestecam bine si turnam toata compozitia cit mai uniform, deasupra tartei. Impletim sau indoim cit putem de frumos aluatul de pe margine, taiem hirtia care e in plus pe margini si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute, apoi inca cinci minute doar cu caldura cuptorului sub tarta. La mine se incalzeste cuptorul si sus si jos, asa ca ultimele cinci minute am pus tarta pe treapta de jos.
Scoatem din cuptor, lasam  sa se raceasca un pic si servim tarta calda, atentie, am spus calda, sa nu faceti ca mine ca va frigeti la limbuta. E delicioasa, dar fara bere alaturi, veti bea apa multa, multa, asa cum am facut eu, hi. hi...



vineri, 11 februarie 2011

Paste cu conopida la cuptor/Pasta con cavolfiore al forno



In afara de lasagna, nu mai facusem altfel de paste la cuptor, dar de reteta asta, pur si simplu, m-am indragostit. 
Ingredientele necesare:

* 250 g paste tip rigatoni
* o conopida micuta
* o ceapa micuta
* 100 g pancetta affumicata (poate fi inlocuita cu kaiser)
* 150 g cascaval afumat (provola am pus eu)
* 100 g parmezan
* cca 400 ml besciamella
* piper negru macinat
* 3 linguri ulei de masline
* 3-4 linguri pesmet



Intii de toate facem besciamella
Curatim, spala si rupem in buchetele conopida, apoi o punem in apa sarata si o lasam cca 10 minute din momentul cind incepe sa fiarba, apoi scurgem apa din ea. Intr-o tigaie de prajit rumenim un pic ceapa impreuna cu pancetta. Adaugam deasupra conopida pe care o sfarimam putin cu o furculita si adaugam deasupra un polonic cu apa. O lasam un pic sa fiarba apoi adaugam sare, piperul si amestecam.
Intre timp fierbem pastele al dente, pe pachetul meu scria 11 minute, eu le-am lasat doar 9 minute. Scurgem apa si rasturnam pastele peste conopida, adaugam cascavalul afumat taiat cuburele, jumatate din cantitatea de besciamella, 80 g de parmezan, piperam un pic apoi amestecam bine ingredientele. 
 Intr-o tava yena am pus citeva linguri de besciamella si am presarat doua linguri de parmezan ras, am rasturnat pasta, am acoperit cu restul de besciamella, parmezanul ramas, am presat pesmetul deasupra si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade timp de  15-20 minute, depinde de cuptor si cit de rumenite le vrem. 
Le servim caldute, caldute... sint delicioase...

Besciamella



Cum fac eu besciamella...
Avem nevoie de: 
* 100 g unt
* 80 g faina
* un litru de lapte
* un picut de sare
* un pic de nucsoara
* 2 linguri de parmezan ras


Intr-o tigaita topim untul, dam la o parte de pe foc, iar cind acesta este un pic caldut, adaugam cite un pic de faina amestecind continuu ca sa nu faca "cocoloase"
Dupa ce am incorporat toata faina, incet incepem sa adaugam cite un pic de lapte caldut, amestecind incontinuu. Cind am terminat laptele, adaugam un pic de sare si nucsoara (asta ca sa nu se simta gustul de lapte) si putem tigaita din nou pe foc mijlociu, atentie, trebuie sa amestecam incontinuu pina incepe sa se ingroase compozitia, trebuie sa fie nici prea subtire, nici prea groasa... oricum cind se raceste se mai intareste. Dam tigaita de pe foc, adaugam parmezanul si amestecam bine. eu am facut doar jumatate din ingrediente, pentru ca iese foarte multa besciamella.
Besciamella o putem folosi la lasagna sau la oricare alte paste facute in cuptor.


miercuri, 9 februarie 2011

Biscuiti inimioara


 Ingrediente pentru 40 biscuiti mari:
* 500 g faina 00
* 175 g zahar
* 75 g untura (poate fi inlocuita cu unt)
* 3 oua
* 15 g amoniac (poate fi inlocuit cu praf de copt)
* un picut de sare
* coaja rasa de la o lamiie

pentru uns pe deasupra:
* un albus
* zahar brun

Intr-un vas punem faina cernuta, facem o gaura in mijloc apoi care punem restul de ingrediente. Mixam bine, iar daca vedem ca aluatul e prea tare putem adauga 2-3 linguri de lapte. 
Intindem aluatul cu sucitorul cu o grosime de cca un cm si taiem cu forma biscuitii. 
Atentie,  va recomand sa-i taiati cu forme mici (mie mi-au iesit  foarte multi)... pentru ca, cresc enorm in cuptor iar daca aveti forme mari de biscuiti nu cumva sa intindeti aluatul la o grosime mai mica de un cm, altfel tind sa-si piarda forma in cuptor. 
Deci, taiem cu forma biscuitii si ii trecem doar pe o parte prin albumul zbatut, apoi prin zaharul brun si-i asezam in tava pe hirtie de copt, nu prea aproape pentru ca e posibil sa se lipeasca in timpul coptului. Ii bagam in cuptorul preincalzit pe treapta din mijloc, la 180 de grade timp de cca 12-15 minute. 
Atentie ca se rumenesc foarte repede. eu am incercat si varianta fara sa-i ung pe deasupra dar nu au iesit prea frumosi... oricum s-au mincat...

Fritelle di cavolfiore


Un fel de snitele de conopida, care pot fi servite ca garnitura. 
Avem nevoie de:
* o conopida micuta
* 200 g faina
* un ou
* piper negru macinat
* patrunjel
* 50 g parmezan ras
* apa
* ulei extravergine de masline


Spalam conopida si o rupem buchetele. O fierbem in apa cu sare timp de circa 7-10 minute. 
Intr-un castronel preparam aluatul. Punem oul un picut zbatut, adaugam faina, parmezanul, piperul macinat si patrunjelul spalat si taiat marunt si incepem sa adaugam apa cite un pic, amestecind incontinuu, pina vom obtine o compozitie densa, ceva in genul unei smintini.  Adaugam in castronel bucatile de conopida si le lasam in compozitie timp de o ora. Intr-o tigaita de prajit infierbintam uleiul (punem multisor, nu trebuie sa ne zgircim) si cu lingura punem bucatile de conopida. Le scoatem dupa ce le-am fript pe ambele parti (le coloram cit de mult vrem, mie imi plac mai blonde), pe hirtie ca sa absoarba uleiul si le servim caldute sau reci. 



marți, 8 februarie 2011

Rulada cu somon afumat


Un aperitiv banal as spune...dar pentru ca aveam o cutie cu somon in frigider, care scadea peste citeva zile, a trebuit sa-l consum, rapid, rapid...

Avem nevoie de:
* felii de piine (tramezzini)
* somon afumat
* brinza philadelphia
* o lamiie

Luam feliile de piine (piinea e fara coaja si e foarte proaspata), in loc de piine se pot folosi clatite dar fara zahar. 
Batem piinea usurel cu ciocanul pentru carne, ungem cu brinza, asezam feliile de somon afumat, stropim cu sucul de lamiie, rulam incetisor ca sa nu rupem piinea, invelim in foaie de aluminiu si punem rulada in frigider pina in timpul servirii, cind... taiem felii, asezam pe platou si servim.

luni, 7 februarie 2011

Ciambellone


Va servesc cu ceva dulce si fraged, pe gustul celor mici si mari.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

* 250 g zahar
* 250 g faina
* 3 oua
* 130 g ulei de seminte sau de masline
* 130 g apa
* 16 g praf de copt
* esenta de rom
* o lingura cacao

Punem in vasul robotului/mixerului, ouale, zaharul si le zbatem bine pina obtinem o crema spumoasa. Adaugam uleiul, apa, esenta, faina cernuta si la sfirsit praful de copt. Amestecam bine toate ingredientele, apoi impartim compozitia in doua (aproximativ).... iar in una din parti adaugam cacaoa si amestecam bine.
Luam forma de ciambella, o ungem cu unt si o tapetam cu faina, punem un strat de compozitie alba, un strat de compozitie cu cacao, asta pina terminam ambele compozitii. 
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 160 de grade timp de cca 25 de minute, apoi ridicam temperatura la 185 de grade pentru cca 15 minute (e bine sa facem proba cu scobitoarea sa nu se usuce)
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca bine, scoatem din forma, asta e partea de dedesubt un pic ondulata, taiem si servim... hmmm, delicioasa si frageda...

joi, 3 februarie 2011

Pangasius la cuptor


Papita sanatoasa si gustoasa, pestisor imbracat in cartofi, la cuptor...

Ingrediente:
* 3 jumatati de peste
* rozmarin
* piper macinat
* sare
* ulei de masline extravergine
* 4-5 cartofi mari

Intii de toate spalam cele trei bucati de peste, le saram, piperam si presaram rozmarin pe ambele parti, turnam un ulei (nu exageram) pe ambele parti si le lasam la marinat pentru circa 30 de minute.

