miercuri, 31 octombrie 2012

Tarta cu broccoli


O reteta in care am pus, tot ce era in plus prin frigider, adica nimic nu aruncam, reciclam si mincam...
Ingrediente:
  • o foaie de aluat frantuzesc rotunda
  • 200 g broccoli
  • 175 g ricotta
  • 75 g iaurt natural
  • 2 cirnati 
  • 4 rosii cherry
  • 2 oua
  • patrunjel
  • parmezan ras
  • o jumatate de ceapa, marime mijlocie
  • piper
  • sare
  • 10 masline negre
 Intii de toate am fiert in apa sarata pentru cca trei minute, broccolii (productie proprie), v-am spus ca am gradina super plina de broccoli, varza, conopida, deci citeodata mai trebuie sa inventez cite o reteta... Am scurs broccolii de apa, iar in tigaia de prajit, am prajit ceapa taiata marunt pina a prins culoare aurie, apoi am adaugat broccoli, i-am lasat si pe acestia la calit foarte putin... 
Intr-un castronel am zbatut bine ouale, am adaugat ricotta, iaurtul (puteti sa inlocuiti cu lapte sa sa puneti tot ricotta), am amestecat bine ingredientele, apoi am adaugat un pic de sare, piper negru macinat si o mina buna de patrunjel, spalat si taiat marunt si citeva linguri de parmezan. 
Am preincalzit cuptorul la 180 de grade, apoi in tava pentru tarte, am intins aluatul frunzesc. Cu ajutorul unei furculite am intepat destul de des aluatul, ca sa nu se umfle. Am presarat parmezan pe toata suprafata foii, am asezat broccoli impreuna cu ceapa, cirnaciorii (ai mei erau afumati) taiati bucatele, dupa ce le-am eliminat pielita, rosiile spalate si taiate in patru (deh, facusem eu un model frumos, care a disparut in cuptor), maslinele taiate in doua, apoi am pus deasupra compozitia de oua+ricotta...
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 35 de minute, ultimele 12 minute am ridicat temperatura cuptorului la 200 e grade.
A iesit o tarta superdelicioasa, pe care v-o recomand cu cea mai mare placere...
Doar ca... va sfatuiesc sa o mincati cind e calduta, chiar rece daca aveti timp sa asteptati. Eu am facut-o aseara, iar astazi la prinz, era si mai buna decit ieri. 
Pofta mare !



