marți, 31 mai 2011

Covrigi fragezi/Bretzel morbidi



Covrigei gustosi, fragezi si deliciosi... 
Ia covrigul neamule...
Dupa o saptamina de varicela, deja am luat-o pe aratura... asa, moldoveneste, ca asa-i frumos...
Ingrediente pentru 6 covrigi rotofei, cum maninci, cum mai vrei...
  • 310/320 g faina (Manitoba am pus eu) 
  • 12 g de drojdie proaspata (4 g drojdie uscata) 
  • 100 ml de lapte caldut
  • 100 ml de apa calduta
  • 30 g unt
  • 3 g sare
  • 5 g zahar (eu din greseala am pus vreo 7 g, nici o problema...)
  • 1,5 litri apa pentru fiert + 40 g bicarbonat
  • un galbenus + o lingura lapte, pentru uns
  • seminte de susan
  • sare din aia pentru muraturi (nu am pus)
Intii de toate, dizolvam drojdia in apa calduta, timp de citeva minute, pina se formeaza o spuma la suprafata. In cuva masinii de facut piiine, am cernut faina pe care am amestecat-o cu sarea si zaharul, am adaugat drojdia dizolvata in apa si am apasat pe butonul framintare. Adaugam din cind in cind cite un pic din laptele cald si framintam pina aluatul se dezlipseste de peretii vasului. Abia in acest moment adaugam untul moale (la temperatura camerei, ca la 30 de grade cite erau, s-a topit si rastopit).  Acoperim aluatul si-l lasam la dospit cca doua ore. Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l impartim in bucati de cca 90 de grame, formam cordonase lungi de 30 cm si le lasam citeva minute la dospit, timp in care punem apa cu bicarbonatul la fiert. Luam fiecare cordonas si-l lungim pina obtinem snururi lungi de 60 de cm, apoi dam forma covrigeilor. Daca nu stiti cum, aici gasiti instructiunile. Cind apa incepe sa fiarba, punem pe rind cite doi covrigi si-i lasam cite 30 de secunde pe fiecare parte, deci dupa ce numaram frumos pina la 30, intoarcem covrigii si continuam numaratoarea. Ii scoatem din apa cu ajutorul unei palete si-i punem in tava tapetata cu hirtie de copt. Aceeasi operatiune o facem si cu ceilalti covrigei. 
Separat, zbatem galbenusul impreuna cu laptele (in reteta originala era doar galbenus, dar era prea gros), ungem cu pensonul covrigeii si presaram seminte de susan (dupa cum am spus, sare nu am mai presarat). 
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si-i lasam timp de cca 15 minute, sau pina vedem ca s-au rumenit frumos (depinde cit de rumeni ii dorim si cit de crocanti sau fragezi). 
Va invit sa-i serviti calduti sau reci si... hmmm.... merge si o bericica linga ei... ufff, fugi ispita...

Reteta am descoperit-o pe blogul lui Mary 

marți, 24 mai 2011

Salata de orez/Insalata di riso




O salata delicioasa, o salata racoroasa, numai buna de mincat cu caldurile de la noi... La ora 8.30 deja ardea soarele si nici nu am mai putut uda gradina... Dar sa trecem la reteta... ingredientele necesare sint dupa placerea sufletelului si gustul fiecaruia. Eu am folosit:
  • 4 crenvursti
  • 4 oua
  • orez (un castronel... am uitat sa cintaresc)
  • cca 30 pastai de mazare din cea dulce (adica am cules-o proaspat din gradina)
  • 2 morcovei
  • 1 dovlecel (tot din gradina)
  • ardei rosii si galbeni la otet (fiecare pune cit vrea)
  • 4 castraveciori la otet
  • sare
  • ulei
  • piper negru macinat
Intii de toate, am curatit morcovii, am spalat ouale si dovlecelul si impreuna cu crenvurstii i-am bagat la fiert. Bineinteles ca i-am scos pe rind din oala, intii crenvurstii care au fiert mai repede, apoi dovlecelul ca sa fie "al dente", iar la sfirsit morcovii... Am scurs apa si am pus rece peste oua (ca sa le pot curati mai usor), dar asta deja stiati, nu ?!
Fierbem orezul in multe apa iar cind este "al dente", adica gustam sa nu se faca "piure", il rasturnam intr-o sita si lasam sa curga apa rece de la robinet peste el, pina se raceste bine.
Acum ca ingredientele sint reci, taiem rondele crenvurstii, castravetii murati, morcovii... Dovlecelul l-am taiat intii pe lungime in jumatate, apoi inca o data in jumatati, apoi cuburele... Mazarea nu am fiert-o pentru ca e prea buna ca sa-i stric gustul cu apa... daca este mai tarisoara, adica nu prea dulce, o puteti fierbe un picut. Curatim ouale si ne apucam de facut salata.
Intr-un castronel punem orezul, rasturnam restul ingredientelor (mai putin ouale), lasam din fiecare un picut pentru ornat, piperam, saram si punem ulei, amestecam cu instrumentele (furculita+lingura) pentru salata, dar putem folosi si doua linguri normale, nu mari...
Rasturnam totul pe un platou, ornam, punem si ouale taiate in patru pe lungime si mincam dupa vreo jumatate de ora, cind ingredientele au prins gustul condimentelor. Daca doriti puteti stropi cu un pic de zeama de lamiie, asta in cazul ca puneti castraveti si ardei proaspeti, la mine au fost in otet, asa ca nu a fost nevoie.
Putem prepara salata cu citeva ore inainte, apoi acoperim cu pelicula transparenta si o bagam la frigider. E delicioasa... se poate servi cu felii de piine sau asa cum este. Si uite asa am pacalit un copil mofturos sa mai manince si legume...
Pofta buna !!!

sâmbătă, 21 mai 2011

Alfajores cu nutella

Biscuiti deliciosi, atit pentru copii cit si pentru cei mari...
Alfajores sint cei mai renumiti biscuiti din sudul Americii. 

Ingrediente pentru cca 40 alfajores:
  • 180 g unt
  • 150 zahar
  • 3 oua
  • 200 g faina
  • 300 g amidon de porumb
  • un plic zahar vanilat
  • 8 g praf de copt (in alta reteta am gasit scris 3 g, cred ca e mai bine asa, ca altfel tind sa se umfle un pic si nu arata bine)
  • umplutura originala dulce de leche (eu din lipsa de timp, n-am facut dulcele de lapte ci am umplut biscuitii cu nutella, cam neortodoxa umplutura dar delicioasa)
  • nuca de cocos
Punem in vasul mixerului zaharul impreuna cu untul la temperatura camerei. Mixam bine pina vom obtine o crema omogena. Apoi adaugam ouale, eu am pus cite unul si am mixat incontinuu. Separat cernem faina impreuna cu praful de copt si zaharul vanilat si adaugam cite un pic peste compozitie, mixind incontinuu. Framintam aluatul pina vom obtine o compozitie omogena, dar destul de molcuta. Invelim aluatul intr-o folie si-l bagam in frigider pentru cel putin 30 de minute. Pe masa infainata, intindem cu sucitorul o foaie de cca 4 mm grosime si decupam cerculete de cca 5 cm. Punem biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt
 Si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 10 minute. Atentie, biscuitii nu trebuie sa se coloreze, ci ramin albi. 
Ungem fiecare biscuit cu dulce de leche (eu nutella)
Asezam un alt biscuite deasupra si presam un pic, apoi trecem biscuitii prin nuca de cocos rasa, eu am avut alba si rosie.
Sint un deliciu...

marți, 17 mai 2011

Tarta cu ricotta si iaurt


O tarta delicioasa, care a disparut repede repede... 
Va povestisem cit de mult mi-a placut aluatul de cornulete cu ricotta, asa ca am schimbat un pic sa vad cum il pot lucra. Cum aveam ricotta in frigider, am facut aluatul doar cu  jumatate din ingrediente.
Reteta o gasiti daca dati click pe cornulete.
Am intins aluatul cu sucitorul apoi l-am transferat in forma de tarta unsa cu ulei si tapetata cu faina, am facut gaurele cu o furculita, am pus o foaie de copt deasupra apoi fasole uscate si l-am bagat in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 10-12 minute. 
Umplutura, asta e facuta din ochi nu dupa o anumita reteta:
  • 200 g ricotta
  • 180 g iaurt natural (poate fi si cu fructe)
  • 2 oua
  • un pic de sare
  • 10 g amidon alimentar
  • 50 g zahar
  • bucatele de ciocolata cu lapte (de la iepurasul de paste)
  • citeva picaturi esenta de lamiie
Am amestecat ricotta cu iaurtul, apoi am adaugat ouale zbatute un pic, sarea, zaharul, esenta, am cernut amidonul si am mixat bine ingredientele iar la sfirsit am adaugat bucatele de ciocolata (nu prea multe sa nu iasa prea dulce). Cind aluatul de tarta este copt, scoatem din cuptorul, punem compozitia de ricotta, nivelam, radem ciocolata deasupra si bagam din nou in cuptor, timp de cca 20 de minute. 
Scoatem din cuptor, lasam la racit si servim... hmmm, buna, buna, mai merge o feliuta... yamiii...

