sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Confettura di zucca/Dulceata de dovleac


Reteta ar putea incepe cu... povestea unui dovleac, care a crescut in gradina noastra, mare, mare, asa de vreo 10 kg. N-am reusit sa-mi conving sotul sa-l fac cu ochisori pentru Haloween, iar dupa aceea a trebuit sa-l taie in doua, jumatate a sfirsit pe mesele vecinilor, iar cu cealalta jumatate m-am procopsit eu, iar soata in fiecare zi imi tot spunea: vezi ca o sa se strice dovleacul si e pacat, fa ceva de mincare din el. Am facut gnocchi, bineinteles ca am folosit doar vreo 200 de grame, asa ca... m-am gindit sa fac dulceata, iar anul viitor sint sigura ca voi folosi tot dovleacul care va creste, acum sper sa creasca, ca e prea buna dulceata.

Reteta e foarte simpla:
* 1600 g pulpa de dovleac
* 800 g zahar
* o lamiie

Curatim dovleacul de coaja si taiem feliile cuburele mici pe care le punem intr-o oala antiaderenta, adaugam si zaharul si lasam citva timp pina vedem ca a lasat suc si s-a topit un pic zaharul. Recunosc ca eu l-am lasat mai multisor, adica era topit tot zaharul.
Spalam bine lamiia, taiem in patru doar coaja si o punem peste dovleac.
Punem vasul pe aragaz iar dupa vreo jumatate de ora scoatem cojile de lamiie si lasam in continuare dulceata, la foc mic si cu grija sa invirtim ca sa nu se lipeasca,... pina ajunge la consistenta dorita.
Intre timp pregatim borcanele spalate si uscate, iar in momentul cind am inchis aragazul punem dulceata asa fierbinte in borcane, infiletam si ... gata, le punem in camara.
Nu credeam ca dulceata de dovleac poate fi atit de buna, dar e putin spun buna, e ... delicioasa.



joi, 25 noiembrie 2010

Ciabattine


Intii pregatim berea, apoi ne pregatim sa "comitem" individele din imagine. Reteta am vazut-o pe un canal de televiziune italian.
Ingrediente:
* 300 g faina
* 4 g drojdie proaspata
(am pus cca 10 g pentru ca prezentatoarea pusese din ochi fara sa cintareasca, iar 4 g mi s-a prea prea putin)
* 4 linguri ulei de masline extravergine
* o crenguta de rozmarin (eu nu l-am pus)
* 60 g parmezan ras
* o lingurita sare
* 160 g apa calduta

Cernem faina si o rasturnam in cuva masinii de piine, adaugam drojdia farimitata, parmezanul ras, uleiul, rozmarinul taiat marunt si incepem sa framintam adaugind cite un pic de apa. Atentie, depinde mult de faina, asa ca poate intra mai mult sau mai putin din cantitatea scrisa de mine. Cel mai bine e sa punem de cu seara faina intr-o camera calduta, eventual linga calorifer ca sa nu fie umeda. Deci, incepem framintarea, iar cind am amestecat cit de cit ingredientele adaugam sarea si continuam framintarea, la mine a durat cca 15 minute.
Lasam aluatul la dospit intr-un loc caldut, timp de cca 45 de minute (o ora am lasat eu).
Dupa ce a dospit, il rasturnam pe masa de lucru, eu nu am mai pus deloc faina... si formam piinitele ca niste grisine. Am facut cinci piinite, mai mult sau mai putin egale. Le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si le bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, cca 15 minute.


Delicioase, doar ca e indicat sa le servim reci, altfel se simte prea puternic gustul de parmezan, iar pentru cei care nu iubesc prea mult acest gust, puteti pune doar jumatate din cantitatea de parmezan ras.

marți, 23 noiembrie 2010

Biscuiti umpluti cu dulceata de smochine


E prima data cind fac biscuiti umpluti si pot zice ca sint multumita de rezultat.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 500 g faina
* 250 g unt
* 120 g zahar
* doua oua (unul intreg si unul doar galbenusul)
* o fiola esenta vanilie
* un picut de sare
* 4 g praf de copt
* pentru umplutura: dulceata de smochine + un piscot
* ciocolata amaruie pentru decorat

Am topit untul in MO si l-am lasat la racit, l-am mixat bine impreuna cu zaharul pina am obtinut o spuma, am mixind incontinuu am adaugat oul, apoi galbenusul si esenta de vanilie, faina si praful de copt si am mixat la viteza cea mai mare pina s-au amestecat bine toate ingredientele. Formam o mingiuta din aluatul obtinut si-l punem in frigider pentru cel putin 30 de minute (eu am lasat o ora). Scoatem aluatul de la frigider si intindem cu ajutorul sucitorului o foita subtire de circa 2/3 mm, e indicat sa intindem aluatul pe o coala de hirtie de copt. Cu ajutorul unei forme sau al unui pahar, decupam cerculetele din aluat, facem in mijloc cu degetul o gaurica (atentie mai mult in largime decit in lungime, ca riscam sa iesim pe partea cealalta a discului de aluat), apoi am umplut cu dulceata de smochine in care am pus si un piscot sfarimat de frica sa nu iasa din biscuite la caldura cuptorului, acoperim cu alt disc din aluat, presam bine pe marginea de linga umplutura, apoi am decupat din nou, de aceasta data cu o forma de floricica (forma ar trebui sa aiba un diametru de cca 3 cm, a mea a fost mai mare).


Am pus biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt (au fost doua tavi), le-am pus in frigider, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 de grade, bagam pe rind tavile in cuptor si lasam timp de 10-12 minute, depinde de cuptor, nu exagerati, ca dupa aia nu veti mai obtine biscuiti fragezi.


Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca bine, apoi ... am pus intr-o punga o bucata de ciocolata amaruie, am pus-o intr-o tigaie cu apa fierbinte si am framintat cu degetele ciocolata, pina aceasta s-a topit. Am facut o mica gaurica in punga cu ajutorul unei scobitori (cred ca un ac ar fi mai potrivit) si... musafiri nepoftiti la usa...da... asa ca, am preferat sa-i decorez cu cea mai mare viteza, decit sa se raceasca ciocolata si sa o iau de la capat.
Gata... povestea biscuitilor umpluti si o poza cu un biscuite rupt in doua.

sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Muffins cu nuca de cocos


Pentru iubitorii de nuca de cocos sau pentru curiosii care vor sa pape un muffins care se topeste in gura.
Ingrediente pentru 10 muffins, cu modificarile facute de mine:

* 3 oua
* 150 g zahar
* 250 g faina de cocos (225 g faina de cocos + 25 g faina normala)
* 250 ml frisca lichida (200 ml frisca + 50 ml lapte)
* un pliculet zahar vanilat
* 12 g praf de copt



Mixam intii bine ouale impreuna cu zaharul, pina acesta din urma se topeste, dupa care adaugam faina din nuca de cocos (si cele 25 g faina) si amestecam bine pina se incorporeaza impreuna cu celelalte ingrediente. Adaugam frisca, in cazul meu frisca + laptele, zaharul vanilat, mixam bine, bine si punem vasul in frigider pentru 20 de minute. Dupa ce a trecut timpul de stat in frigider, adaugam praful de copt, amestecam bine din nou, punem compozitia in formele de muffins, atentie doar pe trei sferturi umplem formele, ca sa aiba loc sa creasca, eu am pus mai multisor si au iesit din forme, dar nu e nimic grav...
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20 de minute.
Le-am lasat sa se raceasca bine, bine, apoi le-am asezat pe un platou, la cele in forma de floarea soarelui le-am lipit niste bombonele micute (s-au lipit foarte usor),


iar daca as fi avut frisca suficienta, as fi pus cite un mot de frisca in gaurelele de la ceilalti muffinsi.
...si o poza cu interiorul fraged... Hmmm, delicioase...


Sursa retetei, era de fapt o prajitura pe care au am adaptat-o la formele din dotare.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Krapfen degli Ussari


Cele mai delicioase si fragede fursecuri...
Reteta e din cartea "Dulciuri austriace si nemtesti" si am gasit-o pe blog la Federica.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 300 g faina 00
* 200 g unt
* 100 g zahar
* 75 g alune macinate fin
* 2 galbenusuri
* un picut de sare
Pentru uns 1-2 galbenusuri
Pentru ornat: gem de caise, crema de vanilie, de cacao, ce doriti si aveti prin preajma

In vasul de la mixer am pus faina, galbenusurile, zaharul,  untul la temperatura camerei, alunele macinate si sarea si le-am mixat pina s-au incorporat bine ingredientele.
Am format din aluat o mingiuta, l-am invelit in foaie de aluminiu si l-am pus in frigider timp de doua ore.
Dupa ce au trecut cele doua ore, preincalzim cuptorul la 200 de grade, scoatem aluatul de la frigider, il impartim in bucatele de  12 g (le-am cintarit pe toate), formam bilute pe care le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt iar cu ajutorul unei lingurite am format gaurele destul de adinci in mijlocul fursecurilor.
Ungem cu galbenusul zbatut (optional, eu am uns doar o tava, la a doua am renuntat)
Bagam pe rind tavile la cuptor si lasam circa 13 minute la 200 g (atentie, nu va departati de cuptor)
Scoatem fursecurile de la cuptor, nu ne apropiem de ele decit cind acestea s-au racit. Presaram zahar pudra deasupra iar gaurelele le umplem cu ce dorim, oricum sint gauri minuscule, ca in timpul cit stau in cuptor se micsoreaza.
Daca le pregatiti pentru musafiri, le puteti face cu o zi inainte, iar in ziua respectiva le pudrati si umpleti cu crema. Sint fragede si de o bunatate de nedescris, maninci unul si-ti vine sa mai maninci.
Aaa, inca un amanunt, ies in jur de 60 de bucati si pot fi mincate chiar dintr-o singura inghititura.


marți, 16 noiembrie 2010

Focaccia pugliese


Mi-au cerut la gradinita, asta saptamina trecuta, sa fac pentru copii o focaccia, asa ca am dat o cautare pe internet, iar in ultima zi, am descoperit aceasta minunata reteta. Asa ca, m-am apucat de lucru cu emotie si pot spune ca rezultatul a fost mai mult decit satisfacator.

Ingrediente pentru o tava de aragaz:
* 600 g di faina 0 (eu am pus Manitoba)
* 20 g de drojdie proaspata
* 2 cartofi
* 4 linguri ulei de masline extravergine
* 300 g de apa calduta
* 2 lingurite de sare
Pentru a decora frumos focaccia, avem nevoie de:
* rosii cherry
* origano
* ulei de masline
* sare

Intii de toate, fierbem cartofii, ii lasam sa se racoreasca un pic si-i curatim cu grija sa nu frigem degetelele. In vasul de la masina pentru piine, am cernut faina, am adaugat drojdia dizolvata in apa calda, cartofii striviti, uleiul, am amestecat un pic ingredientele, apoi am adaugat sarea, continuind framintatul, timp de 14 minute. Lasam aluatul la loc ferit de aer rece si acoperit, sa dospeasca timp de o ora. Va sfatuiesc sa scoateti aluatul din cuva masinii de piine, pentru ca aluatul e foarte molcut si lipicios.
Cit lasam la dospit aluatul, spalam rosiile, le taiem in doua, eliminam semintele, punem peste ele un pic de ulei si un pic de sare si le lasam cu partea fara seminte in jos, pe o farfurie bineinteles.
Ungem cu un pic de ulei tava de la aragaz, rasturnam pasta si cu ajutorul miinilor unse cu ulei, intindem cit mai uniform aluatul. Ungem pe deasupra cu ulei, cu degetele formam gauri micute dar adinci, punem rosiile tot cu partea taiata in jos, deasupra, presaram origano si lasam din nou la dospit timp de o jumatate de ora. Eu am pus putine rosii, pentru ca la copii nu le plac prea mult rosiile coapte.


Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.
A trecut cu brio testul piticilor, mamicilor, taticilor, deci... o voi reface cit de curind.
Poftiti la o patratica mica, ca merge linga berica...





Urmeaza:

Fursecuri


Muffins cu cocos


duminică, 14 noiembrie 2010

Burger buns


Burger buns sau piinite pentru hamburger, reteta americana...
Ingrediente pentru opt bucati:

* 180 ml apa calda
* 30 g unt molcut
* un ou
* 450 g faina
* 50 g zahar
* o lingurita de sare
* 10 g drojdie proaspata (sau un pachetel de drojdie uscata - 7 g)
* un ou sbatut cu o lingurita de apa (pentru uns)
* seminte de susan (eu am avut de mac)


Amestecam toate ingredientele, faina cernuta, untul, oul, zaharul, drojdia (am topit-o cu ajutorul zaharului) iar dupa citeva minute adaugam sarea. Atentie, toate ingredientele trebuie sa fie calde, adica la temperatura camerei avind in vedere ca acum e sezonul rece. Ungem un vas cu putin ulei, punem aluatul in el, acoperim si-l lasam la dospit timp de 2-3 ore la caldura, ferit de curntii de aer, pina isi dubleaza volumul.
Transferam aluatul pe masa de lucru, il dezumflam foarte putin, impartim in 8 bucati si formam piinitele, pe care le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt (reteta originala prevedea tava unsa cu ulei), acoperim si lasam din nou la dospit jumatate de ora.
Piinitele le asezam destul de distantiate intre ele, altfel "din prea multa dragoste", se vor imbratisa ca ale mele. Le ungem cu oul amestecat cu apa, presaram susan, mac, ce avem si ce dorim, bagam tava in cuptorul preincalzit la 190° pentru circa 15 minute, sau pina se vor colora cum si cit dorim.
Sint cele mai fragede piinite, noi le-am servit cu brinzica topita, chiar si cu gem de smochine.
Delicioaseee..., adica le putem minca fara nimic in mijlocul lor.


Inca o poza si dispar...

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Ciambelline biscottate


O retetea din categoria "atentie !!! ochii la aragaz", ca altfel patiti ca mine, veti avea doua categorii de ciambelline, bune si crocantele si cele bronzate si cele mai blonde.

Ingrediente:
* 350 g faina
* 150 g zahar
* o fiola aroma de vanilie
* un pic de sare
* 2 doua
* 100 g unt rece
* 16 g praf de copt
* zahar granule


Cernem faina si o amestecam cu zaharul, aroma de vanilie, sare, un ou si un albu, untul taiat bucatele mici si praful de copt cernut. Amestecam repede ingredientele, pina vom obtine un aluat omogen, dar un picut cam lipicios.
Formam multe grisine largi cit degetul si lungi cca 10 cm (eu le-am facut mai lungute, deh... stau cam rau la capitolul masuratori), dam forma de covrigel si le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt, la o distanta destul de marisoara una fata de alta, pentru ca in timpul cit vor sta in cuptor, se vor mari destul de mult. Cu pensonul le ungem cu galbenusul ramas amestecat cu o lingura de apa si presaram zahar granulat (pe unele am presarat bombonele micute).
Dam tava la cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru circa 15-20 de minute.


Dupa cum am spus la inceput, Atentie: nu va indepartati de cuptor, pentru ca se vor rumeni repede, iar timpul de coacere e in functie de cuptor, ca la mine erau suficiente 13 minute.


joi, 11 noiembrie 2010

Cosce di pollo alla birra/Pulpe de pui cu bere


Ingredientele folosite de mine, pentru mica familie:
* doua pulpe de pui
* 3 foi de dafin
* sare
* piper
* o lingura de faina
* cca 1/2 litri bere

Intii de toate jumulim de piele pulpele, le spalam si le taiem in doua. Le punem intr-o tigaie destul de inalta si intr-un singur strat, cernem faina deasupra, saram si piperamdupa gust, adaugam frunzele de dafin si... cel mai greu lucru acum... rasturnam incet berea, adica imbatam pulpele cu ea... Atentie, carnea trebuie sa fie acoperita cu bere.
Acoperim cratita cu un capac si lasam la foc mijlociu, timp de o ora jumatate. Mai ridicam din cind in cind capacul, mai intoarcem carnita, oricum nu trebuie sa lasam ca sosul sa scada prea mult.

