duminică, 28 iulie 2013

Zabaione


La ricetta in italiano si trova in basso

Zabaione e una dintre cele mai clasice si apreciate creme. E o crema facuta din galbenusuri si zahar, iar gustul poate varia... putem pune vin alb sec, Marsala sau cafea. Se serveste in cupe de sticla, alaturi de biscuiti uscati gen limba de pisica, fructe proaspete sau un mot de frisca. 
Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 50 ml vin alb sec (eu am pus cafea...
Separam galbenusurile de albusuri. Zbatem usurel galbenusurile, adaugam zaharul si mixam pina vom obtine o crema spumoasa, apoi adaugam vinul (cafeaua), amestecam ingredientele si punem vasul pe aburi (atentie apa din craticioara de dedesubt nu trebuie sa clocoteasca, altfel riscam ca galbenusul sa se lipeasca). Amestecam incontinuu, pina vedem ca crema incepe sa se ingroase, aici depinde de fiecare cum vrea crema, mai subtire, mai densa... 
Punem in cupe de sticla (eu in castronele din imagine) si servim crema calda sau rece-
Am facut o salata de fructe cu un mar, o banana, mure, doua felii de pepene galben, sucul de la o jumatate de lamiie, apoi am pus pentru portia mea, crema zabaione dintr-un vas, bunatate curata !!!




ZABAIONE - dolci veloci

Lo zabaione è una delle creme piü classiche e apprezzate.
Ingredienti per 4 persone:

  • 6 tuorli d'uovo
  • 100 gr. zucchero
  • 50 ml. vino bianco secco
Lavorate i tuorli d'uovo in una ciotola con una frusta da cucina e poco alla volta incorporate lo zucchero. Mescolate energicamente sino a ottenere una crema soffice e spumosa, dopodiché versate il vino (io ho messo caffè) e trasferite il composto all'interno di un pentolino. Fate scaldare la crema a bagnomaria, sempre continuando a mescolare, sino a quando vedrete che inizia ad addensarsi. A questo punto spegnete il fornello e versate lo zabaione nelle apposite coppette di vetro.
Qualora non amaste il gusto del vino bianco, potete sostituirlo con il marsala o il caffè. 
Servite lo zabaione caldo o freddo, insieme a delle croccanti lingue di gatto, per un dessert da leccarsi i baffi.
Ho fatto una bella macedonia con una mela, una banana, le more, due fette di melone, il succo di metta limone, poi o messo sopra lo zabaione freddo... Mamma mia, che buono !

Lo zabaione è davvero uno dei dolci veloci piü buoni !

luni, 22 iulie 2013

Tarta sarata cu dovlecei/Torta salata con zucchine



La ricetta in italiano si trova in basso

In sfirsit ma pot lauda, ca am dovlecei in gradina. Da, da... si o tarta cu dovlecei, e binevenita oricind, mai ales ca doar asa pot pacali si odrasla din dotare c sa manince. 
Ingrediente:
  • un pachet aluat foietaj (rotund)
  • un ou
  • 2 dovlecei mai dolofanei
  • o ceapa micuta rosie 
  • 250 g ricotta
  • sare 
  • piper
  • ulei de masline
iar pentru decorat tarta:
  • rosii cherry
  • masline negre
  • flori de dovleac
  • seminte de susan (merg mult mai bine, cele de floarea soarelui sau... de dovleac)
Spalam dovleceii, ii stergem de apa, ii taiem felii subtirele de tot. Intr-o tigaie de prajit punem cca 3 linguri de ulei, ceapa curatata, spalata si taiata maruntel, iar cind aceasta devine de culoare aurie, adaugam dovleceii, saram si piperam dupa gust, acoperim si lasam la foc mijlociu cca 15 minute. Lasam la racit, apoi intr-un castronel, rasturnam ricottam, punem oul si peste acestea adaugam si dovleceii, apoi amestecam bine de tot ingredientele. 
In tava pentru tarte, intindem foaia de aluat, intepam usurel cu furculita ca sa nu se "umfle-n pene" cind o bagam la caldurica in cuptor, intindem deasupra compozitia cu dovlecei, decoram cu jumatati de rosii, flori de dovleac, seminte de susan si dam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute, ultimele cinci minute, am ridicat temperatura la 200 de grade. 
Se serveste calduta sau chiar rece. 
Pofta buna !



Torta salata con zucchine
Ingredienti:
  • un rotolo di pasta sfoglia
  • un uovo
  • 2 zucchine grandicelli
  • una piccola cipolla rossa di Tropea
  • 250 gr. di riccotta
  • sale q.b.
  • pepe q.b.
  • olio extravergine d'oliva
per guarnire la torta:
  • pomodorini ciliegini
  • fiori di zucchine
  • olive nere
  • semi di sesamo

Lavare ed asciugare le zucchine, tagliare fettine molto sottile e in una padella mettiamo cca 3 cucchiai d'olio, le cipolle tritate e quando le cipolle prendono colore d'oro, mettiamo le zucchine, sale e pepe, far stufare per un quarto d'ora. 
In una ciotola amalgamate la ricotta, insieme al uovo e le zucchine tiepide. 
Stendete la pasta sfoglia, bucherellare il fondo con una forchetta, e versarci sopra il composto di zucchine., guarnite con pomodorini, fiori di zucchine, olive, semi di sesamo, infornate a 180° per una trentina di minuti. 
Buon apetito !

vineri, 19 iulie 2013

Involtini di melanzane/Rulouri de vinete


Involtini di melanzane
La ricetta in intaliano si trova in basso

Se vede ca e vremea vinetelor, iar cum acestea nu-mi lipsesc din gradina si cum mai ajuta si la mentinut silueta, ma rog, nu ingrasa, am facut rulouri la cuptor. 
Ingrediente:
  • 12 felii de vinete
  • 12 frunze de busioc
  • 15 masline negre
  • 120 g mozzarella
  • 120 ml suc de rosii
  • o lingura ulei de masline
  • o lingurita origano
  • sare dupa gust
  • piper macinat
Intii de toate, spalam vinetele, le stergem de apa, taiem felii de de cca 1/2 cm, punem un pic de sare pe fiecare felie si le lasam sa se scurga bine apa din ele (eu fac asta, pentru ca sotul face alergie de la vinete) timp de 30 de minute. Le griliem timp de cca 1-2 minute pe fiecare parte. Separat pregatim un sos cu sucul de rosii, uleiul, sare, piper si origano, apoi intindem sos pe fiecare felie de vinata, presaram cuburele de mozzarella, cuburele marunte de masline negre, rupem bucatele cite o frunza de busuioc, rulam feliile de vinete si le punem intr-o tava unsa putin cu ulei si le bagam in cuptorul preincalzit la 180-200 de grade, timp de cca 15 minute. 



Le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca un pic (sotul meu le maninca reci) si le servim.
Sint foarte bune, daca inainte de a le rula le punem pune suvite de peste ton.
Pofta mare sa aveti !



Ingredienti per 4 persone:
  • 12 fette di melanzane
  • 12 foglie di basilico
  • 15 olive nere
  • 120 gr. mozzarella a cubetti
  • 120 ml. salsa di pomodoro
  • un cucchiaio olio extravergine di olive 
  • un cucchiaino di origano
  • sale q.b.
  • pepe macinato a piacere
Lavate le melanzane e ricavatene 12 fette spesse cca 1/2 cm, salatele leggermente e appoggiatele su un tagliere per far sgocciolare l'acqua di vegetazione per circa 30 minuti.
Scaldate una bistecchiera e grigliate le fette di melanzane per 1-2 minuti per lato.
Mettete la salsa di pomodoro in una ciotola, aggiungete il sale, il pepe, l'origano e l'olio e mescolate bene gli ingredienti.
Addagiate le fette grigliate su un vassoio e cospargetele con la salsa di pomodoro condita, qualche cubetto di mozzarella e le olive nere titrate finemente, ed una foglia spezzetata di basilico.
Arrotolate le melanzane e formate un piccolo cilindro che andrete a sistemarle su una pirofila una d'olio.
Infornate in forno gia caldo a 180°-200° per circa 15 minuti, poi sfornate e servite guarnendo gli involtini con delle foglie di basilico fresco.

Semplici da preparare, veloci da realizare e bunossimi da gustare: sono gli involtini di melanzane.
Una deliziosa variante dei classici involtini di melanzane, arricchiti con un ingrediente che si sposa perfettamente è il tonno al naturale. Puö essere uno stuzzicante antipasto oppure un secondo leggero e delicato, dal sapore tipicamente estivo, che si adatta a qualsiasi periodo del'anno, ottimi da servire sia tiepidi che caldi. 


vineri, 12 iulie 2013

Macedonia di frutta fresca/Salata de fructe proaspete



Ricette dietetiche
Ricetta in italiano si trova in basso

Salata de fructe e binevenita in oricare anotimp al anului, mai ales vara, cind fructele sint delicioase si de toate culorile. Recunosc ca Isabella in aceasta perioada, nu prea maninca fructe, dar aceasta salata a servit-o pe nerasuflate si mi-a spus ca vrea sa-i mai fac dar tot in castronel de pepene.
Ingrediente pentru 3 persoane:
  • 100 g kiwi
  • 100 g pepene galben
  • 150 g zmeura
  • 100 g prune
  • 100 g afine
  • 50 g mere
  • 25 g zahar
  • sucul de la o lamiie
Intii de toate, taiem pepenele galben in doua si eliminam partea cu seminte. Cu ajutorul unei lingurite, scoatem bilute din pulpa pepenelui, curatim cit de bine putem ca sa ramina ca un castronel. Curatim kiwi, ii taiem felii mai groase apoi cuburele, prunele spalate si taiate felii subtiri, marul curatat si taiat felii subtiri. Punem toate ingredientele intr-un castronel, adaugam deasupra sucul de lamiie si zaharul, amestecam usurel (atentie la zmeura), asezam in castronelele de pepene si lasam la rece in frigider cca o ora. E delicioasa si lasa un suculet, de tot sa maninci si sa bei... 
Daca nu tineti la silueta, puteti pune deasupra o biluta de inghetata de vanilie.



Ricetta in italiano

La macedonia di frutta fresca e un "dolce" molto aprezzato da tutto coloro che amano la frutta. Oltre alla sua grandissima semplicità, la "ricetta" della macedonia fa parte delle ricette dietetiche e soprattuto soggetta a qualsiasi variante: potete infatti scegliere i tipi di frutta da accostare in base ai propri gusti. 

Ingredienti per 4 persone:
  • 100 gr. di kiwi
  • 100 gr. melone
  • 150 gr. lamponi
  • 100 gr. prugne
  • 100 gr. mirtilli
  • 50 gr. mela
  • 25 gr. zucchero semolato
  • succo di un limone

Per prima tagliate a meta il melone, svuotatelo con un cucchiaio e ricavate delle palline dalla sua polpa. Con un cucchiaio scavate bene l'interno del melone, e poi utilizzate la buccia come un contenitore per la macedonia.
Sbucciate i kiwi e tagliateli a cubetti, in un vaso lavate i lamponi, le prugnie lavate e tagliate a fette sottile, lavate anche i mirtilli, la mela sbucciata e tagliata a cubetti e versate tutta la frutta all'interno di una ciotola e mescolatela delicatamente. 
Ricavate il succo da un limone e aggiungetelo alla frutta, aggiungete anche lo zucchero e mescolate. 
Lasciate riposare la macedonia per circa un ora. 

miercuri, 3 iulie 2013

Muffins cu cacao


Ingrediente necesare:
  • 110 g faina
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • 8 g praf de copt
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 80 g lapte
  • 2 oua
  • un praf de sare
Intr-un vas, amestecam ouale impreuna cu laptele si uleiul, iar intr-un alt vas, cernem faina, cacao si praful de copt, adaugam zaharul si sarea si amestecam bine ingredientele. Rasturnam compozia de lichide, adica oua, lapte si ulei, in vasul in care avem ingredientele uscate si amestecam bine cu o lingura de lemn, pina vom obtine o compozitie omogena. In formele de muffins, punem cca 3/4 compozitie (chiar si un pic mai putin, pentru ca, cresc destul de mult in cuptor) si bagam muffins-ii in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 20 de minute. Lasam sa se raceasca bine (eu le-am taiat un pic motul de deasupra) si decoram cu moturele de frisca, bombonele, tot ce avem la indemina. Eu am facut portie dubla, ca le-am facut pentru copii. Sint foarte fragede, foarte delicioase alaturi de cafeaua de dimineata, dar... pentru gustul meu, cred ca as pune doar 20 de grame de cacao si as mari cantitatea de faina. 
Oricum, mofturosi nu au fost si s-au mincat toate.