duminică, 31 octombrie 2010

Biscuiti "dovleac"


Bu-hu-hu... n-am reusit sa-mi conving barbatul sa tai dovleacul din gradina si sa-i pun luminarele, asa ca a trebuit sa-mi petrec dupa amiaza in bucatarie sa fac biscuiti, fara luminarele, bineinteles...
Inainte de a scrie reteta, va las sa vedeti cum arata cerul de dimineata..., parca era imbracat in hainuta de Halloween.


Ingrediente:

* 500 g faina 00
* 250 g unt
* 150 g zahar praf
* un ou
* un pic de sare
* coaja rasa de la o portocala (puteti pune orice aroma doriti)
* gem de capsuni

Punem untul rece taiat bucatele, oul, sarea, coaja de portocala si zaharul, le mixam bine, apoi adaugam toata faina cernuta si cu viteza cea mai mica a robotului, amestecam bine toate ingredientele.
Am rasturnat aluatul pe masa de lucru si l-am mai framintat un pic, apoi pe hirtie de copt pe care am presarat un pic de faina, am intins cu sucitorul pe care am presarat faina, o foaie destul de grosuta (altfel riscam ca in loc de gura si ochi sa obtin mici gauri in dovlecei), apoi am decupat biscuitii, nu inainte de baga forma in farfuria cu faina (asa nu se va lipi aluatul de forma). O poza cu minuta ajutatoare care eram cam colorata de la carioci, deci apa si sapunul nu prea functioneaza in cazul asta, dar cu mare atentie apasa doar pe forma...
Asa arata noua mea achizitie, pe care am cumparat-o la reduceri dupa sarbatoarea de Halloween de anul trecut...
Punem biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt, vedeti ca am probat sa vad daca le pot da forma de biluta pe care o putem umple cu crema


Am bagat cele doua tavi in frigider si le-am "uitat" acolo, pentru ca intre timp ne-am dus la o aniversare. Cel mai indicat e ca biscuitii sa-i dam la frigider inainte de a-i baga in cuptor, asa isi vor pastra forma. In cuptorul preincalzit la 180 de grade, bagam pe rind tavile cu biscuitii si le lasam circa 20 de minute, depinde de cuptor si de cit de groasa e foaia de aluat, ii lasam pina vedem ca s-au colorat dupa gusturile noastre. Eu i-am scos din cuptor dupa vreo 17 minute, am pus gem de capsuni in formele ochilor si gurii si i-am mai lasat vreo doua minute in cuptor.


Sint deliciosi, iar mirosul de portocala mi-a parfumat toata casa, tot de la portocala s-au colorat putin in portocaliu...

marți, 26 octombrie 2010

Biscuiti "ursulet"



Inca nu a venit mos Craciun, dar magazinele sint frumos decorate, iar frigul de afara si focul din camin, m-au impins sa probez noua forma de ursuleti si cine stie, daca mosul vede ca sint asa harnicuta, o sa ne aduca daruri muuulte...
Reteta o am dintr-o revista italiana. Ingredientele sint pentru 15-16 ursuleti, de fapt sint cam ursoi, ca asa e forma mea de biscuiti.
Avem nevoie de:
* 300 g faina
* 150 g unt
* 100 g zahar
* un ou
* un pachetel zahar vanilat

Facem aluatul sau pasta frolla, in felul urmator. In bolul de la mixer punem untul topit dar rece, oul, zaharul si zaharul vanilat si cu viteza mica, mijlocie sau mare, amestecam ingredientele pina se topeste zaharul, adaugam cit un pic din faina cernuta si mixam incontinuu, vom obtine o frumoasa minge pe care o punem intr-o folie si o lasam in frigider pentru cel putin o ora.
Pe hirtia de copt presaram putina faina iar cu sucitorul pe care punem un praf de faina, intindem o foaie cu o grosime de cca 4 mm, iar cu forma din dotare pe care o bagam in faina, decupam ursuletii apoi ii asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si-i bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 15 minute.
Ii scoatem din cuptor, ii lasam pe gratar la racit, iar ca sa-i pastram pentru mai mult timp, ii depozitam intr-o cutie speciala pentru biscuiti.  As fi vrut sa-i colorez putin, dar odrasla din dotare nu a mai avut rabdare, dar cind o veni "mosul" o sa-i imbracam in hainuta de sarbatoare.

