marți, 8 decembrie 2009

Piinite mantovane/Panini mantovane



Reteta e de pe un blog italian. Grazie Mary
Ingrediente:
  • 300 g faina 00
  • 125 g faina de griu dur
  • 80 g faina manitoba
  • 225 g apa
  • 20 g ulei
  • 16 g drojdie proaspata
  • 10 g sare
  • 1 lingura miere
Punem intr-un vas (eu am pus in masina de piine), apa calduta, drojdia, mierea, uleiul si amestecam bine ingredientele timp de 5 secunde. Adaugam cele trei tipuri de faina cernute, adaugam si sarea si framintam aluatul (timp de 14 minute la masina mea)-
Dam forma de mingiuta aluatului si-l lasam la dospit pentru circa 2 ore sau pina isi dubleaza volumul. 
Taiem bucatele de cca 80/90 g una, dam forma de snur, si intindem aluatul cu sucitorul/melesteul/sticla, ce are fiecare prin casa...
Rulam aluatul pe lungime si-l intindem din nou... dupa care il rulam tot pe lungime
si-l punem in tava de la cuptor pe hirtie de copt si lasam din nou la dospit (cca o ora am lasat eu)
Preincalzim cuptorul la 220° (cuptorul meu era suficient de incalzit la 200 de grade, ca la 220 deja rumeneste), iar cu ajutorul unui cutit ascutit taiem piinitele, fara sa apasam insa prea tare pe ele
le bagam in cuptor si lasam pentru circa 25 de minute.
PANINI MANTOVANE
  • 300 g farina 00
  • 125 g semola di grano duro
  • 80 g manitoba
  • 225 g acqua
  • 20 g olio
  • 16 g lievito di birra
  • 10 g sale
  • 1 cucchiaio di malto oppure miele



Versare nel boccale acqua, lievito , malto/miele , olio VEL 6 SEC 5
Aggiungi la farina e il sale VEL 6 SEC 50 e spiga 1 min e 1/2
Togli l'impasto e formare una palla , fai lievitare in una ciotola al coperto fino a raddoppiare (ho lasciato per cca 2 ore)
Riempasti , fate le porzioni di 80/90 g l'una e modellata a filoncino e stendete col mattarello
Poi l'arrotolate di nuovo in lunghezza e stendete col mattarello
Poi, finalmente arrotolate su se stesso i rettangoli e fate lievitare ancora (cca un ora)
Una volta che sono lievitati , incideteli con la lama parallele al pane, infornate a 220° per 25 minuti.Come vedete che si gonfiano aprite velocemente il forno e date un'altro taglio e terminate la cottura.

10 comentarii:

  1. Ce de bunatati ai facut! Te astept la mine pe blog cu un premiu! Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. una calda, calda abia scoasa din cuptor vreau! nu plec fara!:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Grazie per la visita "dolcipensieri", sono davvero buonissimi ! Ciao !

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Livia, te vizitez si vin sa-mi ridic premiul ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  5. Diamond, mai esti... ?! Uite ca-ti pun la pachet o piinita ... calda, calda... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Daniela, da cita rabdare ai. Hai facem schimb tu primesti pachetul cu fursecuri (deja inpachetat il vezi in blog) si tu imi pui päinica calda. O seara frumoasa! Cami

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine Cami, ma prind... vin acusica sa vad pachetelul pe blog. Week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  8. daniela , che dici sono venuto molto bene e sembrano anche soffici , brava!

    RăspundețiȘtergere
  9. Grazie Mary, sono stati buonissimi, solo che il mio forno li ha colorati un po...

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !