sâmbătă, 20 martie 2010

Piine impletita elvetiana



Reteta e de pe un blog italian, iar cu acelasi aluat am facut si mucenicii din acest an, doar ca aia erau insiropati si cu miere, deci mult mai dulci. Piinea are gust de piine normala, dar delicioasa.
Ingrediente pentru o piine destul de marisoara:


* 500 g faina 0 (eu am pus manitoba)
* 20 g drojdie proaspata
* 250 ml lapte
* o lingurita sare
* o lingurita zahar
* un ou
* 80 g unt
* un galbenus + 2 lingurite lapte (pentru uns)


Am amestecat drojdia cu zaharul, iar cu o lingurita am frecat pina s-a topit zaharul si s-a topit drojdia. In cuva masinii de facut piine am pus faina cernuta, apoi am adaugat drojdia, untul topit dar caldut, oul zbatut foarte putin la care am adaugat un pic de lapte cald pentru ca oul era de la frigider, am adaugat apoi tot laptele cald si am inceput sa framint aluatul. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele adaugam si sarea. Lasam aluatul la dospit timp de o ora, bineinteles ca acoperim cu o folie ca sa aiba caldura aluatul.
Dupa o ora, rasturnam aluatul pe masa de lucru, impartim aluatul in doua si formam doua lungi cordoane de circa 60 cm (atentie, nu ungem masa de lucru cu nimic, nici faina, nici ulei, pentru ca asa putem rula mult mai usor aluatul)...
Asezam cordoanele unul peste altul in forma de cruce

iar cordonul de dedesubt il trecem peste celalalt ca in poza, deci tot cam in forma de cruce va fi..., apoi acelasi lucru facem si cu celalalt cordon










pina aici toate bune si frumoase, dar din acest moment m-am pierdut printre impletituri, si-am cam luat-o pe aratura... adica aproape jumatate de piine a iesit impletita frumos, iar cealalta impletita pe de rost...se vede ca e prima data cind impletesc piinea ca si cum as fi impletit un pulover, fara sa stiu ce am de facut... Asa, acoperim piinea si o lasam la dospit circa 30 de minute, timp in care dam drumul la aragaz la 220 de grade


dupa ce a trecut jumatatea de ora, cu pensonasul ungem piinea cu galbenusul zbatut cu lapte

si bagam tava la cuptor timp de circa 35 de minute.
Scoatem piinea de la cuptor si o lasam sa se raceasca bine inainte de a taia din ea... eu n-am avut rabdare... Pofta buna !

33 de comentarii:

  1. che bel treccione.....bravissima!!
    un bacio Enza

    RăspundețiȘtergere
  2. E belea painica asta! Mmmm, si ce-mi place asa rumeioara... de impletitura, ce sa mai zic... brava!
    Crez ca maine o prestez si io, te tin la curent.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata super!
    Are o culoare, de-ti da pofta s-o mananci!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce bine arata painica ta......super buna....rumenita ca imi vine sa sar pe monitor....pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc, Gabi ! Daca o faci, te astept cu impresii. Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Bucatarule ! As fi vrut sa iasa mai frumoasa, dar la cit e de gustoasa, nu mai conteaza...

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoasa painea! Am incercat si eu intr-o zi sa fac impletitura asta, dar vorba ta, la un moment dat am luat-o pe aratura...:)) Nu eram intr-o stare in care sa fiu dispusa sa mai incerc inca o data, asa ca am lasat pe alta data. :))))

    RăspundețiȘtergere
  8. Look so perfect and so yummy...I want a piece of it!

    RăspundețiȘtergere
  9. wow,ce piine ,danielutzo,zici ca-i cozonac,cita maiestrie !felicitari,e pur si simplu superba!o duminica placuta la domnisoara si voua!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Daniela ! Sa stii ca eu doar cind ma uitam la ea, mai taiam o feliuta... hi, hi... Pupici si-o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc, Alina ! Asa patesc si eu de multe ori cu retete delicioase, ma dau la monitor...
    Pupici si-o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  12. Cuscra, eu m-am gindit sa fac o proba cu doua cordoane adevarate, dar de culori diferite, am sa ma muncesc cu ele, pina invat corect cum sa impletesc. M-ai facut sa rid cind ai spus ca si tu ai luat-o pe aratura... deci e defect de familie...

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc, Alison ! E buna ideea cu cozonacul, poate reusesc sa fac de paste si sa-l impletesc corect. Pupici si-o duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
  14. Complimenti sei bravissima e che bella treccia ti è uscita!

    RăspundețiȘtergere
  15. danutza draga ai facut o paine de toata lauda.din pacate la noi orezul este rege si cum sotul nu se omoara dupa paine am renuntat si eu la ea.stii tu cum e cand sotului ceva nu-i place:)).pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Grazie, Mary ! Sei molto gentile... Un bacione e buona domenica !

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc, Sarah ! Ei si la noi sint pe primul loc spaghettile, dar trebuie si o feliuta de piine, iar cum din cea cumparata ramine mereu cite o bucata buna, incerc sa fac acasa, asa pot schimba mereu reteta si forma piinii si aproape intotdeauna trece cu brio examenul mincaciosilor din familie. Pupici ... sper ca te simti mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  18. Vai che bunatateeeeeeee...mmmm mie foame acuma,ufff...Ti-am luat reteta si dupamasa o fac ca nu mai pot de pofta....brava brava...te imbratisez dulce...:-D

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc Novelina... Te astept cu impresii si cu o feliuta de piine calda, ca a mea a disparut prea repede... Pupici ...

    RăspundețiȘtergere
  20. Hi, bread looks so soft and perfectly baked, thanks for sharing....

    RăspundețiȘtergere
  21. Waw asa de repede..???Beh se vede ca a fost straordinara de buna...ca tine la pape...:-P

    RăspundețiȘtergere
  22. Treat and trick, thanks for the compliments and for Vizita...

    RăspundețiȘtergere
  23. Novelina, eu astept sa faci piinea, apoi sa-mi spui cit ai rezistat fara sa maninci din ea... Pupici...

    RăspundețiȘtergere
  24. Am venit la raport, sa traiti!
    Am facut painica, suuuper buna, gustoasa de numa. Eu am vrut sa fiu mai cu mot si am incercat sa o impletesc in sase, am mers bine si la final m-am innecat precum tiganul la mal, pur si simplu m-am blocat, nu mai stiam care unde se baga:))) Am rupt-o fierbinte ca nu mai rezistam de pofta... buuuna!
    Multam fata, de asa reteta faina! Hai te pa!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce simpatica esti, Gabi ! M-ai facut sa rid cu lacrimi... mie nu mi-a iesit impletitura cu patru, imi dau seama cum te-ai impleticit printre impletituri. Important e ca a iesit buna si ti-a placut. Pupici si ne mai auzim... sper ca nu doar la urmatoarea piine... Pup...

    RăspundețiȘtergere
  26. excelente retete! de pasti ce ne prezinti?

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc de vizita Blogdan si bineinteles, multumesc de complimente. Inca nu m-am gindit ce fac pentru sarbatorile pascale, dar o sa prezint retetele. Daca vrei, poti sa te uiti in cele prezentate anul trecut, la retete pentru sarbatori...

    RăspundețiȘtergere
  28. Mammamia cata ampletitura!Dar pana la urma a iesit o painica de-ti vine sa o mananci si cu ochii.Ma bucur ca am descoperit blogul tau,ai retete superbe.ciauo,ciauo!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc mult, Gabriela pentru vizita si pentru complimente. Pupici !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !