sâmbătă, 5 decembrie 2009

Piine de casa/Pane casalinga



ricetta in italiano si trova in basso
O reteta delicioasa de piinita ca cea facuta in cuptorul bunicii tara. Am descoperit-o pe forumul prietenei mele Monica, iar cu aceasta ocazie va invit sa-l vizitati, ca veti gasi multe retete interesante.

Ingrediente pentru o piine:
  • 400 gr faina
  • 250 ml apa
  • 4 linguri ulei masline
  • 7 g drojdie uscata
  • 10 g zahar
  • 8 g sare
Amestecam faina cernuta cu drojdia, facem o gropita in mijlocul fainii si se punem apa calduta, zaharul, sarea si uleiul, apoi framintam cca 8-10 min, eu am pus in masina de piine si am framintat 14 minute.
Acoperim aluatul si il punem intr-un loc caldut si-l lasam la crescut timp de 40 de minute.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata, ii dam o forma rotunda (sau cum dorim), il punem in tava tapetata cu faina sau hartie de copt, acoperim si lasam din nou la crescut pentru cca 20-30 de min.
Preincalzim cuptorul la 220°, ungem piinea cu pensonul inmuiat in putin apa, doar cit sa luceasca un pic, pudram cu faina, apoi cu un cutit bine ascutit se cresteaza painea deasupra avand grija sa nu apasam prea mult aluatul.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade, pentru 25-30 de minute. Piinea mea s-a rumenit destul de repede, asa ca dupa 25 de minute era gata.



Lasam sa se raceasca bine si putem taia feliute... e o piinita care la inceput are coaja un pic crocanta, dar care e foarte moale, delicioasa... Se vede din poza cu feliuta, ca n-am avut suficienta rabdare ca sa se raceasca, parfumul piinii calde este irezistibil...

PANE CASALINGA

Ingredienti:
  • 400 g farina
  • 250 ml d' acqua tiepida
  • 4 cucchiai d'olio extravergine di oliva
  • 7 g lievito secco
  • 10 g zucchero
  • 8 g sale
In una ciotola mettiamo la farina setacciata e lievito. Facciamo un buco nella farina, e agiungiamo l'acqua tiepida, lo zucchero, il sale e l'olio, e impastiamo. Io ho messo nella impastatrice per circa 14 minuti.
Copriamo e mettiamo la ciotola in un posto caldo e lasciamo a lievitare per 40 minuti.
Sul piano di lavoro infarinato, mettiamo la pasta, e facciamo una palla e la trasferiamo sulla placca del forno coperta di carta forno oppure infarinata, e lasciamola riposare ancora per 20-30 minuti.
Accendiamo forno a 220°, spenelliamo il pane con un po di acqua, spolverizzare tutta la superficie del pane con abbondante farina, praticare dei tagli sulla superficie e mettere a cuocere per circa 25-30 minuti, o fino a cottura completa.


8 comentarii:

  1. Ce bine arata!! Nimic nu se compara cu painea facuta in casa. Eu nici nu stiu de cand nu am mai cumparat...
    Week-end placut. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Elisa, si noi cumparam din ce in ce mai rar, pentru cea de la magazin ramine si aruncam aproape jumatate din ea, pe cind cea facuta in casa... nu ramine absolut nimic... Week-end placut si tie !

    RăspundețiȘtergere
  3. Grazie Mary, e morbida e buonissima ! Buon week-end !

    RăspundețiȘtergere
  4. Monu, e perfecta pentru ca e foarte gustoasa, molcuta si buna, pentru dintisorii puiutilor si a bunicutilor... Pupici !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !