duminică, 31 iulie 2011

Koulouria - covrigi grecesti




Covrigi deliciosi, pot fi umpluti sau simpli... Noi i-am servit pe post de piinita. 
Ingrediente pentru 6 covrigi mari si grasuti:
  • 250 g faina 0
  • 100 g faina semola di grano duro (un fel de gris, nu faina grisata pentru mamaliga:...)
  • 15 g drojdie proaspata
  • 200 g lapte sau apa
  • 2 lingurite zahar
  • 2 lingurite sare (eu am pus 7 g)
  • 2 linguri ulei de susan (floarea soarelui am pus...
  • seminte de susan (cit mai multe...
  • apa rece
Intii de toata tin sa va spun ca, daca doriti covrigei crocanti trebuie sa folositi apa la framintat. Daca vreti ca acestia sa fie molcuti, folositi lapte. 
Dizolvam drojdia in laptele (apa) cald impreuna cu zaharul (eu am pus 100 g lapte+100 g apa). In cuva masinii de piine, am cernut cele doua feluri de faina, am facut o gaurica in mijloc, am varsat  compozitia de lapte+apa+drojdie+zahar, am adaugat uleiul de floarea soarelui si am dat la programul framintat. Dupa ce s-au amestecat cit de cit ingredientele, adaugam sarea si continuam framintarea (eu la programul de 14 minute). Acoperim vasul in care am framintat aluatul si lasam la dospit circa o ora jumatate- doua ore. Rasturnam aluatul pe masa de lucru, il framintam din nou un pic, impartim in 6 parti egale (cca 100 g fiecare), formam snururi groase cit degetul si lungi de cca 40 cm, carora le dam forma de covrigel. Separat pregatim doua farfurii, in una punem apa iar in cealalta rasturnam cit mai multe seminte de susan. Dupa ce am format covrigelul il trecem intii usurel prin apa (pe ambele parti), apoi prin seminte de susan, tot pe ambele parti, apoi punem covrigii in tava tapetata cu hirtie de copt. 


Atentie, avem nevoie de doua tavi, pentru ca pe fiecare tava vom pune doar trei covrigi, acestia se maresc mult cit ii lasam la dospit, apoi cit stau in cuptor. 
Acoperim cu un prosop fiecare tava si lasam din nou la dospit, 30-45 de minute
Intre timp, preincalzim cuptorul la 200 de grade, iar cind a trecut timpul de dospit, bagam pe rind tavile in cuptor, timp de 25-30 de minute. Depinde foarte mult de cuptor... covrigeiii mei erau gata dupa 20 de minute.


Si o poza cu interiorul covrigos ..., poftiti, serviti, asta daca faceti voi... ca la noi au disparut automat...


marți, 26 iulie 2011

Strudel cu vinete


Un deliciu de sezon... 
Ingrediente pentru un strudel lung cit tava, dar pe diagonala...!
  • un pachet aluat frantuzesc
  • 16 felii de vinete
  • 120 g prosciutto cotto
  • 150 g cascaval afumat (scamorza)
  • seminte de susan
  • citeva linguri cu lapte (sau un ou) pentru uns
Intii de toate, taiem vinetele (doua vinete mari sint suficiente) pe lungime si destul de grosute feliile, apoi pe tava pentru facut gratarel le prajim frumos pe ambele parti, apoi le lasam sa se raceasca bine, bine...
Separat taiem prosciutto felii subtirele, cascavalul il taiem felii mai groase (ca eu le-am taiat cam transparente...). 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si pregatim strudelul.
Intindem foaia de aluat frantuzesc, care in alternativa poate fi inlocuita cu aluat de ricotta, iar restul ingredientelor (vinete, prosciutto si cascaval) le impartim in doua parti egale. Pe mijlocul asezam feliile de prosciutto, apoi feliile de vinete urmate de felii de cascaval, acoperim din nou cu un rind de prosciutto, vinete si terminam cu cascavalul. Acum inchidem strudelul si crosetam cit putem de frumos si de bine (se vede ca le am cu cusutul, nu si cu crosetatul...
Ungem cu putin lapte sau cu un ou zbatut, presaram multe, multe seminte de susan (sau de care avem...), bagam tava in cuptorul preincalzit, timp de cca 25-30 de minute, sau pina strudelul capata culoare dorita. Mie imi place mai "bronzat", dar cred ca vreo 22 de minute ar fi sucifiente, ca sa nu se topeasca de tot cascavalul.
Scoatem din cuptor


lasam sa se raceasca un pic, taiem si servim caldut... merge si rece, dar caldut linga o bere rece, e ideal...
Priviti bine felia de strudel, inchideti ochii si o savurati... hmmm, buna, buna...

vineri, 22 iulie 2011

Inghetata cu mascarpone


 Cu aceasta reteta inaugurez aparatul de facut inghetata si... anunt sosirea anotimpului cald... Da..., a venit vara mai de multisor timp, dar tot fuge spre alte zari, ba mai vine cite o zi, dar de ieri am inceput sa stau si eu la soare, sa ma bronzez un pic. Dar sa trecem la reteta...
Ingredientele necesare:
  • 350 g mascarpone
  • 90 g zahar praf
  • 200 ml lapte
  • 10 g vaniglina (eu aveam niste pachetele de zahar vanilat din cel puternic cu o culoare de parca spui ca e cafea macinata)
  • 2 oua
Separam galbenusurile de albusuri. Intr-un castron destul de incapator, punem mascarponele, zaharul praf, vaniglina, galbenusurile, mixam si incepem sa adaugam cite un pic laptele. Atentie, recomand sa zbateti ingredientele cu telul in forma de para, ca altfel riscati sa stropiti toata bucataria. La sfirsit vom obtine o compozitie foarte, foarte lichida dar spumoasa.
Separat zbatem foarte putin albusurile, apoi le adaugam peste compozitia de mascarpone, amestecind delicat. Dam drumul la aparatul de facut inghetata, rasturnam compozitia in cosuletul aparatului, punem capacul si lasam sa se faca inghetata, timp de cca 30-40 de minute, sau pina vedem ca inghetata are consistenta dorita. Reteta originala prevedea 45-55 de minute, dar cum era carticica de la un alt aparat de facut inghetata, iar la masinaria mea scrie sa las 30 de minute, mi-a fost frica sa nu se arda mica minune si am lasat doar 35 de minute.
Rasturnam inghetata intr-o cutie de plastic, punem capacul si o bagam la congelator. 
Servim cind dorim si cum dorim... e delicioasa, cremoasa si cu gust de vanilie.

joi, 21 iulie 2011

Vellutata di zucchine/Supa crema de dovlecei


E prima data cind fac acest fel de mincare si pot spune ca am fost foarte multumita de rezultat, pur si simplu e delicioasa. 
Ingredientele folosite:
  • 3 dovlecei (din gradina...
  • o ceapa micuta (tot de-acolo...
  • 5-6 frunze de busuioc (productia proprie...
  • ulei de masline (de la magazin...
  • un cub knorr (cumparat...
  • 4-5 felii de piine
  • parmezan ras (optional...
Intii de toate spalam si taiem felii subtiri dovleceii... sau daca doriti, puteti sa-i dati prin razatoarea cu gauri mari. Punem in tigaia de prajit ulei si prajim putin, doar cit sa devina aurie, ceapa curatata, spalata si taiata. Adaugam dovleceii, punem apa doar cit sa acoperim, nu exageram..., adaugam cubuletul de knorr si punem capac deasupra. Lasam pe foc la flacara mijlocie, cca 10-12 minute. Ultimele minute adaugam busuiocul spalat si taiat marunt, care da o aroma placuta cremei de dovlecei.
Cit timp lasam dovleceii pe aragaz, preincalzim cuptorul la cca 175 grade, taiem feliile de piine cuburele si le rumenim in cuptor (timpul nu-l pot spune, ca depinde de piine si de cit de prajite vreti sa fie crutoanele). 
Cind dovleceii sint gata,  mixam toata compozitia si o servim calda, fie cu crutoane de piine (eu am exagerat ca am pus cam multe in farfurie...), fie o serviti asa cu parmezan ras deasupra sau poate fi servita cu putin orez preparat separat. 
Rapid si gustos, domnisoara a avut un pic probleme la mincat, nu pentru ca nu-i placea gustul, ci pentru ca nu-i place mincarea de culoare verzuie, dar a fost foarte multumita astazi, ca a spus ca a innotat bine la curs pentru ca a mincat tot din farfurie, iar verdele ii da putere multa...
Pofta mare !!!

luni, 18 iulie 2011

Gateau di patate


Si cum in acest an din gradinita noastra am recoltat in jur de 35 kg de cartofi, trebuie sa-i mincam, nu ?! Nu, nu toate kg odata, ci pe rind. Asa ca, m_am frantzuzit si eu si-am facut "gateau di patate", adica tot un fel de placinta dar cu cartofi...
Ingredientele folosite:
  • un kg de cartofi
  • 100 g mozzarella
  • 100 g provola afumicata (se poate pune cascaval)
  • un virf de cutit de nucsoara 
  • 80 g parmezan ras
  • 120 g prosciutto cotto (poate fi inlocuit cu salamior sau crenvursti taiati feliute subtiri)
  • 2 oua
  • 6-7 bucatele de unt
  • sare
  • piper macinat
Spalam si punem la fiert cartofii in apa sarata, timp de cca 40 de minute, dupa care lasam sa se raceasca un pic si ii curatim de coaja. 
Acum preincalzim cuptorul aragazului la 180 de grade si ne apucam de preparat compozitia.
Intr-un castron destul de incapator am strivit cartofii cu ajutorul instrumentului de cartofi, dar pot fi farimati fara probleme cu ajutorul unei furculite


adaugam 50 g de parmezan ras, apoi ouale, sarea, piperul si nucsoara, si amestecam bine cu ajutorul unei linguri din lemn. 
Taiem prosciutto cotto in suvite mai grosute, mozzarella o taiem cuburele impreuna cu provola (cascavalul), si amestecam bine ingredientele. Luam o tava (yena am avut eu), o ungem cu putin unt si presaram pesmet (eu am pus mai multisor de frica sa nu se lipeasca), rasturnam compozitia de cartofi, nivelam bine cu lingura, presaram deasupra celelalte 30 g de parmezan, inca o mina buna de pesmet, punem si cele citeva bucatele de unt si bagam tava la cuptor.
Lasam 15 minute la 180 de grade, apoi ridicam temperatura la 200 de grade si mai lasam timp de 15 minute, apoi vreo 5-7 minute, am lasat la functiunea grill (sper ca nu am gresit in exprimare) ca sa se rumeneasca frumos.
Scoatem din cuptor


lasam cca 15 minute sa se raceasca un pic, apoi taiem si servim.
Atentie trebuie sa fie caldut, nu sa frigem limbuta, altfel nu vom simti gustul.
Am servit alaturi de feliute de dovlecei, pe care le taiasem feliute si le-am copt pe gratar (asta cind am facut rulourile de mai jos). Le-am stropit cu ulei, am pus pe fiecare strat de dovlecei feliute de usturoi, mult patrunjel taiat marunt, un pic de menta taiata marunt (din asta am avut cam putina) si bineinteles cam terminat cu ulei... le-am lasat o noapte la frigider... deliciosi si dovleceii facuti asa...
Va doresc pofta buna, daca faceti, ca noi am terminat tot din tava...


sursa

sâmbătă, 16 iulie 2011

Rulouri cu dovlecei, philadelphia si prosciutto


Aveti dovlecei in gradina, asa multi ca mine, ca dupa ce ati tot mincat din ei, o parte i-am curatat, taiat cuburi si bagat la congelator, sa nu stiti ce sa mai faceti cu ei ?! 
Ei bine, astazi am pregatit un aperitiv gustos si delicat, dupa spusele domnisoarei care e anti-dovlecel... Ma certam de fiecare data cu ea sa manince, iar astazi s-a declarat multumita, spunindu-mi ca astia nu sint dovlecei...