luni, 25 octombrie 2010

Omleta cu cartofi



Un alfel de omleta, gustoasa si colorata.
Ingrediente pentru doua persoane:
* 4 oua
* 2-3 linguri parmezan ras
* o legatura buna de patrunjel
* 3 cartofi
* sare
* ulei pentru prajit

Curatam, spalam si taiem cit mai subtiri cartofii. Intr-un castron zbatem ouale, adaugam sare dupa gust si parmezanul, amestecam ingredientele, spalam, taiem marunt si adaugam patrunjelul peste oua si bineinteles amestecam din nou.
In tigaia de prajit infierbintam bine uleiul si prajim un pic cartofii pe ambele parti (daca avem probleme cu ficatul, mai sanatos ar fi sa fierbem cartofii "al dente", apoi sa-i taiem feliute subtiri)
apoi in rasturnam in castron peste oua, amestecam bine si rasturnam in tigaia de prajit.
Ca orice omleta, o prajim pe ambele parti si o servim calda, calda.
Pofta buna !

duminică, 24 octombrie 2010

Crostata morbida



Sub aceasta denumire am descoperit-o pe blogul italian al Morenei, e de fapt o prajitura delicioasa cu gem.

Ingrediente pentru o tava de 22 x 28:
 * 300 g faina 00
* 200 g zahar (in reteta originala erau 240 g)
* 4 oua
* 16 g praf de copt
* un picut de sare
* 250 g unt la temperatura camerei
* rom sau coaja rasa de la o lamiie
* gem de capsuni sau fructe (visine, cirese...)

Intr-un vas cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea, adaugam fiola de rom (mmm, ce parfum in bucatarioara mea), zaharul si amestecam ingredientele , ouale le punem intr-un castron (fara coaja, da ?!!!) si le zbatem foarte putin,  adaugam ouale si zbatem bine, pina vom obtine o frumoasa crema, adaugam untul moale, moale si amestecam bine ingredientele, rasturnam compozitia in tava tapetata cu hirtie de copt, nivelam cum putem (atentie, crema e destul de groasa), facem mici gropi cu lingura, pe care le umplem cu gem (de capsuni am avut eu) sau fructe.


Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute, depinde de aragaz, la mine dupa 30 de minute (faceti o proba cu scobitoarea dupa vreo 25 de minute), am scos tava din cuptor,  am lasat la racit, am pudrat, taiat si papat. E ideala pentru micul dejun.


duminică, 17 octombrie 2010

Caracatita cu piure de cartofi


Cam urita individa in cauza si ma ia cu tremurici, doar cind pronunt cuvintul caracatita, brrr...

Ingredientele folosite de mine:
* o caracatita de 1.300 g
* o ceapa mare rosie
* piure de cartofi
* ulei de masline

Am spalat sub jet de apa rece animalutul in cauza, am taiat ceapa fideluta si am pus-o intr-o cratita incapatoare, am asezat caracatita deasupra si am pus vasul pe aragaz la foc mic.
Atentie, nu punem sare, ulei sau apa, pentru ca se coace in sucul lasat de caracatita



Acoperim cratita cu un capac si lasam cum am zis, la foc mic, timp de 2 ore intorcind din cind in cind, caracatita pe ambele parti.
Vedeti ca dupa ce s-a infierbintat bine, automat lasa apa.
Cind vedem ca sosul de ceapa s-a ingrosat, scoatem caracatita intr-o farfurie si o lasam un pic la racit



Intre timp, preparam piureul de cartofi, fiecare dupa “modelul propriu”

Taiem tentaculele caracatitei, apoi restul feliute, asezam pe farfurii, deasupra punem un pic din sosul de ceapa, asezam si piureul in mijloc, turnam peste el un firicel de ulei si servim repede, ca-i prea gustos ca sa reziste mult in farfurii.
Pofta buna !


joi, 14 octombrie 2010

Melanzane ripiene/Vinete umplute



"Doi in unu", asa s-ar putea numi aceasta reteta, reteta e pentru vinete umplute, iar din restul de umplutura am facut si chiftelute. Reteta e made in Calabria, adica de la cumnata.

Ingrediente:
  • 8 vinete
  • cca 600 g carne macinata (vita+porc)
  • 3 oua
  • 70 g piine
  • un catel usturoi
  • o legatura patrunjel
  • 35 g parmezan ras
  • sare
  • ulei
Intii spalam si taiem coditele la vinete, cel mai indicate sint vinetele rotunde, dar eu am pus de doua feluri ca din alea aveam in gradina. Le taiem in doua si le punem la oparit in multa apa cu jumatate de lingurita de sare, dupa ce le-am oparit bine, le-am lasat la scurs iar cind s-au racit complet, cu ajutorul unei lingurite scoatem mijlocul vinetelor si-l punem intr-o farfurie



punem piinea la muiat in apa (atentie, eu am pus 70 g piine uscata).
Acum facem umplutura pentru vinete, punem intr-un vas carnea (carnea a fost mai mult de vita, decit porc) , jumatate din miezul vinetelor pe care l-am strivit cu aparatul pentru usturoi, tot cu instrumentul respectiv am tocat si piinea, am adaugat patrunjelul spalat si taiat marunt, cele trei oua, parmezanul si sare dupa gust, am amestecat bine ingredientele iar cu compozitia obtinuta am umplut vinetele, o parte le-am pus in pungute si le-am congelat, o parte le-am prajit pe ambele parti in ulei mult si fiebinte

iar cu restul compozitiei am facut chiftelute.
Le lasati la rumenit cit doriti, mie imi plac mai bronzate.

Pofta buna !!!



duminică, 10 octombrie 2010

Frittelle morbide con confettura di fragole


Frittelle sau mai pe romaneste, gogosi fragede cu gem de capsuni.
Ingrediente pentru circa 23 de gogosi marisoare:
  • 360 g faina 00
  • 250 g faina Manitoba
  • 250 g cartofi fierti
  • 70 g zahar
  • 60 g unt
  • 1 lamiie
  • 2 oua mijlocii
  • 25 g drojdie proaspata
  • un picut de sare
  • 100 g lapte la temperatura camerei
  • ulei
pentru decorat:
  • gem de capsuni
  • zahar vanilat

Intr-un castron punem laptele, drojdia, o lingura de faina si o lingurita de zahar, amestecam bine pina se dizolva drojdia si lasam la fermentat timp de 15 minute.
Cernem cele doua tipuri de faina (cred ca merge doar cu faina de aceeasi calitate), lasam deoparte 60 de g de faina iar restul o punem in vasul robotului. Adaugam cartofii curatati dar inca calduti, dati prin masina de tocat carne, eu am un instrument special pentru cartofii fierti, adaugam maiaua (dupa cele 15 minute), coaja rasa de la lamiie, ouale, untul moale pe care l-am topit in MO apoi l-am lasat la racit, laptele, iar dupa ce am amestecat bine ingredientele, adaugam un pic de sare si continuam framintarea, circa 15 minute. Daca vedem ca aluatul e prea tare, mai adaugam un pic de apa, atentie nu prea multa, depinde de faina... vom obtine un aluat moale, acoperim cu o folie vasul cu aluatul, lasam la dospit timp de 90 de minute, bineinteles la loc caldut si ferit de curentii de aer. Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata, adaugam cele 60 de g de faina pe care le-am lasat deoparte cind am cernut faina si framintam din nou, formam mingiute de circa 60 de g iar cu ajutorul sucitorului intindem un pic aluatul, dupa care facem o gropita in mijlocul gogosii



