joi, 15 decembrie 2011

Piine italiana (regiunea Puglia)




Ingredientele folosite pentru o piine, desi era mai bine daca dublam, pentru ca  e foarte buna si se maninca repede: 
  • 400 g faina  0 (eu am folosit Manitoba)
  • 100 g faina de griu gen gris dar mult mai fina (prima poza e cu aceasta fina ... semola di grano duro rimacino iar in a doua poza apare piinea cu 100 g faina integrala)
  • 280 ml apa
  • 4 g drojdie proaspata
  • 10 g sare

Punem, asta seara, in masina de piine 400 g faina 0 cu 3 g drojdie si 200 ml apa. Framintam bine, vom obtine un aluat destul de tarisor si lasam la dospit in cuva masinii cca 12-18 ore, eu am lasat vreo 13, adica pina dimineata cind am scos aluatul iar in cuva masinii am pus cele 100 g din cealalta faina, un gram de drojdie cca 80 ml apa, am pus aluatul care a stat la dospit toata noaptea, am apasat pe butonul framintare care dureaza 15 minute. Dupa ce au trecut cele 15 minute, am adaugat sarea si am framintat din nou timp de 15 minute. Lasam la dospit cca o ora si jumatate. Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor infainata, ii dam forma dorita, facem si niste taieturi deasupra piinii, presaram faina deasupra si lasam la dospit, de aceasta data doua ore. In ultima jumatate de ora, infierbimtam cuptorul la 250 de grade, punem un vas cu apa dedesubt, bagam piinea (dupa ce s-a preincalzit cuptorul) si lasam timp de cca 15 de minute. Scoatem vasul cu apa, micsoram temperatura la 200 de grade si lasam cca 30 de minute, depinde foarte mult de cuptor. 
Acum va arat o poza cu piinea care a stat la dospit doar o ora cum scria in reteta, asta dupa ce i-am dat forma si am facut taieturile deasupra... e prima piine in care am pus faina tip gris, dar exteriorul era cam crocant (adica pe gustul meu...


iar aceasta este  piinea dupa doua ore de dospit si facuta cu faina integrala...


Deci, scoatem piinea din cuptor, o lasam la racit acoperita cu un prosop de bucatarie (atentie sa nu aiba miros de detergenti...) taiem si papam.
Isabella e innebunita dupa aceasta piine, are gust exact ca piinea facuta in vatra, iar eu sint multumita ca maninca si odrasla din dotare piine (ca din cea cumparata nu vrea), iar acum vrea "pane della mamma"... 
Ce spuneti, arata bine piinea cu asa putina drojdie ?! 

21 de comentarii:

  1. Arata super bine! As manca un colt asa crocant si cald...mmm! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ia fuguta painita asta buna si hai ca pun eu restul:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu aduci painea,eu dau papa.Prea miroase frumos.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicioasa painea mamei!!!Ador paine facuta in casa,te pup Dani!

    RăspundețiȘtergere
  5. Serveste, Danutza ! Mie imi vine sa intru in bucatarie cam des, dar ma gindesc ca vin si sarbatorile si se clatina cintarul... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  6. Teo, fac saptamina viitoare alta, tu tine la rece rulada, da ?! Pup !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. DiaMar, ma prezint repejor cu piinita calda... gata, papita ? Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc, Flory ! Dau la schimb cu turta dulce... Te-am pupicit !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunata painica ta...rumena si tare apetisanta!pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am venit dupa miros de painica proaspata! Arata tare bine! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata foarte bine!
    Mi-ai facut pofta de paine calda...
    Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Fancy, miroase puternic a piinita la vatra...

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravissima...pane davvero stupoendo e buonissimo ...baci! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  14. tare bine arata !!! ... chiar daca e tarziu , acum as papa cateva felii cu unt si gem ;)...

    RăspundețiȘtergere
  15. Asa, acum fa-mi pofta de piinita calda sau de niste feliute incalzite un pic, pe care sa intind unt si apoi gem... Lasa ca saptamina viitoare fac din nou, desi Isabella a reclamat ca nu vrea piine cumparata... of, of...

    RăspundețiȘtergere
  16. Delicios, ca de altfel toate preparatele pugliese

    RăspundețiȘtergere

Acest blog nu permite comentariile anonime si necivilizate !

Va multumesc !