duminică, 23 decembrie 2012

Craciun fericit ! Buon Natale !


Fie ca Nasterea Mintuitorului nostru Iisus Hristos, sa ne faca sa devenim mai buni, mai intelegatori,
sa incercam sa-i ajutam pe cei care au nevoie,
macar cu o vorba buna, daca altfel nu putem !
Va doresc din inima, Craciun fericit plin de sanatate, bucurii si pace,
alaturi de cei dragi !


joi, 6 decembrie 2012

Conopida cu nuca



Conopida cu nuci la cuptor, o garnitura delicioasa, dar poate fi servita si asa, fara nici o feliuta de carne alaturi. 
Ingrediente:
  • o conopida marime mijlocie
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • un catel de usturoi
  • besciamella facuta din: 30 g unt; 30 g faina; 300 g lapte; 2/3 dintr-un cubulet de knorr vegetal
  • miez de nuca (vreo 40 de nuci)
  • 5 linguri parmezan ras
  • sare
  • piper
  • pesmet
Am taiat din gradina o conopida frumoasa, fara puncte nere, fara semne ca "nu s-ar simti prea bine sau ca ar fi prea batrina".  Spalam frumos conopida, taiem frumos in buchetele si o fierbem in apa clocotita cu sare, cca 10-12 minute, trebuie sa fie "al dente". Scurgem de apa si lasam conopida la racit. 
Preparam apoi besciamella ca in reteta de aici, atentie sa nu uitati vreun ingredient, adica knorr-ul, asta fiind adaugat in loc de sare. Adaugam in besciamella nucile rupte bucati marisoare, lasam citeva deoparte ca sa avem de pus deasupra. Am folosit o tava din cele de unica folosita, nu yena, nici alta minune, desi puteti folosi cu incredere oricare dintre ele. Intr-o tigaie de prajit in care am pus uleiul si usturoiul taiat maruntel, am condit foarte putin conopida. Ungem tava cu un pic de ulei, presaram o mina buna de pesmet, apoi punem un strat de conopida, presaram foarte putina sare si piper macinat, apoi un strat subtirel de besciamella, presaram parmezan ras, apoi din nou conopida, besciamella, parmezan ras, bucati de nuca, daca doriti puteti pune si citeva bucatele mici de unt, apoi bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de cca 40 de minute, sau pina vedeti ca deasupra incepe sa se coloreze frumos. 
Scoateti tava din cuptor, lasati sa se raceasca, adica doar sa fie calduta cind serviti, taiati si mincati alaturi de o feliuta de gratarel, friptura de porc, sau cum am facut noi, fara nimic alaturi, iar Isabella a mincat fara sa zica pis... deci, conopida mea cu nuca, a trecut testul... Daca doriti, puteti pune si niste felii de kaizer printre bucatile de conopida. Nu am facut asa, dar sigur e delicioasa si in aceasta varianta, mai ales daca domnul kaizer e afumat (nu beat, ci afumat la foc...)
Va doresc pofta buna !