luni, 30 martie 2009

Pui cu masline negre




Ingrediente:
  • 2 pulpe (fiecare pune cite vrea si cite are, depinde cit de mare e familionul)
  • 3 rosii
  • o ceapa
  • masline negre
  • sare
  • piper
  • un catel usturoi
  • 2 linguri ulei
  • jumatate pahar vin alb
Intrucit reteta e foarte usor de facut, nu a mai fost necesar sa fac poze pas cu pas.
Incepem cu spalat si "dezpielitatul" pulpelor, dupa care le taiem in doua. Intr-o tava punem uleiul si adaugam pulpele, apoi ceapa taiata fidelute, maslinele, rosiile spalate si taiate feliute. Aruncam in tava si usturoiul, saram, piperam si imbatam carnita.
Acoperim frumos cu o folie de aluminiu si bagam la cuptor la 200 de grade pentru circa o ora. Prima jumatate de ora lasam acoperit, dupa care lasam fara ca sa scada suculetul si sa se rumeneasca foarte putin carnita. Atentie, mai urmariti sa nu scada suculetul tot din tava.
Punem in farfurie, papam alaturi de o felie de piine calda si un paharut de vin (in cazul meu apa).
Noua ne place carnea pregatita asa, pentru ca nu are nici prea mult ulei (deh prajeala face rau la ficat) si iese molcuta si buna, ca dovada domnisoara noastra a papat fara mofturi si nu a mai asteptat sa-i dea mami "mura-n gura".

Pofta mare !!! Buon apetito !

sâmbătă, 28 martie 2009

Pane della mezz'ora

O piinita buna tare, pina voi incerca alte retete, asta sigur va ramine "piinea casei", prea gustoasa si molcuta.
Pentru doua piini, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 225 g apa calduta
  • 200 g lapte caldut
  • 2 linguri zahar
  • 36 g drojdie de bere
  • 30 g unt
  • 800 g faina
  • 16 g sare
Punem ingredientele in masina de facut piine, in ordinea in care sint scrise. Apasam pe butonul de framintare (la mine dureaza 14 minute) si vom obtine un aluat neted si catifelat.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l mai framintam un pic cu miinile, asa va fi si elastic. Impartim aluatul in doua, apoi incepem sa framintam fiecare bucata in felul urmator. Incepem de la partea de sus si incepem sa apasam lejer pe aluat (nu stiu daca asta este exprimarea corecta) cu degetul sau cu podul palmei, pina rulam tot aluatul.

Intoarcem aluatul la 90 grade si repetam operatia, apoi din nou intoarcem aluatul, mereu in sensul acelor de ceasornic, in total vom avea patru rulari.


La sfirsit va arata asa...

Intoarcem aluatul cu inchizatura dedesubt, apucam de capete frumos si le bagam si pe acestea sub aluat, va rezulta o piine rotunda.

Pe tava cuptorului presaram faina din abundenta si asezam piinea.
Iar acum pot spune adevarata poveste a piinii. De ce "piine de jumatate de ora " ?! Pentru ca, dam drumul la cuptor, nu conteaza temperatura, eu am dat la maxim si lasam sa se incalzeasca timp de 60-90 secunde, atentie, am spus secunde. Acum inchidem caldura cuptorului, bagam aluatul si-l lasam la crescut fix jumatate de ora, de aici si denumirea piinii. Uitati cum arata dupa jumatatea de ora...
Dupa ce a trecut jumatatea de ora, invirtim butonul la 200 grade si lasam la copt pentru 35-40 de minute.


Uitati ce piine frumoasa a iesit, fara prea multa munca si fara multa asteptare.
Eu insa am facut o greseala... am facut aluat doar din jumatate din ingrediente, iar astazi voi avea din nou de lucru, ca a cam disparut piinea din bucatarie.
Va recomand aceasta reteta, piinea e buna, buna, buna si poate fi facuta cu faina normala, nu americana, nu italiana, faina normala. Si cum nu m-am putut abtine, am facut cam multe poze...
Reteta am gasit-o tot pe un blog italian

vineri, 27 martie 2009

Bomboane cu ricotta

Sa nu rideti de reteta mea, da... va rog frumos...
Uitasem prin frigider o cutiuta cu ricotta, iar ca sa nu o arunc, am trecut la trebusoara. Aaa, nu va imaginati ca era cu mucegai, doar ca era de vreo patru zile in frigi...
Am pus cele 250 g de ricotta intr-un castron si le-am luat la framintat cu o furculita, am adaugat 3 linguri de miere (de castane era a mea), apoi inca doua linguri de cacao
am mai adaugat si niste nuca macinata, care zacea intr-un castron
iar pentru ca, compozitia era destul de molcuta, am "furat" 4-5 biscuiti de-ai Isabellei si i-am farimitat bine,
iar din compozitia obtinuta am facut bilute si le-am dat prin cacao. Cred ca ieseau bune date si prin miez de nuca macinat. Au rezultat niste bombonele, destul de gustoase si dragute. Serviti va rog cu incredere !!!

miercuri, 25 martie 2009

Zurigo cu mere si crema de vanilie


Si de aceasta data, am optat tot pentru o reteta de pe forumul italian.
Avem nevoie de:

  • aluat de foetaj

  • un mar

  • crema de vanilie

  • zahar pudra

  • gem de caise

Preparam intii crema de vanilie, la mine a fost usor de facut, ca aveam in casa cumparata de la magazin.
Intindem aluatul de foetaj, de preferat aluatul proaspat, al meu a fost congelat si nu prea m-a incintat rezultatul. Daca facem noi aluatul (aici puteti vedea cit de frumoase si cit de crescute sint cele cu aluatul facut in casa ), grosimea foii trebuie sa fie de cca 5 mm. Masuram 10 cm lungime si 8 latime, facem gropite in mijloc
dupa care punem cite o lingurita de crema pe fiecare dreptunghi, puteti pune un pic mai multa crema decit in poza mea...
Atentie, voi masurati daca vreti sa iasa frumoase, eu le-am facut ochiometric, deh, mi-a lipsit metrul. Udati putin marginile pe linga crema ca sa se lipeasca un pic aluaturile intre ele si puneti alta foita de aluat cu crema, peste prima. In total vor fi trei foite, una peste alta.
Curatim marul si-l taiem feliute subtirele, subtirele si punem pe fiecare Zurigo cite trei feliute deasupra cremei, apoi presaram zahar pudra.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade si lasam pina se umfla bine "in pene" aluatul, la mine a fost in jur de 10-12 minute. Dupa care la 200 de grade, lasam pina se rumenesc deasupra. Se vede ca m-a strigat domnisoara mea si n-am apucat sa le scot la timp din cuptor. Cind sint gata, le ungem frumos cu gem de caise pe deasupra.

marți, 24 martie 2009

Pane alle olive verdi/Piine cu masline verzi



Am gasit aceasta reteta de piine pe un blog italian si cum m-am cam saturat de piine cumparata, incerc mereu noi retete de piine facuta in casa.
Ingrediente pentru circa 6 piinite:

  • 500 g de faina 00
  • 200 g de masline (eu am pus doar 150 g)
  • 200 ml de lapte
  • 100 ml de apa calduta
  • 30 ml de ulei de masline
  • 15 g sare (am pus doar 10 ca erau maslinele sarate, desi le-am spalat)
  • 20 g de zahar
  • 1 cuburel de drojdie de bere (25 g)
Punem intr-un vas cele 500 g de faina, facem o groapa in mijloc si punem toate ingredientele: maslinele taiate feliute, laptele, sarea, zaharul, uleiul si apa in care am pus drojdia sa se dizolve. Eu am pus drojdia intr-un castronel si am frecat-o cu zaharul, pina am obtinut o crema.


Amestecam bine
apoi rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l framintam pentru circa 5-10 minuti. Va rezulta un aluat moale si lipicios, pe care il punem la crescut intr-un loc caldut timp de o ora. Al meu arata asa...
Rasturnam aluatul
pe masa de lucru, scoatem un pic aerul din el si formam piinitele. Ungem o tava sau putem hirtie de copt si aliniem frumos piinile, pe care le lasam la crescut intr-un loc caldut, timp de o ora jumatate.
Nu rideti, dar eu am pus niste paharute si "in cap" o punga, ca sa aiba caldura si sa creasca. Paharutele le pun ca nu se lipeasca naylonul de aluat.
Asa aratau dupa o ora, cum nu prea mai aveau spatiu sa creasca, le-am bagat in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 20 de minute.
Vor rezulta niste piinite delicioase si moi, moi, moi. Chiar si a doua zi, vor fi la fel de molcute.

