luni, 16 noiembrie 2009

Tarta tatin cu pere/Torta tatin alle pere



la ricetta in italiano si trova in basso

Astazi am prestat ca desert, renumita reteta franceza de tarta tatin.

Ingrediente:

  • un kg de pere kaiser (fiecare pune de care are)
  • 100 g de zahar brun
  • 100 g unt
  • 300 de aluat foetaj
  • scortisoara praf
Incalzim cuptorul la 200 de grade. Curatim perele, le taiem in jumatate si eliminam partea cu seminte. Intr-o tava care se poate folosi si in cuptor si pe aragaz (eu am pus intr-o tigaie de prajit antiaderenta), topim untul, adaugam zaharul si lasam la foc mic, pina cind se formeaza caramelul.

Tragem tava/tigaia de pe aragaz si adaugam perele cu partea taiata in jos, presaram scortisoara si lasam pe ochiul aragazului, circa cinci minute la foc mic.


Intr-o tava de tarte cu diametrul de 22 cm, am pus cu lingura caramelul, am asezat deasupra perele si am presarat putina nuca macinata.


Desfacem aluatul din ambalaj (aluatul trebuie scos din frigider cu cel putin 10 minute inainte), il asezam peste pere, avind grija ca marginile sa le indoim inspre interior. Intepam bine cu furculita sau cu o scobitoare aluatul ca altfel riscam sa se ridice precum palaria ciupercilor


si bagam in cuptorul preincalzit la 200°, pentru circa 25 de minute.


Scoatem de la cuptor, lasam circa un minut in tava, dupa care rasturnam pe un platou si servim cit este calduta.


TORTA TATIN ALLE PERE

Ingredienti:
  • un kg di pere kaiser
  • 100 g di zucchero di canna
  • 100 g di burro
  • 300 g di pasta frolla pronta (surgelata di tipo sottile, già stesa)
  • canella in polvere


Scaldate il forno a 200°. Sbucciate le pere, tagliatele a metà, eliminate il torsolo; in una teglia di cm 22 di diametro fate fondere a fiamma bassa il burro, unite lo zucchero di canna e lasiatelo sciogliere finché formerà un caramello, togliete la teglia dal fuoco e disponetevi le mezze pere con la parte tagliata verso il basso, spolveratele con la cannella in polvere, rimette la teglia sul fuoco e lasciate cuocere per altri 5 min, sempre a fiamma molto bassa.

Stendete la pasta frolla sullo strato di pere, rimboccate i bordi formando un cordoncino tutt'intorno, bucherellate la superficie della pasta con una forchetta; cuocete la torta in forno caldo a 200° per circa 25 min., lasciatela freddare qualche minuto e capovolgetela su un piatto da portata; servitela ancora tiepida.

12 comentarii:

  1. miam,miam ,tre' sa fie delicioasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte gustoasa, iar daca inlocuim untul cu margarina, e un dulce ideal si de post.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniela draga, ce imi ploua in gura...yammiii O seara placuta! Cami

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,am trimis o invitatie prin e-mail pentru a te face autor pe 100 Ro,as fi incantat daca ai accepta si tu.Bafta,si te astept.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cami, mai am o feliuta, ti-o expediez cu mare drag ! Pupici dulci si caramelati !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc 100 Ro, pentru invitatie !

    RăspundețiȘtergere
  7. Alison, daca-ti mai spun si ce gust are combinatia nuca si pere caramelate, te duci repejor in bucatarie ! Pupici si o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata super!! Trebuie sa fie taaare buna, asa ca am s-o copiez.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  9. Elisa, nu numai ca arata bine, dar gustul e pe masura. Spor la treaba si pupici cu lipici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamne ce bine arata! am ramas fara cuvinte... arata delicios nici nu vreau sa imi imaginez cat de bine mirosea in bucatarie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Monule, acum ca mi-ai reamintit mi s-a facut pofta nu doar de parfumul tartei ci si de gust... Pupici si o saptamina buna !

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !