luni, 28 ianuarie 2013

Peste (branzino) al cartoccio


Nici o masa fara peste... sau, papa bun si sanatos. Nu sint innebunita dupa peste, dar daca este ca acesta, fara oase multe, adica daca eliminam sira spinarii, pestele dispare automat din farfurie.
Ingrediente;
  • peste branzino (cu ajutorul lui Cornel, am aflat ca i se spune "biban de mare"
  • lamiie
  • usturoi
  • rosii
  • ceapa
  • sare
  • rozmarin
  • vin alb
  • patrunjel
  • piper
Intii de toate, curatim pestele exterior si interior, il spalam, apoi incepem sa-l condimentamm, in exterior presaram un pic de sare si piper, punem 1-2 catei de usturoi intregi, o ramurica de rozmarin si-l asezam in tava tapetata cu hirtie de copt stropita cu un pic de ulei. Iar cum, doar cu burta plina si fara solzi, pestele se simte trist... aruncam deasupra citeva felii de rosioare cherry, ineluse de ceapa cite vrem, feliute de lamiie si patrunjel taiat marunt. Acum daca tot sintem gata ca sa intram in cuptor, il imbatam cu o jumatate de pahar cu vin alb si incetisor inchidem "al cartoccio" pestele, eu am prins hirtia si cu niste scobitori la capete ca sa nu iasa bunatate de arome. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade si uitam de el pentru 20 de minute. Daca dorim, il putem acompania cu cartofi fierti, exact, fierti in coaja, pe care-i curatim, taiem in doua, stropim cu ulei, in momentul cind servim pestele. Daca nu, faceti ca mine, asezati peste cu tot cu hirtie pe farfurie, chiar daca aveti musafiri, nu-i problema, iar cind desfaceti---- mama, ce parfum, de gust nu mai spun, delicios... 
Va invit sa serviti cu incredere si cu un pahar de vin alaturi !


miercuri, 23 ianuarie 2013

Ciambella cu frisca si dulceata de piersici


Ceva nu prea dulce, dar fraged si delicios ca gust...
Ingrediente necesare pentru un ciambellone...
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 300 g faina
  • 300 ml frisca lichida
  • un pachetel zahar vanilat
  • 16 praf de copt
  • dulceata de piersici
Separam intii albusurile de galbenusuri, apoi galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul pina se deschid la culoare, adaugam frisca lichida, faina cernuta impreuna cu praful de copt, zaharul vanilat.
Separat mixam albusurile pina se intaresc bine, ca la bezele..., le rasturnam usurel peste compozitia cu galbenusuri si amestecam incetisor si cu atentie, de jos in sus, cu o lingura de lemn pina se incorporeaza bine albusurile. Vom obtine o compozitie destul de grosuta. 
Pregatim forma de ciambella, unsa cu unt si tapetata cu faina. Daca doriti sa iasa ciambella mai interesanta ca aspect cind e taiata, puneti intii de jur imprejur jumatate din compozitie, apoi din loc in loc cite o lingura de dulceata de piersici (sau de care aveti), apoi continuati cu restul compozitiei. Eu am crezut ca in cuptor bucatile de piersici se vor lasa la fundul tavii, dar tura viitoare le voi pune cum am spus mai sus. 
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si o lasam timp de cca 45 de minute, depinde foarte mult de cuptor, dupa 35 de minute, faceti o proba cu scobitoarea.
Scoatem din cuptor, lasam la racit, presaram zahar pudra deasupra, taiem si servim alaturi de cafeaua de dimineata. 
Sectiunea, am pierdut-o pe drum, adica am uitat sa o pozez...
Pofta buna, va doresc !

luni, 21 ianuarie 2013

Biscuiti "impuscati"


Primii mei biscuiti facuti cu pistolul sau cum le spun eu "impuscati", nu in cap ci pe tava cuptorului...

  • 250 g faina
  • 50 g amidon de porumb
  • 100 g zahar praf
  • 180 g unt la temperatura camerei
  • un ou
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o portocala (sau de la o lamiie)

Mixam intr-un vas, untul molcut impreuna cu zaharul praf, apoi adaugam oul, coaja de portocale, esenta de vanilie si dupa ce am amestecat bine ingredientele, adaugam cite un pic din faina cernuta impreuna cu amidonul. 
Nu-mi ieseau niciodata acesti biscuiti, pentru ca puneam in tava de la cuptor o coala de hirtie de copt. Gresit, cum "impuscam" biscuitele, cum ridicam aparatul cu tot cu aluat. 
Deci, ca sa iasa buni biscuitii, ii impuscam direct pe tava fara ca aceasta sa fie unsa cu unt sau ulei.
Daca dorim sa facem biscuitii mai grosi (eu nu am facut asa ceva), puteti apasa de doua ori pe butonul instrumentului. 
Preincalzim cuptorul la cca 175 de grade si coacem biscuitii timp de 10-12 minute, atentie stati cu ochii pe cuptor ca altfel se ard imediat. 
Acestia au fost biscuitii, care au tronat pe masuta noastra de anul nou. 


vineri, 18 ianuarie 2013

Baccalà alla napoletana/Peste cod alla napoletana




Am ramas in urma rau cu retetele pe care nu le-am postat... ajutor...
Pentru reteta din imagine, avem nevoie de:
  • 1/2 kg peste cod 
  • 2 catei de usturoi
  • faina de griu
  • capperi
  • masline negre
  • origano
  • 500 g pulpa de rosii (o cutie)
  • ulei de masline 
  • patrunjel
Cu 2-3 zile inainte de a prepara pestele, il taiem bucati si-l punem in apa rece, schimb de 3-4 ori  pe zi apa, ca sa eliminam sarea in care a fost conservat pestele. Scurgem pestele de apa, il stergem frumos cu servetele, trecem fiecare bucata de peste prin faina pe ambele parti, apoi le punem la prajit in ulei (vreo 4-5 linguri, nu exageram), in care am pus cei doi catei de usturoi, curatati, spalati, dar lasati intregi. La foc mijlociu, prajim bucatile de peste pe ambele parti, apoi asezam pestele intr-o farfurie in care am pus un servetel sau hirtie de bucatarie absorbanta, ca sa absoarba uleiul. 
In tigaia cu ulei si usturoi, rasturnam rosiile, amestecam si lasam la copt timp de 10 minute. Adaugam apoi maslinele (fara simbure) si caperii (caperele, nu stiu cum sa le spun corect), presaram un pic de origano deasupra, un praf de sare (nu prea mult, ca s-ar putea sa nu se fi desarat bine pestele), apoi adaugam bucatile de peste fripte. Cu ajutorul unei linguri acoperim bucatile de peste cu sucul de rosii, acoperim cu un capac tigaia de prajit si lasam la foc mic, timp de 15-20 de minute (depinde cit de groase sint bucatile de peste). Ridicam capacul si presaram in abundenta, patrunjel spalat si taiat marunt.
Asezam in farfurii si servim cu piinita proaspata, daca nu va place prea mult sucul de rosii, puteti sa puneti mai putin peste peste (in farfurie, nu in tigaia de prajit...)
Pofta mare !

duminică, 13 ianuarie 2013

La multi ani, dragul nostru Tito ! Tort "Padurea neagra"

La multi ani, dragul nostru tatic si sot ! 
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, sa fii fericit alaturi de fetele tale, 
multi ani sa ne traiesti si... sa ne suporti, ca nu-i usor cu doua pupeze... 
Te pupam, te imbratisam cu drag si-ti dorim din suflet, multi ani fericiti !

Tortuletul e tort padurea neagra, un tort de origine germana, care se prepara cu un pandispan din ciocolata, crema chantilly si cirese, iar in viziunea mea i-am pus si-un pic de roz... hi, hi...
Pentru blatul de ciocolata, am folosit:
  • 6 oua marime medie
  • 75 g unt
  • 140 g ciocolata amaruie
  • 100 g faina
  • 50 g amidon 
  • 16 praf de copt
  • 180 g zahar
Pentru crema si decor:
  • 500 g cirese (daca sint negre e si mai bine, eu am avut ciresele la congelator)
  • 70 g maraschino
  • 80 g zahar
  • 500 ml frisca lichida (dar merg sigur 750 ml)
  • 60 g zahar praf
  • ciocolata amaruie
 Intii de toate facem blatul. Topim in baie de aburi ciocolata, iar cind aceasta s-a transformat in lichid, adaugam untul si amestecam cu o lingura de lemn pina se topeste si se incorporeaza bine. Lasam ciocolata la racit, mai amestecam din cind in cind, ca altfel cea de pe margini se intareste si separat cu mixerul sau robotelul din dotare, zbatem bine 90 g de zahar (jumatate din cantitate) impreuna cu galbenusurile, pina zaharul se topeste si galbenusurile se deschid la culoare. Adaugam ciocolata care intre timp s-a racit, amestecam tot cu lingura de lemn (eu am o lingura pe care o folosesc la dulciuri, altfel riscam sa obtinem un blat cu gust de alte mincaruri...), apoi rasturnam deasupra si albusurile pe care le-am mixat separat impreuna cu celelalte 90 g zahar, ca pe compozitia de bezele. Delicat, de jos in sus, incorporam albusurile in compozitia de cioco-galbenusuri. Cernem faina impreuna cu amidonul si praful de copt si adaugam cite un pic peste compozitie, amestecam delicat, pina terminam toata faina.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, ungem cu unt o tava pentru torturi de 24 cm, asta daca e foarte inalta, eu am avut de 28 de cm si a iesit foarte bine blatul, rasturnam compozitia usor in tava (eu am tapetat-o cu hirtie de copt), nivelam usurel si dam tava la cuptor pentru cca 45 de mine, la cuptorul meu au fost suficiente cca 35 de minute (e bine sa faceti o proba cu scobitoarea).
Blatul l-am facut cu 1-2-3 zile inainte, hi, hi... si cind s-a racit l-am bagat intr-o punga ca sa nu se usuce.
Acum pregatim crema cu frisca lichida, zaharul si lichiorul (maraschino). Mixam bine pina se intareste...
Ciresele (tot cu o zi inainte le-am pregatit) le-am scos din congelator, cintarit, aruncat zaharul si lichiorul peste ele si le-am tinut pe foc pina s-au decongelat, apoi inca cca 5 minute, ca sa se formeze siropul.
Lasam la racit, scurgem ciresele bine de sirop (eu le-am pus intr-o sita), apoi taiem blatul in trei, ciresele si siropul le impartim in doua parti. Asezam pe platou o foaie de blat, insiropam cu jumatate din cantitate, asezam ciresele deasupra, punem o parte din crema (va recomand sa folositi 750 ml de frisca, pentru ca eu a trebuit sa improvizez la ornat deasupra), asezam a doua foaie de blat si procedam la fel, apoi ultima, cu restul de frisca imbracam tortul, radem ciocolata cit ne trebuie si cu ajutorul unei palete de jos in sus, punem in jurul tortului, cu atentie ca daca insistam dupa aia arata urit ca se amesteca frisca cu tortul. 
Moturelele roz de deasupra le-am facut cu mascarpone, zahar praf vanilat si colorant rosu alimentar, ingredientele le-am pus ochiometric, nu am cintarit nimic. Bagam tortuletul la frigider, apoi servim...
O feliuta pentru toti prietenii mei virtuali si nu numai !



joi, 10 ianuarie 2013

Midii gratinate


Un aperitiv delicios, pe care l-as servi in fiecare zi...
Ingrediente:
  • 1 kg midii
  • 50 g pesmet
  • 30 g parmezan ras
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 catei usturoi
  • o legatura patrunjel
  • jumatate de pahar cu vin alb
  • sare
  • piper
Curatim intii bine midiile, eu le-am frecat bine cu un burete de sirma ca sa termin mai repede si le clatim bine de tot sub jetul de apa rece. In tigaia de prajit punem midiile, usturoiul si vinul, apoi le acoperim si le lasam pina vedem ca se desfac toate. Eliminam partile care nu au nimic in interior, iar celelalte jumatati le asezam frumos pe o farfurie. Separat preparam compozitia pentru umplutura, pesmetul, patrunjelul taiat marunt, parmezanul, sare, piper si citeva linguri din apa in care s-au desfacut midiile. Luam cite un pic din compozitie si umplem cochiliile, apoi bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pozitionat pe grill si lasam cca 10-12 minute. 
Le asezam pe o farfurie si le servim caldeee... Delicioase...  

marți, 8 ianuarie 2013

Stelute de craciun

Incetisor, sper sa reusesc sa postez retetele de la sarbatori.
Pentru stelutele decorate de minutele Isabellei, am folosit:
  • 250 g faina
  • 100 g unt rece
  • 50 g zahar praf
  • un ou
  • un virf de lingura de scortisoara
  • un praf de sare

Punem in mixer sau robot, faina si untul rece taiat bucatele si mixam pina obtinem o compozitie sfarimicioasa. Adaugam apoi zaharul praf, scortisoara, oul si sarea, mixind repede pina se incorporeaza bine toate ingredientele. Dam forma de mingiuta aluatului si-l punem in frigider invelit in folie transparenta, timp de 30 de minute, sau... formam biscuitii apoi ii punem in tava pe hirtie de copt si-i bagam in frigider tot pentru 30 de minute. Infierbimtam cuptorul la 175 de grade si-i lasam timp de 12-15 minute, depinde foarte mult de cuptor. 

Lasam biscuitii la racit si pregatim glazura cu:
  • 120 g zahar praf
  • citeva picaturi de suc de lamiie
Am decorat biscuitii cu alb, apoi in jumatate de cantitate am pus colorant rosu, am pus bombonele, stelute, tot ce aveam prin dulapior si am decorat biscuitii.
Fiecare ii decoreaza cum doreste... 

vineri, 4 ianuarie 2013

Sarbatori de Craciun si Anul Nou 2012

Bine v-am regasit in noul an !
In primul rind, vreau sa va urez din inima un an cit mai bun, sper ca ati petrecut bine de sarbatori si ca nu veti fi nevoite sa faceti prea multa gimnastica. 
Anul acesta, nu m-am omorit cu mincarurile, ca familia e mica si dupa aia trebuia sa ne sacrificam cu mincatul.
Dar sa incep cu inceputul, adica cu sarbatoarea sfinta a Craciunului, ajun si prinz...

Stelute de craciun, decorate de Isabella
 

Aperitive: 
Vol-au-vent umplute cu crema de philadelphia, marar, midii taiate marunt, decorate cu somon afumat si boabe de rodii, cum se fac ?! reteta o gasiti aici


midii gratinate (sau cum ar spune mama mea, scoici...)



Primul fel: linguine cu fructe de mare ca aici





Prinzul in ziua de Craciun
Aperitive



Felul intii: cu supa cu quadrucci alla carne dupa reteta de aici


Felul doi: cappone umplut


Desert: pandoro italian (cumparat, nu facut de mine...=


 si o salata buna de fructe imbatata cu citeva lingurite de rom si topping de ciucalata pe deasupra..., 
ca cica nu ingrasa... salata nu ingrasa, romul si cioco... daaa...


Nu a lipsit vinul rosu, alb, vinul spumos, coca cola si... apa, ca doar nu ruginim daca bem si apa...

si am ajuns si la ultima zi din an, la cumpana anilor, cind domnisoara noastra a adormit cu jumatate de ora inainte de miezul noptii... jale mare a doua zi, ca nu a baut sampanie...

Incepem cu ceva dulce: Biscuiti "impuscati" facuti cu pistolul pentru biscuiti, distractie mare la capitolul asta


Aperitive: saleuri cu prosciuto crudo, pirjolute la cuptor, ciupercute de cascaval afumat, salamioare, smochine umplute, oua umplute cu ciuperci cu diferenta ca in compozitie am adaugat si o lingura mare de philadephia, rosii uscate conservate, vinete conservate



Primul fel paste la cuptor


Felul doi: roast-beeaf cu salata de varza rosie


Iar la miezul noptii, dupa ce am ciocnit paharele cu sampanie si ne-am pupicit sub visc,
am mincat linte cu cotechino


iar in afara de bauturile pe care le-am servit si de craciun, am incheiat noaptea de anul nou, cu rulada de inghetata cu cappuccino (cumparata si dumneaei... hi, hi...


Si cu aceasta poza delicioasa, am terminat de prezentat ce-am servit noi de sarbatori...
Va doresc inca o data,
La multi ani si-un an cit mai bun !


marți, 1 ianuarie 2013

La multi ani, 2013 !


Va doresc din suflet tuturor un sfarsit de an cu bucurii 
si un 2013 mai bun,
plin de sanatate, intelegere, iubire, putere si pace,
pentru a reusi sa ajungem cu bine si la sfarsitul anului viitor !
La multi ani, o calda imbratisare 
si petrecere frumoasa de Revelion!