luni, 23 martie 2009

Piftele de mozzarella

Pentru piftele/chiftele/pirjoale sau cum s-or mai chema, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • o mozzarella
  • 60 g parmezan
  • 2 oua
  • piper
  • sare
  • ulei
  • pesmet

Taiem mozzarella cuburele mici, cit mai marunt posibil (pregatisem doua mozzarelle, dar am renuntat si am facut doar din una), adaugam parmezanul dat prin razatoare, punem un piculet de sare si piper macinat dupa gust, adaugam un ou, punem pesmet ochiometric. Zbatem celalalt ou intr-un castronel, iar alaturi pregatim pesmetul. Intr-o tava de aragaz, punem hirtie de copt si ungem cu putin ulei, formam mingiute de circa 20 g (nu rideti, eu le cintaresc sa fiu sigura ca le fac egale)

le dam prin ou batut si pesmet si le aliniem in tava

Le bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 25 de minute. Cred ca 20 de minute sint suficiente, ca eu le-am cam bronzat.
Se servesc calde alaturi de o bere rece. Pofta mare !!!

sâmbătă, 21 martie 2009

Peperonata


Acest fel de mincare de legume, l-am invatat de la sotul meu calabres. E foarte buna, sanatoasa si merge de minune cu o feliuta de fripturica alaturi.
Avem nevoie de:
  • 3 ardei grasi (peperoni)
  • o vinata
  • o ceapa
  • 3 cartofi
  • rosii
  • sare
  • 3 linguri ulei
Punem in tava cele trei linguri de ulei, dupa care adaugam cartofii curatati, spalati si taiati felii, presaram un pic de sare peste ei..., vinata spalata, taiata felii (e bine daca taiem vinata cu citeva ore inainte si punem peste felii sare pentru muraturi, ca sa iasa gustul amar din ele). Cum vinata mea era destul de tinara si nu am avut mult timp la dispozitie, am spalat-o, taiat-o si am pus-o asa. Spalam de asemenea ardeii si-i taiem rondele, observati ca eu am taiat si partea cu semintele, nu mai stiu la ce sint bune, dar sigur rau nu fac. Aaa, uitam sa spun, de la ardei este denumirea de peperonata.
Ceapa o taiem fidelute si o "aruncam" peste ardei... Rosiile spalate, le punem intr-un pic de apa clocotita, le scoatem repejor si le curatam de pielita, apoi le taiem feliute si le punem deasupra. Eu am pus suc de rosii facut in casa, dar care avea suficiente rosii micute si intregi in el.
Adaugam sare dupa gust, il punem o foaie de staniol deasupra si bagam la cuptor, la 220 grade pentru circa o ora pe treapta cea mai de jos, ultima jumatate de ora, ridicam staniolul de deasupra si lasam sa scada suculetul din mincare. Eu am servit-o cu piine alaturi, pentru ca era vineri si asta a fost mincarea mea de post. Sotului i-am pus si doua felii de rosbif alaturi, ei dar asta e alta reteta... Pofta mare !

vineri, 20 martie 2009

Tarta cu portocale/Crostata d'arance



Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
pentru aluat (pasta frolla)
  • 300 g de faina
  • 150 g unt
  • 100 g zahar praf
  • 1 ou + un galbenus
  • un pachetel de zahar vanilat
  • coaja de la jumatate de portocala
  • un picut de sare
umplutura:
  • 400 ml apa
  • 150 zahar
  • 3 portocale
  • 150 g gem de portocale
Facem mai intii aluatul. Intr-un vas punem cele 300 g de faina si 100 g de zahar praf formind un micut munte.
Amestecam faina cu zaharul si untul la temperatura camerei, taiat in mici bucatele. Eu l-am taiat si bagat un picut in MO. Facem o gaura in mijloc si adaugam oul, galbenusul, coaja rasa de la jumatate de portocale, pachetelul de vanilie, sarea si amestecam toate ingredientele, la inceput cu o furculita, apoi repede cu virful degetelor. Framintam bine aluatul, formam o mingiuta, il acoperim cu o pelicula de celofan si-l punem in frigider pentru cel putin 30 minute.


Cit timp lasam aluatul la rece, fierbem intr-o oala cele 400 ml de apa cu 150 de zahar, pentru 10 minute. Spalam si stergem bine portocalele, le taiem in jumatate, apoi in felii subtiri de 1/2 cm,


dupa care le punem in siropul de apa si zahar si le fierbem cinci minute. Stingem aragazul si lasam feliile de portocala sa se raceasca in siropul respectiv.Intindem aluatul (pasta frolla) pe o hirtie de copt, dupa care cu tot cu hirtie il punem intr-o tava pentru tarte (24 cm), apasam bine pe fundul tavii si pe margini,


taiem hirtia de pe margini, iar cu o furculita facem gauri in aluatul de pe fundul tavii.

