duminică, 10 octombrie 2010

Frittelle morbide con confettura di fragole


Frittelle sau mai pe romaneste, gogosi fragede cu gem de capsuni.
Ingrediente pentru circa 23 de gogosi marisoare:
  • 360 g faina 00
  • 250 g faina Manitoba
  • 250 g cartofi fierti
  • 70 g zahar
  • 60 g unt
  • 1 lamiie
  • 2 oua mijlocii
  • 25 g drojdie proaspata
  • un picut de sare
  • 100 g lapte la temperatura camerei
  • ulei
pentru decorat:
  • gem de capsuni
  • zahar vanilat

Intr-un castron punem laptele, drojdia, o lingura de faina si o lingurita de zahar, amestecam bine pina se dizolva drojdia si lasam la fermentat timp de 15 minute.
Cernem cele doua tipuri de faina (cred ca merge doar cu faina de aceeasi calitate), lasam deoparte 60 de g de faina iar restul o punem in vasul robotului. Adaugam cartofii curatati dar inca calduti, dati prin masina de tocat carne, eu am un instrument special pentru cartofii fierti, adaugam maiaua (dupa cele 15 minute), coaja rasa de la lamiie, ouale, untul moale pe care l-am topit in MO apoi l-am lasat la racit, laptele, iar dupa ce am amestecat bine ingredientele, adaugam un pic de sare si continuam framintarea, circa 15 minute. Daca vedem ca aluatul e prea tare, mai adaugam un pic de apa, atentie nu prea multa, depinde de faina... vom obtine un aluat moale, acoperim cu o folie vasul cu aluatul, lasam la dospit timp de 90 de minute, bineinteles la loc caldut si ferit de curentii de aer. Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata, adaugam cele 60 de g de faina pe care le-am lasat deoparte cind am cernut faina si framintam din nou, formam mingiute de circa 60 de g iar cu ajutorul sucitorului intindem un pic aluatul, dupa care facem o gropita in mijlocul gogosii



si lasam din nou la dospit timp de 20 de minute.
Infierbintam uleiul, nu va zgirciti, altfel daca puneti putin ulei in tigaia de prajit veti obtine turte in ulei, nu gogosi, luam cite o gogoasa si apasam din nou pe gropita din mijloc, le prajim pe ambele parti pina vom vedea ca au crescut frumos si s-au colorat pe masura gusturilor noastre...le asezam pe hirtie absorbanta, umplem gropita cu gem de capsuni sau de care avem prin casa, presaram din abundenta zahar pudra si servim caldute sau reci, sint bune si fragede, fragede.
Daca mai ramin pentru a doua zi (sigur ramin, ca 23 de gogosi sa mincam intr-o zi, nu da prea bine la cintar), citeva secunde in microunde si vom avea gogosi proaspete, servite la micul dejun alaturi de o canita cu lapte (copiii) sau cafea cu lapte (adultii).
Pofta buna !

A incercat reteta: Miha , multumesc !

20 de comentarii:

  1. Abia astept sa o scriu...:P...buni gogosii.Te ambratisez si ati urez o seara placuta

    RăspundețiȘtergere
  2. Gata, Alison... scrisei tot, tot, ca sa nu mai salivezi... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  3. Grazie Novelina, sei molto gentile. Un bacione !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt super super super ......imi ploua in gura o sa incerc si eu nu am mai facut pana acum si cu cartori dar am sa fac si asa !!!!!!!!!!!!
    Pupici Amy

    RăspundețiȘtergere
  5. eheheee...oare azi fac gogosi? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. ce bune trebuie sa fie....simt mirosul de lamaie..pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Amy, de la cartofi ramin atit de fragede si pufoase. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Diamond, e prima data cind fac gogosi si sint foarte multumita de rezultat. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  9. Cuscra, m-am reprofilat, daca spui ca lui ginerica ii plac gogosile, trebuie sa se invete cu gusturile lui si nor'ta...

    RăspundețiȘtergere
  10. Alina si pe mine tot mirosul de lamiie m-a dat gata. Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Mari si scuze ca sarisem peste mesajul tau. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga mea,lamureste-ma si pe mine ce faina e aia manitoba eu nu am auzit de asa ceva pina acum.
    Arata super apetisante gogosile tale si desi am un milion de retete de gogosi m-ar tenta sa le execut la sf.de sapt.
    Multumesc anticipat si pupicei

    RăspundețiȘtergere
  13. Lale, uite aici http://danielaincucina.blogspot.com/2009/11/piine-dunareapane-danubio.html am explicat la comentarii cam despre ce fel de faina e vorba. Eu o cumpar din Italia, unde sint foarte multe feluri de faina. Sper sa te ajute explicatia mea si daca le fauresti, astept impresii. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc,citit,lamurit..am citit ca in Germania este sub aceasi denumire adica ,,manitoba" dar e scumpa rau..se pot face,, frittelele" si numai cu faina normala?sau nu iasa asa fragede?

    RăspundețiȘtergere
  15. Lale, eu zic sa incerci doar jumatate din cantitate dar cu faina normala, oricum gogoselele ies destul de mari, iar fragezimea le-o dau cartofii.

    RăspundețiȘtergere
  16. mmm! vin si eu la o gogoasa asa pufoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Flori, te astept... Pun repejor la facut aluatul, daca promiti ca vii... Pupici !

      Ștergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !