Frittelle sau mai pe romaneste, gogosi fragede cu gem de capsuni.
Ingrediente pentru circa 23 de gogosi marisoare:
- 360 g faina 00
- 250 g faina Manitoba
- 250 g cartofi fierti
- 70 g zahar
- 60 g unt
- 1 lamiie
- 2 oua mijlocii
- 25 g drojdie proaspata
- un picut de sare
- 100 g lapte la temperatura camerei
- ulei
pentru decorat:
- gem de capsuni
- zahar vanilat
Intr-un castron punem laptele, drojdia, o lingura de faina si o lingurita de zahar, amestecam bine pina se dizolva drojdia si lasam la fermentat timp de 15 minute.
Cernem cele doua tipuri de faina (cred ca merge doar cu faina de aceeasi calitate), lasam deoparte 60 de g de faina iar restul o punem in vasul robotului. Adaugam cartofii curatati dar inca calduti, dati prin masina de tocat carne, eu am un instrument special pentru cartofii fierti, adaugam maiaua (dupa cele 15 minute), coaja rasa de la lamiie, ouale, untul moale pe care l-am topit in MO apoi l-am lasat la racit, laptele, iar dupa ce am amestecat bine ingredientele, adaugam un pic de sare si continuam framintarea, circa 15 minute. Daca vedem ca aluatul e prea tare, mai adaugam un pic de apa, atentie nu prea multa, depinde de faina... vom obtine un aluat moale, acoperim cu o folie vasul cu aluatul, lasam la dospit timp de 90 de minute, bineinteles la loc caldut si ferit de curentii de aer. Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata, adaugam cele 60 de g de faina pe care le-am lasat deoparte cind am cernut faina si framintam din nou, formam mingiute de circa 60 de g iar cu ajutorul sucitorului intindem un pic aluatul, dupa care facem o gropita in mijlocul gogosii
si lasam din nou la dospit timp de 20 de minute.
Infierbintam uleiul, nu va zgirciti, altfel daca puneti putin ulei in tigaia de prajit veti obtine turte in ulei, nu gogosi, luam cite o gogoasa si apasam din nou pe gropita din mijloc, le prajim pe ambele parti pina vom vedea ca au crescut frumos si s-au colorat pe masura gusturilor noastre...le asezam pe hirtie absorbanta, umplem gropita cu gem de capsuni sau de care avem prin casa, presaram din abundenta zahar pudra si servim caldute sau reci, sint bune si fragede, fragede.
Daca mai ramin pentru a doua zi (sigur ramin, ca 23 de gogosi sa mincam intr-o zi, nu da prea bine la cintar), citeva secunde in microunde si vom avea gogosi proaspete, servite la micul dejun alaturi de o canita cu lapte (copiii) sau cafea cu lapte (adultii).
Pofta buna !
aha,stau si salivez pina atunci!
RăspundețiȘtergereAbia astept sa o scriu...:P...buni gogosii.Te ambratisez si ati urez o seara placuta
RăspundețiȘtergereGata, Alison... scrisei tot, tot, ca sa nu mai salivezi... Pupici !
RăspundețiȘtergereGrazie Novelina, sei molto gentile. Un bacione !!!
RăspundețiȘtergereSunt super super super ......imi ploua in gura o sa incerc si eu nu am mai facut pana acum si cu cartori dar am sa fac si asa !!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergerePupici Amy
Foarte gustoase!
RăspundețiȘtergeremoa, ce frumoase sunt! mmm!
RăspundețiȘtergereeheheee...oare azi fac gogosi? :))
RăspundețiȘtergerece bune trebuie sa fie....simt mirosul de lamaie..pupici
RăspundețiȘtergereAmy, de la cartofi ramin atit de fragede si pufoase. Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc Diamond, e prima data cind fac gogosi si sint foarte multumita de rezultat. Pupici !
RăspundețiȘtergereCuscra, m-am reprofilat, daca spui ca lui ginerica ii plac gogosile, trebuie sa se invete cu gusturile lui si nor'ta...
RăspundețiȘtergereAlina si pe mine tot mirosul de lamiie m-a dat gata. Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Mari si scuze ca sarisem peste mesajul tau. Pupici !
RăspundețiȘtergereDraga mea,lamureste-ma si pe mine ce faina e aia manitoba eu nu am auzit de asa ceva pina acum.
RăspundețiȘtergereArata super apetisante gogosile tale si desi am un milion de retete de gogosi m-ar tenta sa le execut la sf.de sapt.
Multumesc anticipat si pupicei
Lale, uite aici http://danielaincucina.blogspot.com/2009/11/piine-dunareapane-danubio.html am explicat la comentarii cam despre ce fel de faina e vorba. Eu o cumpar din Italia, unde sint foarte multe feluri de faina. Sper sa te ajute explicatia mea si daca le fauresti, astept impresii. Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc,citit,lamurit..am citit ca in Germania este sub aceasi denumire adica ,,manitoba" dar e scumpa rau..se pot face,, frittelele" si numai cu faina normala?sau nu iasa asa fragede?
RăspundețiȘtergereLale, eu zic sa incerci doar jumatate din cantitate dar cu faina normala, oricum gogoselele ies destul de mari, iar fragezimea le-o dau cartofii.
RăspundețiȘtergeremmm! vin si eu la o gogoasa asa pufoasa! :)
RăspundețiȘtergereFlori, te astept... Pun repejor la facut aluatul, daca promiti ca vii... Pupici !
Ștergere