Atentie: gaurile le facem bine, altfel la copt riscam sa se umfle aluatul ca o caciula, dar... chiar daca se intimpla asta, facem repede gaurele cu furculita, pentru a-si reveni la normal.

Adaugam gemul de portocale, dupa care bagam in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade, si lasam tarta la copt, timp de 20 de minute. Scoatem tava in cuptor, adaugam feliile de portocale si bagam din nou la copt, pentru circa 5-6 minute. Asa arata tarta mea, dupa ce am scos-o din cuptor.

Lasam la racit si servim.
O tarta ideala pentru persoanele carora le place gustul dulce-amarui... Pofta buna !

joi, 19 martie 2009

Festa del papà

Desi in Romania nu exista aceasta sarbatoare, in multe tari astazi se sarbatoreste ziua tatalui.

"La multi ani !" pentru toti taticii din lume.

Si cum acesta e primul an cind fetita noastra merge la gradinita, era de asteptat sa fie si primul an cind taticul ei, sarbatoreste cu adevarat "festa del papà"

O poza cu Isabella emotionata, dar totodata foarte incintata, de desenul facut la gradinita si dat in dar taticului TITO

si frumoasele versuri scrise pe spatele tablouasului...

SENTITE TUTTI LA NOVITÀ:
OGGI È FESTA DEL PAPÀ!

TI REGALO UN PO' DI ALLEGRIA

PER LA TUA SCRIVANIA,

UN SOTTO PIATTO COLORATO

PER QUANDO SEI AFFAMATO

E UN QUADRO DIVERTENTE

PER FANTASTICARE CON LA MENTE

3 REGALI IN UNO,

PERCHÉ COME TE NON CÈ NESSUNO!



miercuri, 18 martie 2009

Piine rapida si fara framintare




In doua ore putem face cea mai buna piine si cu gustul, exact ca cea din cuptorul bunicii.
Avem nevoie de:

  • 500 g faina de griu 00
  • 370 g apa calduta
  • 12,5 g drojdie proaspata
  • o lingurita de miere
  • cca doua lingurite de sare
Punem faina intr-un vas (eu am pus 400 g faina 00 si 100 g manitoba), amestecam cu furculita. Intr-un castronel punem mierea cu drojdia, frecam cu lingurita pina se topeste drojdia. Adaugam peste faina si incepem sa punem incetisor cite un pic de apa, amestecind repede cu furculita. La sfirsit adaugam si sarea si amestecam din nou. Vom obtine un aluat lipicios si moale. Presaram o mina buna de faina peste aluat. Acoperim vasul cu celofan, eu i-am pus o punga de naylon in cap, si-l lasam la crescut 1 ora si 30 de minute.
In ultima jumatate de ora, aprindem cuptorul la 240 de grade


Punem intr-o tava hirtie de copt, iar deasupra presaram citeva miini bune de faina, ca sa nu se lipeasca aluatul. Luam incetisor vasul si incet, incet, il rasturnam pe hirtie, impartindu-l in trei parti.
Atentie: partea superioara a aluatului, trebuie lasata totdeauna deasupra, in momentul cind impartim aluatul. Trebuie rasturnat cu delicatete, ca sa nu iasa aerul din aluat. Eu l-am taiat incetisor cu cutitul infainat, apoi le-am distantat usor. Cred ca asta a fost cea mai grea operatie, din tot procesul pentru prepararea piinii.
Asa aratau piinitele mele, pregatite pentru intrarea in caldura cuptorului.


Le-am bagat in cuptor la 240 de grade pentru 30 de minute, asa scria in reteta, dar piinitele mele dupa 20 de minute erau gata bronzate.


Piinitele sint usor crocante la exterior, dar dupa citeva ore, chiar daca nu erau bagate in punga, coaja a devenit molcuta. Piinitele au gustul foarte bun, cum am spus, ca cele facute in cuptorul cu lemne. Tura viitoare, am sa arunc si niste masline taiate prin aluat, sau rozmarin, sau nuci... mai vad eu ce gusturi o sa am.

Ricetta in italiano pane veloce