joi, 30 septembrie 2010

Legume la gratar conservate in ulei


Dupa indelungate lupte cu calculatorul, internetul, blogger-ul, in sfirsit am reusit sa incarc pozele, am vreo 6 ore de chin, mai aveam un pic si aruncam calculatorul pe geam.
Sau poate totusi e vina mea ca n-am postat vreo trei luni...iar acum nu ma mai recunoaste domnul blog sau doamna blog...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • vinete
  • ardei
  • usturoi
  • frunze proaspete de busuioc
  • ulei de masline extravergine
Deci, ieri dimineata, am strins din gradina citeva vinete si ardei, spalat, sters de apa, curatat si taiat
vinetele felii nu prea groaase, dar nici prea subtiri. Am infierbintat gratarul, pe aragaz bineinteles, desi operatiunea poate fi facuta si in aer liber, dar nu aveam chef de facut focul afara, am copt putin pe ambele parti, vinetele si ardeii, iar cind au fost gata, i-am pus pe rind intr-un castron si am turnat cite un pic de ulei. Am pregatit borcanelele spalate si uscate, am pus un pic de ulei, apoi frunze de busuioc si felii de vinete (vedeti ca vinetele se pot indoi fara sa se rupa ), adaugam si felii de ardei, felii de usturoi si ulei (atentie, e indicat ca dupa fiecare strat sa turnam ulei, asa nu vom risca sa prinda aer intre ele si dupa aceea sa faca mucegai.
Continuam cu fiecare strat, iar la sfirsit, apasam incetisor cu degetele, punem ulei din abundenta si infiletam capacul.
Se pastreaza foarte bine in perioada de iarna si le servim, fie alaturi de o fripturica, fie alaturi felii de salam si brinza. Daca nu aveti ulei de masline, legumele la gratar se pot conserva in pungute la congelator.  
In poza sint cele pe care le-am conservat acum trei saptamini, le-am papat cu piinita si prosciutto crudo.


miercuri, 29 septembrie 2010

Plum cake




Reteta e pentru 8-10 persoane. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 200 g zahar
  • 25 g cacao
  • 6 oua
  • 220 g faina 00
  • 60 g amidon alimentar
  • 16 g praf de copt
  • un pic de sare
  • 6 linguri suc de mandarine (eu am pus de pere)
  • o lingurita lichior Grand Marnier (optional)
  • gem de caise
  • zahar granule
Intr-un vas, zbatem bine untul impreuna cu zaharul, adaugam 4 linguri suc de pere strecurat, adaugam ouale pe rind, mixind incontinuu ingredientele, dupa ce am terminat de adaugat toate ouale, m-am cam speriat cind am vazut compozitia "brinzoasa", dar mi-am revenit (si eu si compozitia) dupa ce am adaugat faina, amidonul, praful de copt (toate trei cernute in prealabil) si sarea .
Intr-un castronel rasturnam 250 g din compozitie la care adaugam lichiorul (facultativ), cacao (25 g) mie mi s-a parut cam multa, 15 g ar fi suficiente ca sa nu fie "prea grea" compozitia, adaugam cele doua linguri de suc si amestecam bine ingredientele.
Rasturnam compozitia galbena intr-o tava tapetata cu unt si faina, apoi rasturnam compozitia cu cacao.
Cu ajutorul unei furculite, amestecam un pic cele doua compozitii si bagam tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade timp de 45 de minute.


Scoatem plum cake-ul din cuptor, il asezam pe un gratar si-l lasam la racit.
Intr-o tigaita incalzim citeva linguri de gem de caise (trebuie sa fie calduta, nu fierbinte) iar cu pensonasul ungem pe deasupra apoi presaram zahar granule (nu stiu daca asta este denumirea exacta), taiem feliute si servim.

duminică, 26 septembrie 2010

Rosii uscate umplute cu sardine



O reteta gustoasa, un pic cam migaloasa, dar ce nu facem noi, sotiile, ca sa vedem jumatatea multumita.
Reteta o am de la cumnata mea din Calabria, rosiile le-am cumparat tot de acolo, gata uscate, dar... le putem face si acasa. Avem nevoie de rosii din alea mai lunguiete (imaginea e de pe internet



spalam rosiile, le taiem in doua dar le lasam lipite una de alta, deci nu le taiem de tot, le asezam pe un fund de lemn cu partea taiata in sus, le acoperim cu un tifon, asta ca sa nu apara mustele pe ele, le asezam la soare iar noaptea le bagam in casa ca sa nu se umezeasca. Ca sa fie uscate, dureaza cca 5-7 zile, nu exagerati nici cu uscatul, ca altfel veti pati ca mine.
Acum sa scriu reteta:
  • un kg de rosii uscate
  • sardine (cele folosite de mine au fost conservate in sare)
  • ulei de masline
In poza vedeti ca rosiile s-au uscat cam multisor, din vina barbatului nu a mea, pentru ca a tot aminat cumpararea pestisorilor.
Le-am pus intr-o farfurie cu ulei de masline, nu toate deodata ci pe rind

iar cu virful degetelor umezite cu ulei, am indreptat rosiile (asta a fost operatiunea cea mai migaloasa, pentru ca erau cam uscatele) iar intr-un vas cu ulei, le asezam una peste alta, pina terminam toate rosiile, bineinteles din cind in cind, mai turnam ulei de masline.
Acum trecem la spalat si curatat de sira spinarii, pestisorii... luam cite o rosie, asezam cite o bucata de pestisor, inchidem rosia ca pe o carticica si presam bine marginile.
In borcane bine spalate si uscate, turnam un pic de ulei de masline si incepem sa asezam rosiile una peste alta, iar din cind in cind adaugam ulei, lasam borcanele descoperite ca sa iasa aerul din ele, acoperim bine cu ulei.
Infiletam bine capacelul si... voila... le papam la iarna, daca rezista... Nu va imaginati ca au iesit prea multe trei borcanele, din care al meu "berbant" serveste din cind in cind alaturi de cite o felie de gratarel sau fripturica de vita, dar le putem servi ca aperitiv.


E bine ca a doua zi dupa ce le-ati infiletat, sa controlati daca au suficient ulei si eventual sa luati una-doua rosii din borcan (pentru ca ele intre timp au absorbit din ulei), iar deasupra vom acoperi bine cu ulei ca sa nu prinda mucegai.

joi, 23 septembrie 2010

Prajitura cu zmeura


Reteta e de pe vremea zmeurei din gradina, adica nu mai este, nici prajitura, nici zmeura in gradina.
Ingrediente:

  • 3 oua
  • 150 g de zahar (puteti pune si 200 de grame, daca doriti sa fie mai dulce)
  • 100 g unt 
  • 350 g de faina
  • un pachetel de zahar vanilat
  • 150 ml frisca lichida
Zbatem cu mixerul ouale impreuna cu zaharul, pina ce acesta din urma se topeste bine, adaugam faina si untul topit (trebuie sa fie rece nu cald), zaharul vanilat, amestecam bine ingredientele, dupa care adaugam incetisor frisca lichida (atentie, frisca nu trebuie zbatuta) si mixam din nou pina vom obtine o compozitie destul de grosuta

Rasturnam jumatate din compozitie intr-o forma tapetata cu hirtie de copt, presaram deasupra zmeura, adaugam restul de compozitie, decoram din nou cu zmeura si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de cca 30 de minute (dupa 25 de minute, facem o proba cu scobitoarea ca sa nu se usuce prea tare prajitura in cuptor)



Scoatem din cuptor, scoatem si din tava, lasam la racit, presaram zahar praf


taiem si... servim... hmmm, pufoasa si gustoasa...
Multumesc tuturor prietenilor virtuali, care au lasat mesaje, dar pentru ca nu am raspuns la timp, cer mii de scuze....