sâmbătă, 14 mai 2011

Tort aniversar "44" - Tanti auguri a me !!!


De ce l-am numit asa ?
Ghici...
Misterul a fost dezlegat... acum he, he... acum 44 de ani am venit pe lume, eu... cea mai mica membra a familiei...
Va invit la o feliuta de tort


si un pahar cu sampanie...
Am aparut pe lume la ora 17, asa ca... am suflat in luminarele abia in seara asta...


Blat Victoria Sponge (sursa):
pentru o forma de 20 cm, avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahar
  • 4 oua marime mijlocie
  • 200 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • aroma de vanilie (eu am pus rom ca alta nu aveam)
  • doua prafulete de sare
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Mixam bine untul impreuna cu zaharul si esenta de vanilie (rom). Intr-un castronel zbatem putem ouale apoi adaugam cite un pic peste compozitia de unt+zahar, mixind la o viteza mijlocie. Micsoram viteza (adica la cea mai mica) si adaugam cite un pic din faina cernuta impreuna cu praful de copt. Tapetam tava cu unt si faina, rasturnam compozitia si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute (eu 40 de minute). Lasam la racit in tava timp de 10 minute, abia apoi scoatem blatul din forma. Cel mai bine e sa facem blatul cu o zi inainte de a face tortul, ca sa-l putem taia mai bine. Blatul este fraged... rezultatul... garantat...
Crema folosita de mine e inventata pe moment, pentru ca am vrut sa fac tortul cu crema ganache de ciocolata alba, dar era prea tirziu (adica noapte) si as fi riscat sa fac tortul in ziua aniversarii.
  • un pliculet crema de vanilie
  • 100 g mascarpone
  • 40 g zahar praf
Am facut intii crema de vanilie dupa instructiunile de pe plic, iar separat am mixat mascarponele cu zaharul, apoi le-am adaugam peste crema de vanilie. Am taiat blatul in trei, am insiropat cu suc natural de la portocale, m-am jucat un pic cu lingurita ca sa decorez tortul, apoi am presarat un pic de nuca de cocos roz (pliculet achizionat in tara), un trandafiras galben si zmeurele (fructe de padure). 
Multumesc tuturor care mi-au lasat mesaje, pentru mine... care sint departe de casa, a contat foarte mult...
Multumiri din suflet !!!


marți, 10 mai 2011

Cornulete si fundite de ricotta



De ce le-am denumit asa ?! pentru ca sint facute din aluat cu ricotta si pot spune ca sint cele mai delicioase cornulete pe care le-am facut vreodata.
Ingrediente necesare:
  • 250 g ricotta
  • 300 g faina
  • 175 g unt
  • un pic de sare
  • nutella
  • magiun de prune cu napolitane de cacao
  • un galbenus de ou pentru uns
  • zahar pudra
Intr-un castronel destul de incapator, cernem faina, adaugam untul rece taiat bucatele, ricotta si sarea si incepem sa framintam cu minutele, pina vom obtine un aluat elastic. Daca vedem ca e un pic lipicios adaugam foarte putina faina (depinde foarte mult de faina). 
Invelim aluatul intr-o folie transparenta sau intr-o punguta si-l bagam in frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Dam drumul la cuptor la 180 de grade, iar cit timp se infierbinta trecem la confectionat cornulete. Luam cite o bucata din aluat si-l intindem cu sucitorul pe masa infainata, taiem forma care dorim sa le-o dam iar cind inchidem intii ungem un pic marginile aluatului, ca sa se lipeasca altfel riscam sa iasa compozitia din interior. Prima data am facut triunghiuri si cerculetele pe care le-am umplut cu magiun de prune in care am dat prin razatoare citeva napolitane cu cacao ca sa nu fie compozitie prea molcuta.
Deci... triunghiuri... acestea au fost unse cu galbenus deasupra si am presarat mac, cornuletele umplute cu nutella, iar aici, fundite umplute cu nutella... si o fundita scoasa din cuptor, Isabella a spus ca sint stelute...


Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam timp de 20-25 de minute, depinde cit de rumene le dorim si cit de groasa a fost foaia de aluat. Le lasam sa se raceasca bine si presaram deasupra zahar pudra.  In poza de jos va prezint si un triunghi din care se vede interiorul...
Delicioase... maninci un cornulet si uiti sa te opresti... (periculos de bune...


duminică, 8 mai 2011

Festa della mamma !!!



Astazi, se sarbatoreste ziua mamei. La noi e de 8 Martie, aici de 8 martie e ziua femeii iar de 8 mai, ziua mamei.
As fi vrut sa fac un tortulet, dar cum Isabella avea pregatita o cutiuta frumos decorata si sigur dulce in interior, am renuntat la tort. 


Dimineata imbracata cu pijamalutele si foarte emotionata, mi-a pregatit surpriza... 

"Mami, am facut pentru tine acest tortulet (la gradinita, bineinteles) cu minutele mele. E bun, mami ?! Iti place ?! "
"Sigur, Isabella ! E foarte frumos si gustos tortuletul, pentru ca l-ai facut cu multa dragoste..."
"Mami, daca ai aluat ca acesta, te invat si pe tine sa faci, da ?!"
"Bine, dar miine..." (dar in acelasi moment  lacrimi de fericire au aparut din ochii unei mamici fericite). 

Multumesc draga mea fetita, pentru aceste clipe minunate.
O feliuta virtuala pentru voi, pentru toate mamele din lume !

La multi ani, mamico !!!
Si o mica atentie inflorita si insotita de o inimioara rosie, din partea sotului...


vineri, 6 mai 2011

Turnuri de mamaliguta cu carne de vita

Asta e o reteta din ciclul "reciclat", adica nu se arunca nimic.
Ingredientele necesare:
Imi ramasese de seara mamaliguta si spezzatino di vitello (mincarica de carne de vita cu ciuperci).
Am sfarimat cu furculita maruntel mamaliguta rece (daca aveti mamaliguta calda, o rasturnati pe o hirtie de copt, acoperiti cu o alta coala iar cu sucitorul o intindeti ca pe aluat), iar cu ajutorul instrumentul din imagine uns cu un pic de ulei am facut turnurile de mamaliguta, pe care le-am tiparit un pic cu o lingura apoi cu capacelul le plastic si acesta uns cu ulei,  am ridicat cercul de metal si am format o parte de turn. Toata operatia am facut-o pe tava tapetata cu hirtie de copt. Am bagat turnurelele in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 10 minute, doar cit sa se infierbinte mamaliguta, apoi am trecut la construirea lor..., le-am asezat pe platou, am pus un pic de sos de la carnita, apoi inca un cerc de mamaliguta si am acoperit cu sosul cu tot cu carne.
Pofta buna... dispar ca prin farmec...


joi, 5 mai 2011

Parigina


O pizza facuta intr-un alt mod. 
Ingrediente necesare pentru o tava de aragaz: 
  • un pachet aluat frantuzesc
  • aluat de pizza
  • 400 g rosii la cutie (eu am pus suc rosii la sticla)
  • 150 g prosciutto cotto (sunca presata)
  • 300 g mozzarella (eu 200 g)
  • origano
  • ulei de masline
  • sare
In tava de la aragaz unsa un pic cu ulei, intindem aluatul pentru pizza apoi acoperim cu un prosop umed si lasam la dospit timp de jumatate de ora (timp in care preincalzim cuptorul aragazului la 180 grade). Daca punem rosii din cutie, le strivim cu furculita, condimentam cu ulei si sare, iar dupa ce a trecut jumatatea de ora, intindem din compozitie pe toata suprafata aluatului lasind un pic deoparte (eu am folosit un pahar cu suc de rosii, condimentat cu origano, un pic de sare si doua linguri ulei de masline). Urmatorul strat il facem cu prosciutto cotto, apoi cu mozzarella taiata cuburele iar la sfirsit cu sucul de rosii ramas.
Desfacem aluatul frantuzesc pe care il gaurim cu o furculita, apoi acoperim pizza. Am uns aluatul deasupra cu un galbenus de ou zbatut cu o lingura de lapte, am presarat seminte de susan si am bagat la cuptor timp de 30 de minute. 


Daca vedeti ca partea de deasupra se coloreaza prea tare, puteti acoperi cu o foaie de aluminiu (eu n-am acoperit ca mi-a placut mai bronzata). Scoatem din cuptor, lasam sa respire un pic ca altfel nu vom simti gustul minunat ci doar limbuta fripta... taiem, punem in farfurii si servim alaturi de o bere... receee...



miercuri, 4 mai 2011

Calamari gratinati



la ricetta in italiano si trova in basso
O papita delicioasa si sanatoasa. 
Ingrediente necesare:
  • 500 g calamari
  • 4 linguri pesmet
  • 5 foi de busuioc proaspete
  • 3 linguri ulei de masline
  • o legaturica de patrunjel
  • o jumatate ceapa
  • o jumatate de lamiie
  • un catel usturoi
  • sare
  • piper
Spalam bine calamarii si-i punem intr-un castronel. Spala si taiem marunt busuiocul, patrunjelul si ceapa, usturoiul il taiem in doua, condimentam cu ulei, adaugam un pic de sare si putin piper. Lasam la marinat timp de o ora sau si mai bine, lasam la marinat de la prinz pina seara.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade (ventilat). Amestecam din nou calamarii cu condimentele, eliminam usturoiul si rasturnam totul intr-un vas yena, le asezam cit  mai uniform, apoi presaram deasupra pesmetul...


si bagam tava in cuptorul preincalzit timp de 25 de minute pina vedem ca s-au gratinat frumos. Cu ajutorul unei palete cu gaurele (pentru a se putea scurge uleiul in exces), luam calamarii si-i asezam pe un platou, stropim cu lamiie, decoram cu felii de lamiie si servim. Sint deliciosi si foarte, foarte fragezi. 
Pofta buna !!!

CALAMARI AL FORNO GRATINATI 

Ingredienti:
  • 500 g calamari 
  • 5 cucchiai di pangrattato 
  • 5 foglie di basilico 
  • 3 cucchiai di olio evo 
  • 1 mazzetto di prezzemolo 
  • 1 spicchio d'aglio 
  • cca 1/2 cipolla 
  • 1/2 limone 
  • sale 
  • pepe
Prima di tutto dobbiamo lavare e sciacuare bene gli anelli di calamaro e metterli in una ciocola. Tritiamo insieme il basilico, il prezzemolo, la cipolla e l'aglio tagliato in due, mettiamo l'oglio, poco sale e pepe. Mescolare bene gli ingredienti (i calamari con il trito) e lasciamo a macerare in frigo dal pomeriggio fino la sera. Preriscaldate forno a 200°C (forno ventilato). Mescolate ancora una volta, poi versate il contenuto in una teglia antiaderente, distribuendoli uniformemente sulla superficie. Ricoprite con il pangrattato ed infornate per 25 minuti. 
Impiattate, usando una spatola forata per scolare l'eventuale liquido di fondo. 
Servite caldissimi, accompagnati con fette di limone. Sono buonissimi e molto morbidi.


marți, 3 mai 2011

Pilaf de orez cu dovlecei


 Pilaful de orez cu dovlecei si sofran, e o reteta foarte simpla, dar foarte gustoasa. 
Ingredientele folosite de mine: 
  • 2 pahare de orez
  • un cubulet knorr vegetal
  • doi dovlecei
  • un catel usturoi
  • un pliculet de sofran
  • piper
  • patrunjel
  • ulei
Intii de toate spalam si taiem feliute subtiri dovleceii, apoi in prajim foarte putin impreuna cu usturoiul intreg si putin ulei. Eliminam usturoiul si adaugam orezul. Prajim foarte putin, amestecind incontinuu, apoi adaugam cite un pic din supa (knorrul il dizolvam intr-un litru de apa clocotita) pina vedem ca orezul este bun de mincat. Aproape de sfirsit, adaugam pliculetul de sofran pe care-l dizolvam in putina supa. Punem in farfurii, presaram putin piper si patrunjel taiat marunt. 
In prima poza e portia sotului cu un pic de parmezan ras, portia mea e fara parmezan pentru ca era in zi de post. Pofta buna !!!

