miercuri, 18 noiembrie 2009

Piinite/Panini Laugenbrot

Piinite delicioase, de fapt sint un fel de bulcute micute si gustoase, ideale pentru petrecerile cu copii sau cind avem musafiri, sau de ce nu, cind mergem la picnic. Asa vom avea pe masa piinite proaspete.
Reteta e de pe un blog italian Blunottelive
Ingrediente:

  • 300 g faina 0

  • 200 g faina 00

  • 15 g drojdie proaspata

  • 270 g apa calduta

  • o lingurita jumatate de zahar

  • 30 g unt la temperatura camerei

  • 10 g sare (7 g sint suficiente)

  • seminte de chimen/susan/mac, sare

  • pentru fiert bulcutele: 1000 g apa

  • 8 lingurite de bicarbonat

  • 2 lingurite sare
Dizolvam drojdia in apa calduta impreuna cu zaharul. Punem in masina de piine faina cernuta, facem o gropita intr-o parte a vasului si varsam lichidul de apa cu drojdie. Amestecam cu putina faina, acoperim totul cu faina si lasam la crescut timp de 30 de minute.
Vom obtine o compozitie "spumoasa". Punem in functiune robotul, masina de piine sau minutele proprii, adaugam intii untul taiat bucatele, iar dupa citeva minute sarea si framintam aluatul circa 20 de minute. Vom obtine un aluat lipicios, dar sa nu cumva sa mai adaugati faina. Acoperim aluatul si-l lasam la crescut timp de 30 de minute.
Acum trecem la formarea bilutelor (circa 35-40 g/biluta), eu le-am facut aproape toate de 40 de grame si am obtinut 21 de bilute. Le-am cintarit, le-am dat forma de biluta (nu am insistat prea mult ca sa nu iasa aerul din aluat) si le-am pus de hirtie de copt presarata cu un pic de faina. Dupa cum am spus aluatul e lipicios, asa ca din cind in cind bagam miinile foarte putin in faina.
Le lasam asa circa 10 minute, timp in care punem apa cu bicarbonatul si sarea la fiert. Cind apa fierbe, luam cite o biluta si ii dam drumul in apa, intra cam 4-5 bilute si cu ajutorul unei palete le scoatem dupa circa 30 de secunde, le asezam in tava pe hirtie de copt si le presaram imediat cu sare, sau chimen, susan, mac, cu ce avem. Eu am sarit operatiunea asta, pentru ca mi-am amintit tirziu, iar bulcutele se uscasera de apa.
Aprindem cuptorul la 210°, iar dupa circa 10 minute, crestam piinitele cu cutitul si bagam tava in cuptor pentru circa 20 de minute. Am pus bulcutele in doua tavi, pentru ca nu am vrut sa le lipesc una de alta.
Daca din greseala va ramin piinite pentru a doua zi, le puneti intr-o punga de naylon si cind doriti sa serviti, le bagati in MO pentru citeva secunde si veti obtine piinite proaspete si caldute.
O poza privita in ochi, cu toata echipa de piinite
si o piinita rupta in doua, ca sa vedeti ce frumos arata si inauntru.
Le putem servi caldute, unse cu unt sau gem. Pentru Isabella le-am taiat in jumatate, iar sub capacel am pus feliute de sunca presata.
si dovada cu domnisoara, care minca si cu ochisorii, nu doar cu dintisorii. Aaa, a servit trei piinite, ieri cind a venit de la gradinita, ea care piine cumparata maninca foarte rar.

16 comentarii:

  1. ma che belli..e da come li addenta la piccola..
    buonissimiii!!!ciaooooo

    RăspundețiȘtergere
  2. Laugenbrot vreau si eu mai ai? sunt preferatele lui Andi, vii sa iei un premiu-joculet de la mine da! pusici

    RăspundețiȘtergere
  3. Bellissimi questi panini anche belli soffici!

    RăspundețiȘtergere
  4. nu numai ca arata super-bine,dar daca-i plac si printesei(o pup dulce!)m-ai convins cu adevarat de bunatatea lor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, ce frumos arata, ce pufosenie! Si cum sunt o mare amatoare de paine, trebuie sa le incerc si eu. Multumesc de inca o reteta super!
    Pupici mii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Grazie Anatina, Isabella ha mangiati tanti ! Baci !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Claudia nu mai am, dar pentru tine mai fac o tura. Vin sa vad joculetul, desi... l-am facut ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumim de pupici Alison, eu ma bucur ca-i plac Isabellei, ca e cam anti-piine, deh tine la silueta ! Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu placere Gabi, la se incerci ca n-o sa-ti para rau, doar ca vor disparea repede, iar daca ramin, poti sa le reincalzesti un pic in MO si sint ca proaspete ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  10. Mmmm, ce poftă mi-a făcut!

    P.S. Am ajuns aici întrucât am pornit în urmă cu câteva săptămâni o „actiune”: Club 1.000 = adaug în blogroll-ul meu toate blogurile care, la un moment dat, demonstrabil, ocupă locul 1.000 în Zelist. Aceasta e săptămâna dumneavoastră ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Calin, multumesc de vizita ! Abia acum am observat ca blogul ocupa locul 1.000 !
    O saptamina minunata !

    RăspundețiȘtergere
  12. Daniela draga, azi dupa-amiaza le-am facut si nu cred ca au rezistat mai mult de doua ore, asa ca nu am cum sa probez cum sunt si a doua zi. Maine fac din nou, sunt minunate, crocante la exterior si moi la interior, cu gust de brezel.
    Multumim tare mult! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Danutza,scumpa foc Isa...de cand nu am mai vazut-o ...ce mare s-a facut,wauuuuu...ce cresc puiutii astia,:)...super arata painicile astea....am sa le incerc si eu...
    Te pup dulce si pe Isa frumusica si va doresc numai bine!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Gabi, ma bucur multa ca ti-au placut, e adevarat ca nu rezista mult. Mie mi-au ramas si pentru a doua zi, pentru ca eram doar eu cu domnisoara acasa si n-am riscat sa le maninc pe toate deodata, desi... se duceau repejor in burtica intr-un coltisor... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Mirela, e adevarat cresc si noi... imbatrinim (mai ales eu... ufff) Pupici si sa-mi spui daca ai facut piinitele.

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !