joi, 25 septembrie 2014

Friptura de iepure/Arrosto di coniglio


La ricetta in italiano si trova in basso

Buna tare carnita de iepuras, e adevarat ca pe Isabella am pacalit-o spunindu-i ca e carne de pui...

Ingrediente necesare:
  • un iepure
  • 2 frunze de dafin
  • rozmarin
  • o lingura de caperi
  • 1/2 pahar de vin
  • un catel de usturoi
  • 2 hamsii conservati in ulei
  • supa vegetala
  • 2 linguri de otet de vin alb
  • 50 ml ulei de masline
  • sare 
Taiem in bucati iepurele, il spalam sub jetul de apa si-l stergem de apa cu servetele. 
Taiem marunt usturoiul, rozmarinul (sau puteti pune cimbru), frunzele de dafin si caperii si punem tot intr-un vas incapator in care am pus uleiul. Adaugam si hamsii, prajim foarte putin, apoi adaugam bucatile de carne si le rumenim pe toate partile, dam focul la mic, punem sare, adaugam vinul si otetul, acoperim cu capac si lasam pe aragaz circa 55 de minute. Nu uitam sa intoarcem carnea din cind in cind, iar in momentul respectiv, mai adaugam cite un pic de supa vegetala. 
Cind iepurasul e gata, il asezam pe farfurie, punem sosul lasat de carne si servim alaturi de cartofi la cuptor sau prajiti cum am facut eu. 
Pofta mare ! 


ARROSTO DI CONIGLIO

Ingredienti:
  • un coniglio
  • 2 foglie di alloro
  • rosmarino
  • 1 cucchiaio di capperi
  • 1/2 bicchiere di vino
  • uno spicchio d'aglio
  • 2 filetti di acciughe sott'olio
  • brodo vegetale
  • 2 cucchiai di aceto di vino bianco
  • 50 ml di olio extravergine di oliva
  • sale
Tagliate il coniglio a pezzi oppure chiedete al vostro macellaio di tagliarlo. Lavate la carne sotto l'acqua corrente e asciugatela con carta da cucina. 
Preparate un trito molto fine di aglio, rosmarino, alloro e capperi e mettete tutto in una casseruola con l'olio. Aggiungete anche i filetti di acciughe, rosolate un po'. Dopo qualche minuto unite i pezzi di coniglio e fateli rosolare a fiamma vivace. Quando la carne avrà preso colore aggiustate di sale, abbasate la fiamma e bagnatelo con il vino e l'aceto. 
Lasciate cuocere la carne per circa 55 minuti coprendo la pentola, girando di tanto in tanto e bagnando con del brodo, per non asciugarsi troppo.
Quando il coniglio sarà pronto, mettete su un piatto, sopra la carne ponete anche il sughetto e servite come contorno, con delle patate al forno oppure come nel mio caso, con delle patate fritte.
Buon appetito !

joi, 18 septembrie 2014

Ghiacciolo cu pepene rosu si menta/Ghiacciolo all'anguria e menta


La ricetta in italiano si trova in basso

Vara a plecat de la noi, de fapt ne-a incalzit atit de putin, ca nici nu am simtit ca ne-a vizitat. Pepenii au cam disparut, dar eu am aparut pe ultima suta de metri cu o reteta racoritoare. 
Ingrediente necesare:
  • 200 g pepene (fara coaja si simburi)
  • 50 g zahar
  • 50 ml lamiie
  • 7 frunze de menta
  • 100 ml apa
Eliminam coaja si simburii de la pepene si cintarim 200 de grame. Intr-un castron, strivim pepenele cu o furculita si amestecam cu frunzele de menta spalate si lasam la rece timp de 30 de minute.
Intr-o craticioara, punem zaharul, apa si frunzele de menta pe care le scoatem din vasul cu pepenele, adaugam apa si punem pe foc. Lasam sa fiarba un pic, adaugam apoi sucul de lamiie si lasam sa se raceasca.
Eliminam menta din siropul rece, adaugam pepenele si mixam ingredientele. Punem in formele pentru ghiaccioli, dam la congelator pentru cel putin doua ore si servim, rece... bineinteles !
O poza privita in ochi ca sa vedeti ce culori are, asta pentru ca intii am amestecam bine inainte de a pune in toate formele, apoi cit timp am pus cu lingura in toate, compozitia s-a mai lasat si a iesit un pic mai deschisa la culoare, apoi am amestecat din nou si culoarea a devenit mai pronuntata. 



GHIACCIOLO ALL'ANGURIA E MENTA

Ingredienti:

  • 200 g di anguria (senza la buccia e semi)
  • 50 g di zucchero
  • 50 ml succo di limone
  • 7 foglie di menta
  • 100 ml d'acqua

Prima di tutto, private la fetta d'anguria da buccia e semi, quindi pesatene 200 g. In una ciotola, schiacciate l'anguria con una forchetta e mescolatela con le foglie di menta lavate. Lasciatela insaporire al fresco, per circa 30 minuti. 
In un pentolino, mettete lo zucchero, le foglie di menta quelle usate per l'anguria e 100 ml d'acqua. Portate a bollore, poi unite poco succo di limone e lasciate intiepidire. 
Eliminate le foglie di menta, aggiungete l'anguria e frullate finemente. 
Dividete tutto nei stampi per ghiaccioli e congelateli per circa due ore oppure fino quando vedete che sono diventati duri. Io li ho lasciati fino al secondo giorno. 


miercuri, 17 septembrie 2014

Smochine caramelate/Fichi caramellati


La ricetta in italiano si trova in basso

Si anul acesta am facut citeva borcane cu smochine caramelate. Desi fructele nu au fost prea aspectoase si nici prea dulci, din cauza ploilor indelungate, am renuntat la gem pentru aceste minunatii. 
Ingredienti:
  • 1 kg de smochine
  • 300 ml de vin rosu
  • 250 g zahar
Ingredientele sint doar pentru un kg de smochine, bineinteles ca am facut mai mult. 
Smochinele trebuie sa fie mature, intregi, adica nu atit de mature incit sa se crape. Le stergem usurel cu un prosop umezit, le asezam intr-un vas destul de incapator una linga alta, adaugam zaharul peste ele apoi vinul si le punem la foc potrivit, adica mai mult mic decit mare, timp de cca doua ore, fara sa puneti capac. Eu le-am lasat mai mult, deoarece v-am spus ca aveam cam multa apa in ele. Cele mai indicate pentru a fi caramelate, sint smochinele albe nu cele violete. Lasati pe foc, fara a invirti smochinele, pina vedeti ca are culoarea si consistenta dorita. 
Punem in borcane sterilizate cind sint inca fierbinti, intoarcem borcanele cu capacul in jos, le invelim cu o patura si le lasam sa se raceasca pina a doua zi. 





Anche questo anno non ho resistito di non fare i fichi caramellati. I fichi non erano proprio come volevo, perché è stato un estate con tanta acqua. .
Ingredienti per un kg di fichi:
  • un kg di fichi maturi sani e freschi
  • 300 ml di vino rosso
  • 250 g di zucchero
I fichi devono essere maturi, sani e non sfatti. Pulirle delicatamente con un panno umido e adagiare i fichi uno accanto all'altro in una pentola larga. Cospargerli di zucchero e vino, poi fate cuocere a fiamma bassa senza coperchio e senza girarli per circa due ore. 
Il liquido deve risultare di un bel colore ambrato, con una consistenza tipo sciroppo (il mio era un sciroppo un po diluito...). 
Invasare i fichi caramellati caldi, nei vasetti sterilizzati, chiudete ermeticamente i vasi e sistemateli su una coperta capovolti. Mettete una coperta anche sopra e lasciateli cosi, fino nel secondo giorno. 

luni, 8 septembrie 2014

Paste cu sos de rosii crude/Pasta al sugo di pomodoro crudo



 La ricetta in italiano si trova in basso

Paste pe gustul celor mici si a celor mari, numai bune pentru aceste zile calduroase, adica in sfirsit a venit caldura si la noi, asa mai pe toamna...
Ingrediente necesare:
  • 200 g de paste fusilli
  • 4 rosii mari din cele pentru suc
  • o mina de fistic (circa 30)
  • o ramura de busuioc 
  • 3 linguri de ulei evo
  • un catel de usturoi
  • sare
  • o lingurita de capperi
  • 2 rosii uscate
  • 2-3 linguri de brinza de capra proaspata
Punem in apa capperi ca sa iasa gustul de otet sau sarea (depinde cum sint conservati). Spalam rosiile si le taiem feliute subtiri, apoi le punem intr-un castron. Spalam si taiem marunt busuiocul, curatim si taiem marunt fisticul, taiem marunt rosiile uscate si usturoiul, apoi adaugam toate ingredientele peste rosiile crude. Saram apoi adaugam capperii pe care intii ii spalam, scurgem bine de apa si taiem marunt. Adaugam deasupra trei linguri de ulei de masline, amestecam si sucul fiind gata, fierbem pastele.
Cind pasta este gata "al dente", scurgem apa, punem pastele in vasul cu condimente, amestecam, servim si deasupra presaram brinza de capra (eu parmezan, ca nu am avut), decoram cu busuios si servim. 
Pofta mare !


PASTA AL SUGO DI POMODORO CRUDO

Un piatto di pasta buonissimo, per bambini e anche per genitori, ideale in questi giorni caldi d'estate, che è arrivato in autunno.

Ingredienti:
  • 200 g di pasta
  • 4 pomodori grandi da sugo
  • una manciata di pistacchi
  • un mazzetto di foglie di basilico
  • 3 cucchiai d'olio evo
  • uno spicchio d'aglio
  • sale
  • un cucchiaino di capperi
  • 2 pomodori secchi
  • 2-3 cucchiai di formaggino di capra fresco
Mettiamo a bagno nell'acqua i capperi per dissalarli. Laviamo i pomodori, tagliamo finemente e li mettiamo in una ciotola. Laviamo e tagliamo le foglie del basilico, sgusciamo e tritiamo i pistacchi, tritiamo anche i pomodori secchi e l'aglio assieme, aggiungiamo il tutto ai pomodori freschi e saliamo. Aggiungiamo alla fine i capperi che li abbiamo sciacquato, strizzato e tritato. Versiamo infine tre cucchiai d'olio e mescoliamo tutto, il sugo è pronto.
In una pentola, mettiamo a bollire l'acqua e sale, mettiamo la pasta e cuociamola "al dente". Scoliamo la pasta e la mettiamo nel sugo, Mescoliamo, mettiamo nei piatti, sopra ogni porzione spolveriamo un pochino di formaggio di capra (io ho messo grana perché non avevo altro), decoriamo con una foglia di basilico e... buon appetito !