La multi ani, dragul nostru tatic si sot !
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, sa fii fericit alaturi de fetele tale,
multi ani sa ne traiesti si... sa ne suporti, ca nu-i usor cu doua pupeze...
Te pupam, te imbratisam cu drag si-ti dorim din suflet, multi ani fericiti !
Tortuletul e tort padurea neagra, un tort de origine germana, care se prepara cu un pandispan din ciocolata, crema chantilly si cirese, iar in viziunea mea i-am pus si-un pic de roz... hi, hi...
Pentru blatul de ciocolata, am folosit:
- 6 oua marime medie
- 75 g unt
- 140 g ciocolata amaruie
- 100 g faina
- 50 g amidon
- 16 praf de copt
- 180 g zahar
Pentru crema si decor:
- 500 g cirese (daca sint negre e si mai bine, eu am avut ciresele la congelator)
- 70 g maraschino
- 80 g zahar
- 500 ml frisca lichida (dar merg sigur 750 ml)
- 60 g zahar praf
- ciocolata amaruie
Intii de toate facem blatul. Topim in baie de aburi ciocolata, iar cind aceasta s-a transformat in lichid, adaugam untul si amestecam cu o lingura de lemn pina se topeste si se incorporeaza bine. Lasam ciocolata la racit, mai amestecam din cind in cind, ca altfel cea de pe margini se intareste si separat cu mixerul sau robotelul din dotare, zbatem bine 90 g de zahar (jumatate din cantitate) impreuna cu galbenusurile, pina zaharul se topeste si galbenusurile se deschid la culoare. Adaugam ciocolata care intre timp s-a racit, amestecam tot cu lingura de lemn (eu am o lingura pe care o folosesc la dulciuri, altfel riscam sa obtinem un blat cu gust de alte mincaruri...), apoi rasturnam deasupra si albusurile pe care le-am mixat separat impreuna cu celelalte 90 g zahar, ca pe compozitia de bezele. Delicat, de jos in sus, incorporam albusurile in compozitia de cioco-galbenusuri. Cernem faina impreuna cu amidonul si praful de copt si adaugam cite un pic peste compozitie, amestecam delicat, pina terminam toata faina.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, ungem cu unt o tava pentru torturi de 24 cm, asta daca e foarte inalta, eu am avut de 28 de cm si a iesit foarte bine blatul, rasturnam compozitia usor in tava (eu am tapetat-o cu hirtie de copt), nivelam usurel si dam tava la cuptor pentru cca 45 de mine, la cuptorul meu au fost suficiente cca 35 de minute (e bine sa faceti o proba cu scobitoarea).
Blatul l-am facut cu 1-2-3 zile inainte, hi, hi... si cind s-a racit l-am bagat intr-o punga ca sa nu se usuce.
Acum pregatim crema cu frisca lichida, zaharul si lichiorul (maraschino). Mixam bine pina se intareste...
Ciresele (tot cu o zi inainte le-am pregatit) le-am scos din congelator, cintarit, aruncat zaharul si lichiorul peste ele si le-am tinut pe foc pina s-au decongelat, apoi inca cca 5 minute, ca sa se formeze siropul.
Lasam la racit, scurgem ciresele bine de sirop (eu le-am pus intr-o sita), apoi taiem blatul in trei, ciresele si siropul le impartim in doua parti. Asezam pe platou o foaie de blat, insiropam cu jumatate din cantitate, asezam ciresele deasupra, punem o parte din crema (va recomand sa folositi 750 ml de frisca, pentru ca eu a trebuit sa improvizez la ornat deasupra), asezam a doua foaie de blat si procedam la fel, apoi ultima, cu restul de frisca imbracam tortul, radem ciocolata cit ne trebuie si cu ajutorul unei palete de jos in sus, punem in jurul tortului, cu atentie ca daca insistam dupa aia arata urit ca se amesteca frisca cu tortul.
Moturelele roz de deasupra le-am facut cu mascarpone, zahar praf vanilat si colorant rosu alimentar, ingredientele le-am pus ochiometric, nu am cintarit nimic. Bagam tortuletul la frigider, apoi servim...
O feliuta pentru toti prietenii mei virtuali si nu numai !