duminică, 11 aprilie 2010

Lasagna alla calabrese

Reteta o am de la cumnata mea din Calabria, adica ea asa face lasagna.
Ingrediente pentru o tava destul de marisoara:

* doua pachete de lasagna
* un kg carne macinata (jumatate vita + jumatate porc)
* doi catei usturoi
* o ceapa mijlocie
* jumatate pahar vin rosu
* o legatura marisoara de patrunjel
* 2 foi de dafin
* cca 1,2 litri suc de rosii
* 3 oua fierte tari
* parmezan (cit mai mult)
* doua mozzarelle
* prosciuto cotto (sunca presata)
* 3 linguri ulei de masline
* sare (dupa gust)

Intii facem ragu pentru lasagna. Curatim, spalam si taiem ceapa maruntel, usturoiul il curatim si taiem si le punem intr-un vas destul de incapator impreuna cu uleiul. Cind ceapa s-a aurit, adaugam carnea macinata/tocata si invirtim bine pina aceasta se prajeste un picut, dupa care adaugam vinul. Cind vinul scade, adaugam sucul de rosii, patrunjelul spalat si taiat marunt, foile de dafin si potrivim de sare. Lasam la foc moderat, pina vom obtine un sos nu prea gros, pentru ca nu vom folosi besciamella.
Cu aceasta reteta am inaugurat tava detasabila, cumparata pentru a face torturi.
Lasagna am cumparat-o, dar se poate face in casa, eu cu graba, nu am avut timp, asa ca am folosit-o pe cea din comert. Punem doi litri de apa intr-o oala pe aragaz, iar cind aceasta incepe sa clocoteasca, punem cite o foaie de lasagna si o lasam vreo 30 de secunde, facem asa pe rind cu fiecare foaie, deci scoatem foaie si o punem in tava... si tot asa...
In tava am pus intii un strat de ragu, mai mult suc de rosii decit carne macinata, apoi un strat de lasagna, vedeti ca marginile le-am ridicat un pic, tava fiind detasabila as fi putut pierde sosul dintre foi, apoi un strat de ragu


apoi un ou jumatate taiat cuburele mici sau sfarimat cu aparatul de pisat usturoi, mozzarella taiata cuburele, sunca presata, tocata sau data tot prin aparatul pentru usturoi, apoi mult parmezan ras

si incepem din nou cu: un strat de foi lasagna, ragu, oua, mozzarella, sunca, parmezan... terminind cu foi, ragu, mozzarella si mult parmezan. Dam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru cca 25 de minute. Lasam foarte putin sa se raceasca, taiem si servim.
Pofta buna !

19 comentarii:

  1. mamma mia Daniela ....una vera bonta'!!
    buona domenica ,Enza

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesanta reteta.eu fac lasagna destul de des,sotul meu este fan declarat.voi incerca negresit reteta aceasta a ta si revin cu pareri am exacte dupa degustat.pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare tare gustoasa lasagna ta si cred ca o voi face cit de curind...:-D...te imbratisej dulce

    RăspundețiȘtergere
  4. hmmmmmm ,ce bine arata :) daca ai palcere sa vi sa ridici niste premi la mine pe blog (pote le ai ,vezi tu ) cu tota placerea:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sant inebunita dupa lasaña, dar am pe sotul meu care nici nu gusta, dar totusi mi-ai adus aminte de ia si cred ca o fac cat de curand. Dar fara carne.
    Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate nu de fiecare data reusesc sa deschid bloggul tau.
    De data asta am reusit si am salivat intens.
    Arata bestial.
    O saptamana frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu fac des lasagna, numai ca pe cutiile de la Barila (cu foi uscate, cele proaspete mi se par nesimtit de scumpe in Romania) scrie ca se pun nefierte si mi-a iesit intotdeauna, practic ele se fac in sosul respectiv, rosii sau beschamel sau amandoua. Observ ca tu le-ai oparit in prealabil, care e explicatia?

    RăspundețiȘtergere
  8. Offf, ce mi-ar placea friptura asta, in locul fructelor pe care le mananc seara la dieta...

    Ai un premiu la noi, daca ai placerea sa il ridici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmmmmmmmmm!foarte buna si eu o fac foarte des,e super gustoasa,si a ta arata excelent,te astept la cules premii pe blogul meu,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, Sarah ! Te astept cu impresii... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc, Novelina ! Draguta ca intotdeauna... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc, Anca ! Cum imi fac un pic de timp, pornesc la strins de premii. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  13. Daniela, eu facusem o data lasagna cu dovlecei, dar nu mai stiu pe unde am pus reteta. Poti sa faci si fara carne, e si mai sanatoasa. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc, Micule ! Sper ca acum am rezolvat problema care bloca blog-ul. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Mada, multumesc de vizita. Si eu fac de obicei lasagna fara sa o oparesc, dar mi-a fost frica ca se va rupe. Ai vazut ca am ridicat marginile pentru ca tava e detasabila si nu am riscat sa pierd sosul din tava. Pupici si inca o data multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  16. Ellis, m-ai facut sa zimbesc cu friptura. Multumesc de premii, imi fac timp si te vizitez.
    Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  17. ai niste premii de la mine te rog sa le ridici :)

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !