la ricetta in italiano si trova in basso
Ingrediente pentru 6 persoane:
- 3 vinete
- o ceapa
- 500 g suc de rosii
- un catel usturoi
- 100 g de parmezan
- 400 g mozzarella
- 3 rosii (posibil din alea lunguiete)
- 3 ramurele de busuioc
- o lingurita zahar
- 2 linguri ulei masline
- sare
Spalam vinetele, le taiem felii, le saram si le lasam asa vreo ora, dupa care le spalam de sare si le scurgem de sucul amar, le stergem cu hirtie absorbanta si le prajim pe gratar. Se pot praji in tigaia cu ulei, dar cum vinetele absorb foarte mult ulei, nu-i prea sanatos.
Incalzim uleiul, adaugam usturoiul lasam sa prinda putin gust, dupa care aruncam usturoiul si punem la prajit ceapa taiata marunt. Cind ceapa incepe sa se coloreze foarte putin, adaugam sucul de rosii, saram, adaugam zaharul si o ramurica de busuioc si lasam aragazul la foc mic timp de 20 de minute, amestecind din cind in cind.
Intre timp, taiem feliute mozzarella si o punem pe un gratar ca sa se scurga bine zerul, dupa care stergem feliile cu hirtie absorbanta. Spalam si taiem feliute rosiile, le asezam si pe acestea pe gratar, le saram foarte putin ca sa piarda mai usor apa.
Cu ajutorul unui cutit, facem fulgisori de parmezan. Intr-un vas pe care sa-l putem baga in cuptor, varsam un pic de sos de rosii care sa acopere toata suprafata
asezam in strat de vinete, adaugam din nou un pic de sos
presaram putin parmezan, dupa care asezam un rind de felii de mozzarella si frunze de busuioc sfarimate cu degetele
asezam din nou un strat de vinete, pina cind terminam toate ingredientele, ultimul strat fiind de vinete
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180°, pentru 30 de minute. Scoatem tava de la cuptor, adaugam stratul de rosii si din nou dam la cuptor pentru 5 minute, de aceasta data la 230°.
Servim cind sint caldute, cu un pic de parmezan ras.
PARMIGIANA DI MELANZANE (revista "un mese in cucina")
Ingredienti per 6:
- 3 melanzane
- una cipolla
- 500 g di passata di pomodoro
- uno spicchio d'aglio
- 100 g di formaggio parmigiano a scaglie
- una mozzarella da 400 g
- 3 pomodori ramati
- 3 rametti di basilico
- un cucchiaino di zucchero
- due cucchiai l'olio d'olive
- sale
* lavate le melanzane, affettatele e salatele, quindi fatele spurgare. Asciugatele e fatele grigliare
* fate scaldare l'olio con lo spicchio d'aglio sbucciato, toglietelo e fatevi rosolare la cipolla tritata finemente. Versate la passata di pomodoro.
* salate e aggiungete lo zucchero e un rametto di basilico. Abbassate la fiamma e fate cuocere a fuoco basso per 20 minuti mescolando di tanto in tanto.
* nel frattempo affettate la mozzarella e mettetela su un piatto a perdere il siero, poi asciugate le fette con carta da cucina
* lavate e affettate i pomodori, disponete le fette su un piatto e salate leggermente affinché perdano l'acqua
* versate un po' di salsa in una pirofila distribuendola bene sul fondo, sopra fate uno strato di melanzane
* irrorate con un po' di salsa e distribuite scaglie di parmigiano, fette di mozzarella e foglie di basilico, spezzettate con le mani
* proseguite a strati sino a esaurimento degli ingredienti, terminando con uno strato di melanzane
* mettete in forno già caldo a 180° per 30 minuti, poi disponete sulla superficie le fette di pomodoro asciugate e fate cuocere ancora 5 minuti a 230°. Servite tiepido.