La sfirsit vom vedea ca am obtinut o carnita frageda si delicioasaaa. Asezam in farfurii, adaugam un pic de sos deasupra (daca aveti copii, atentie sa nu fie prea pretentiosi, pentru ca sosuletul este un pic amarui, a mea a papat tot iar bucuria mea a fost foarte mare, avind in vedere ca am probleme cu ea, ca nu prea maninca papa cu carne, doar pirjolute ca sa nu mestece mult) si servim.
Noi am servit cu feniculi gratinati-

miercuri, 10 noiembrie 2010

Finocchi gratinati/Fenicul gratinat


Din nou o reteta cu fenicul, tot la cuptor facut, tot garnitura linga fripturica, doar ca de aceasta data l-am facut altfel.
Ingrediente:

* 4 feniculi
* 3 morcovi
* un catel de usturoi
* 2-3 fire de patrunjel
* un pahar de lapte
* 30 g parmezan ras
* 20 g faina
* nucsoara
* 2 linguri vin Marsala (vin rosu)
* 4 linguri ulei de masline

* sare
* piper negru macinat

Intii curatim, spalam si taiem in patru, feniculii. Ii fierbem timp de 10 minute in apa sarata. Scurgem apa, ii lasam la racit, dar cind sint calduti, ii taiem in feliute subtiri.
Spalam, curatam si taiem morcovii julienne, deci feliute foarte, foarte subtiri.
Intr-o tigaie de prajit, punem 2 linguri de ulei iar cind acesta s-a infierbintat, adaugam patrunjelul si usturoiul taiate marunt si prajim la foc mic circa 2 minute. Adaugam morcovii, punem sare si piper dupa gust si lasam la prajit timp de 5 minute.
Adaugam apoi vinul si faina cernuta deasupra, adaugam incet laptele amestecind continuu sa nu se cocoloseasca faina, lasam pe foc timp de 10 minute, pina cind vedem ca incepe sa fiarba, adaugam un pic de nucsoara, amestecam si dam tigaia la o parte de pe foc.
Intr-o tava punem uleiul, asezam feliile de fenicul intr-un singur strat, apoi compozitia cu morcovi, parmezanul ras deasupra si bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 15 minute sau pina vedem ca s-a rumenit frumos deasupra.
Servim caldut, ca sa-i simtim gustul bunut.

marți, 9 noiembrie 2010

Spezzatino con funghi e polenta



Spezzatino sau mincarica (tocanita) de carne de vita cu ciuperci si mamaliguta.
Ingredientele folosite de mine:

* 750 g pulpa de vitel
* 3 morcovi
* 2 catei de usturoi
* 150 g ciuperci
* 3 linguri ulei de masline
* 3 linguri suc de rosii
* 4 foi de dafin
* un pahar de vin alb sec
* un cub knorr
* sare dupa gust
* piper negru macinat

Spalam si taiem carnea cuburele nici prea mici, nici prea mari. Curatim morcovii si usturoiul, morcovii ii taiem in patru pe lungime, apoi facem cuburele, usturoiul il taiem marunt si le prajim putin in uleiul fierbinte.
Adaugam carnea si o lasam pina scade apa lasata si se prajeste un pic. "Imbatam" cu vin carnea de vita (eu am avut Cotnari alb de la Iasi), invirtim in oala pina vedem ca s-a evaporat vinul (nu tot timpul, doar din cind in cind, ca sa nu se lipeasca)...
Intr-o craticioara punem jumatate de litru de apa la fiert si cind aceasta da in clocot, adaugam cubuletul de knorr, iar in acest moment saram si piperam dupa gust, acoperim carnea cu supa de knorr si lasam la foc mijlociu timp de doua ore.
Intre timp, spalam si taiem ciupercutele (vedeti ce frumoase sint, proaspat culese din gradina)


in ultimele 20 de minute, adaugam ciupercile, foile de dafin si cele trei linguri cu suc de rosii, aveti grija sa nu scada prea tare, trebuie sa ramina un sosulet delicios, care il vom pune peste mamaliguta.
Servim cald cu mamaliguta calda (mamaliguta fiecare o face dupa reteta proprie).
Inca un sfat: mincarea e calda si nu mincati ca mine fara sa va opriti... ca dupa aia... o patiti...
Pofta buna !!!

luni, 8 noiembrie 2010

Biscuiti cu lamiie


Dupa cum vedeti, m-am cam profilat ca sa nu zic reprofilat, pe biscuiti, muffins si alte "minuni", care pot fi servite la micul dejun.
Ingrediente pentru cca 22 biscuiti:
* 3 galbenusuri
* 225 g faina
* 100 g unt
* 150 g zahar
* coaja rasa de la doua lamii

Zbatem bine galbenusurile impreuna cu zaharul, pina vom obtine o crema omogena, adaugam untul taiat bucatele (la temperatura camerei), adaugam coaja de lamiie si amestecam bine ingredientele.
Adaugam putin cite putin, faina cernuta si continuam mixarea. Dam forma de mingiuta aluatului si-l punem in frigider timp de o ora. Scoatem aluatul de la frigider si formam bilute mari cit o nuca (cca 25 g/buc.), le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt, le strivim cu "dintii" de la o furculita (puteti apasa mai mult decit am facut eu, ca oricum isi vor pastra forma)


Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 15 minute (depinde de aragaz, va orientati cind vedeti ca s-au colorat frumos).
Lasam sa se raceasca si servim... mmmm, buni, buni...


Cit de curind, voi posta urmatoarele retete: 
* mincarica de carne de vita cu mamaliguta



* fenicul gratinat



* pulpe de pui cu bere


duminică, 7 noiembrie 2010

Budinca de castane si ciocolata amaruie


Un desert delicios, atit pentru pitici cit si pentru mamici, tatici, bunici...
Cer scuze ca n-am mai apucat sa postez aseara, dar nu mai aveam loc in album. Asa ca a trebuit sa mai sterg din ele, unele le-am sters din greseala, deh... am cam avut de lucru.
Dar sa trec la treaba, ca vorba lunga nu-i asa de buna...
Ingrediente pentru 6 portii:

* 30 g unt
* 40 g faina de griu
* 400 ml lapte cald
* 70 g zahar
* 80 g piure de castane
* 3-4 castane intregi
* 35 g ciocolata amaruie
* o fiola esenta de rom
Inti de toate fierbem castanele in jur de 250-300 g cu tot cu coaja. Cind acestea sint gata, scurgem apa, le curatim si le mixam ca sa le transformam in piure (eu le-am strivit cu aparatul pentru usturoi), lasam deoparte citeva castane pe care le vom taia bucatele. Intr-un vas la foc mic topim untul, dam vasul la o parte de pe foc si adaugam incet faina, amestecind continuu sa nu se cocoloseasca, adaugam si laptele cald incet si continuind sa amestecam.
Punem vasul pe foc si amestecam continuu pina compozitia incepe sa fiarba si sa se ingroase.
La sfirsit adaugam ciocolata taiata bucatele si amestecam bine pina se topeste toata, punem si piureul de castane, castanele bucatele, esenta de rom si amestecam din nou. Daca faceti pentru copii, ori renuntati la esenta, ori puneti foarte putina.



Rasturnam compozitia in forme si lasam la racit.



Daca le faceti in forme de silicon, cind budinca s-a racit bine, puneti intii pentru vreo citeva minute in congelator, ca sa le puteti rasturna mai usor fara ca acestea sa se rupa. Daca doriti, presarati un pic de cacao si serviti. Sa va mai spun cit e de buna budinca ?! NU... va las sa va convingeti singuri...