Ingredientele folosite de mine:
  • 2 dovlecei
  • prosciutto cotto (sunca presata e buna)
  • brinza philadephia
  • scobitori
  • salata
  • rosii cherry

Intii de toate, am spalat, sters si taiat capetele la domniile zucchine. Am infierbintat gratarul bine de tot, am taiat dovleceii  pe lungime, felii cit mai subtirele si le-am copt (ca nu pot spune prajit) repejor pe ambele parti, sint suficiente citeva secunde pe fiecare parte. Le-am lasat la racit, iar intre timp am taiat cu aparatul din dotare, felii cit mai subtirele de prosciutto. Am luat cite o felie de dovleac, am asezat deasupra o felie de prosciutto, am intins usurel cu cutitul un strat de brinza, iar ca o "hapsina"  ce sint , nu m-am multumit sa le las asa, am mai asezat o felie de prosciutto deasupra urmata de un strat de brinza si... am rulat frumusel, cu grija si atentie sa nu se rupa, apoi am infipt o scobitoare sanatoasa, sa nu se intinda feliutele la soare. 
Le-am asezat pe pat de salata (tot din gradina si ea) si ca sa nu fie prea mult verde in poze, a cules Isabella niste rosii, cica pentru decor. 
Sint usor de facut si delicioase, nu ca le-am facut eu, ci pentru ca familionul a zis ca am facut prea putine. Poftiti, serviti ca sint proaspete !!!


joi, 14 iulie 2011

Gem de prune


Anul acesta am facut gem de prune, nu pot sa-i spun magiun pentru ca prunele nu erau din cele exagerat de dulci si a trebuit sa le pun zahar.
Ingrediente necesare:
  • 5 kg prune (fara simbure)
  • 1.250 g zahar
  • o fiola rom
  • 250 g stafide

Intii de toate, m-am innarmat precum Scufita Rosie cu un cosulet, am strins prunele din copacel nostru, care anul acesta a exagerat cu recolta... stateau sa se rupa saracele crengute...


apoi cu multa, multa rabdare, m-am apucat de spalat prunele, de sters frumusel cu un prosop sa nu aiba apa, le-am curatat cu cutitul, da... pentru ca nu erau prune din alea sa le desfaci in doua si sa dispara imediat simburele. Le-am cintarit cite un kg si cite 250 g zahar, le-am pus frumusel intr-o oala incapatoare, apoi pe aragaz la foc potrivit sa nu se lipeasca...
Le-am invirtit pina au avut consistenta dorita, adica cit mai scazuta, iar aproape de sfirsit am adaugat si fiola de rom. Am inchis aragazul, am spalat borcanele pe care le-am uscat apoi in cuptorul incalzit, ca sa nu aiba apa nici pe sticla, dar nici pe capac, le-am umplut frumos cu gemul fierbincior, le-am intors cu fundul in sus ca sa se inchida cit mai ermetic, le-am pus etichete bineinteles ca am scris anul de productie si le-am bagat frumos in camara... Domnisoara Isabella se strimba cind a vazut culoarea gemului si a spus categoric ca ea nu gusta, dar dupa ce mi-a cerut un out de ciocolata, a trebuit sa faca intii un sacrificiu sa dea cu limbuta pe lingura de gem... Rezultatul... s-a lins pe buze si a intrebat daca poate minca o felie de piine cu gem... asa ca, micul dejun cu piine si gem alaturi de o canita de lapte cald, e gata... 
Va doresc o zi buna, iar mie imi doresc spor la urmatoarea oala de gem... adica fug din nou in bucatarie...