Curatim, spalam si taiem cartofii feliute cit mai subtiri, daca aveti un instrument ca al meu, e usor, daca nu incercati cu cutitul sa taiati feliute subtiri. Asezam feliile de cartofi un picut suprapuse, asezam bucatile de peste


acoperim din nou cu felii de cartofi si punem deasupra compozitia in care a stat pestele la marinat.

Bagam tava in cuptor la 220 grade (cuptor cu ventilator) si lasam pentru circa 20-25 de minute. Servim pestele cald... delicios si sanatos...





miercuri, 2 februarie 2011

Katmer - piinite turcesti




Asa am gasit reteta denumita, asa am scris-o, desi dupa parerea mea, astea sint delicioase croissant, adica se poate adauga zahar si pot fi umplute cu creme/gemuri si servite la micul dejun.

Ingrediente pentru 16 bucati, cu modificarile scrise cu rosu:

* 500 g faina
* 200 g lapte
* 100 g ulei de seminte
* 10 g drojdie de bere (15 g)
* un albus
* 2 lingurite sare (7 g
* 2 lingurite zahar (in varianta dulce, puteti pune 4
pentru uns foile de aluat:
* 50 g unt topit dar rece
* galbenusul de ou zbatut impreuna cu o lingura de lapte
Am pus in masina de piine intii faina cernuta si uleiul. Intr-un castronel am maruntit drojdia, am adaugat albusul, zaharul si le-am amestecat bine, am adaugat peste ele laptele caldut, am amestecat din nou si le-am rasturnat in cuva masinii de piine. Am apasat pe butonul de facut aluaturi, iar dupa circa 3 minute, cind ingredientele deja sint amestecate am adaugat sarea.
Lasam aluatul la dospit intr-un loc cald ferit de curentii de aer, pentru doua ore.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l impartim in 8 bucati (cca 105 g una), le dam forma de mingiute, le asezam in tava cu hirtie de copt si le lasam la dospit timp de 15 minute.
Acum pregatim masa de lucru foarte putin infainata si luam cite o bila, o intindem cu sucitorul cercuri de cca 25 cm, ungem cu unt si pregatim urmatoarea foaie, facem asa cu toate 8, doar ca pe ultima nu mai punem unt.
Acum intoarcem "stiva" din foi de aluat si intindem cu sucitorul, mai intoarcem o data aluatul si din nou intindem cu sucitorul. Va trebui sa ajungem la un diametru de cca 50-60 cm.
Acum taiem aluatul in 16 triunghiuri, indoim in partea mai lata ambele parti si rotolam. Le asezam in tava pe hirtie de copt si le lasam din nou la dospit pentru cel putin doua ore.
Cind timp s-a scurs, dam tavile pe rind (pentru ca vom obtine doua tavi) in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru cca 15 minute.
Reteta o am de pe blogul italian care apartine lui Manu iar daca o vizitati, veti vedea si pozele pas cu pas.
Ce sa va spun despre piinite, ca maninci una si mai vrei una. Drept e ca le-am facut ieri dupa amiaza, iar dimineata mai erau doar doua... ufff, mai bine nu le faceti, ca dupa aia le mincati...
Oricum voi incerca si in varianta dulce cu umplutura.

marți, 1 februarie 2011

Paste alla carbonara


Spaghetti facute mai altfel. De fapt reteta originala era cu penne, dar cum eu nu aveam, am bagat spaghettile la inaintare.
Scriu reteta originala cu modificarile facute de mine.


* 80 g de philadelphia
* 360 g di pasta penne (eu am pus 250 g spaghetti)
* 80 g de pancetta affumicata (kaizerul merge de minune) (150 g am pus)* 1 ou
* 100 ml de lapte
* 30 g parmezan ras (50 g am pus
* 20 g unt
* sare
* piper macinat

Taiem pancetta cuburele si o punem intr-o tigaie unde am topit untul, la foc mic, pina se coloreaza frumos, daca vreti puteti sa o lasati sa devina un pic crocanta.
Intr-un castronel punem philadelphia impreuna cu oul, laptele si parmezanul, un picut de sare si piper si le zbatem bine pina se omogenizeaza compozitia.
Fierbem pastele in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet, iar cind acestea sint "al dente", scurgem apa, le rasturnam peste pancetta in tigaia de prajit, turnam compozitia de philadelphia peste ele, amestecam bine pina si servim calde, cu un pic de piper si parmezan ras.
Rapid si gustos si nu sint atit de consistente ca spaghettile alla carbonara.
Pofta buna !