La ricetta in italiano si trova in basso
E pentru prima oara cind particip la Provocarea secreta, gazda din aceasta luna este Paula Iulia Gafitescu, iar blogul care mi-a fost repartizat, este cel al Simonei. Nu mai facusem de multisor ceva dulce, asa ca am optat pentru o prajiturica delicioasa pentru dragobetele romanesc.
Ingrediente necesare pentru blat, iar in paranteze cantitatile folosite de mine:
- 6 albusuri
- 6 linguri zahar (85 g)
- 4 linguri de faina (80 g)
- 2 linguri nuca macinata (25 g)
- 1 lingurita praf de copt (3 g)
- 1 plic zahar vanilat (16 g)
- un praf de sare
Pentru crema, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 6 galbenusuri
- 3 linguri zahar (40 g)
- 3 linguri faina (40 g)
- 400 ml lapte
- 100 g frisca
- 1 fiola esenta vanilie
Pentru decorat:
- ciocolata amaruie
- ciocolata alba
- bombonele din zahar
Separam intii albusurile de galbenusuri, galbenusurile e indicat sa le punem intr-un vas care poate fi pus pe foc la aragaz. Mixam albusurile impreuna cu un praf de sare pina se intaresc. Adaugam apoi zaharul si zaharul vanilat si mixam incontinuare pina compozitia devine ca de bezea. Faina cernuta o amestecam cu nuca macinata si praful de copt, apoi o adaugam treptat peste compozitia cu albusuri. Cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam usor de jos in sus, pina se incorporeaza bine ingredientele. Intr-o tava de marime 20x30 cm, tapetata cu hirtie de copt (hirtia o umezim sub jetul de apa, o stoarcem, scuturam bine, apoi o asezam in tava), rasturnam compozitia, nivelam si bagam tava in cuptorul preincalzit la foc mediu (eu am preincalzit 160 de grade dar cred ca ar merge 170 dupa parerea mea) si lasam pina vedem ca se rumeneste usor si la atingere blatul e ferm, eu l-am lasat in jur de 20 de minute.
Scoatem din cuptor, asezam blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Pentru crema, mixam galbenusurile impreuna cu zaharul pina se deschid la culoare. Adaugam faina, amestecam bine pina se incorporeaza, apoi adaugam laptele treptat, amestecind incontinuu ca sa se omogenizeze bine. Punem vasul pe foc si amestecam incontinuu pina se ingroasa.
Atentie, nu trebuie sa fiarba ! Lasam la racit, amestecind din cind in cind, ca sa nu se formeze crusta deasupra. Cind crema s-a racit, adaugam fiola de esenta de vanilie si frisca batuta spuma. Amestecam usor, apoi punem crema deasupra blatului.
Am decorat cu ciocolata neagra si alba, apoi cu bombonele de zahar. Bagam prajitura in frigider pentru citeva ore, apoi portionam si servim.
Delicioasa !
Ingredienti necessari per la pan di spagna e fra parentesi le quantita che ho utilizzato io:
- 6 albumi
- 6 cucchiai di zucchero ( 85 gr)
- 4 cucchiai di farina ( 80 gr)
- 2 cucchiai di noci tritati ( 25 gr)
- 1 cucchiaino di lievito in polvere ( 3 gr)
- 1 bustina di zucchero vanigliato ( 16 gr)
- un pizzico di sale
- 6 tuorli d'uovo
- 3 cucchiai di zucchero (40 gr)
- 3 cucchiai di farina (40 gr)
- 400 ml di latte
- 100 g di panna fresca
- 1 fiala di essenza di vaniglia
- cioccolata fondente
- cioccolata bianca
- palline di zucchero
Togliete dal forno, mettere la pan di spania su una griglia e lasciate raffreddare.
Per la crema, mescolate i tuorli con lo zucchero fino quando la composizione diventa chiara. Aggiungiamo la farina, mescoliamo bene fino ad incorporare, quindi aggiungiamo il latte a poco a poco, e mescolate continuamente per omogenizzare bene. Mettiamo il vaso sul fuoco e mescoliamo sempre fino quando la composizione diventa densa.
Attenzione, non deve bollire !
Lasciamo raffreddare, mescoliamo di tanto in tanto, cosi non si forma la crosta sopra. Quando la crema si sarà raffreddata, aggiungiamo la fiala di essenza di vaniglia e la panna montata. Mescoliamo delicatamente, poi spalmiamo la crema sulla pan di spagna. Ho decorato con il cioccolato bianco e fondente, poi con le palline di zucchero . Mettiamo la torta in frigorifero per alcune ore.
Deliziosa !