Covrigi deliciosi, pot fi umpluti sau simpli... Noi i-am servit pe post de piinita.
Ingrediente pentru 6 covrigi mari si grasuti:
- 250 g faina 0
- 100 g faina semola di grano duro (un fel de gris, nu faina grisata pentru mamaliga:...)
- 15 g drojdie proaspata
- 200 g lapte sau apa
- 2 lingurite zahar
- 2 lingurite sare (eu am pus 7 g)
- 2 linguri ulei de susan (floarea soarelui am pus...
- seminte de susan (cit mai multe...
- apa rece
Intii de toata tin sa va spun ca, daca doriti covrigei crocanti trebuie sa folositi apa la framintat. Daca vreti ca acestia sa fie molcuti, folositi lapte.
Dizolvam drojdia in laptele (apa) cald impreuna cu zaharul (eu am pus 100 g lapte+100 g apa). In cuva masinii de piine, am cernut cele doua feluri de faina, am facut o gaurica in mijloc, am varsat compozitia de lapte+apa+drojdie+zahar, am adaugat uleiul de floarea soarelui si am dat la programul framintat. Dupa ce s-au amestecat cit de cit ingredientele, adaugam sarea si continuam framintarea (eu la programul de 14 minute). Acoperim vasul in care am framintat aluatul si lasam la dospit circa o ora jumatate- doua ore. Rasturnam aluatul pe masa de lucru, il framintam din nou un pic, impartim in 6 parti egale (cca 100 g fiecare), formam snururi groase cit degetul si lungi de cca 40 cm, carora le dam forma de covrigel. Separat pregatim doua farfurii, in una punem apa iar in cealalta rasturnam cit mai multe seminte de susan. Dupa ce am format covrigelul il trecem intii usurel prin apa (pe ambele parti), apoi prin seminte de susan, tot pe ambele parti, apoi punem covrigii in tava tapetata cu hirtie de copt.
Atentie, avem nevoie de doua tavi, pentru ca pe fiecare tava vom pune doar trei covrigi, acestia se maresc mult cit ii lasam la dospit, apoi cit stau in cuptor.
Acoperim cu un prosop fiecare tava si lasam din nou la dospit, 30-45 de minute
Intre timp, preincalzim cuptorul la 200 de grade, iar cind a trecut timpul de dospit, bagam pe rind tavile in cuptor, timp de 25-30 de minute. Depinde foarte mult de cuptor... covrigeiii mei erau gata dupa 20 de minute.
Si o poza cu interiorul covrigos ..., poftiti, serviti, asta daca faceti voi... ca la noi au disparut automat...