duminică, 31 ianuarie 2010

Piscoturi cu crema de mascarpone



Aveam o cutiuta de mascarpone prin frigider, piscoturi prin dulap... asa ca... am trecut la trebusoara...
Ingrediente:
* 300 g mascarpone
* 225 g migdale si alune
* 150 g ciocolata amaruie
* piscoturi

Topim in MO ciocolata, adaugam migdalele si alunele macinate si mascarponele. Cu ajutorul unei linguri, amestecam bine toate ingredientele (atentie, folositi un vas destul de incapator, sa nu fiti nevoiti sa schimbati, cum am patit eu...), vom obtine o crema destul de consistenta, dar delicioasa.




Acum ca crema e gata, luam cite un piscot, iar cu lingurita punem crema deasupra, acoperim cu alt piscot, apoi cu ajutorul domnului "degetel aratator", nivelam frumos pe margini.



Facem asa cu toate piscoturile, le asezam pe o farfurie, iar dupa aceea facem cafea (daca piscoturile vor fi consumate de cei mari) sau suc de fructe, daca sint consumate de copii. Eu am facut suc de portocale, apoi am luat cite un piscot si-l trecem rapid prin sucul de portocale, bineinteles ambele laturi ale fursecului, apoi le tavalim prin nuca de cocos. Cind am terminat cu toate piscoturile, le dam la frigider pentru circa jumatate de ora, apoi le putem servi.
Sint delicioase, gustul dulce acrisor e demential de bun...
O poza cu domnisoara Isabella care tinea un discurs, vi-l scriu in italiana cum spunea ea: "la mia mamma ha fatto questi biscotti, è sono buonissimi"... Apoi cum tati nu era acasa a inceput sa intrebe: mama, daca ii maninc toti, tati ce mai maninca ?! Asa ca i-am promis ca voi face altii.


Un mic sfat: faceti doar jumatate din crema, ca altfel o sa va doara miinile la umplut bastonase... hi, hi... (uite ca aici am gresit, trebuia sa-mi dau intii mie, un astfel de sfat...

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Risotto delicato


Pilaf de orez cu mere, ca sa nu spun pentru persoane bolnavioare, cum sint eu in acest moment... ufffa, sper sa-mi treaca repede...
Ingrediente pentru 4 persoane:
* 300 g orez
* 3 mere acrute nu dulci
* o ceapa
* 60 g unt
* o lingura de patrunjel taiat marunt
* 4 linguri parmezan ras
* piper macinat
* sare
* un cubulet de knorr vegetal

Curatim ceapa, o taiem marunt si o aurim putin in untul topit intr-o tigaie antiaderenta. Adaugam merele curatate si taiate bucatele (eu am lasat marele necuratate), punem un pic de sare si amestecam ingredientele timp de 2-3 minute.

 

Intr-o tigaie punem orezul si-l prajim foarte putin, cit sa scada apa cu care l-am spalat (circa doua minute), dupa care il rasturnam peste mere, amestecam din nou bine si mai lasam cca un minut.


Intre timp, intr-un litru de apa dizolvam knorr-ul, bineinteles il punem in apa in momentul cind apa incepe sa fiarba. Adaugam peste orez doua polonice de supa vegetala, si lasam sa fiarba orezul, amestecind din cind in cind si adaugind supa de cite ori e nevoie, pina orezul e fiert.
Aproape de sfirsit, adaugam parmezanul ras, patrunjelul taiat marunt, un pic de piper macinat, acoperim si lasam la odihnit pentru circa doua minute.


Punem in farfurii si il servim cald. Pilaful meu a avut un gust un picut dulce pentru ca marul era dulce, nu acru, de aceea recomand sa puneti mar acru sau sa adaugati un pic de vin alb in timpul fierberii.

joi, 28 ianuarie 2010

Ciabatta all'italiana




La ricetta in italiano nel blog di Antonietta
Hi, hi... in curind deschid brutarie... la cite feluri de piine am inceput sa fac. 
Reteta am gasit-o pe blogul Antoniettei
Ciabatta all'italiana e pentru iubitorii de piine molcuta, molcuta... buna, pentru dintii de orice virsta...
Ingrediente:

* 600 g de faina 00
* 300 ml apa calduta
* 5 g de sare
* 15 g drojdie proaspata
* 5 g ulei de masline

Am pus in masina de piine, faina cernuta, drojdia si apa. Framintam, iar cind ingredientele sint amestecate bine, adaugam uleiul si sarea. 
Lasam aluatul la dospit timp de cinci minute, apoi il framintam din nou, eu am framintat de trei ori cu programul de 14 minute.

Dam o forma lunga aluatului si-l asezam in tava de aragaz pe care am pus faina si facem o taietura pe lungimea piinii.

Lasam la dospit pina isi dubleaza volumul, circa o ora jumatate am lasat aluatul, am acoperit cu o punga de nylon, iar sub ea am pus doua pahare mari, ca sa aiba loc aluatul sa creasca.


Bagam piine in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 30 de minute.  Scoatem din cuptor si taiem doar cind s-a racit bine.

marți, 26 ianuarie 2010

Torta di panettone con mele e amaretti



Reciclam ca sa nu aruncam...
Ingrediente pentru 10-12 persoane:


* 400 g de panettone
* 3 mere
* 200 g zahar
* 4 oua
* 75 g picromigdale
* 50 g unt
* 50 g amidon alimentar
* 1,2 l lapte
* un pachetel praf de copt (16 g)
* 4 linguri rom (nu esenta, ci rom de baut...
* 1 lingurita scortisoara praf
* un virf de cutit de sare


Rupem bucatele panettonele (poate fi si cozonac) si-l punem intr-un vas destul de incapator, iar deasupra turnam laptele si lasam asa pentru cel putin o ora.


Adaugam apoi picromigdalele macinate, merele curatate si taiate bucatele mici, zaharul, ouale, amidon alimentar cernut impreuna cu praful de copt, scortisoara, romul, sarea si amestecam pentru inceput cu o lingura de lemn, apoi mixam pentru a obtine o compozitie cit de cit, omogena.




Intr-o tava rotunda cu diamnetrul de cca 30 cm, unsa cu unt, rasturnam toata compozitia (care mie mi s-a parut un fel de ciorba si ma gindeam ca ajunge tot in chiuveta...), deasupra punem celalalt mar spalat si taiat feliute subtiri, untul ramas taiat bucatele si bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 1 ora si 10 minute. Eu am pus compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hirtie de copt.



Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca bine si servim cu furculita si cutitul, feliute taiate. La talpa are consistenta cremsnitului... iar dupa gustul meu, ajungeau doar 100 g de zahar. Asa arata pe talpa placintuta, cum am spus destul de molcuta... Se serveste rece, cel mai bine a doua zi, posibil dupa ce a stat in frigider sau intr-o camera racoroasa. Alaturi de un pahar de lapte caldut, e delicioasa...





sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Ioana are nevoie de ajutorul nostru !!!

Am aflat cu tristete ca Ioana este grav bolnava, nu o cunosc personal, am aflat despre ea de la Ana.
Ioana are nevoie de ajutorul nostru pentru a urma un tratament in strainatate, cu un mic ajutor putem salva o viata !!!


Va rog din suflet sa ajutati! Cum si cat puteti! Trimiteti mesajul mai departe! Va multumesc!

http://ioanaspahiu.blogspot.com/2010/01/analize-medicale.html

Orice ajutor material din partea dumneavoastră poate aduce speranţă şi încredere acestui copil şi familiei sale greu încercate.

Donaţiile pot fi făcute pe numele:
Spahiu Laura
Banca CR Firenze Grant

Cont RON : RO18DARO001800060328RO01
Cont EUR : RO72DARO001800060328EU01

sau la BCR - sucursala Sebastian in contul:
RO47RNCB0318083497360001
http://jurnalulanei.blogspot.com/2010/01/despre-ioana.html


MULTUMESC !!!

vineri, 22 ianuarie 2010

Pane con semola di grano duro rimacinata




N-am mai postat cam de mult timp o reteta de piinita facuta in casa.
O piinita molcuta si delicioasa tare, e reteta Laurei iar eu i-am dat o denumirea italiana.
Si cum aveam faina respectiva in casa, am zis sa incerc reteta. E un pic cam lunguta asteptarea pina mincati o feliuta delicioasa, dar,  merita...
Traducerea in romana a tipurilor de faina, din ce am gasit si eu pe internet la explicatii. Scuze daca gresesc, cine stie mai sigur rog sa-mi explice...  
semolino = gris
semola di grano duro = faina alba de griu dur

Ingrediente pentru maia (biga):

* 250 g faina semola rimacinata
* 150 g de apa calduta
* 3 g drojdie proaspata sau 1 g de drojdie uscata

Punem faina cernuta, apa calduta si drojdia si framintam cu minuta sau cu mixerul timp de cinci minute. Eu va recomand mixerul pentru ca va rezulta un aluat destul de tarisor, de care eu m-am speriat, m-am gindit ca-n veci nu voi putea face piinita cu asa ceva... gresit...
Punem aluatul respectiv intr-un castron uns cu foarte putin ulei si acoperim cu folie timp de 14-16 ore la temperatura camerei. Eu am facut maiaua seara iar piinita a doua zi.


Ingrediente pentru aluat:

* 250 g faina semola
* 150 g apa calduta
* 5 g drojdie proaspata sau 2,5 g drojdie uscata
* 1 lg de sirop de drojdii (optional, scopul acestuia este sa indulceasca painea) (eu nu am pus...
* 10 g sare


O poza cu maiaua dupa cele 16 ore de dospit...


In masina de facut piine, am pus apa calduta si drojdia si le amestecam bine cu o lingura, dupa care incepem sa adaugam bucatica cu bucatica, maiaua si faina cernuta. Framintam timp de cinci minute, apoi adaugam sarea si framintam inca cinci minute. Eu am pus robotul la treaba si cum toata operatiunea dura 14 minute, dupa cinci minute am adaugat sarea, apoi am lasat sa framinte pina s-a oprit singur.
Aluatul il punem intr-un vas uns cu putin ulei, il intoarcem pe toate partile ca sa fie uns bine, acoperim cu folie si lasam la dospit timp de 45-75 de min,  pana isi dubleaza volumul.

Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei (eu n-am mai pus ulei, pentru ca avea aluatul...). Facem o foaie (nu apasati prea tare pe aluat, altfel iese aerul si se dezumfla), incercati din 3-4 miscari sa faceti o foaie, cu mana (ca la pizza) deci nu cu sucitorul.


Din aluat facem repede o minge. Aluatul se lasa pt 10 minute sa se odihneasca.


Dupa cele 10 minute de odihna, dam din nou forma de minge aluatului, il punem pe un prosop pudrat cu faina si punem prosopul cu tot cu aluat intr-un castron incapator, acoperim (eu am pus un lighenas deasupra) si lasam la dospit pentru o ora.




Dupa circa jumatate de ora, dam drumul aragazului la 230 grade, ultimele 15 minute punem un vas cu apa in cuptor.
Iar cind aluatul este crescut frumos, adica a trecut o ora



in tava de la cuptor pe care punem hirtie de copt si presaram putina faina, rasturnam usurel aluatul iar cu ajutorul unui cutit taiem un pic aluatul in forma de cruce (eu n-am insistat prea mult pentru ca mi_era frica sa nu se lase aluatul)


Bagam tava in cuptorul preincalzit, iar dupa primele 2 minute, stropim piinea si peretii cuptorului cu putina apa calduta. Dupa 20 de minute, coborim temperatura cuptorului la 200 grade si scoatem vasul cu apa din cuptor. Lasam piinea pentru 15-20 de minute pana se rumeneste bine (eu am lasat 20 de minute, pentru ca mi-era frica ca nu cumva sa fie cruda)-
Scoatem piinea din cuptor si o lasam la racit pe un gratar. Cind e rece bine, putem taia si savura o feliuta de piine proaspata si delicioasa.
Atentie !!! piinea e foarte molcuta, noi am servit o feliuta unsa cu brinzica ricotta, adica merge cu gem sau brinza topita, sau cu ce doriti...


miercuri, 20 ianuarie 2010

Ovis molis cu gem/Ovis molis con la confettura


La ricetta in italiano si trova in basso

Nu ma intrebati de ce se cheama asa...
In cartea mea de bucate e scris ovis molis, iar o traducere in limba romana, n-am gasit... Daca stie cineva, rog sa-mi spuna...

Ingrediente pentru circa 50 biscuiti:
* 200 g faina
* 100 g amidon de cartofi
* 200 g unt
* 100 g zahar pudra
* 5 oua
* gem de zmeura (sau de care are fiecare...
* sare

Intii de toate punem cele 5 oua in apa rece si dam drumul la aragaz. Cind apa incepe sa clocoteasca, le lasam 9 minute, apoi le scurgem de apa, dam drumul la apa rece si le curatim... Hi, hi... mare filosofie, asa-i ?!
Separam albusurile de galbenusuri (albusurile intre timp, le putem rontai...) si lasam acestea din urma, sa se raceasca bine.
Intr-un castron, cernem faina impreuna cu amidonul si un pic de sare, punem si untul molcut taiat bucatele, zaharul pudra si galbenusurile si incepem sa amestecam bine toate ingredientele.


Eu le-am amestecat un pic cu minuta proprie, dar puteti folosi o furculita (asta am dedus eu dupa aia), apoi am pus in functiune robotul si am amestecat bine, toate ingredientele. Vom obtine o pasta destul de molcuta, nu tare cum imi imaginasem eu...


Dam forma de bila aluatului si-l invelim intr-o coala de hirtie de copt si lasam aluatul la odihnit pentru cel putin 30 de minute.










Dupa ce s-a scurs timp respectiv, luam aluatul si facem circa 50 de bilute. Eu am facut bilutele de 14 g una, deci sint destul de micute. Le asezam in tava de la cuptor pe hirtie de copt, iar cu coada unei linguri facem o mica gaurica in centrul bilutelor.
Atentie, nu asezati toate bilele in aceeasi tava, pentru ca la copt ele se mai lasa si se vor lipi una de alta.


Infierbintati cuptorul la 180 de grade, timp in care puneti tava in frigider sau intr-un loc rece, asa biscuitii isi vor pastra cit de cit forma initiala. Bagam tava la cuptor pentru circa 10 minute, apoi cu siringa pentru dulciuri umplem gaurelele cu gem, e bine daca aveti un gem mai grosut, ca al meu era cumparat si a cam inceput sa fiarba in cuptor si sa murdareasca biscuitii pe margini. Cred ca cel mai bine ar fi sa amestecati gemul cu un pic de nuca macinata...
Deci... dupa ce am umplut bilutele cu gem, dam din nou la cuptor tava, de aceasta data pentru circa 15 minute. Asezati tava pe a doua treapta (de sus in jos) pentru ca altfel biscuitii se vor colora prea tare la talpa. Scoatem tava de la cuptor si lasam sa se raceasca... biscuitii sint foarte, foarte fragezi, dar gustosi cind sint reci.

Ii putem aseza intr-o cutie pentru conservat biscuitii, si-i putem pastra pentru cel putin doua saptamini... asta daca rezista...

Reteta a fost incercata si de o blogherita din Ungaria

OVIS MOLIS CON LA CONFETTURA

Ingredienti per circa 50 biscotti:

  • 200 g di farina
  • 100 g di fecola
  • 200 g di burro
  • 100 g di zucchero a velo
  • 5 uova
  • confettura di lamponi 
Immergete le uova in acqua fredda e lasciatele cuocere per nove minuti dal bollore, quindi scolatele, passatele sotto l'acqua fredda e sgusciatele. Separate i tuorli dagli albumi (che userete per un'altra preparazione) e lasciateli raffreddare completamente. 
Setacciate la farina con la fecola e un pizzico di sale, poi lavoratela con il burro morbido a pezzetti, lo zucchero e i tuorli, fino a ottenere un impasto omogeneo che lascerete riposare, avvolto in un foglio di carta da forno, per almeno 30 minuti. 
Ricavate dall'impasto una cinquantina di palline e praticate al centro di ognuna un piccolo incavo (potete utilizzare il manico di un cucchiaio di legno). sistemate man mano le palline su una placca foderata con carta da forno e fatele cuocere per 10-12 minuti in forno caldo, a 180°.
Riempite l'incavo dei biscotti con la confettura, utilizzando una siringa da pasticciere con bocchetta piccola, e continuate la cottura per 15 minuti. Fate infine raffreddare i biscotti su una gratella. 
Si conservano per almeno un paio di settimane in una scatola di latta. 

Ricetta pressa dalla rivista Vero cucina, dicembre 2009.