si lasam din nou la dospit timp de 20 de minute.
Infierbintam uleiul, nu va zgirciti, altfel daca puneti putin ulei in tigaia de prajit veti obtine turte in ulei, nu gogosi, luam cite o gogoasa si apasam din nou pe gropita din mijloc, le prajim pe ambele parti pina vom vedea ca au crescut frumos si s-au colorat pe masura gusturilor noastre...le asezam pe hirtie absorbanta, umplem gropita cu gem de capsuni sau de care avem prin casa, presaram din abundenta zahar pudra si servim caldute sau reci, sint bune si fragede, fragede.
Daca mai ramin pentru a doua zi (sigur ramin, ca 23 de gogosi sa mincam intr-o zi, nu da prea bine la cintar), citeva secunde in microunde si vom avea gogosi proaspete, servite la micul dejun alaturi de o canita cu lapte (copiii) sau cafea cu lapte (adultii).
Pofta buna !

A incercat reteta: Miha , multumesc !

joi, 7 octombrie 2010

Torta alla frutta



Initial am vrut sa fac prajitura doar cu smochine, dar cum erau doar vreo patru smochine mature in copac, am adaugat pere.
Ingrediente:
  • 150 g unt
  • 120 zahar
  • 4 oua
  • 50 ml lapte
  • 250 g faina
  • 8 g praf de copt
  • un pic de sare
  • 3 pere
  • o smochina
Amestecam intii untul topit dar rece impreuna cu zaharul, dupa care adaugam ouale (atentie, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei !!!) si zbatem bine pina vedem ca s-a topit zaharul, adaugam laptele, cite putin din faina cernuta impreuna  impreuna cu praful de copt si sarea sa nu faca, cocoloase...tapetam o tava cu hirtie de copt, turnam toata compozitia iar deasupra  punem feliute de para (perele trebuiesc curatate de coaja si simburi), in mijloc am pus feliute de smochina (curatata de coaja), vedeti ca am obtinut o prajitura floarea soarelui


Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 25-30 minute, bineinteles ca facem o proba cu scobitoarea ca sa nu fie nici cruda, nici prea coapta... lasam la racit iar dupa aceea scoatem din tava si pudram cu zahar. Pofta buna !!!

luni, 4 octombrie 2010

Muffins cu migdale



M-a lovit rau de tot muffins-maniaaa... Da, pentru ca nu mai vreau sa cumpar fel de fel de briose din comert pentru ca, contin exagerat de multe EEE-uri....
O reteta fara faina de griu si la care putem folosi albusuri ramase de la alte retete.
Deci, ingrediente pentru 6 bucati:
  • 140 g de migdale
  • 58 g de zahar pudra
  • 50 g de unt
  • 3 albusuri de ou
  • coaja rasa de la o lamiie
  • o lingura de limoncello (lichior de lamiie)
Pentru decor:
  • 25-30 visine
  • 5-6 linguri zahar
Macinam intii migdalele si le amestecam cu 38 g zahar vanilat, adaugam unntul topit dar rece, amestecam bine ingredientele, adaugam coaja de lamiie si un albus de ou, apoi lichiorul de lamiie si amestecam bine ingredientele.
Separat in alt castron, zbatem bine cele doua albusuri ramase impreuna cu zaharul vanilat (20 g)  o compozitie ca de bezea, rasturnam albusurile peste compozitia cu migdale, iar cu ajutorul unei linguri amestecam delicat ingredientele, ungem cu unt topit formele de muffins si cu lingura impartim compozitia in mod egal in toate cele 6 forme. 
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru cca 18 minute.
Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca bine, pentru ca sint fragede, le rasturnam (iar cu aceasta reteta ma pot lauda ca am inaugurat noua forma de silicon "floarea soarelui")


intre timp, intr-un vas micut punem visinele (ale mele erau congelate), adaugam zaharul punem pe foc, pina vom obtine un frumos sirop de visine. De obicei folosesc visine in sirop cumparate, dar cum un borcanel de 300 g costa aproape 10 euro, m-am dat la visinele aduse din tara, decoram fiecare muffins cu cite o visina si cu cite o lingura de sirop.
Atentie, siropul trebuie sa fie rece, altfel riscam sa se rupa muffins-urile. O poza cu toata echipa decorata


inca o poza cu "individul" dulce si un consiliu: faceti portie dubla, altfel riscati doar sa gustati din ele, cum am patit eu, ca restul le-a adjudecat printesa familiei.


