marți, 31 iulie 2012

Tarta cu dovlecei



Am descoperit din nou in gradina, doi frumosi dovlecei, asa ca... o tarta sarata la ceas de seara a mers unsa, unsa...
Ingrediente:
  • un pachet aluat foetaj rotund
  • 2 dovlecei
  • o ceapa mijlocie
  • 200 g ricotta /puteti folosi si brinza de vaca
  • parmezan ras
  • 2 oua
  • 10 frunze de busuioc proaspat  
  • doua linguri ulei de masline
  • o mozzarella
  • 3 rosii cherry
  • sare
  • piper
Am dat intii drumul la cuptor la 200 de grade. In tava de la tarta, am intins frumusel aluatul pe care l-am intepat cu furculita, l-am intepat bine de tot sa nu se umfle in cuptor si sa dea afara din tava umplutura. 
Am spalat, sters de apa si taiat rondele subtirele, cei doi dovlecei... Separat am zbatut ricotta, doua miini pline de parmezan (nu l-am cintarit), ceapa curatata, spalata si taiata marunt (daca doriti puteti sa o prajiti un pic, eu evit prajelile), apoi am pus cele doua oua (eu am avut si un albus de la o alta reteta) am adaugat busuiocul spalat si taiat cit mai marunt, am sarat, piperat, am adaugat uleiul si am zbatut bine ingredientele. In tava peste aluat am pus doua rinduri de dovlecei, am pus jumatate din umplutura cu ricotta, din nou dovlecei, adica restul, din nou umplutura cu ricotta, am decorat cu rosiile spalate, sterse de apa si taiate in doua,  am presarat parmezan deasupra, am pus mozzarella taiata cuburele mici si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de cca 45-50 de minute, depinde foarte mult de cuptor. 
Cind e gata tarta, o scoatem din cuptor, o lasam sa-si dea duhul, ca altfel limbuta noastra va avea de suferit, iar atunci cind e calduta, taiem si servim... Pot sa spun ca Isabella, care e antidovlecei, a mincat tot din farfurie, fara sa zica nimic si mi-a spus ca a fost super-gustoasa...
Pofta buna !!!

duminică, 29 iulie 2012

Inghetata bicolora/Ghiaccioli bicolori


Daca ieri am facut din nou dulceata de mure, am facut si un nou model de inghetata.
  • 300 g piersici
  • 150 ml lapte
  • 30 g zahar
  • o lingura suc de lamiie
Am spalat, curatat de pielita si am eliminat simburii de la piersici, care erau extracoapte..., mai pe italiana, mature-mature... Am mixat piersicile impreuna cu zaharul pina am obtinut un piure, am adaugat apoi laptele si sucul de lamiie si am amestecat bine ingredientele. Si cum mi-era mila sa spal vasul in care tocmai facusem dulceata de mure, am pus o parte din compozitia cu piersici in recipientul respectiv si frumusel cu lingura de lemn am amestecat pina s-a curatat oala si s-a colorat compozitia, apoi am strecurat prin sita ca sa nu aiba seminte de mure. Am pus in forme inghetata de piersici, am dat la congelator pina s-a intarit, apoi am pus un strat din compozitia cu mure, din nou am dat la congelator, apoi am sfirsit cu un strat de inghetata de piersici... e... voila, inghetata bicolor, proaspata, frumos colorata, dar si foarte delicioasa... 
Serviti ca sa va convingeti !!!
Va doresc o duminica minunata !


sâmbătă, 28 iulie 2012

Dulceata de mure


Va invit, alaturi de mine, sa serviti din delicioasa dulceata facute cu mure din gradina noastra...
  • 1 kg de mure 
  • 400 g zahar
  • 100 ml apa
  • o jumatate de lingurita scortisoara
  • sucul de la o lamiie
  • o jumatate de mar
Spalam murele si le lasam la scurs pe un prosop curat. Intr-un vas punem murele, apa, zaharul, scortisoara, sucul de lamiie, dam prin razatoare marul (care dupa cum stiti contine pectina care va ajuta ca dulceata sa fie densa intr-un timp mai scurt... nu stiu daca ati inteles ce am vrut sa spun...) si lasam la foc mic, pina ne place consistenta dulcetii. Eu in loc de mar, am pus o lingura din jeleul de mere de anul trecut.  Puteti proba daca e gata, punind citeva picaturi pe o farfurioara pe care am tinut-o intii in congelator. 
Punem dulceata fierbinte in borcanele spalate si sterilizate, infiletam bine capacul, intoarcem borcanele cu capacul in jos si le lasam asa pina a doua zi, cind si acestea vor sfirsi in camara pentru iarna. 

joi, 26 iulie 2012

Strudel cu dovlecei


In sfirsit am ochit doi dovlecei in gradina mea... Am facut repejor un strudel, bunut, bunut...
Ingrediente:
  • un pachet aluat frantuzesc
  • doi dovlecei
  • prosciutto cotto
  • brinza topita (sottilette)
  • lapte si mac pentru uns pe deasupra
De obicei folosesc aluatul frantuzesc proaspat, acesta a fost congelat si nu a iesit atit de "umflat in pene" cum imi place mie. Am preincalzit cuptorul la 180 de grade, am intins aluatul frantuzesc, am asezat un strat de dovlecei spalati si taiati pe lungime cit de subtiri am putut (eu am o specie de razatoare care taie foarte subtire), am asezat un strat de prosciutto cotto (merge foarte bine sunca presata), bucatele de brinza topita si am continuat cu inca un strat de dovlecei, prosciutto cotto, brinzica. Am rulat strudelul, nu prea strins, altfel ramine aluatul crud pe interior, am uns cu lapte, apoi am presarat mac si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 40 de minute.
Am lasat la racit, iar cind era foarte putin caldut, l-am taiat felii si am servit. E foarte gustos caldut, dar si rece merge nemaipomenit de bine, daca asezam alaturi si niste felii de rosii, condimentate cu ulei, otet balsamic si origano. 
Pofta mare !




marți, 24 iulie 2012

Prajitura cu piersici


O prajiturica bunuta, bunuta care contine ???... ati ghicit... ingredientul de care m-am indragostit: migdale..
Avem nevoie de:
  • 3 albusuri
  • 120 faina de migdale
  • 40 g zahar praf
  • 75 g faina
  • 8 g praf de copt
  • 50 g unt
  • esenta de vanilie
  • doua piersici
Dam drumul la cuptor si il preincalzim la 180°. Intr-un vas punem albusurile, faina de migdale /daca aveti fulgi de migdale ii mixati, eu am avut migdale intregi si normal ca am obtinut o faina maronie, altfel inimioara ar fi avut culoarea alba), adaugam faina si praful de copt (daca aveti faina pentru dulciuri care deja contine praf de copt e si mai bine), punem peste si untul topit dar rece apoi zaharul praf si amestecam bine, bine ingredientele.
Rasturnam compozitia intr-o forma de silicon micuta, nu prea mare, eu am pus in forma de inimioara... decoram cu felii de piersici spalate si sterse de apa, pe ici pe colo cite o migdale si dam tava la cuptor pentru cca 25 de minute, depinde foarte mult de cuptor si de marimea tavii. Facem o proba cu scobitoarea, daca prajiturica e gata, o lasam la racit, presaram zahar praf, taiem si servim... 
Ideal e sa facem cantitatea dubla pentru a obtine o prajitura mai mare, altfel nu avem timp nici sa simtim ca ne-am murdarit pe dinti cu ceva dulce.



luni, 23 iulie 2012

Inghetata cu ananas



Dupa atita salata, astazi va servesc cu o inghetata delicioasa, nu prea dulce, dar foarte gustoasa...
Ingrediente:
  • 350 g pulpa de ananas proaspat (adica nu din cel conservat)
  • 150 g zahar praf
  • o lamiie
  • 250 ml frisca neindulcita
  • 150 ml lapte
  • 30 g praf pentru budinca de vanilie
Intii de toate am preparat budinca. In reteta din carticica mea, spunea sa mixez budinca impreuna cu laptele timp de un minut si sa-l bag in frigider pina se ingroasa. Dar cum pe pliculetul cu budinca scria ca trebuie pus laptele cald peste praful de budinca si amestecat usurel in craticioara pusa pe la foc mic pina se ingroasa, am facut o tirica dupa capul meu, adica nici praful crud nici fiert, l-am facut asa mai la smecherie, l-am facut in baie de aburi (laptele plus budinca) pina s-a ingrosat un pic. Am lasat la racit bine, apoi l-am bagat in frigider. 
Ananasul l-am curatat, am eliminat partea dura din interior, am taiat bucatele mici si le-am mixat impreuna cu zaharul praf si zeama de lamiie, pina s-a transformat in piure. Atentie, daca nu sinteti iubitori de gustul dulce-acrut, puneti intii zeama de la o jumatate de lamiie, apoi la sfirsit, daca doriti, puteti adauga restul. 
Am turnat compozitia cu ananas peste cea cu budinca, am adaugat si frisca lichida (nu zbatuta), am amestecat bine ingredientele, apoi le-am pus in cuva aparatului pentru inghetata, cca 40 de minute (depinde de fiecare aparat in parte, in carticica scria 25-30 de minute, dar e cartea altei aparaturi). Rasturnam intr-un vas din plastic, punem capacul, dam la congelator si mincam cum vrem si cind avem chef, inghetata proaspata si gustoasa...
Poftiti, va rog serviti !!!
Daca nu plecati in vacanta, va servesc si cu un ghiacciolo... dar sa-mi fac timp sa scriu reteta...
Va doresc o saptamina minunata !




sâmbătă, 21 iulie 2012

Salata de naut cu mozzarella


Sper sa nu plictisesc, daca postez inca o salatica delicioasa cu naut.
Ingrediente:
  • 250 g naut
  • o ceapa rosie
  • doua lingurite capere
  • 2-3 rosii
  • o mozzarella
  • hamsii conservati in ulei
  • origano
  • sare
  • otet balsamic
  • ulei de masline extravergine
Ingredientele le-am pus mai mult ochiometric... Nautul il aveam deja fiert ca ramasese de la salata precedenta. Am facut o floricica cu felii de rosie, am pus o jumatate de ceapa taiata fidelute, am presarat caperele si nautul, am pus bucatele de mozzarella, jumatati de hamsii, am presarat origano si am continuat asa cu inca un strat. 
Am pus salata la frigider si am condimentat-o doar in momentul servirii, cu un sosulet (spuneti-i emulsione, sau cum vreti), facut din sare, otet balsamic si ulei, nu condimentati toata salata, pentru ca daca mai ramine repunem salata in frigider, iar daca are sare+otet+ulei, nu mai este buna si pentru a doua zi.
Cantitatea de ingrediente, variaza dupa gustul fiecarui consumator. 
Pofta mare !

vineri, 20 iulie 2012

Bad Ischl - biscuiti austriaci


Din nou biscuiti pentru micul dejun din care nu putea sa lipseasca gustul de migdale... hi, hi... ati ghicit, sint indragostita pina peste cap de migdale...
Ingrediente:
  • 300 g faina
  • 100 g fulgi de migdale
  • 100 g zahar praf
  • 220 g unt
  • un pachetel zahar vanilat
  • un praf de sare
  • 3 linguri apa
  • gem de piersici
Macinam intii fulgii de migdale pina vor deveni faina, amestecam cu untul topit dar rece, faina, zaharul praf + zaharul vanilat, sarea si apa si framintam pina vedem ca s-au incorporat bine ingrediente. Atentie ca iese un aluatul un pic lipicios si cam greu de lucrat, dar gustul de migdale e prea bun ca sa nu merite un pic de sacrifiu, ma refer la momentul prepararii biscuitilor nu al momentului cind ii servim linga cafeaua cu lapte. 
Punem aluatul pentru cel putin jumatate de ora in frigider, dupa ce i-am dat forma unei mingiute si l-am invelit in pelicola transparenta. Presaram faina pe masa de lucru, eu prefer sa intind aluatul pe o coala de hirtie de copt, iar dupa ce acopar cu alta coala, intind cu sucitorul..., deci, intindem aluatul nu prea subtire, taiem cu forma pentru biscuiti, un biscuite cu gaurica, unul fara..., ii asezam in tava tapetata cu hirtie de copt si-i bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 10-12 minute, eu i-am lasat o tirica mai multisor si au iesit mai rumeniori, deh, mie imi plac mai bronzati...
Lasam sa se raceasca, punem pe cei fara gaurele gem de piersici (al meu e tot cu migdale, v-ati prins, nu ?!) dar puteti folosi de care gem doriti sau aveti prin camara, acoperiti cu biscuitele cu gaurica, presaram cu zahar praf, cit de mult dorim si servim, savuram, mincam... hmmm, deliciosi... 


miercuri, 18 iulie 2012

Gem de prune cu aroma de migdale


Chiar daca e cald, chiar daca anul asta multe din fructe s-au pierdut din cauza grindinii, vreo citeva borcanele de gem de prune, tot am reusit sa fac. 
Ingrediente:
  • 4 kg prune fara simbure
  • 1 kg zahar
  • 150 ml lichior de migdale
Am spalat si am lasat la scurs bine prunele, apoi am eliminat simburii si o parte din pielita, cam greu procedeul in cauza pentru ca prunele sint din alea care stau lipite de simbure, nu se desfac frumos... Am pus prunele la fiert pina au pierdut o parte din lichid. Iar ca sa nu mor totusi de cald, le-am lasat pentru a doua zi intr-un loc racoros. Le-am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, am adaugat zaharul si le-am lasat pe foc pina am obtinut consistenta dorita, desi... cred ca trebuia sa le mai las un pic, dar mi-era frica sa nu se lipeasca, desi invirteam destul de des cu linguroiul de lemn (deci atentie, cu lingura de lemn invirtim nu cu linguri de metal). Am inchis aragazul, am dat la o parte gemul, am rasturnat deasupra lichiorul de migdale..., mama, ce a mai inceput sa bolboroseasca, de vina era alcoolul... Am pus in borcane, asa fierbinte cum era, am intors borcanele cu capacul in jos, le-am acoperit frumusel cu o paturica sa nu le fie frig si le-am lasat asa pina astazi la prinz, cind au sfirsit... in camara, pentru iarna...
Aceasta poza a fost facuta ieri, cind gemul era cald, iar prima poza e facuta astazi, cind am savurat "la rece" produsul final...

duminică, 15 iulie 2012

Salata de naut/Insalata di ceci


Nu stiti ce sa mai mincati pe caldurile astea ?! Va propun o delicioasa salata de naut, consistenta si racoroasa...
Ingredientele folosite de mine:
  • un buchetel de salata (eu am pus din cea creata, din gradina proprie)
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • o ceapa rosie
  • 3 oua
  • o cutie ton in ulei
  • 350 g naut
  • sare
  • ulei de masline
  • otet balsamic
Cu o seara inainte am pus nautul in apa rece cu sare si l-am lasat pina a doua zi, adica 10-12 ore, dupa care am scurs apa, am pus alta si l-am pus la fiert la foc mijlociu, pina ce acesta s-a fragezit bine. Separat fierbem ouale, le punem in apa rece, iar cind s-au racit eu le-am pus in frigider. Fierbem si cartofii, scurgem apa si-i lasam la racit, la fel facem si cu morcovii pe care i-am curatat in prealabil.
Acum, daca toate ingredientele sint reci, trecem la preparat salata. Spalam si taiem salata, adaugam cartofii curatati si taiati felii (pot fi taiat si cuburele), ceapa taiata fidelute (am tinut-o vreo 10 minute in apa rece, dupa ce am taiat-o). Am desfacut cutia cu ton, am scurs bine uleiul si am farimitat-o bine cu degetele (puteti sa sariti pasajul asta, eu a trebuit sa fac asa, pentru ca altfel nu minca domnisorica din dotare, iar daca nu aveti mofturosi la mincare, puteti pune linistiti si doua conserve de ton), punem si ouale pe care le-am curatat de coaja si le-am taiat feliute, nautul pe care l-am scurs de apa si l-am cintarit, presaram un pic de sare, stropim cu ulei balsamic si ulei de masline si amestecam usurel ca sa nu se farime prea tare ouale si cartofii.
Delicioasa, am mincat ca... nu spun cuvintul, ca nu-i frumos.
Pofta buna !


vineri, 13 iulie 2012

Biscuiti cu nutella


Biscuiti deliciosi pentru micul dejun...
Ingrediente necesare:
  • 300 g faina
  • 150 unt
  • 150 zahar 
  • 1 ou
  • un galbenus
  • coaja rasa de la o lamiie
  • nutella pentru umplut biscuitii
  • zahar pudra
Zbatem bine zaharul (eu am pus doar 100 g zahar, pentru umplutura e suficient de dulce) cu untul, adaugam mai apoi coaja rasa de la lamiie, oul si galbenusul,  cernem si faina peste celelalte ingrediente si framintam pina obtinem un aluat omogen.
Invelim frumusel aluatul in folie transparenta si-l bagam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Intindem aluatul (eu folosesc tot timpul hirtie pentru copt, o coala sub aluat si o coala peste), decupam biscuitii cu forma pe care o bagam un pic in faina ca sa nu se lipeasca aluatul de ea, punem in tava de la cuptor tapetata cu hirtie de copt si bagam biscuitii in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de cca 10 minute. Scoatem din cuptor, daca ii ungem cu gem ii lasam sa se raceasca, eu am pus nutella care era un picut tare, asa ca am riscat sa-mi frig un pic minutele, dar cind erau biscuitii calzi am pus repejor peste ei nutella ca sa o pot distribui pe toata suprafata biscuitilor. 
Lasam deci, sa se raceasca bine, presaram zahar pudra/praf, cum vrem sa-l chemam si servim dimineata alaturi de cafea.


marți, 10 iulie 2012

Ghiacciolo all'anguria



Ceva racoritor, usor de facut, gustos, pe placul celor mici si a celor mari (asta daca mai ramine ceva, dupa ce descopera "micutii teroristi" bunaciunea din congelator)...
Ingrediente pentru cca 12 forme de ghiaccioli:
  • 500 g pulpa de pepene rosu 
  • 50 g zahar
  • 100 g iaurt natural
Curatim de coaja si de simburi o felie zdravana de pepene rosu, taiem bucatele, cintarim sa avem 500 g si punem impreuna cu zaharul si iaurtul natural la mixat bine, pina obtinem o crema parfumata si delicioasa. Umplem  formele din plastic, punem frumos capacelul si bagam in congelator pentru cel putin 4 ore, eu le-am facut dupa amiaza si le-am lasat pina a doua zi. Scotem cite o forma din congelator, o stringem usurel ca sa se desprinda de peretii formei si savuram delicioasa specie de inghetata de culoare... ?! rosu nu e, roz nu e... nu stiu cum se o denumesc.
Deci, va invit sa va racoriti alaturi de mine !


duminică, 8 iulie 2012

Piept de pui cu philadelphia


Chiar daca e cald de nu se poate respira, cite ceva tot trebuie sa mincam, asa ca... ceva usurel, nu mincare grasa, nici prea fierbinte, nu ingrasa prea tare, asta daca renuntati la piinita... ar merge, la vreme de seara, nu ?!

Ingrediente:
  • 300 g piept de pui
  • 100 g brinza philadelphia
  • un sfert de pahar cu lapte
  • un catel usturoi
  • o minuta buna de marar proaspat
  • ulei de masline
  • salata
  • rosii
Am spalat carnita de pui, am taiat-o cuburele si in foarte putin ulei am rumenit-o usurel, la foc mediu impreuna cu catelul de usturoi curatat, spalat si taiat in doua. Am dat tigaia de prajit la o parte, am eliminat usturoiul, am adaugat brinza si laptele, am amestecat repede, am pus sare si mararul spalat si taiat marunt si gata papita. Daca doriti sa fie sosuletul de brinza mai subtirel, adaugati inca un pic de lapte.
Pieptul de pui se serveste pe pat de salata, felii de rosii si bineinteles ca se maninca impreuna (eu fara piine). Reteta e de la brinza philadephia, eu doar am imbunatatit-o cu gustul de usturoi si mararul din gradina.