Reteta e de pe un blog italian, iar cu acelasi aluat am facut si mucenicii din acest an, doar ca aia erau insiropati si cu miere, deci mult mai dulci. Piinea are gust de piine normala, dar delicioasa.
Ingrediente pentru o piine destul de marisoara:
* 500 g faina 0 (eu am pus manitoba)
* 20 g drojdie proaspata
* 250 ml lapte
* o lingurita sare
* o lingurita zahar
* un ou
* 80 g unt
* un galbenus + 2 lingurite lapte (pentru uns)
Am amestecat drojdia cu zaharul, iar cu o lingurita am frecat pina s-a topit zaharul si s-a topit drojdia. In cuva masinii de facut piine am pus faina cernuta, apoi am adaugat drojdia, untul topit dar caldut, oul zbatut foarte putin la care am adaugat un pic de lapte cald pentru ca oul era de la frigider, am adaugat apoi tot laptele cald si am inceput sa framint aluatul. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele adaugam si sarea. Lasam aluatul la dospit timp de o ora, bineinteles ca acoperim cu o folie ca sa aiba caldura aluatul.
Dupa o ora, rasturnam aluatul pe masa de lucru, impartim aluatul in doua si formam doua lungi cordoane de circa 60 cm (atentie, nu ungem masa de lucru cu nimic, nici faina, nici ulei, pentru ca asa putem rula mult mai usor aluatul)...
Asezam cordoanele unul peste altul in forma de cruce
iar cordonul de dedesubt il trecem peste celalalt ca in poza, deci tot cam in forma de cruce va fi..., apoi acelasi lucru facem si cu celalalt cordon
pina aici toate bune si frumoase, dar din acest moment m-am pierdut printre impletituri, si-am cam luat-o pe aratura... adica aproape jumatate de piine a iesit impletita frumos, iar cealalta impletita pe de rost...se vede ca e prima data cind impletesc piinea ca si cum as fi impletit un pulover, fara sa stiu ce am de facut... Asa, acoperim piinea si o lasam la dospit circa 30 de minute, timp in care dam drumul la aragaz la 220 de grade
dupa ce a trecut jumatatea de ora, cu pensonasul ungem piinea cu galbenusul zbatut cu lapte
si bagam tava la cuptor timp de circa 35 de minute.
Scoatem piinea de la cuptor si o lasam sa se raceasca bine inainte de a taia din ea... eu n-am avut rabdare... Pofta buna !
superba painica!
RăspundețiȘtergereche bel treccione.....bravissima!!
RăspundețiȘtergereun bacio Enza
E belea painica asta! Mmmm, si ce-mi place asa rumeioara... de impletitura, ce sa mai zic... brava!
RăspundețiȘtergereCrez ca maine o prestez si io, te tin la curent.
Pup!
Wow! Ce bine arata!
RăspundețiȘtergereArata super!
RăspundețiȘtergereAre o culoare, de-ti da pofta s-o mananci!
Pupici!
Multumesc, Mimi ! Pupici ...
RăspundețiȘtergerece bine arata painica ta......super buna....rumenita ca imi vine sa sar pe monitor....pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc, Gabi ! Daca o faci, te astept cu impresii. Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Bucatarule ! As fi vrut sa iasa mai frumoasa, dar la cit e de gustoasa, nu mai conteaza...
RăspundețiȘtergereFrumoasa painea! Am incercat si eu intr-o zi sa fac impletitura asta, dar vorba ta, la un moment dat am luat-o pe aratura...:)) Nu eram intr-o stare in care sa fiu dispusa sa mai incerc inca o data, asa ca am lasat pe alta data. :))))
RăspundețiȘtergereLook so perfect and so yummy...I want a piece of it!
RăspundețiȘtergerewow,ce piine ,danielutzo,zici ca-i cozonac,cita maiestrie !felicitari,e pur si simplu superba!o duminica placuta la domnisoara si voua!
