marți, 25 februarie 2014

Prajitura cu blat de nuca si crema de vanilie/Torta con pan di spagna alle noci e crema di vaniglia


La ricetta in italiano si trova in basso

E pentru prima oara cind particip la Provocarea secreta, gazda din aceasta luna este Paula Iulia Gafitescu, iar blogul care mi-a fost repartizat, este cel al Simonei. Nu mai facusem de multisor ceva dulce, asa ca am optat pentru o prajiturica delicioasa pentru dragobetele romanesc.

Ingrediente necesare pentru blat, iar in paranteze cantitatile folosite de mine:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar (85 g)
  • 4 linguri de faina (80 g)
  • 2 linguri nuca macinata (25 g) 
  • 1 lingurita praf de copt (3 g)
  • 1 plic zahar vanilat (16 g)
  • un praf de sare
Pentru crema, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 6 galbenusuri
  • 3 linguri zahar (40 g)
  • 3 linguri faina (40 g)
  • 400 ml lapte 
  • 100 g frisca 
  • 1 fiola esenta vanilie
Pentru decorat:
  • ciocolata amaruie
  • ciocolata alba
  • bombonele din zahar
Separam intii albusurile de galbenusuri, galbenusurile e indicat sa le punem intr-un vas care poate fi pus pe foc la aragaz. Mixam albusurile impreuna cu un praf de sare pina se intaresc. Adaugam apoi zaharul si zaharul vanilat si mixam incontinuare pina compozitia devine ca de bezea. Faina cernuta o amestecam cu nuca macinata si praful de copt, apoi o adaugam treptat peste compozitia cu albusuri. Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam usor de jos in sus, pina se incorporeaza bine ingredientele. Intr-o tava de marime 20x30 cm, tapetata cu hirtie de copt (hirtia o umezim sub jetul de apa, o stoarcem, scuturam bine, apoi o asezam in tava), rasturnam compozitia, nivelam si bagam tava in cuptorul preincalzit la foc mediu (eu am preincalzit 160 de grade dar cred ca ar merge 170 dupa parerea mea) si lasam pina vedem ca se rumeneste usor si la atingere blatul e ferm, eu l-am lasat in jur de 20 de minute. 
Scoatem din cuptor, asezam blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Pentru crema, mixam galbenusurile impreuna cu zaharul pina se deschid la culoare. Adaugam faina, amestecam bine pina se incorporeaza, apoi adaugam laptele treptat, amestecind incontinuu ca sa se omogenizeze bine. Punem vasul pe foc si amestecam incontinuu pina se ingroasa. 
Atentie, nu trebuie sa fiarba ! Lasam la racit, amestecind din cind in cind, ca sa nu se formeze crusta deasupra. Cind crema s-a racit, adaugam fiola de esenta de vanilie si frisca batuta spuma. Amestecam usor, apoi punem crema deasupra blatului. 
Am decorat cu ciocolata neagra si alba, apoi cu bombonele de zahar. Bagam prajitura in frigider pentru citeva ore, apoi portionam si servim. 
Delicioasa !



E' la prima volta che partecipo alla  Sfida segreta (Provocarea secreta), e questo mese Paula Iulia Gafitescu mi ha assegnato il blog di Simona. Ho scelto di fare un delizioso dolce, perché ieri è stata nel mio paese, la festa che si chiama Dragobete, una festa come San Valentino. 

Ingredienti necessari per la pan di spagna e fra parentesi le quantita che ho utilizzato io:
  • 6 albumi
  • 6 cucchiai di zucchero ( 85 gr)
  • 4 cucchiai di farina ( 80 gr)
  • 2 cucchiai di noci tritati ( 25 gr)
  • 1 cucchiaino di lievito in polvere ( 3 gr)
  • 1 bustina di zucchero vanigliato ( 16 gr)
  • un pizzico di sale
Per la crema, abbiamo bisogno di:
  • 6 tuorli d'uovo
  • 3 cucchiai di zucchero (40 gr)
  • 3 cucchiai di farina (40 gr)
  • 400 ml di latte
  • 100 g di panna fresca
  • 1 fiala di essenza di vaniglia
Per la decorazione :
  • cioccolata fondente
  • cioccolata bianca
  • palline di zucchero
Prima di tutto separate i tuorli, tuorli vi consiglio di metterli in un vaso che può andare sui fornelli. Mescoliamo gli albumi con un pizzico di sale fino a quando non induriscono, quindi aggiungete lo zucchero e lo zucchero vanigliato e sbattete gli ingredienti, fino quando l'albume diventa come la meringa. Separatamente setacciamo la farina e la mescoliamo con le noci tritate e il lievito, poi aggiungiamo gradualmente nel vaso con gli albumi. Usando un cucchiaio di legno, mescoliamo delicatamente dal basso verso l'alto, fino a che gli ingredienti ci sono incorporate completamente. In una teglia di 20x30 cm, rivestita di carta da forno, mettiamo il composto, e nel forno preriscaldato a 160 gradi (ma penso che 170 gradi saranno meglio, comunque dipende dal proprio forno) l'ho lasciato per circa 20 minuti.
Togliete dal forno, mettere la pan di spania su una griglia e lasciate raffreddare.

Per la crema, mescolate i tuorli con lo zucchero fino quando la composizione diventa chiara. Aggiungiamo la farina, mescoliamo bene fino ad incorporare, quindi aggiungiamo il latte a poco a poco, e mescolate continuamente per omogenizzare bene. Mettiamo il vaso sul fuoco e mescoliamo sempre fino quando la composizione diventa densa. 
Attenzione, non deve bollire !
Lasciamo raffreddare, mescoliamo di tanto in tanto, cosi non si forma la crosta sopra. Quando la crema si sarà raffreddata, aggiungiamo la fiala di essenza di vaniglia e la panna montata. Mescoliamo delicatamente, poi spalmiamo la crema sulla pan di spagna. Ho decorato con il cioccolato bianco e fondente, poi con le palline di zucchero . Mettiamo la torta in frigorifero per alcune ore.
Deliziosa !


miercuri, 19 februarie 2014

Strudel cu dovleac/Strudel con la zucca


La ricetta in italiano si trova in basso

N-am facut niciodata dulciuri cu dovleac, de fapt nu mincasem decit dovleac copt, inainte de a face acest delicios strudel. Dar cum vazusem la prietena mea de pe FB, Iolanda Koch o minunatie cu dovleac, am zis sa-mi incerc si eu norocul.
Ingrediente necesare:
  • un pachet foetaj
  • o bucata dovleac
  • zahar de trestie dupa gust
  • mac
  • lapte pentru uns
  • zahar pudra
Am intins frumusel foaie de aluat, am taiat-o o data in doua pe lungime, apoi inca o data pe latime. Am ras dovleac (fiecare pune cit vrea), am presarat zahar (nu prea mult ca ingrasa...), am impaturit strudelul, l-am asezat in tava aragazului in care am pus o foaie de copt. L-am intepat frumusel, la aluat ma refer, l-am "barbierit" cu pensonul cu lapte, am presarat mac si l-am bagat in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pina s-a colorat frumos, cred ca in jur de vreo 20 de minute, nu-mi aduc aminte ca ce vedeti in farfurie, nu mai e de multisor. 
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca bine de tot, presaram zahar praf-pudra, spuneti-i cum vreti si servim... 
Delicios... Copilul se certa cu tat'su care a mincat mai mult si care mai putin, eu am preferat doar sa gust....

Cu aceasta reteta, particip, la Provocarea Dulce Romanie - luna februarie, gazduita de Stefy harnicutza 



STRUDEL CON LA ZUCCA

Non ho mai fatto dei dolcetti con la zucca, a dire vero avevo mangiato soltanto zucca cotta al forno.  Pero come avevo visto alla mia amica sul FB, Iolanda Koch, una meraviglia di dolce, ho pensato di provare anche io. 
Ingredienti:
  • un rotolo di pasta sfoglia
  • un pezzo di zucca
  • zucchero di canna qb
  • semi di papavero
  • latte
  • zucchero a velo
Ho srotolato la pasta sfoglia, poi l'ho tagliata una volta per lungo e poi ancora una volta al lato. Ho gratuggiato sopra la zucca, poi ho spolverato di zucchero (ogniuno mette quanto vuole, sia zucca e anche zucchero), ho fato un rotolo poi ho schiacciato bene i bordi, e ho messo lo strudel nella teglia rivestita da carta forno, con la parte schiacciata sotto. Con una forchetta ho bucherellata la pasta, poi con un pennello ho spalmato un po` di latte sopra, ho messo dei semi di papavero, e nel forno preriscaldato a 200 gradi per circa 20 minuti, dipende del forno. 
Tiriamo fuori dal forno lasciamo che sia ben fredda, e soltanto allora spolveriamo di zucchero a velo, tagliamo e mangiamo. 
Buonissimo !!! La mia bambina "litigava" col suo papà chi a mangiato di piu e chi di meno...



