Pentru aluat (pasta frolla), avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 250 g faina de griu
- 120 g unt
- 50 g zahar pudra
- un ou
- o lingura rasa de amidon (de cartofi am pus)
- coaja rasa de la o lamiie/portocala
Incepem intii sa preparam aluatul. Cernem faina de griu, adaugam oul (fara coaja, bineinteles), untul taiat feliute subtiri, zaharul pudra, amidonul si coaja de portocala
vom obtine un aluat destul de tare...
ii dam forma de mingiuta, punem deasupra vasului o punga in cap si-l punem la frigider, pentru cel putin 30 de minute.
Dupa ce a trecut jumatatea de ora, scoatem aluatul de la frigider si facem o foaie subtire de circa 3 mm
cu ajutorul unui pahar, taiem cerculete pe care le asezam in tava pe hirtie de copt
Din pasta obtinuta, ies cam 26-28 cerculete.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 15 minute.
Cit timp se racesc cerculetele, preparam crema pentru umplutura.
Crema:
- 250 g ricotta
- 100 g mascarpone
- 100 g zahar pudra
- 3 linguri de Grand Marnier
- 2 linguri de ciocolata rasa
adaugam licoarea imbatatoare, adica cele trei linguri de Grand Marnier, in traducere lichior pe baza de cognac si esenta de portocale tropicale
adaugam si ciocolata rasa dar... prin gaurele mari ale razatoarei
Decor:- ciocolata rasa/nuca macinata dar foarte putin (deci sa nu se faca praf)
- zahar pudra
Cu ajutorul unei siringi pentru dulciuri, luam cite un cerculet punem crema deasupra, acoperim cu alt cerculet si decoram cum dorim si cum poftim...
Tavalim marginile prajiturelei prin ciocolata rasa sau nuca macinata.
Nu ca mi-as lauda prea mult retetele, dar prajiturele astea sint de-li-cioase, maninci una si mai vrei...
Dedic aceasta reteta cu ciocolata si mai ales pe baza de coniac, cuscrei Miha al carui motto este "Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama..."
Reteta incercata de Laura
Multumesc cuscra draga...:))
RăspundețiȘtergereDeci,asta e o prajitura care cu siguranta nu ingrasa...;)
Daca excludem zaharul si ciocolata, coniacul sigur nu ingrasa.... oare ???
RăspundețiȘtergerene addenterei volentieri uno....brava Daniela
RăspundețiȘtergerebaci!!!!
minunate ,daniela,eu beau acum o cafea,pot sa servesc una-doua-noua?
RăspundețiȘtergereGrazie, Emamama ! Un bacio anche a te...
RăspundețiȘtergereMultumesc Alison, sa stii ca alaturi de cafea, se duc si noua, nu doar doua... Pupici !
RăspundețiȘtergereDimineata am sa-mi beau cafeaua cu gandul la prajiturelele tale!! Te pup.
RăspundețiȘtergereMultumesc Elisa... Pupici si tie si o zi buna !
RăspundețiȘtergereHi ,deja am trecut-o la preferate prajiturica...arata asa de bine....abia astept sa o fac...sper ca nu te superi daca "fur" reteta?!!
RăspundețiȘtergerePupik
Micki, chiar te rog sa o furi si sa-mi spui daca nu te indragostesti pe viata de ea. Sint delicioase... Pupici si multumesc de vizita !
RăspundețiȘtergereSuper reteta! Super motto! Felicitari ambelor cuscre.Cu drag Anka1969
RăspundețiȘtergereAnka, multumesc de vizita si ca mi-ai reamintit de reteta, ca o uitasem intr-un coltisor... Pupici si o seara placuta !
RăspundețiȘtergere