RăspundețiȘtergereMultumesc Daniela ! Sa stii ca eu doar cind ma uitam la ea, mai taiam o feliuta... hi, hi... Pupici si-o duminica placuta !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alina ! Asa patesc si eu de multe ori cu retete delicioase, ma dau la monitor...
RăspundețiȘtergerePupici si-o duminica placuta !
Cuscra, eu m-am gindit sa fac o proba cu doua cordoane adevarate, dar de culori diferite, am sa ma muncesc cu ele, pina invat corect cum sa impletesc. M-ai facut sa rid cind ai spus ca si tu ai luat-o pe aratura... deci e defect de familie...
RăspundețiȘtergereMultumesc, Maria ! Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alison ! E buna ideea cu cozonacul, poate reusesc sa fac de paste si sa-l impletesc corect. Pupici si-o duminica placuta !
RăspundețiȘtergereComplimenti sei bravissima e che bella treccia ti è uscita!
RăspundețiȘtergeredanutza draga ai facut o paine de toata lauda.din pacate la noi orezul este rege si cum sotul nu se omoara dupa paine am renuntat si eu la ea.stii tu cum e cand sotului ceva nu-i place:)).pupici
RăspundețiȘtergereGrazie, Mary ! Sei molto gentile... Un bacione e buona domenica !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Sarah ! Ei si la noi sint pe primul loc spaghettile, dar trebuie si o feliuta de piine, iar cum din cea cumparata ramine mereu cite o bucata buna, incerc sa fac acasa, asa pot schimba mereu reteta si forma piinii si aproape intotdeauna trece cu brio examenul mincaciosilor din familie. Pupici ... sper ca te simti mai bine...
RăspundețiȘtergereVai che bunatateeeeeeee...mmmm mie foame acuma,ufff...Ti-am luat reteta si dupamasa o fac ca nu mai pot de pofta....brava brava...te imbratisez dulce...:-D
RăspundețiȘtergereMultumesc Novelina... Te astept cu impresii si cu o feliuta de piine calda, ca a mea a disparut prea repede... Pupici ...
RăspundețiȘtergereHi, bread looks so soft and perfectly baked, thanks for sharing....
RăspundețiȘtergereWaw asa de repede..???Beh se vede ca a fost straordinara de buna...ca tine la pape...:-P
RăspundețiȘtergereTreat and trick, thanks for the compliments and for Vizita...
RăspundețiȘtergereNovelina, eu astept sa faci piinea, apoi sa-mi spui cit ai rezistat fara sa maninci din ea... Pupici...
RăspundețiȘtergereAm venit la raport, sa traiti!
RăspundețiȘtergereAm facut painica, suuuper buna, gustoasa de numa. Eu am vrut sa fiu mai cu mot si am incercat sa o impletesc in sase, am mers bine si la final m-am innecat precum tiganul la mal, pur si simplu m-am blocat, nu mai stiam care unde se baga:))) Am rupt-o fierbinte ca nu mai rezistam de pofta... buuuna!
Multam fata, de asa reteta faina! Hai te pa!
Ce simpatica esti, Gabi ! M-ai facut sa rid cu lacrimi... mie nu mi-a iesit impletitura cu patru, imi dau seama cum te-ai impleticit printre impletituri. Important e ca a iesit buna si ti-a placut. Pupici si ne mai auzim... sper ca nu doar la urmatoarea piine... Pup...
RăspundețiȘtergereexcelente retete! de pasti ce ne prezinti?
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita Blogdan si bineinteles, multumesc de complimente. Inca nu m-am gindit ce fac pentru sarbatorile pascale, dar o sa prezint retetele. Daca vrei, poti sa te uiti in cele prezentate anul trecut, la retete pentru sarbatori...
RăspundețiȘtergereMammamia cata ampletitura!Dar pana la urma a iesit o painica de-ti vine sa o mananci si cu ochii.Ma bucur ca am descoperit blogul tau,ai retete superbe.ciauo,ciauo!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Gabriela pentru vizita si pentru complimente. Pupici !
RăspundețiȘtergere