marți, 26 iunie 2012

Inghetata de cirese cu ciocolata amaruie


Caldura mare, nu mai rezist... as sta precum ratele in cada cu apa, nu ca ratele ar sta in cada, in apa, in balti... oriunde, numai pe uscat nu, cu atita caldura...
O inghetata de cirese va popun pentru astazi, desi... iar e o reteta, preparata si mincata cu ceva timp in urma...
Acum vad ca... blogul meu nu mai este blogspot.com ci blogspot.ch, iar cu mozilla firefox la mine arata o multime de greseli, ceva chinezesc din care nu se intelege nimic, sper ca doar la mine se vede asa... adica, nu se intelege nimic din gramajul ingredientelor, ore, temperaturi... Daca e ceva ciudat si la voi, strigati la mine, ca sa le scriu indivizilor si sa-i intreb de ce schimbari fara sa ma anunte...
Dar sa trec la scris reteta.
Ingrediente:
  • cca 500 g cirese fara simburi
  • 100 g zahar
  • 100 g lapte
  • 100 g frisca lichida
  • 50 g ciocolata amaruie 
  • o lingurita suc de lamiie 
  • o lingurita esenta vanilie
  • o lingura de rom sau brandy (facultativ... eu nu, pentru ca inghetata a fost mincata mai mult de Isabella)
Intii de toate fierbem ciresele intr-un vas, impreuna cu zaharul, timp de 10 minute, eu recunosc ca am lasat mai mult pina s-a ingrosat un pic. Mixam bine compozitia, adaugam sucul de lamiie si mixam in continuare pina vedem ca obtinem o compozitie omogena. Lasam sa se raceasca bine, adica toata noaptea. 
Acum intr-un vas, punem 300 g din compozitia cu cirese, adaugam frisca, laptele, esenta de vanilie, ciocolata taiata bucatele micute, micute,  alcoolul daca il folositi si amestecam bine ingredientele.
In cuva aparatului de facut inghetata rasturnam compozitia, iar dupa cca 40-50  de minute (depinde de aparatul fiecaruia), inghetata e gata...
Eu am pus in 6 forme de briose din silicon, am acoperit cu folie transparenta bine, bine si le-am bagat in congelator, restul l-am pus intr-o forma tot de silicon, destul de marisoara, iar in momentul servirii, le-am pus deasupra un pic din compozitia de cirese, tinuta in frigider. 
Va doresc o dupa amiaza minunata  si va invit sa va racoriti, alaturi de mine !!!


vineri, 22 iunie 2012

Piinite floricica



Caldura mare, vreme de plaja si piscina, cu asta din urma ne delectam de citeva ori pe saptamina, ca altfel vacanta e lunga si mi se face parul cret, daca nu duc domnisoara la innot. Cu alte cuvinte, nu prea am chef de postari si citeodata nici de mincat... se vede din poza cu piinite, ca au fost facute cu mult timp in urma si mincate in aceeasi zi...
Ingrediente pentru 8 piinite dolofane:
Primul aluat:
  • 400 g faina 00
  • 175 g apa
  • 4 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
Al doilea aluat:
  • 40 g faina 00
  • 55 g apa
  • 4 g zahar
  • 7 g sare

Incepem sa pregatim primul aluat asa pe la ora 17-18 seara. In apa la temperatura camerei, dizolvam cele 4 g de drojdie. Adaugam apoi faina cernuta si framintam timp de 3-4 minute. Vom obtine un aluat destul de tare si cam urit, deci nu e un aluat obisnuit. Acoperim vine vasul in care avem aluatul (eu l-am lasat in cuva masinii de piine) si lasam la dospit ccca 16-20 de ore, dar nu mai putin de 16 ore.
A doua zi, adica dupa ce au trecut cele 16-20 de ore, dizolvam zaharul in apa (tot la temperatura camerei), adaugam biga si faina, framintam bine cca 6 minute (eu 14 minute cu masina de piine), apoi adaugam sarea si continuam framintarea timp de 7 minute (eu din nou 14 minute).
Rasturnam aluatul pe masa de lucru, ii dam forma unei mingiute, acoperim cu un prosop si-l lasam la odihnit timp de 10 minute.
Cu ajutorul sucitorului/melesteului/facaletului din dotare, daca nu aveti, folositi cu incredere o sticla si ca sa ma repet din sticla, spalata si stearsa bine de apa, intindem frumusel aluatul si-l indoim in patru parti. Adica, indoim intii ambele capete spre interior bineinteles, adica sa se intersecteze la mijlocul foii de aluat, apoi indoim din nou ca si cum am inchide aluatul ca pe o carte, apasam un picut aluatul, il acoperim cu un prosop si-l lasam asa timp de 10-15 minute. Repetam operatiunea intins aluatul si indoit in patru, inca de doua ori, cu timp de odihna de 10-15 minute. Acum dam forma de mingiuta aluatului, ungem cu un pic de ulei, acoperim cu o folie transparenta si un prosop de bucatarie si-l lasam la dospit timp de 20-30 de minute.
Acum impartim aluatul in 8 bucati de cca 80 g una, formam mingiute micute, iar apoi luam pe rind fiecare mingiuta, o strivim cu mina, asa ca pe o turta, aducem spre interior cele patru parti (nu pot spune colturi, pentru ca aluatul e rotund), stringem aluatul cu degetele, intoarcem cu partea indoita in jos si formam o mingiuta. Acusica am sa pun si link-ul ca sa vedeti pozele pas cu pas sa intelegeti mai bine...
Presaram un pic de faina peste mingiute, acoperim cu folie transparenta si deasupra prosopul, apoi lasam din nou la dospit timp de 30 de minute.
Daca avem in instrument pentru taiata merele, luam cite o mingiuta/biluta si dam forma de floricele, strivind cu forma respectiva bilutele , fara a le taia de tot ca pe mere. Luam aluatul in mina, le rasturnam cu forma taiata in jos, presaram un pic de faina si le acoperim din nou cu folie si prosop. Lasam la dospit cca o ora. Preincalzim cuptorul la 250 de grade si punem o tigaita cu apa in cuptor. Cind acesta este cald si apa fierbe, intoarcem piinitele cu partea cu model in sus, le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam in cuptor piinitele, timp de 15-20 de minute. Primele 10 minute stropim de multe ori cu apa cuptorul, apoi ultimele 5 minute, scoatem tigaita cu apa din cuptor si coborim temperatura cuptorului la 200 de grade.
Poze pas cu pas, ca sa intelegeti, gasiti aici.



marți, 5 iunie 2012

La multi ani, puiut mic !!! Tort aniversare, 7 ani !



Am 7 ani...


Astazi, ingerasul nostru scump, implineste 7 anisori !
La multi ani, puiut micut ! 
Sa cresti mare, sa fii mereu fericita si zimbitoare ca in aceasta zi insorita !
Sa nu cunosti niciodata tristetea si chiar si atunci cind mami si tati vor fi batrini, batrini, sa le alini viata cu un zimbet, nimic mai mult !
Te iubim draga noastra, mai ceva ca pe lumina ochilor
si-ti dorim tot binele din lume !!!

Ingrediente pandispan:
* am facut doua blaturi de rulada frageda, frageda... reteta o gasiti aici
Umplutura:
Decorat tortul:
  • camy cream: 
  • 250 g mascarpone
  • 90 g lapte condensat
  • 125 g frisca lichida
Am facut intii crema pasticcera, dupa reteta pe care o am eu. Am lasat crema la racit, apoi am facut cele doua foi de blat. Cind s-au racit, le-am taiat in doua pentru ca erau destul de grosute, apoi am asamblat tortul, o foaie de tort, crema pasticcera, capsuni spalate, sterse de apa si taiate felii, apoi inca doua rinduri... blat, crema, capsuni. 
Am preparat camy cream: am mixat bine frisca lichida, pina s-a intepenit bine de tot, iar separat am mixat mascarponele, apoi am adaugat cite un pic de lapte condensat, pina am incorporat bine ambele ingrediente. Am adaugat apoi frisca ai am amestecat usurel cu o lingura de lemn. Am acoperit tortuletul, am decorat si l-am lasat la rece pina a doua zi. Atentie, blatul nu trebuie insiropat pentru ca este foarte fraged.
Sectiune cu feliuta de tort nu am, pentru ca a disparut tot, tot... nici macar o firimitura mica nu a ramas... pentru furnici...


Si o poza cu toata echipa de prichindei... multumindu-va inca o data din suflet, pentru urari.