marți, 4 februarie 2014

Chec cu susan/Plum cake al sesamo

 

La ricetta in italiano si trova in basso

N-am facut cam de mult timp un checulet, dar asta va asigur ca e delicios si alte retete delicioase ca aceasta, gasiti pe blog la Pokha.
Ingrediente necesare:
  • 3 oua
  • 10 linguri zahar (cca 120 g) 
  • 10 linguri faina (cca 150 g)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml apa la temperatura camerei
  • 1 lingura cacao
  • esenta (eu am pus de vanilie)
  • un praf de sare
  • susan
  • unt pentru uns tava
Intii de toate mixam bine ouale impreuna cu zaharul, zaharul vanilat sarea si esenta, pina in momentul cind vedem compozitia deschisa la culoare, adica blonda spre alb. Doar in acel moment, incepem sa adaugam putin din ulei alternind cu cite un pic de apa, mixind incontinuu. Faina cernuta impreuna cu praful de copt, o adaugam lingura cu lingura, continuind amestecarea ingredientelor. Vom obtine o compozite care trebuie neaparat sa aiba bule mici de aer. 
Intr-o tigaie de teflon prajim susanul (puneti cit vreti voi, Poca a pus mai mult, eu mai putin) pina devine auriu, atentie nu trebuie sa puneti nici un strop de ulei, unt, sau alte minuni. Se prajeste asa "pe uscat"...
In acest moment, luam o forma de chec, o ungem frumusel cu unt presaram susanul si adaugam in tava circa 3/4 din compozitie, in restul care ramine in castron adaugan cacao si mixam pina se incorporeaza bine. Turnam si aceasta compozitie peste compozitia blonda, invirtim frumusel cu o furculita ca sa o zebram o tirica, eu am facut operatia cu un betisor de frigarui si nu a iesit cum as fi vrut. 
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade si uitam de ea timp de 30-35 de minute. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute, dupa jumatate de ora, verificati cu o scobitoare sa vedeti daca e gata. 
Lasam sa se raceasca bine, cu virful unui cutit desprindeti usurel de pe margini (eu am desprins cu o paleta din plastic de frica sa nu stric bunatate de tava, deh era pentru prima data pusa la munca)... Daca doriti faceti dungulite de ciocolata, daca nu presarati zahar pudra, asa ca mine si... atention... serviti alaturi de o cafea sau o cana cu lapte.
Delicios !!! Multumesc, Poca pentru reteta !


PLUM CAKE AL SESAMO

Non ho fatto di tanto tempo un plum cake cosi delizioso e morbido. 
Gli ingredienti sono:
  • 3 uova
  • 10 cucchiai di zucchero (circa 110 g)
  • 10 cucchiai di farina (circa 150 g)
  • una bustina zucchero vanigliato
  • una bustina lievito in polvere per i dolci (16 g)
  • 60 ml di olio di girasole
  • 50 ml d'acqua alla temperatura ambiente
  • un cucchiaio di cacao
  • essenza (io di vaniglia)
  • un pizzico di sale
  • sesamo
  • burro
Nel vaso del robot, mescoliamo le uova insieme allo zucchero, zucchero vanigliato, il sale e l'essenza, fino quando il composto avrà un colore chiaro. Solo in quel momento possiamo mettere l'olio alternando con l'acqua, mescolando sempre. Mescolando continuamente, incominciamo a mettere la farina setacciata insieme al lievito. 
In una padella antiaderente mettiamo il sesamo senza l'olio e sul fuoco lo facciamo rosolare finché avrà colore d'oro.
In una forma per plum cake unta di burro, "spolveriamo" con il sesamo, e mettiamo 3/4 del composto. Resto del composto insieme al cacao, la mescoliamo bene e la mettiamo sopra quel di colore chiaro. Con una forchetta facciamo qualche cerchio per creare un modello tigrato e nel forno preriscaldato a 175 gradi, mettiamo il dolce per circa 30-35 minuti. Per primi 20 minuti, meglio di non aprire il forno, dupa 30 minuti, possiamo fare una proba con un stuzzicadenti. 

Tiriamo fuori dal forno e quando il plum cake e freddo, con un coltello oppure con una paletta di plastica dobbiamo staccare lentamente il dolce dalla forma. 
Spolverizzate con il zucchero a velo e servite vicino ad un caffè oppure ad una tazza di latte. 
Buon appetito !