duminică, 3 octombrie 2010

Calzone ripieno




Ingrediente:
  • un pachet aluat frantuzesc (forma rotunda)
  • sunca presata
  • o mozzarella
  • o jumatate ceapa rosie
Sa incep cu inceputul... bag "nasul" prin frigider, mozzarella mai are un pic si scade termenul de garantie, sunca presata... nici ea "nu se simte prea bine". Cumpar un pachet de aluat frantuzesc (asta pentru ca nu aveam chef sa framint, desi iese mai buna reteta cu aluat de piine)
Scot toate ingredientele din frigider, iar dupa jumatate de ora, dau drumul la cuptor la 180 de grade, intind foaia de aluat in tava de la cuptor, iar pe jumatate de foaie asez sunca presata pe care cu ajutorul aparatului pe care il am in dotare am taiat-o feliute subtiri, subtiri (cum erau feliile cindva la restaurant de se vedea Palatul Culturii prin ele, adica transparente rau de tot)..., tai ceapa feliute subtiri si desfac cerculetele pe care le distribui deasupra suncii, am taiat mozzarella cuburele micute si le-am asezat deasupra, am acoperit din nou cu sunca presata , am "indoit" aluatul si l-am "crosetat" bine pe margini, ca nu cumva sa iasa mozzarella in cuptor, cu ajutorul unei furculite am intepat bine aluatul (ca sa nu se "umfle in pene" la caldura"), am dat tava la cuptor, preincalzit la 180 de grade si am lasat-o timp de cca 20 de minute, pina am vazut ca e colorata frumos. Scoasa din cuptor, am asezat-o pe gratar...iar cind era calduta, am taiat-o si servit-o, alaturi de un paharut de bere (eu), Isabella a servit alaturi de un pic de coca-cola. Deci, a fost o surpriza sa constat ca odrasla din dotare, a papat tot, desi avea gust de ceapa. O reteta usor de facut, mai ales atunci cind se anunta musafiri nepoftiti.

vineri, 1 octombrie 2010

Muffins cu morcovi si ciocolata cu lapte





Papa buna pentru pitici, mamici, tatici, ideala pentru micul dejun, alaturi de o canita cu lapte si cacao (pentru copii) sau cafea cu lapte  (pentru cei mari).
Reteta am vazut-o pe un canal de televiziune italian, emisiunea "Cotto e mangiato"

Ingrediente pentru 12 bucati:
  • 2 oua
  • 125 g de zahar
  • 120 g de faina 00
  • 75 g de unt
  • 16 g praf de copt
  • 80 g migdale
  • 400 g morcovi
  • 60 g ciocolata cu lapte
Amestecam bine zaharul cu untul la temperatura camerei, sau il puteti topi si lasa la racit, altfel va fi cam greu sa amestecati ingredientele, adica veti pati ca mine..., adaugam ouale amestecam, cernem faina si praful de copt si le adaugam si pe acestea, adaugam migdalele macinate, apoi mixam si morcovii sau ii dam prin razatoarea cu gauri mici, amestecam bine, adaugam si ciocolata taiata bucatele micute-
Pregatim formele de muffins, le tapetam cu formele de hirtie, punem compozitia cu lingurita in masura cit mai egala , bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si le lasam timp de 20 de minute. Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca bine, presaram zahar pudra si papam, cu ochii, cu dintii cum dorim.
Sint fragede si bune, bune, nu mi-am imaginat niciodata ca dulciurile care contin morcov, pot fi atit  de delicioase.