miercuri, 20 februarie 2013

Pulpe cu suc de portocale si lamiie


Dupa atitea dulciuri, parca ar fi cazul sa postez si ceva mincarica, nu ?!
Ingrediente:
  • 2 pulpe mari (4 pulpe micute)
  • sucul de la o portocala
  • sucul de la o jumatate de lamiie
  • un cubulet knorr
  • rozmarin
  • 4 catei de usturoi
  • piper negru macinat
  • seminte de chimen
  • fulgi de unt
Intii de toate, am spalat si taiat in doua pulpele pentru ca erau enorme. Am bagat pe sub pielita, usturoiul curatat si spalat si le-am asezat intr-o tava yena. Sub fiecare bucata de pulpa am pus cite o ramurica de rozmarin, apoi am stropit bucatile de carne cu sucul de lamiie si de portocala.
Am adaugat in tava un cubulet de knorr, asa intreg cum era, am presarat peste carne un pic de piper macinat, punem si seminte de chimen, cite vrem... apoi punem fulgi de unt, adica taiem bucatele foarte subtiri de unt...
Acoperim cu foaie de aluminiu, apoi introducem tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade. Eu am lasat cca o ora, ultima jumatate de ora fara foaia de aluminiu. Depinde foarte mult de marimea pulpelor...
Am servit alaturi de cartofi prajiti si un pahar cu vin negru. 
Pofta buna sa aveti !


luni, 18 februarie 2013

Tort inimioara Valentine's Day



Inimioara, inimioare... vedeti ce frumos a sistemat Isabella, ursuletul si catelusul, cu tot felul de inimioare, doar se pregateau sa sarbatoreasca ziua indragostitilor...
Dar cum aceasta zi a trecut cam de multisor, sa trec repejor la scris reteta, altfel vine Dragobetele peste mine...
Ingrediente pentru blat:
  • 70 g unt
  • 150 g zahar de trestie
  • 3 oua marime mijlocie
  • 60 g lapte condensat
  • 180 g faina
  • 20 g cacao
  • 65 g amidon de cartofi
  • 16 g praf de copt
  • un praf de sare 
  • colorant rosu
  • 300 ml frisca lichida
  • 45 g zahar praf (eu am pus un pachetel de zahar vanilat)
  • gem de fructe de padure
  • lichior de fructe de padure (eu am folosit suc de portocale)
Pregatim intii blatul. In mixer punem untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, mixam bine, apoi adaugam ouale si mixam pina se incorporeaza bine si acestea. Cernem separat faina impreuna cu cacao, amidonul si praful de copt, apoi in timp de mixam ingredientele, adaugam cite un pic din ingredientele uscate. Dupa ce am terminat de incorporat faina cu restul ingredientelor, adaugam un pic de sare, laptele condensat si colorant rosu, depinde cit de rosu dorim sa iasa blatul. Cred ca tura viitoare, voi pune doar 15 g de cacao, ca sa iasa in evidenta mai bine colorantul. Dupa ce am mixat bine ingredientele, rasturnam compozitia in tava (a mea e de silicon, deci nu este unsa si tapetata cu faina), cu lingura nivelam bine suprafata blatului, incercind sa indepartam un pic de compozitie din centrul inimioarei, nu sa facem o gaura, dar ca sa evitam sa iasa tortuletul burtos... Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 30 de minute, nu uitati sa faceti proba cu scobitoarea. E bine daca tortul si blatul sint facute cu o zi inainte de a fi consumate.
Taiem blatul in doua, dar sa stiti ca putea fi taiat si in trei, insiropam cu lichior (eu cu suc proaspat de portocale),  apoi punem un strat subtire de gem de fructe de padure, sau alta crema dar care sa nu fie prea dulce si procedam la fel cu cealalta foaie de blat. 
Separat zbatem frisca lichida impreuna cu zaharul si decoram cum dorim tortuletul. 

Va invit cu drag sa serviti o felie de tortulet alaturi de indragostitii din poza !



vineri, 15 februarie 2013

Inimioare de ciocolata



Asta a fost dorinta Isabellei, inimioare de ciocolata. Am vrut sa le fac albe cu centrul colorat in rosu, apoi daca cererea a fost sa fie maro, am spus ca-i voi decora cu ciocolata alba. He, hei... pai am si cumparat ciocolata, dar fiind in viteza, am indesat toate cumparaturile in sacosa si ciocolata am uitat-o la alimentara, cap patrat ce sint... nu ca ar fi costat mult, dar a trebuit Isabella dupa aia sa decoreze cu stelute, desi a trecut de multisor craciunul, iar ca sa fie totusi un pic de alb, i-am pudrat cu zahar... Ei, dar asta nu are prea multa importanta, important e ca au iesit un pic crocantosi, dar deliciosi tare...
Ingrediente pentru inimioare amarui:
  • 470 g de faina
  • 225 g unt 
  • 150 g zahar (puteti pune 200 g daca ii doriti mai dulci, mie imi plac amarui)
  • 40 g cacao
  • 2 g praf de copt
  • 2 galbenusuri
  • un ou intreg
  • nutella
  • jeleu de capsuni
  • bombonele, stelute... ce aveti
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei,  il taiem bucatele si-l amestecam bine cu faina. Adaugam zaharul (eu am pus mai putin pentru ca le-am umplut... inimioarele... cu nutella), adaugam si cacaoa cernuta si amestecam din nou. Adaugam oul si galbenusurile si ne apucam de framintat. Va avertizez, ca e un aluat destul de tare si foarte greu de lucrat. De aceasta data, aluatul fiind tare, nu l-am mai tinut in frigider sa se intareasca. Pe hirtie de copt, am intins cite o bucata din aluat cu ajutorul sucitorului, iar aici treaba incepe sa fie frumoasa, ca daca apasati incetisor, veti obtine o foaie de aluat foarte neteda, adica sa nu va speriati daca aluatul e tare si un pic sfarimicios... Am decupat inimioarele, le-am asezat in tava tapetata cu hirtie si am bagat tavile, pe rind, nu toate deodata, in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 10-15 minute, depinde de grosimea foii de aluat. Daca dorim sa-i decoram ca in poza, decoram inainte de a baga tava in cuptor, iar cind scoatem din cuptor, luam repejor si intindem nutella, apoi ii asezam frumos, cite doua, cite doua... O parte din inimioare am decupat-o in mijloc, apoi cind le-am scos din cuptor si le-am lipit cu nutella, am pus in "gaurica inimioarei" cite un pic de jeleu de capsuni si o biluta alba, dar dulce...
Daca miine am timp, scriu si reteta de la tortuletul inimos... 
Pina atunci, va poftesc sa incercati inimioarele, sint delicioase !


 Va las si o poezie scrisa special pentru Isabella :

Isabella şi povestea steluţei Isabela

Mami, vreau să-ţi spun povestea
Unei inimioare care
A coborât pe pământ
Pentru-a dărui iertare.
„Fost-a sus, departe-n cer,
Steaua Isabela care
Nu se supăra- era
Făcută doar din iertare.
Insă, aşa cum ştii tu, cerul
E făcut numai din bine.
Isabela-şi zice: Aici
Nu e loc bun pentru mine!
Nimeni nu greşeste, eu
Nu pot pe nimeni ierta!
Nu mă simt folositoare!
Alt locşor voi căuta!
Şi astfel, văzând pământul,
Isabela s-a gândit:
Este perfect pentru mine!
Şi la noi ea a venit.
Dar…am o altă problemă:
Nu pot să rămân o stea!
Of, Doamne, te rog, fă Tu
Să m-ajute cineva!”
Şi…ghici ce! Pe Isabela
Am găsit-o eu pe drum.
Am luat-o în mână şi…
Mi-e în sufleţel acum!
De acum noi amândouă,
Eu şi cu steluţa mea,
Pe oricine va greşi
Din inimă vom ierta!
Cu drag pentru micuţa Isabella

Multumesc din suflet Alinei Balasa o draga prietena de pe facebook

joi, 14 februarie 2013

Valentine's Day plin de iubire


Dragi prietene/prieteni, va doresc din inima 
un Valentine's Day plin de iubire si intelegere !
Iubiti-va mult !



vineri, 8 februarie 2013

Peste cod la cuptor



Din nou o reteta cu peste cod, de data aceasta o reteta portugheza. Stiti cum e: italianul cu spaghettile si pizza, iar portughezii sint mari mincatori de peste cod.

Avem nevoie de:
  •  800 g peste cod (in retetele postate pina acum, am explicat cum se dezsareaza, pentru ca pestele pare uscat pentru ca este plin de sare)
  • 3 cartofi
  • 3 catei usturoi
  • 30 g seminte de pin
  • 30 g capere
  • patrunjel
  • vin alb sec
  • sare
  • piper negru macinat
  • ulei de masline
Spalam caperele de apa sau sare, depinde cum sint conservati, apoi ii stergem cu un servetel de apa. Punem caperii in mixer, adaugam semintele de pin, patrunjelul si usturoiul curatat si spalat si mixam, dar nu exageram, trebuie sa ramina semintele de pin destul de marisoare. Separat, fierbem cartofii cu tot cu coaja, in apa cu sare timp de 10-15 minute, depinde foarte mult de marimea lor, sa fie "al dente". Scurgem cartofii de apa si ii taiem in felii subtiri. Intr-o tava yena unsa cu ulei, am presarat jumatate din ingredientele mixate, apoi am asezat cartofii straturi, adica doar un strat. Taiem pestele dupa ce l-am curatat de pielita din exterior in cuburi, depinde de voi cit de mari le doriti, eu recunosc ca trebuia sa le tai mai marisoare, presaram deasupra restul ingredientelor mixate, un praf de sare, un pic de piper macinat, apoi deasupra punem citeva linguri de ulei (3-4, nu exageram cu uleiul), adaugam deasupra jumatate de pahar cu vin alb, apoi in cuptorul preincalzit la 220°, bagam tava si o tinem cca 20 de minute, depinde foarte mult de cit de groase sint taiate bucatile de peste. 
Scoatem din cuptor, asteptam sa se raceasca un pic, apoi servim imediat cu piine proaspata. 
Pofta mare !


luni, 4 februarie 2013

Biscuiti pistruiati


Va era dor de ceva biscuiti pistruiati, murdarici, ciocolici, spuneti-le cum doriti...
Ingrediente:
  • 360 g faina
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 2 oua
  • 80 g zahar
  • esenta de lamiie sau vaniglie
  • 8 g praf de copt
  • ciocolata amaruie pentru "pistruiat"
  • zahar praf
Intr-un castron, cernem faina impreuna cu praful de copt, adaugam ouale, zaharul, esenta si untul la temperatura camerei si mixam bine ingredientele pina vom obtine un aluat nici prea moale, nici prea tare... Invelim aluatul in folie transperenta si-l uitam in frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Presaram un pic de faina pe masa de lucru, intindem cu sucitorul o foaie (puteti sa-i facei un pic mai subtiri decit i-am facut eu, pentru ca mai cresc in cuptor) si taiem biscuitii cu ce forma dorim.  Preincalzim cuptorul la 170 de grade si bagam pe rind tavile si le lasam cca 10-15 minute, depinde de cuptor si cit de colorati vrem sa fie.
I-am lasat la racit si am inceput sa-i mizgalesc cu ciocolata topita, deoarece aluatul nu e prea dulce, dar cu ciocolata deasupra si zahar praf, pentru familia mea au fost numai buni.

Va invit sa serviti, alaturi de cafea, ceai sau laptele de dimineata !