joi, 25 octombrie 2012

Orecchiette cu naut si broccoli


Paste, paste... n-am mai postat cam de mult timp o reteta de paste, desi astea nu lipsesc niciodata de pe masa noastra. Astazi, va prezint o reteta mai altfel decit cele de pina acum. E delicioasa, satioasa, sanatoasa, intr-un cuvint foarte gustoasa. Desi poza nu spune prea multe, pentru ca a fost facuta pe fuga, deh, se aburea aparatul de pozat din cauza ca era mincarea calda.
Ingrediente pentru 4 persoane, desi eu am facut doar jumatate din cantitate, pentru mine si sot:
  • 300 g naut
  • 30 g ceapa
  • 100 g rosii fara coaja, din cele la conserva
  • 10 bucati hamsii in ulei
  • 400 g paste orecchiette
  • 300 g broccoletti
  • cca 100 ml ulei de masline
  • 6 linguri de pecorino (brinza de oaie)
  • un catel de usturoi
  • 5 ardei mici iuti si rosii
  • origano
  • sare
Intii de toate am cules broccoli din gradina, ca la caldurile care sint au crescut cam devreme anul acesta. De la broccoli folosim doar buchetelele, fara tulpina sau frunze (ca si alea se maninca, dar nu dadeau bine la pastele astea), apoi le fierbem cca 4 minute in apa clocotita sarata. Dupa cele 4 minute, le luam frumusel cu  o paleta cu gauri si le asezam pe un prosop ca sa se scurga apa. Incalzim cca 60 ml de ulei intr-o tigaie de prajit, adaugam ceapa taiata marunt (in reteta scria ceapa congelata, a mea era intr-o cutiuta la frigider, nu am congelat niciodata), adaugam usturoiul curatat, spalat si taiat, apoi unul din ardei spalat si taiat feliute, atentiune ca e iuteee..., sa nu dati cu minuta pe la ochi. Le calim cca un minut, apoi am adaugat rosiile taiate marunt (eu am avut o sticla cu pulpa de rosii nu din cele intregi fara piele), un pic de sare, am pus si nautul, nu din cel din conserva ci am fiert ieri, ca le pusesem cu o seara inainte in apa cu sare, apoi le-am acoperit si le-am lasat la foc mic timp de 10 minute, cit sa se restringa sucul, eu am adaugat o jumatate de polonic din apa in care au fiert broccolii, pentru ca nu aveau suc in care sa fiarba. Puteti pune si naut din cel conservat, desi nu va recomand,... la acesta trebuie scursa toata apa din conserva.
Separat, adica in alta tigaie de prajit, am pus hamsii taiat bucatele micute, ardeii taiati in doua pe lungime si eliminate semintele, broccolii si le-am calit un pic si pe acestea. 
In apa in care am fiert broccoli, am pus pasta (orecchiette) cind aceasta a dat in clocot si le-am lasat la fiert timp de 10 minute. In reteta scria 15, dar pe punga de paste 10 minute. Am rasturnat sosuletul de naut peste broccoli, am adaugat apoi pasta dupa ce am scurs-o de apa, am amestecat toate ingredientele, le-am asezat pe un platou si am presarat pecorino dat prin razatoare (adica brinza de oaie rasa, he, hei..., brinza e rasa, nu si oaia...) si presaram un pic de origano (pasajul asta l-am uitat ca mi-era foame).
Va doresc pofta buna, eu care nu maninc niciodata ardei iute, am mincat si am sters frumusel toata farfuria, o mincare delicioasa pe care v-o recomand cu caldura, ca tot vine frigul...

miercuri, 17 octombrie 2012

Floricele cu gem de mere


He, hei... dupa indelungi lupte cu domnisoara Isabella, a invins ea, bineinteles... Ieri dimineata am facut fursecurile, iar cind am luat-o de la scoala foarte incintata: "mama, ce bune sint... sa nu mai cumperi,  ti-am spus ca de la magazin nu-mi plac*... Rau am invatat-o,...hmmm...
Ingrediente necesare:
  • 400 g faina de griu
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 4 galbenusuri de la 4 oua fierte (mama, ce m-am exprimat, de v-am si m-am terminat)
  • 125 g zahar praf
  • un praf de sare
  • 12 g cacao
  • esenta de vanilie
  • gem de mere
  • ciocolata amaruie pentru decorat
Am fiert intii ouale, le-am lasat sa se raceasca bine in apa rece. Intr-un castron destul de incapator, am cernut faina, am adaugat zaharul, sarea, cacaoa cernuta, untul taiat bucatele apoi prin sita am trecut ouale (nu le-am cernut ci le-am farimat frumusel cu dosul lingurii... ati priceput sper, ce-am vrut sa spun...
Am framintat cu minutele proprii si personale, adica doar cu mina dreapta, bine de tot ingredientele, pina s-au incorporat si s-a format un aluat molcut, dar nu lipicios... Am intins pe o hirtie de copt o parte din aluat si cu sucitorul l-am intins pina am obtinut o foaie de cca 3 mm. Am decupat cu forma de floricele si le-am aliniat frumos in tava tapetata cu hirtie de copt, un rind floricele, urmatorul rind floricele cu gaurica in mijloc. Am obtinut 4 tavi de 20 bucati/tava. Am bagat tavile in frigider timp de o ora, eu le-am lasat cam o ora si jumatate, apoi in cuptorul preincalzit la 175 de grade, le-am bagat pe rind si le-am lasat cca 8-10 minute. Atentie, stati cu ochii pe fereastra cuptorului... 
Le-am "rezolvat" pe toate patru, apoi am inceput asamblarea prin lipirea unui fursec negaurit uns cu gem de mere (puteti pune de caise, de piersici, de care doriti) cu un fursec gaurit. Am topit pe aburi o bucata de ciocolata amaruie (ciocolata era intr-o punguta, nu in aer pe aburi.. )si m-am jucat facind liniute pe fursecuri. Sint delicioase...
Va invit sa serviti, alaturi de o cafea calda... a mea e rece, ca cica nu vreau sa fac riduri... (hmmm, oare ?!)


marți, 9 octombrie 2012

Tarta cu gem de piersici


Dupa cum ati observat in ultima perioada, m-am lasat de biscotat si am trecut la tavi mai incapatoare, dar ma tem ca domnisoara incepe sa reclame si trebuie sa faca mama din nou biscuiti, ca deja mi-a spus ca nu i-am mai facut de mult timp "piine de la mama"...
Ingrediente pentru aluat:
  • 300 g faina
  • un ou si un galbenus
  • 150 g margarina vegetala
  • 100 g zahar
  • o lingurita coaja rasa de lamiie
  • gem de piersici
  • migdale macinate
  • zahar praf
Aluaturile pentru tarte sau pentru biscuiti, eu obisnuiesc sa le fac cu minuta, nici mixer, nici robot...
Intr-un vas incapator cernem faina, adaugam margarina rece taiata bucatele micute (puteti inlocui cu unt, eu asta aveam in frigider, asta am folosit), adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie, oul si galbenusul si incepem usurel sa amestecam cu virful degetelor, pina ingredientele se amesteca bine si compozitia incepe sa se lege, ca la inceput iese un aluat mai sfarimicios. Dam forma de mingiuta aluatului, il invelim in folie transparenta si-l punem in frigider timp de 20 de minute. 
Tapetam forma de tarta cu hirtie de copt, scoatem aluatul si-l impartim in doua parti dar nu egale, una trebuie sa fie mai mult de jumatate, ca acoperim fundul tavii si peretii. Intindem foaia de aluat intre doua hirtii de copt cu ajutorul sucitorului, apoi eliminam o coala de hirtie, rasturnam aluatul in tava tapetata, eliminam si cealalta coala de hirtie, apasam bine aluatul pe marginile tavii, intepam cu furculita din loc in loc ca sa nu se "umfle" cind bagam in cuptor, acoperim cu gem de piersici, iar cu gemul de anul acesta l-am facut fara migdale, am pus peste el migdale macinate, apoi acoperim cu cealalta foaia de aluat, iar din bucatelele ramase am pus o coronita impletita pe margini si am facut citeva floricele in mijloc. 
Am intepat si foaia de deasupra, tot ca sa nu se umfle, apoi am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 - 40 de minute, depinde foarte mult de cuptor. Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, atentie ca e friabila, trebuie lasata la racit in tava. Cind este rece, presaram cu zahar praf, taiem si... servim, eu linga cafeaua de dimineata.
Mai am o feliuta, cine vrea ?!


vineri, 5 octombrie 2012

Prajitura cu struguri negri


O prajitura pufoasa, delicioasa cu gust de struguri negri, ideala pentru micul dejun, alaturi de un pahar cu lapte cald sau o cafeluta calda si amara...
Ingrediente:
  • 230 g faina
  • 20 g amidon de cartofi
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • 250 ml frisca lichida 
  • 1 lingurita scortisoara
  • 16 g praf de copt
  • boabe de strugure
Intrucit prajitura se prepara rapid, dam drumul intii la cuptor si-l preincalzim la 180 de grade, iar intre timp ne ocupam de prajitura.
Intr-un castron, cernem faina impreuna cu amidonul si praful de copt. In alt vas, mixam ouale impreuna cu zaharul, pina compozitia se deschide la culoare si devine spumoasa. Mixind incintinuu, adaugam usurel frisca lichida, deci nu zbatem frisca, adaugam scortisoara, apoi incepem sa adaugam cite un pic din faina. Zbatem bine ingredientele pina s-au amestecat bine. 
Separat, spalam si uscam de apa, boabele de strugure, le desfacem usurel si scoatem semintele. In tava tapetata cu hirtie de copt, asezam boabele de strugure, apoi rasturnam usurel compozitia si bagam tava in cuptor pentru circa 35 de minute, faceti dupa jumatate de ora o proba cu scobitoarea sa vedeti daca e gata. Scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca, presaram zahar praf, taiem si... servim.
Pofta buna sa aveti !