joi, 27 octombrie 2011

Biscuiti crocanti


Cum am mai spus, vremea rece, ma imbie sa fac cite ceva la cuptor, iar cum domnisoara a vrut ca mami sa testeze noile forme de biscuiti, asa ca am trecut la treaba. 
Ingredientele folosite:
  • 200 g faina
  • 150 g amidon
  • 150 g zahar
  • 120 g unt
  • 2 galbenusuri + un ou intreg
  • un picut de sare
Intr-un castron amestecam faina, amidonul, zaharul, sarea, apoi adaugam galbenusurile, oul intreg si untul topit, dar rece, si dam drumul la mixer sa le amestece bine, ma rog, aproape bine... Bagam frumusel o mina in recipient si incepem sa framintam aluatul, pina se incorporeaza bine toate ingredientele. 
Dam forma de mingiuta aluatului, il punem intr-o folie/punga si il lasam la temperatura camerei sa se odihneasca cca 30 de minute.
Intindem cite o bucata de aluat (eu pe hirtie de copt) si-l intindem pina vedem ca vom obtine o foaie de cca jumatate de cm grosime. Taiem cu formele din dotare, punem biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 15 minute. Lasam sa se raceasca, pudram si... mincam...
Daca doriti, puteti sa faceti o crema din :

  • 80 g unt topit la temperatura camerei
  • 150 g zahar praf
  • 2 pliculete de zahar vanilat


iar cu aceste ingrediente, facem o crema cu care putem lipi biscuitii cite doi. Eu am omis pentru ca e prea mult zahar, prea mult unt... am preferat biscuitii fara umplutura. 
Inca o poza in care se vad si formele, cite cinci de fiecare fel, adica floricica si inimioara, dar de diverse marimi.





marți, 25 octombrie 2011

Mamaliguta in stil calabres




Nu rideti de mine, dar in seara asta va prezint o alta varianta a mamaligutei...
Ingrediente folosite: 

  • 250 g faina de porumb
  • o cutie de fasole pestrite
  • broccoli (pe astia nu i-am cintarit, ca-i culesesem din gradina, adica ochiometric, sau ochiogramic... nu prea suna romaneste...
  • 200 g brinza gorgonzola (poate fi inlocuita cu succes de brinza la burduf, cea de oaie)
  • un paharut suc de rosii
  • sare dupa gust (dar nu prea multa pentru ca se mai sareaza de la brinza)
  • parmezan ras
Intii de toate am pus intr-o oala de tuci apa la infierbintat si sare, bineinteles. Cind aceasta a inceput sa fiarba, am dat drumul la faina sub forma de ploaie si am amestecat continuu cu o lingura de lemn ca sa nu faca... cocoloase. Separat am spalat si taiat maruntel broccoli, apoi i-am fiert separat. Durata de fierbere a mamaligutei este de cca 40 de minute. Deci mamaliguta se va prezenta ca un cir, care in timp se va transforma in mamaliguta. Dupa vreo jumatate de ora, adaugam fasolele cu tot cu sosul in care au fost (sau putem pune doua polonice de fasole fierte daca avem, adaugam si broccoli impreuna cu sucul de rosii si continuam fierberea. Aproape de sfirsit, adaugam gorgonzola taiata cuburele si amestecam pina ce aceasta se topeste. Punem in farfurii, presaram parmezan ras sau eventual brinza de oaie rasa si servim. Isabella a servit cu brinza topita deasupra. E foarte gustoasa si satioasa, desi pare cam ciudata combinatia de ingrediente.
Pofta buna !




duminică, 23 octombrie 2011

Cupcakes cu ciocolata alba


Zilele trecute, am confectionat 12 bucati cupcakes delicioase si fragede de se topeau in gura. 
Ingrediente necesare:
  • 180 g faina
  • 60 g unt
  • 115 g zahar 
  • 50 g ciocolata alba
  • 135 ml frisca lichida
  • un ou
  • o lingurita miere
  • 8 g praf de copt
Intii de toate am topit ciocolata la MO si am lasat-o la racit (atentie sa nu se arda). Zbatem untul impreuna cu zaharul, adaugam mierea si oul si mixam incontinuu. Adaugam ciocolata topita dar rece, apoi incet cite o lingura din faina cernuta impreuna cu praful de copt si alternam cu cite un pic de frisca. 

Preincalzim cuptorul la 180 de grade, iar in forma de briose in care am pus formele de hirtie (scuze ca ma repet), incepem sa punem cu lingura din compozitie, incercind sa fie cit de cit egale. 
Bagam tava in cuptorul preincalzit pentru cca 15 minute. Le lasam sa se raceasca, presaram zahar praf si... 



dam hirtiuta la o parte si mincam din ele... hmmm... delicioase... 

Nu ma pot abtine sa nu pun si o poza din care disparuse deja o bucata in... hmmm, in burtica mea... 
Cu aceasta reteta, particip la provocarea lunii octombrie "Dulce Romanie" gazduita in aceasta luna de Fancy Cake




duminică, 16 octombrie 2011

Baguettes di nonno Claudio




A venit frigul, desi sint si zile cu soare, in casa s-a racit binisor, asa ca merge sa deschidem cuptorul , sa facem piinita si sa o savuram calda, calduta... 
Ingredientele necesare pentru 4 piinite:   
  • 250 g faina 00  
  • 250 g faina Manitoba 
  • 250 g apa calduta 
  • 30 g ulei de masline 
  • o lingurita sare (eu 7 grame)
  • o lingurita zahar
  • un pachetel drojdie uscata (7 grame)  
  • o lingurita miere

In cuva masinii de piine, am pus intii apa calduta impreuna cu uleiul si sarea, am adaugat cele doua tipuri de faina cernuta, am facut o gaurica in mijlocul fainii (atentie drojdia indiferent daca e uscata sau proaspata nu trebuie sa intre in contact cu sarea), am pus zaharul, mierea si drojdia   si am framintat cca 30 de minute, am apasat  pe butonul de  la programul framintare care are 14 minute, de doua ori. Am lasat aluat la dospit cca 2 ore, apoi am rasturnat aluatul pe masa de lucru si l-am impartit in patru bucati egale (200 g una), intindem fiecare bucata de aluat si o intindem cu miinile pina vom obtine o forma dreptunghiulara, apoi luam partea de aluat (de pe lungime) si o impaturim dar nu in doua ci aluatul trebuie sa acopere doar trei sferturi din aluat, cu ajutorul degetelor apasam pe aluat, apoi rasucim aluatul usurel incepind din partea dubla pina vom obtine un snur, pe care-l rulam pina vom obtine o frumoasa baguettes... Procedam la fel cu celelalte trei bucati de aluat, apoi in tava tapetata cu hirtie de copt asezam o piinita indoim un pic hirtia, procedam asa cu toate piinitele, iar la capete sub hirtie, punem cite o cutie de la coala de aluminiu, ca sa sustina piinita si aceasta sa creasca doar in inaltime, nu in latime. Presaram cu faina piinitele pentru ca acestea sa nu se lipeasca de hirtie, taiem cu un cutit ca sa aiba taieturile ca la piinitele de la magazin (puteti sa taiati un pic mai adinc, ca ale mele taieturi au fost cam la suprafata).  Am bagat tava in cuptor unde am aprins beculetul, tava am acoperit-o cu o folie sau cu o punga mai mare pe care am taiat-o si am lasat din nou la dospit cca o ora jumatate. Scoatem tava si preincalzim cuptorul la 200 de grade, eliminam cutiile care au sustinut piinea sa creasca in inaltime, tragem de capetele hirtiei si o indreptam, apoi bagam piinita in partea din mijloc al cuptorului, punem o tavita cu apa in cuptor (pentru umiditate) (recunosc ca pasajul asta l-am uitat si am facut piinea fara apa apoi lasam la copt cca 25 de minute. Scoatem din cuptor, lasam la racit daca avem rabdare, daca nu ... rupeti ca mine piinea in doua si... unde credeti ca a sfirsit si cit de repede a disparut ?!... in burtici si a disparut in seara cind a fost facuta.                              
Pentru pozele pas cu pas, atasez link-ul cu reteta.


Reteta incercata de Miha, multumesc !!!

miercuri, 12 octombrie 2011

Ardei cu pesmet


Buna seara la vreme de toamna... e mai mult vara de vreo citeva zile, dar de miine, cica se raceste. Asa ca am profitat de timpul placut ca sa mai spal niste covoare, sa mai string de prin gradina una alta, adica si ardeii. I-am facut cu pesmet si alte minuni de ingrediente, bagati la cuptor, sint deliciosi de mincat ca bruschette sau pur si simplu, asa cu o felie de piine calda (asta-i alta reteta, da ?!)

* 8 ardei grasi si frumosi
* 3-4 linguri de parmezan ras
* 2 catei de usturoi
* 6 linguri suc de rosii (sau doua rosii coapte bine)
* 3 hamsii 
* cca 20 migdale 
* 10 frunzulite de busuioc
* 4 linguri ulei de masline
* cca 2 linguri capere
* pesmet
* sare
* piper
* ulei de masline

Intii mixam mandorlele impreuna cu busuiocul spalat. Apoi spalam bine ardeii, ii taiem in doua, eliminam semintele, codita si le mai taiem inca o data in doua pe lungime (daca folosim ardei lungi nu grasi, ii taiem doar in doua pe lungime. Ungem o tava yena /sau de care avem) cu putin ulei de masline, distribuim un rind de ardei cu partea interioara in sus, presaram  o lingura de pesmet, apoi una de parmezan, doua linguri de suc de rosii sau felii de rosii taiate subtirel..., o lingura de capere, bucatele de hamsii (spalati in prealabil daca au fost conservati in sare, apoi le eliminam sira spinarii), presaram un pic din compozitia de mandorle mixate cu busuioc, presaram putina sare, piper si stropim cu ulei. Continuam apoi cu alt rind de ardei si condimentam la fel ca la primul strat. Acoperim tava cu o folie de aluminiu si o bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 30 de minute, controlam iar daca vedem ca ardeii inca sint tarisori mai lasam cca 10-15 minute, apoi indepartam folia de aluminiu si mai lasam cca 5-7 minute. Putem servi calduti ardeii, sau pe felii de piine pe care punem intii un pic din sosuletul lasat in tava si cum nu putem minca o tava intreaba, restul il punem in tavite si le congelam. 
Pofta buna !