joi, 29 septembrie 2011

Prajitura cu nuca de cocos


Va las in compania unei felii delicioase de prajitura cu nuca de cocos si va invit sa admirati copacelul din gradina, fructe nu a facut vara asta "domnul sau doamna para", dar acum e nins cu floricele... cine stie, poate face fructe la iarna...


Ingrediente pentru o tava rotunda de cca 26 cm:
  • 360 g faina 
  • 200 g zahar pudra
  • 250 ml lapte
  • 150 g nuca de cocos 
  • 2 oua
  • 160 g unt topit
  • 16 g praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamiie

  •  Intr-un castron cernem faina impreuna cu praful de copt, adaugam sarea si zaharul si amestecam cu o furculita ingredientele. Separat, mixam bine ouale impreuna cu laptele si untul topit, apoi le adaugam in castron peste ingredientele uscate si amestecam frumos cu telul in forma de para, apoi adaugam nuca de cocos si coaja de lamiie rasa, continuind sa amestecam tot cu instrumentul manual...Rasturnam compozitia in tava rotunda tapetata cu hirtie (puteti sa ungeti cu unt si tapetati cu faina) si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, circa 35-40 de minute, faceti proba cu scobitoarea.  
Scoatem din cuptor, lasam la racit, presaram zahar pudra deasupra, taiem felii si punem topping de "ciucalata", ca sa dea gust bun si sa arate bine in poza. E o prajitura delicioasa si foarte, foarte frageda. Pofta buna !

marți, 27 septembrie 2011

Fundite cu gem de piersici


Aveti copii ?! eu da... Va aduceti aminte de bombonele pe care le puneam in bradut cind eram mici ??? (poate se mai pun si acum, dar aici n-am vazut) , atunci preparati ceva rapid si pe gustul plozilor din dotare (garantez ca au avut succes si la colegele de la scoala)... adica bisss...

Aveti nevoie doar de citeva ingrediente:

  • un pachet aluat frantuzesc (de preferat proaspat... al meu a fost de la congelator si nu prea mi-a placut cum s-a "umflat in pene"
  • gem de piersici 
  • 3-4 biscuiti uscati
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, intindem foaia de aluat pe masa, taiem cu ruleta dreptunghiuri, umplem cu gem de piersici (fiecare pune ce vrea) in care am dat prin razatoare biscuitii ca sa nu iasa compozitia din fundite, invirtim frumos aluatul iar capetele le rasucim exact ca la bomboane... una intr-o parte, iar cealalta in cealalta parte, ati priceput da ?! Daca nu, va povestesc altadata, ca acum mi-e somn...


Puteti sa rasuciti capetele,  mai mult decit am facut eu in poza de mai sus...
Dati tava la cuptor (preincalzit la 180 de grade) si lasati cit doriti si cit potfiti sa le vedeti de rumenite...
Voila... funditele sint gata, daca doriti puteti sa presarati un pic de zahar praf... , ca si cum ar fi nins peste ele...


joi, 15 septembrie 2011

Quiche cu vinete si rosii




Si cum sintem fix la jumatatea lunii septembrie, am confectionat astazi o reteta cu vinete pentru Provocarea lunii septembrie "Dulce Romanie" 2011.
Ingredientele folosite au fost:
  • o vinata mare (sau doua mai micute)
  • 6 rosioare cherry
  • o mozzarella (150 g)
  • 3 oua
  • 5 linguri cu lapte
  • 2 linguri pline de parmezan ras
  • o foaie de aluat frantuzesc
  • sare
  • piper
Intii de toate am spalat, taiat feliute vinetele si le-am pus straturi in sita de scurs spaghettile, iar pe fiecare strat am presarat sare marina, am pus o farfurie deasupra apoi doua sticle pline cu apa, ca sa scoata gustul amar din vinete. Dupa vreo ora jumatate, le-am clatit cu apa, le-am sters cu un prosop, fiecare feliuta separat..., le-am uns cu pensonul cu putin ulei de masline pe ambele parti, le-am pus pe gratarul de la cuptor, iar in cuptorul preincalzit la 200 de grade le-am lasat cca 15-20 de minute (dupa ce a trecut jumatate din timp, le-am intors pe cealalta parte), apoi le-am lasat la racit (eu toata noaptea pentru ca le-am facut ieri).
Mozzarella am scurs-o de apa si am taiat-o feliute subtirele, rosiile le-am spalat si le-am taiat feliute, pot fi taiate in trei sau in doua, depinde cit sint de marisoare. Intr-un castronel am zbatut ouale impreuna cu laptele, parmezanul, putina sare si piper (astea fiecare dupa gustul propriu si personal...).
Am infierbintat cuptorul la 180 de grade, iar in tava pentru tarte am pus hirtie de copt (hirtia in care era aluatul frantuzesc)... si... atentie sa nu patiti ca mine... foaia trebuie sa fie rotunda, eu m-am trezit ca am cumparat rectangulara si a trebuit sa tai si sa "cirpesc un pic pe margini, de aceea nu sint prea multumita de estetica produsului final. 
Deci, foaia rotunda se pune in tava rotunda, da ?! Marginile aluatului le indoim spre interior, apoi asamblam minunea din pozele de mai sus.
O felie de vinata, una de mozzarella pina facem tot cerculetul. In mijloc punem rosiile tot in cerc (mai rotund sau mai strimb ca al meu), 


peste... rasturnam compozitia de oua si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 25 de minute, dupa primele 15 minute ridicam temperatura la 200 de grade.
Scoatem din cuptor, lasam sa-si dea duhul, apoi taiem si mincam... Bunatate curata... iar rece, parca e si mai buna... Pofta mare !!!

miercuri, 14 septembrie 2011

Inghetata de ciocolata


Cum la noi s-a reintors vara, de fapt nici nu sint sigura ca plecase... dar e cald tare, noaptea nu se poate dormi decit cu usa deschisa... asa ca, am confectionat o inghetata de "ciucalata", din:

  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar praf
  • 250 ml lapte
  • 200 ml frisca
  • 15 g cacao
  • 1 lingurita ness caffe
Intii de toate separam frumos galbenusurile de albusuri, iar peste primele adaugam zaharul, cacaoa, ness'ul si 50 ml de lapte. Mixam ingredientele pina vom obtine o compozitie omogena. Adaugam restul de lapte si amestecam usurel (eu cu o lingura de lemn, pe care o folosesc doar la dulciuri, adica nu gusturi-mirosuri de alte minunatii, gen usturoi, ceapa, zacusca, da ?!). Separat mixam frisca pina ne incalzim si ea se intareste puternic... apoi o rasturnam peste compozitia cu cacao si amestecam usurel, tot cu linguroiul din dotare, pina se incorporeaza bine toate ingredientele. 
Dam drumul la masinaria de facut inghetata (ma tem ca a mea si-a dat duhul, dar are trei luni de viata in casa noastra si trei de garantie, asa ca... mai fac o proba si le-o duc inapoi la magazin...), rasturnam compozitia in ea si lasam sa se invirta timp de 40-50 de minute. Rasturnam inghetata intr-o cutie de plastic, punem capacul si o bagam la congelator, apoi servim cind si cum dorim, eu am servit-o cu dulceata de cirese amare (asta a facut-o mama, nu eu, ca n-am cirese amare decit la casuta din tara).
Va invit sa serviti cu incredere si pe calduri mari !!!


duminică, 11 septembrie 2011

Pizza cu aluat fruntuzesc


Un altfel de pizza...
Ingredientele folosite de mine:

  • 2 foi de aluat frantuzesc (forma rotunda)
  • 200 g prosciutto cotto
  • 250 g scamorza affumicatta (cascaval afumat)
  • 200 g ciuperci champignon
  • un ou pentru uns (sau lapte)
  • seminte de susan
Intii am spalat si taiat ciupercutele mici, micute si le-am pus intr-o tigaie la prajit cu un pic de ulei, am sarat si le-am lasat la foc mic pina s-au muiat un pic. Apoi am preincalzit cuptorul la 180 de grade, iar intr-o tava am pus prima foaie de aluat (puteti unge tava si renunta la hirtia de copt), am pus apoi un strat de prosciutto cotto, un strat de cascaval, apoi am distribuit ciupercutele deasupra. Daca doriti (eu n-am pus), puteti pune cu lingura cca 200 ml de smintina (mie mi s-a parut ca iese prea grasa pizza si n-am pus smintina).


Acoperim cu cealalta foaie de aluat, crosetam frumos aluatul pe margini, ungem cu ou (eu cu lapte), presaram semintele de susan asa de "sanchi" pentru decor si pentru gust (io sint innebunita dupa susan) si dam la cuptor timp de 30 de minute (depinde de cuptor), cind vedeti ca s-a colorat frumos, am scos din cuptor, am asteptat sa-si dea duhul ca altfel riscam sa ramin fara limba si dintii din dotare, am taiat cu instrumentul pentru pizza si am servim cu maaareee pofta ...
Poftiti, serviti !!!


vineri, 9 septembrie 2011

Gem sau jeleu de mere ?!






A venit toamnaaa..., a inceput sa ploua marunt, vintuletul a inceput sa miste incet crengile copacilor pline cu fructe..., merele au cazut pe jos, destul de multisoare, iar daca s-au lovit in timpul caderii, pata de pe ele se va mari si riscam sa ajunga la cos. Cu alte cuvinte, o alta reteta de gem, desi s-ar putea numi jeleu, fiecare poate sa-i spuna cum vrea...
Ingredientele necesare pentru citeva borcanele delicioase:

  • 2 kg mere galbui
  • 1,200 kg zahar
  • 3 lamii
  • 2 pliculete zahar vanilat
Intii de toate, curatim merele, le taiem in doua, eliminam partea cu simburi, le taiem cuburele pot fi taiate si feliute subtirele, dar eu am un fix sa gasesc bucatele de fructa prin gemuri, abia apoi le cintarim, deci 2 kg mere dupa ce am eliminat tot ce era de eliminat (ma repet cam mult)...
Punem zaharul peste ele si sucul de la doua lamii, le punem pe foc , intii flacara mare, apoi mica sa nu se lipeasca. Atentie, merele contin pectina de aceea gemul/jeleul se va face destul de repede. 
Cind s-a ingrosat cit de cit, luam cu lingura si punem pe o farfurie rece, jeleul se va intari foarte repede. 
Inainte de a inchide aragazul si a ambala jeleul in borcanele sterilizate, punem sucul de la cealalta lamiie care a mai ramas, adaugam cele doua pliculete de zahar vanilat, amestecam bine si gata... am obtinut un gem/marmelada/jeleu/peltea delicioasa. 
O poza cu jeleul  pus intr-un vas mic de plastic, iar cind s-a racit, statea foarte bine cu susu-l in jos, fara sa cada din el.



Va invit sa incercati aceasta reteta si nu veti fi dezamagiti.
Acum nu mai promit ca aceasta va fi ultima reteta de gemuri, pentru ca nu sint sigura...

marți, 6 septembrie 2011

Insalata di totano



O salatica delicioasa, cel putin mie imi place foarte mult. 
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente
  • inele de totano (ruda apropiata cu calamarul
  • o ceapa rosie
  • o legatura de patrunjel
  • o lamiie
  • ulei de masline
  • sare
In primul rind pun o poza cu individul numit totano (nu stiu cum ii spune in romaneste, daca cineva ma poate ajuta, multumesc anticipat), poza nu-mi apartine ci am gasit-o pe internet...


Dar sa revin la reteta, cum sotul mi-a adus o punguta cu inele de totan, am trecut la trebusoara sa fac salatica.
Am spalat inelele bine in apa, adica am schimbat apa de vreo 5 ori (cam exagerat as spune eu)... inelele sint gigantice, nu ca cele de calamar pe care am explicat aici cum le-am curatit, astea nu au avut nevoie de nimic.
Le-am pus in apa cu un pic de sare si le-am lasat la fiert timp de citeva minute, daca nu sinteti siguri ca e gata, prindeti unul cu furculita si gustati, ca daca fierb prea mult se intaresc.
Intre timp am taiat ceapa rondele si am pus-o intr-un castronel cu apa, ca sa iasa iuteala si sa devina un pic crocanta.
Am scurs inelele de apa, le-am bagat sub jetul de la robinet ca sa le racesc (adica mi-era foame si nu prea mai aveam rabdare), le-am taiat in trei-patru, depinde de marime, am adaugat inelele de ceapa, dupa ce le-am scurs de apa si le-am pus pe un prosop sa se scurga apa, am spalat si taiat marunt patrunjelul, am adaugat ulei si zeama de lamiie dupa gust si am amestecat bine ca sa fie totul condimentat. 
Rapid si usor de facut, ca de mincat nu mai spun cum a disparut...
Pofta buna !


joi, 1 septembrie 2011

Dulceata de piersici si pere


Sper ca asta e ultima reteta cu dulceata... dar nu garantez, pentru ca inca mai sint fructe in gradina... Si pentru ca Antonina si Alexandrina, sint fete dragute si m-au tras de minecuta, particip si eu pentru prima data la Provocarea lunii septembrie "Dulce Romanie" 2011, editie gazduita de Betty.
Nu-i o anumita reteta, ci e inventata, in functie de ingredientele de prin casa si gradina.

  • 2 kg piersici
  • 2 kg pere
  • 1,5 kg zahar
  • 120 ml lichior Disaronno 
Am spalat si curatat piersicile (am eliminat simburii) si perele (am eliminat codita si semintele din interior).
Am taiat in patru toate fructele, le-am pus zaharul peste ele, le-am bagat la frigider ca operatiunea a fost facuta seara, deci a doua zi, le-am pus la fiert. Daca nu aveti mult timp la dispozitie, puteti scoate fructele cu o lopatica si le puneti intr-un vas mai mare si fierbeti doar siropul la foc mijlociu, iar cind vedeti ca a scazut la jumatatea cantitatea de sirop initiala, puneti fructele si continuati fierberea amestecind din cind in cind si lasati focul la mic sa nu se lipeasca de fundul vasului. Puneti o farfuriuta in congelator iar dupa vreo 15 minute, scoateti farfuria, puneti picaturi din siropul dulcetii ca sa vedeti daca va place consistenta, sa nu fie totusi prea lichida. 


La sfirsit am adaugat lichiorul Disaronno, am amestecat bine si am pus dulceata fierbinte in borcanele, cu capacul in jos, pina a doua zi. 
Disaronno e un lichior italian cunoscut in toate tarile (sper ca si la noi), are o culoare putin maronie cu gust de migdale si poate fi servit si amestecat cu suc de portocale.