 

luni, 2 mai 2011

Ghiaccioli... cacao, banana, suc de fructe



Caldura a venit, ghiacciolo e pregatit, nu ne ramine decit sa-l servim.
Ingrediente necesare pentru 12 ghiaccioli, nu va imaginati ca sint enorm de mari, doar cit sa ne racorim:

  • 300 ml suc de portocale 
  • 50  ml lapte
  • 120 g zahar
  • 10 g cacao 
  • 1 banana
Taiem banana feliute si impreuna cu sucul de portocale mixam. Adaugam apoi laptele, zaharul si cacao si mixam din nou. Punem in formele pentru ghiaccioli, dam la congelator si dupa cca doua ore putem servi cu incredere, produse proaspete si sanatoase.




duminică, 1 mai 2011

Tort "mielut de paste"



Si in sfirsit am ajuns la tortuletul mielut...
Intii de toate am facut blatul, cu urmatoarele ingrediente: 
  • 250 g zahar
  • 6 oua
  • 230 g faina
  • 20 g amidon alimentar
  • un picut de sare
  • o esenta de portocale (o fiola micuta)
  • 16 g praf de copt (optional)
Daca nu folosim praful de copt (eu l-am folosit), trebuie intii de toate sa mixam foarte, foarte bine ouale impreuna cu zaharul si praful de sare (timp de cca 20 de minute), pina vom obtine o compozitie spumoasa si deschis la culoare. Cernem faina impreuna cu amidonul de cartofi si praful de copt, apoi adaugam cite un pic (cernem peste compozitia de oua) mixind incontinuu. Adaugam apoi esenta de portocale (fiecare pune de care are) si rasturnam compozitia in forma (atentie ca trebuie sa fie o forma foarte mare (mielutul meu e miel, miel, adica mare). 
si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 40 de minute, la mine au fost de ajuns 30 (faceti o proba cu scobitoarea). Dupa cele 30 de minute, l-am mai lasat in cuptorul stins dar cald, timp de 10 minute, pentru a nu risca sa se lase blatul. 
Acum trecem la facut crema. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 
  • 3 galbenusuri
  • 400 g lapte
  • 130 g zahar
  • 40 g faina
  • 8 g foi de gelatina
  • esenta de vanilie
  • 250 g mascarpone
  • 30 g zahar vanilat
  • 140 g frisca lichida
Intii de toate incalzim laptele impreuna cu zaharul. Separat zbatem galbenusurile impreuna cu zaharul si faina, apoi adaugam cite un pic de lapte cald, amestecind incontinuu sa nu faca... cocoloase, (eu am adaugam  si o lingura de cacao, desi arata mai bine crema de culoare alba, asta daca as fi facut blatul de culoare maro) apoi punem vasul pe foc, amestecind incontinuu pina crema incepe sa se ingroase. Dam vasul de pe foc iar cind compozitia este calduta, adaugam gelatina scursa de apa (pe care o pusesem in apa cit crema a stat pe foc. Amestecam din cind in cind, pina vedem ca s-a racit complet. 
Separat mixam mascarponele cu zaharul praf, apoi adaugam peste crema amestecind bine. La sfirsit adaugam frisca zbatuta amestecind usor, usor.
Taiem blatul in trei,  insiropam (eu cu suc de portocale facut in casa) ...
Trebuie insiropat foarte putin pentru ca blatul este fraged, punem crema. La sfirsit am facut un pic de "lina" de mielul cu frisca, ochii i-am facut cu mure negre (ca ciocolata disparuse in burtica unui mincacios), iar papionul l-am colorat un pic in roz si am presarat putin zahar praf (asta s-a topit ca insiropasem prea tare).


Bagam in frigider si servim a doua zi... Pentru un tort normal, la blat trebuie folosite doar jumatate din ingrediente, iar la crema un sfert, ca mie mi-a ramas cam multisoara.