luni, 11 iulie 2011

Prajitura cu piersici


Am numit-o prajitura cu piersici, dar e de fapt o tarta tatin, dar nefiind facuta in forma de tarta, am rebotezat-o... 
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  •  4 oua proaspete
  • 150 g zahar
  • 100 g de faina
  • 40 g amidon
  • un pachetel de zahar vanilat
  •  
  • 4-5 piersici
  • 120 g zahar
  • inghetata de vanilie
  • topping de ciocolata
Intii de toate, mixam bine ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Separat cernem faina impreuna cu amidonul si le adaugam putin cite putin peste compozitia de oua. Intr-o tava am pus cele 120 g de zahar si l-am caramelizat un pic in cuptorul incalzit la 180 de grade, apoi am adaugat feliute de piersici (spalate si sterse cu un prosop), am rasturnat compozitia deasupra (compozitie cu care putem face diferite rulade, adica vom obtine un blat foarte fraged) si dam tava in cuptorul preincalzit, timp de cca 20 de minute.


Scoatem din cuptor si rasturnam pe o tava cit e inca fierbinte, lasam sa se raceasca bine, portionam dupa gustul si placerea proprie si ornam la fel, cu frisca... sau in cazul meu, cu o  biluta caloroasa de inghetata de vanilie si topping de "ciucalata"... hmmm, dulce, buna si... aoleu... unde s-a dus dieta mea si cite grame, kg am in plus... ???!!!


duminică, 10 iulie 2011

Rosii si dovlecei umpluti


O reteta in stil romano-italian, adica mai pe gustul sotului, dar tot cu un fel de umplutura de sarmale romanesti...
Ingredientele folosite de mine:
  • 300 g carne tocata de vita
  • un ou
  • o ceapa de marime mijlocie
  • 80 g orez
  • o legatura patrunjel
  • sare
  • ulei de masline
  • vreo 12 rosii de marime mijlocie
  • doi dovlecei 
  • piper macinat
  • concentrat de rosii
  • 2 linguri parmezan ras
  • 1-2 linguri suc de lamiie
Curatim, spalam si taiem marunt ceapa si o calim in trei linguri de ulei, pina devine un pic aurie. Spalam si taiem marunt patrunjelul. Intr-un castron destul de incapator, punem carnea macinata, orezul spalat, oul (fara coaja, bineinteles), patrunjelul, parmezanul ras, o lingura cu virs de concentrat de rosii (din cel la cutiute sau la tub), vreo trei linguri de ulei (pentru ca e carnea doar de vita si nu are grasime), sare dupa gust, adaugam si ceapa care intre timp s-a racit sau e doar calduta si amestecam cu minuta bine de tot, ingredientele pentru umplutura. 

Rosiile le spalam, stergem de apa, le taiem capacelul iar cu ajutorul unei lingurite dar cu atentie sa nu le rupem, scoatem tot miezul din ele. Dovleceii i-am spalat, taiat capetele si taiat in trei bucati mari, de la care intii am taiat o feliuta pentru capacel, iar cu ajutorul unui cutit si al linguritei, am scos tot miezul. Umplem rosii si dovleceii, ii punem intr-un vas incapator, punem rosiile si dovleceiii, adaugam doua paharute de apa, nu trebuie sa fie acoperite ci doar sa ajunga aproape de jumatatea lor, adaugam si sucul de la lamiie (eu il pun pentru ca dovleceii sint dulci si-mi place sa aiba o tenta acrisoara). 


Am pus intii vasul acoperit cu un capac pe aragaz, ca "sa-si ia vint la fiert", apoi am bagat in cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru cca 45 de minute,  primele 25 de minute cu capac, dupa care am lasat in cuptor fara capac.
Am servit caldute, cu cite un motulet de iaurt natural (asta in lipsa de smintina adevarata).
Pofta mare !!!