Anul acesta mi-am facut de cap cu gemurile si dulceturile, plus doua congelatoare pline cu legume si verdeturi (a se citi patrunjel si alte din astea).
Dupa ce v-am arata cum fac smochine caramelate/fichi caramellati (din astea am facut si anul acesta citeva borcane) si dulceata de smochine/confettura di fichi , astazi va arat cum am facut dulceata de smochine cu marsala si otet balsamic.
Ingredientele folosite de mine:
- 3 kg smochine
- 1,5 kg zahar
- 400 ml marsala (vin italian sec, dar pe sticla mea scria vin fin)
- 16 linguri otet balsamic + 3 linguri otet balsamic
Am strins smochinele din copac (nu eu, barbatul, ca doar maninca si el, nu ?!), le-am spalat intr-un castron plin cu apa, adica doar introduse in apa, nu sub jetul de la robinet... Le-am cintarit, le-am taiat in doua asa cum erau cu tot cu pielita in care sint invelite, am rasturnat zaharul peste ele, vinul si otetul si le-am lasat la foc mijlociu pina mi-a placut consistenta obtinuta.
La sfirsit am adaugat inca trei linguri de otet balsamic, am pus dulceata fierbinte in borcane calde, am pus capacul, operatiunea borcan cu capul in jos si lasate asa pina a doua zi cind le-am pus etichete si le-am transportat in camara.