vineri, 14 ianuarie 2011

Tort de ciocolata si crema de lapte




Nu sint mare experta in facut si mai ales ornat torturi, dar pentru ca astazi e ziua sotului, la cererea Isabellei am facut un tortulet.
"La multi ani, dragul nostru Tito !"
Sa ne traiesti intru multi ani, sa-ti dea Dumnezeu sanatate si mai ales rabdare, 
sa suporti cele doua frumoase privighetori  !

Ingrediente pentru un blat:
* 150 g faina
* 150 g zahar
* 150 g unt
* 3 oua
* 3 linguri cacao
* 1 lingurita praf de copt (cca 5 g)

Mixam untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul pina vom obtine o compozitie alba si spumoasa. Incorporam ouale pe rind, mixind in continuu. Faina, cacaoa si praful de copt le cernem si cu ajutorul unei site le cernem peste compozitia de oua+unt+ zahar, mixind cu viteza cea mai mare ingredientele, pina vom obtine o compozitie fara cocoloase.
Rasturnam compozitia intr-o forma rotunda cu diametru de circa 20 cm in care punem o coala de hirtie de copt, nivelam cu un cutit si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 35-40 de minute, depinde de cuptor, e bine sa facem o proba cu scobitoarea.

Ingrediente pentru crema de lapte:
* 200 ml lapte
* 50 g zahar
* 20 g faina
* o lingura esenta de vanilie

in plus avem nevoie de:
* 250 ml frisca

Intr-o craticioara cu talpa groasa, punem laptele iar cind aceste incepe sa fiarba, stingem focul si adaugam esenta, faina si zaharul cernute, amestecind continuu sa nu se formeze cocoloase. Punem din nou cratita pe foc si amestecam continuu pina ce aceasta se ingroasa, timp de citeva minute. Lasam crema sa se raceasca sau o punem intr-un alt vas cu apa rece si amestecam continuu pentru a grabi racirea.
Intre timp mixam frisca si adaugam crema de lapte peste ea (atentie, trebuie sa fie rece) si amestecam cu o lingura (de lemn ar fi mai indicat) din jos in sus, pina se incorporeaza bine.
Punem vasul cu crema la frigider si o lasam la rece pina in momentul utilizarii.
Luam blatul, il taiem in trei parti egale, stropim blatul cu suc de portocale (mie nu-mi place sa-l stropesc cu sirop cu zahar, imi place foarte mult gustul dulce-acrisor), punem jumatate din crema pe prima parte de blat, repetam operatia cu a doua parte de blat, iar la sfirsit acoperim cu blat si turnam glazura de ciocolata amaruie peste tort.

Glazura:
* 150 g ciocolata amaruie
* 50 g unt

Topim pe aburi ciocolata, iar cind aceasta s-a topit toata adaugam untul si dam vasul de pe aburi, amestecind repede pina se topeste si acesta.
Asa zisul decor, care nu prea mi-a placut cum a iesit, l-am facut cu ciocolata alba topita, dar probabil ca ar fi trebuit sa astept sa se intareasca un pic ca sa nu fie prea lichida.
Frumos, n-a iesit prea frumos, dar pot sa va asigur ca e foarte gustos.

17 comentarii:

  1. La multi ani sotului tau,sa fiti fericiti alaturi de printesa voastra!!!!Frumos tortul.Pup!!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani sotului,sa fiti sanatosi,si tortul este minunat daca e facut cu dragoste,astept sa ne povestesti cat era de bun:))salutari!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un decor original ,nu-i rau deloc !
    De bun sunt sigura ca este bun ,are ciocolata ..cum imi place mie!
    La multi ani sotului!

    RăspundețiȘtergere
  4. la multi ani sotului.....sa fiti fericiti impreuna.....super tortul...pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Buon compleanno e tantissimi auguri!!!
    Tdi

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani sotului! Clipe fericite impreuna. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani sotului tau si taticului lui Isabela..sa traiti fericiti si vorba ta rabdare cu doua super dragute ,,vrabiute".
    Pupici la mamici,pitici si tatici!

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani sotului... Frumos tort!

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani sotului tau,sa fiti fericiti alaturi de printesa voastra! tortul e superb si sigur delicios! pupicei printesei si tie!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Multumesc mult, Mirela !
    @ Multumesc mult, Ella ! Multumesc ca m-ai vizitat !
    @ Multumesc, Nicole ! Era delicios, vin mai tirziu si cu reteta... Pupici !
    @ Multumesc, Nicoleta ! Tura viitoare, probabil o sa-l fac mai frumusel, asta daca o sa fac torturi mai des... Pupici !
    @ Multumesc mult, Alina ! Pupici !
    @ Grazie mille, Teddy ! Un bacione Alyssei !
    @ Multumesc mult, Sara ! Sa dea Dumnezeu sa fie frumoase ca pina acum ! Pupici !
    @ Multumesc, Lale ! Pupici de la o vrabiuta si o vrabioara !
    @ Multumesc mult, Felis ! Pupici !
    @ Multumesc mult, Ana ! Pupici si de la noi !

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani sotului tau!
    Sa stii ca mie mi-a placut cum ti-a iesit tortul!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc mult, Alexandrina ! Eu am fost multumita de gust, ca as fi vrut sa fie mai frumos. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  13. crema e destul de tare?
    l-as incerca si eu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Jani, crema nu e tare ca ganache, dar nici ca frisca de moale, e ceva in genul cremei de vanilie, pentru ca se ingroasa de la faina... Nu stiu daca m-am exprimat bine... E foarte gustoasa si e numai buna pentru torturi, deci o poti folosi la un tort, fara nici o problema... Multumesc de vizita si daca faci crema, sper sa-mi spui daca ti-a placut !

      Ștergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !