duminică, 29 ianuarie 2012

Biscuiti ninsi


Ninge, ninge... in sfirsit a venit si la noi iarna... Pai e frumos asa, cu muntele in spatele casei si sa nu vad zapada de vreo 3-4 ani ?! Pai daca tot e alb peste tot, numai buna e vremea de facut biscuiti, ninsi bineinteles...
Ingrediente:

  • 3 galbenusuri
  • 60 g zahar
  • un pliculet zahar vanilat
  • 125 g unt
  • 250 g faina
  • 8 g praf de copt
  • gem de mere (sau de care avem)
Am separat intii ouale, am mixat galbenusurile impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, pina s-au albit galbenusurile si zaharul s-a topit. 
Am adaugat untul la temperatura camerei si am mixat din nou, apoi am inceput sa adaug cite o lingura din faina cernuta impreuna cu praful de copt. 
Mixam pina se incorporeaza bine ingredientele. Intre doua foi de hirtie de copt, intindem aluatul (eu am pus doar sub aluat o coala si intindem frumos aluatul cu sucitorul/melesteul/facaletul din dotare, pina vom obtine o foaia nu prea groasa, dar nici prea subtire (scuze, am uitat sa masor)...
Punem foaia cu tot cu aluat in tava de copt si o bagam in frigider pentru cca 30 de minute. Scoatem din nou tava (tavile, ca eu am avut doua) taiem forma dorita, eu am inaugurat noile forme... daca dorim o parte le putem lasa intregi, iar la cealalta jumatate de biscuiti le facem o gaurica in mijloc,... eu le-am gaurit pe toate. 
Bagam din nou la frigider, tavile tapetate cu hirtie de copt pe care am pus biscuitii, timp de 30 de minute. 
Incalzim intre timp cuptorul la 160 de grade, iar cind au trecut cele 30 de minute, bagam pe rind (nu amindoua deodata) tavile in cuptor, timp de cca 15 minute (daca biscuitii sint mai mari, putem lasa si 20 de minute), dar asta vedem la fata locului, da ?!
Lasam la racit, apoi lipim doi cite doi, cu gem de mere  (fiecare pune de care are) si-i presaram cu un pic de zahar praf. 



Cu aluatul ramas, am mai facut niste biscuiti micuti... sint deliciosi, dar cam putini, tura viitoare trebuie sa maresc cantitatea de ingrediente. 


Va doresc o duminica placuta ca noi ne pregatim sa facem un omulet de zapada, iuhuuuuuuuu...

vineri, 27 ianuarie 2012

Baguette


E frig afara, cam gerut... asa ca vremea permite sa incalzim bine bucatarioara si sa ne apucam de framintat.
Pentru domnitele piinite, adica trei la numar, am folosit:

  • 480 g faina 0
  • 340 g apa calduta
  • 6 g drojdie proaspata (sau 2 g drojdie uscata)
  • 6 g sare
Incalzim apa si o punem intr-un castron, apoi adaugam drojdia si cu ajutorul unei linguri o dizolvam. Adaugam apoi faina cernuta, nu toata, vreo 40 g le lasam deoparte... apoi incepem sa amestecam timp de doua minute, cu lingurita bineinteles. Nu folosim miinile. Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul, punem un pic de faina deasupra si presaram faina si pe miini, apoi incepem sa framintam, mai mult cu degetele nu cu toata mina. Pun si un link de la procesul de framintare si cum a fost facuta piinea. Framintam si tot punem cite un pic din faina pe care am lasat-o deoparte, eu recunosc ca am mai adaugam cam o lingura rasa de faina, dar depinde foarte mult de calitatea fainii si de cit e de uscata, deci faina trebuie sa fie la temperatura camerei, nu rece.
Dupa ce am terminat de framintat, presaram un pic de faina in vasul in care am amestecat ingredientele la inceput, acoperim (eu am acoperit cu o punga de nylon si o bagam in cuptorul rece dar cu lumina aprinsa si lasam la dospit timp de doua ore. Eu am facut aluatul dimineata, iar dupa cele doua ore de dospit, l-am pus in frigider, asa acoperit cum era si l-am lasat pina a doua zi., cind...
presaram un pic de faina pe masa de lucru si cu ajutorul miini infainate dezlipim aluatul usurel de pe vas, il aplatizam usurel, ii dam o forma de dreptunghi si taiem in trei parti egale (ma rog, aproape... ca mie nu mi-au iesit egale). Daca va uitati in video de la link-ul de mai sus, vedeti cum se face piinea. Aplatizam usurel fiecare bucata de aluat, luam o parte si o indoim cam pe jumatate, tiparim un pic cu degetele ca sa sigilam, apoi indoim si partea cealalta, intoarcem cu partea sigilata spre masa de lucru, rotolam un pic ca sa-i dam forma de baguette, trebuie sa obtinem piinitele de cca 33 cm lungime. Asezam fiecare piinita in tava tapetata cu hirtie de copt, distantiate intre ele ca sa aiba loc sa creasca, acoperim cu un prosop si lasam la dospit cca o ora jumatate. Preincalzim cuptorul la 220 de grade, iar cu ajutorul unei lame de barbierit (sa fie noua nu folosita) facem citeva taieturi pe piinite, stropim piinitele cu apa calduta si bagam in cuptor timp de 20-25 de minute.



Vom obtine o piinita delicioasa, usurel crocanta la exterior, dar pufoasa si cu gaurele in interior. 
Pofta buna !!!

miercuri, 25 ianuarie 2012

Baccalà la cuptor


Papa bun si sanatos, parerea mea... Peste cod am mai facut, dar nu la cuptor...
Ingrediente:

  • 600 g peste cod
  • 500 g cartofi curatati
  • o legatura patrunjel
  • 10 rosii cherry
  • doua linguri capere
  • masline cite dorim
  • o legatura de patrunjel
  • ulei de masline
Am lasat timp de doua zile pestele in apa, pentru ca era foarte sarat cind l-am cumparat. Apa o schimbam cit mai des, altfel vom risca sa bem apa iar mincarea sa fie buna de dat la cutu-cutu... 
Am scurs de apa, am sters cu hirtie, am dezpielitat pestele si cu o penseta i-am scos tepii/spinii, chematii cum doriti. Curatim, spalam si taiem cuburele cartofii. Intr-o tava yena unsa cu putin ulei, am pus bucatile de peste, apoi deasupra am asezat cartofii taiati cuburele, rosiile spalate si taiate (eu le-am avut la congelator si le-am spalat cu apa calda si am eliminat pielita), presaram si caperii spalati, maslinele le-am taiat in doua (de indicat maslinele negre, ca sint mai gustoase si dau si mai bine in decor, eu am avut doar verzi si nu mai aveam timp sa merg la pravalie sa cumpar negre)..., presaram foarte putina sare (eu in general maninc mai nesarat), presaram patrunjelul spalat in prealabil si taiat marunt, marunt, terminam cu un firicel de ulei deasupra si bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 50 de minute. Lasam un pic sa se racoreasca si servim cu piinita calda, dar asta-i viitoarea reteta... 
Usor, rapid si gustos.
Pofta buna !


sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Tarta cu gem de prune




Astazi sintem fara fursecuri, desi cred ca mai tirziu tot trebuie sa incropesc ceva, pentru ca ceea ce vedeti in pozele de mai sus e deja pe jumatate, deci luni riscam sa nu avem nimic la mic dejun.
Ingrediente necesare:

  • 2 oua
  • un galbenus
  • 100 g zahar brun
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 350 g faina 00
  • 8 g praf de copt
  • coaja rasa de la o lamiie
  • fulgi de migdale (o mina buna)
  • un borcanel de 400 g gem de prune
In vasul de la mixer am pus faina cernuta, am adaugat in centru untul molcut, ouale plus galbenusul, zaharul, praful copt si coaja rasa de lamiie si am mixat bine, pina aluatul s-a omogenizat. 
Preincalzim cuptorul la 180 grade, intindem aluatul pe o coala de hirtie de copt, lasind deoparte o bucata din el pentru a forma "gardutul" de deasupra. 
Putem pune aluatul in tava de tarte tapetata cu hirtie de copt si il presam frumos cu minutele (eu am spus, am preferat sucitorul), punem gemul de prune  (eu,... un borcanel din productia personala), dar putem folosi oricare gem dorim, am format dungulitele pentru decorat tarta (in curind voi fi specialista in facut "garduri", avind in vedere ca am facut si la tortul de revelion) si apoi am presarat in gaurile ramase, fulgisori de migdale... mi-ar fi placut sa pun niste bucatele de nuci, dar nu aveam la dispozitie... 
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si o lasam cca 30-35 de minute. 
Scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca si o decoram cu zahar praf. 
Pofta buna !

joi, 19 ianuarie 2012

Fursecuri cu crema de nuca


Biscuiti deliciosi pentru micul dejun, alaturi de un pahar cu lapte sau de o cafea calda.
Pentru aluat, avem nevoie de:
  • 350 g faina
  • 180 g unt
  • 120 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri lapte
  • 16 g praf de copt
  • coaja rasa de la o lamiie sau citeva picaturi de esenta
Pentru umplutura:
  • 120 g nuci macinate marunt, marunt
  • 60 ml lapte
  • 50 g zahar
  • o lingura si jumatate rom (eu am pus lichior de migdale)
  • o jumatate lingurita scortisoara
  • coaja rasa de la o jumatate lamiie
  • o jumatate pachetel zahar vanilat
Pentru decorat: 
  • nuca de cocos
  • gem de cirese (sau capsuni)
Punem intr-un vas toate ingredientele pentru aluat, untul trebuie sa fie rece si framintam  pina se incorporeaza bine toate ingredientele. De obicei framint cu mina, in schimb tura asta am framintat jumatate cu mina, jumatate am mixat, ca aluatul e destul de tarisor. Formam o mingiuta, o invelim in pelicula transparenta (merge si o punga) si bagam aluatul in frigider, pentru cel putin jumatate de ora. 

Intre timp preparam crema pentru umplut fursecurile. Intr-un vas antianderent punem laptele, zaharul, scortisoara si coaja de lamiie, iar cind acestea dau in clocot, adaugam nuca si amestecam incontinuu cca doua minute. Dam la o parte de pe foc, adaugam romul (lichiorul), zaharul vanilat si lasam la racit. 

Acum, scoatem aluatul de la frigider, intindem o foaie de cca jumatate de cm si decupam cerculetele de cca 3-4 cm, forma mea are cca 6 cm si are si forma de floricica. 
Punem fursecurile in tava tapetata cu hirtie de copt si bagam tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de cca 8-10 minute, atentie sa nu se rumeneasca prea tare. 

Luam cite un fursec/biscuite, ungem cu crema, acoperim cu altul, daca dorim putem sa ungem pe margini cu un pic de gem de caise (eu am uns cu foarte putina crema), ii dam prin nuca de cocos, asezam pe platou si in mijloc punem cite un strop de dulceata de cirese. 



Am primit un premiu foarte frumos de la DiaMar-bucataria galbena, careia ii multumesc pentru ca m-a onorat cu acest premiu, si-l ofer mai departe tuturor celor care ma viziteaza.



luni, 16 ianuarie 2012

Tort revelion



In sfirsit a venit si rindul retetei de la tortul de revelion, ca daca nu o postez mai repede, risc sa vina alte sarbatori.
Pentru blat am folosit reteta de la aceasta delicioasa rulada.
Pentru crema avem nevoie de:

  • 350 g de mascarpone (poate fi inlocuita cu ricotta)
  • 60 ml frisca lichida
  • 2 linguri de ciocolata rasa 
  • 3 linguri de zahar pudra
  • citeva picaturi esenta de portocale
  • pentru decor: frisca mixata + un pliculet zahar vanilat
  • citeva felii de portocale pe care le-am pus peste crema, fiecare feliuta dezpielitata si taiata in trei...
Intr-un vas punem mascarponele (daca folositi ricotta trebuie trecuta prin sita), adaugam ciocolata, zaharul pudra, esenta si frisca lichida (nu trebuie mixata) si amestecam cu o lingura din lemn, pina vom obtine o compozitie omogena. 
Am taiat in trei blatul, l-am insiropat cu suc de portocale, am pus crema si l-am decorat cu frisca mixata de aceasta data, in care am pus un pliculet de zahar vanilat. 
Gata, usor de facut , usor de mincat, doar la decor am pierdut un pic de timp...


duminică, 15 ianuarie 2012

Arici cu linte si cotechino


Anul acesta de revelion, am facut arici plin cu linte si cotechino.
Pregatim intii mincarica de linte, reteta o gasiti aici.
Iar ca sa formam aricii, avem nevoie de:

  • 600 g cartofi
  • 30 g unt
  • un ou
  • sare
  • piper
  • feliute de migdale
Fierbem cartofii, apoi scurgem apa, ii curatim si-i strivim cu aparatul de strivit cartofi sau cu o furculita... Ii punem intr-o tigaie pe aragaz la foc mic ca sa dispara un pic apa din ei (acest pasaj eu l-am sarit). Inchidem aragazul, adaugam untul si oul, amestecam repejor, adaugam sare si piper dupa gust. 

Luam citeva castronele, de preferinta semisferice, punem folie transparenta in ele, apoi un pic de piure de cartofi si cu o lingura umezita facem si peretii de piure, punem mincarica de linte, 


o felie de cotechino (pe asta dupa ce l-am fiert, l-am lasat la racit, l-am invelit in aluat frantuzesc si l-am copt in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pina s-a rumenit aluatul), apoi terminam cu piure de cartofi. Acoperim cu folia si punem castronele in frigider, deci le putem prepara si cu citeva ore inainte de a le servi. 


Preincalzim cuptorul la 190 de grade, iar in tava tapetata cu hirtie de copt punem aricii, intii dam la o parte folia, intoarcem castronelul pe tava, eliminam folia si punem feliutele de mandorle ca sa dam senzatia ca sint tepii de la arici, facem ochii cu doua boabe de piper sau ce aveti la indemina si bagam in cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute. 


Lasam putin sa se raceasca inainte de a-i transfera pe farfurii, altfel se pot rupe.
Pofta mare !!!

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Tort cu crema de portocale




La multi ani, dragul nostru tatic si sot !
Sa fii sanatos, sa-ti dea Dumnezeu multa putere si rabdare, 
sa fii fericit alaturi de neobositele tale privighetori !



Reteta unui tort delicios, spun asta pentru ca sarbatoritul care maninca foarte putine dulciuri, a cerut doua felii din tort si a mai si spus ca tort asa aromat si delicios nu a mai mincat. Va dati seama, ce m-am umflat in pene, nu ?! 

Ingrediente pentru un blat de cca 22 cm:
  • 3 oua la temperatura camerei
  • 120 g zahar
  • un pachetel zahar vanilat
  • citeva picaturi esenta lamiie sau coaja rasa de lamiie
  • 75 g faina 
  • 50 g amidon alimentar
  • 50 g unt
  • 8 g praf de copt
  • un pic de sare

Zbatem galbenusurile impreuna cu 3 linguri de apa clocotita, pina vom vedea ca am obtinut o frumoasa crema, asa ca o spuma... Adaugam apoi 80 de g de zahar (deci, nu tot zaharul), sarea, zaharul vanilat si picaturile de esenta de lamiie si mixam pina vom obtine o crema spumoasa si deschisa la culoare. 
Separat mixam albusurile impreuna cu zaharul ramas (40 g) pina vom obtine o compozitie gen bezea. Rasturnam albusurile peste compozitia cu galbenusurile si cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam de jos in sus pina se incorporeaza bine. 
Cernem faina impreuna cu amidonul si praful de copt si cernem cite un pic peste compozitie, continuind sa amestecam cu lingura tot cu miscari de jos in sus, pina terminam de incorporat toate ingredientele (deci faina o adaugam treptat ca sa nu avem cocoloase). 
La sfirsit adaugam untul topit dar care intre timp sa racit si continuam sa amestecam delicat de jos in sus cu lingura din dotare. 
Preincalzim cuptorul la 170 de grade, ungem o forma cu unt si tapetam cu faina (eu am preferat sa pun hirtie de copt uda si scuturata de apa, pentru ca forma mea e detasabila si nu am vrut sa risc sa iasa compozitia din ea. 
Bagam tava in cuptorul preincalzit si lasam timp de 20 de minute, depinde foarte mult de cuptor. Eu am controlat dupa cele 20 de minuti si ca sa nu risc sa fie blatul crud, am mai lasat cca 10 minute pentru ca in mijloc era molcut si chiar daca e un pic mai copt, nu-i nimic ca doar il insiropam.



Vedeti cum arata cind l-am bagat in cuptor si dupa, a crescut foarte frumos si poate fi servit si feliute, fara vreo crema anume.  

Crema de portocale: 
  • 400 g suc de portocale 
  • 150 g zahar
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura de amidon alimentar
  • 60 g unt

Intr-o craticioara punem faina, amidonul si zaharul, apoi adaugam cite un pic din sucul de portocale (atentie, suc proaspat facut in casa), amestecam cu o lingura de lemn, iar din cind in cind adaugam din nou suc, nu foarte mult pentru ca se formeaza cocolose si nu adaugam altul decit cind vedem ca ingredientele sint bine incorporate. Punem pe foc mijlociu si amestecam mereu ca sa nu se lipeasca, vom vedea ca incepe sa se ingroase ca la crema de vanilie. Cind consistenta cremei e pe gustul nostru, inchidem aragazul si adaugam untul, amestecind in continuu pina acesta se dizolva si este incorporat bine. Lasam la racit, eu am lasat toata noaptea in frigider si am obtinut o crema delicioasa si un pic gelatinoasa (desi nu avea gelatina in compozitie)

Taiem blatul in trei, eu am pus partea de deasupra in mijloc la asamblare, pentru ca sa dea un pic de culoare... parerea mea e ca, crema merge foarte bine la un blat in care ati pus un pic de cacao, asta ca sa iasa in evidenta si mai bine.
Asezam primul cerc din blat in platoul pe care-l asamblam, bineinteles ca intii punem fisii dintr-o coala de hirtie ca sa nu se murdareasca platoul (dar asta stiti...), stropim cu un pic de suc de portocale (adica insiropam blatul, eu nu folosesc niciodata apa cu zahar), punem crema cita dorim, vedeti ce culoare frumoasa are crema...


cind am terminat de asamblat tortul, punem crema si pe margini (desi e un pic cam transparenta) ... ne innarmam cu rabdare si cu ajutorul siringii pentru dulciuri facem dungulite deasupra tortului (cind ajungeti la sfirsit, sigur va tremura miinile, asta daca aveti nenorocul si vi se mai rupe si instrumentul in cauza...)
Separat mai facem o crema, care ar putea fi folosita cu succes pentru torturi.

Frosting de portocale
  • 200 ml frisca lichida
  • 80 g brinza philadelphia
  • 50 g zahar
  • coaja de la portocale (eu am avut din alea netratate de la rude)
Frisca impreuna cu cojile de portocale (eu am ras coaja ca sa nu pun si partea alba ca dupa aia capata gust amar) le punem pe foc si le fierbem citeva secunde, apoi lasam la racit (acoperim cu o folie)  si le punem in frigider timp de o ora. Scoatem din frigider, strecuram frisca adaugam philadelphia si zaharul si mixam bine pina se ingroasa compozitia. 

Am continuat decorul cu alte dungulite (alta durere de brat), am pus crema si pe margini, citeva moturele deasupra si gata tortul.
Delicios !!! 



Cu aceasta reteta, particip la Provocarea lunii ianuarie 2012, gazduita in aceasta luna de Mitinita.

miercuri, 11 ianuarie 2012

Cotlet de porc umplut cu castane si smochine


... sau un altfel de rulada. Nu am avut  o anumita reteta, ci dupa "cum mi-a venit" la ora cind l-am "construit".
Ingrediente:
  • o bucata cotlet de porc (cca 1 kg)
  • castane
  • smochine uscate
  • pancetta afumicata (kaiser)
  • un paharut de vin alb
  • condimente ochiometric: sare, rozmarin, salvie, foi de dafin, un catel de usturoi, origano, patrunjel, busuioc toate mixate bine, bine
Crestam intii castanele (nu-mi aduc aminte cite am pus, dar oricum nu erau multe) si le fierbem in apa clocitita vreun sfert de ora. Le curatim de coaja si de pielicica si le taiem feliute. 
Taiem bucata de carne pe mijloc fara insa a o desface de tot, adica lasam o parte de legatura... sper ca ati priceput ce am vrut sa spun. Punem din loc in loc felii de castane si feliute de smochine uscate si rulam cit de bine putem bucata de carne. O prindem cu scobitori, o condimentam pe toate partile apoi o invelim in felii de kaiser, de preferat sa fie un pic mai grasut, ca al meu a avut cam multa carne. Legam cu fir si pe masura ce legam eliminam scobitorile, daca nu puteti sa legati bine le lesati si pe acestea. Punem in cuptorul infierbintat la 200 de grade si din cind in cind stropim cu vinul alb. Timpul cit a stat in cuptor nu-l stiu, pentru ca depinde foarte mult de cit de groasa e bucata de carne. 
Cind s-a rumenit frumos pe toate partile, scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, adica nu-l taiem cit e fierbinte ci doar cind e foarte putin caldut, eliminam firul si scobitorile, asezam pe platou stropim cu un pic de suculet din tava si servim cu salata sau cartofi...
Pofta mare !!!



luni, 9 ianuarie 2012

Carpaccio di polpo (caracatita)


Va povestisem aici cum am facut caracatita, v-am prezentat si dihania..., iar aici, o facusem cu cartofi, foarte gustoasa in toate trei variantele.
Poate fi servita ca aperitiv sau ca felul doi. Noi de craciun am servit ca aperitiv. E foarte gustoasa si e ideala pentru diete... aviz amatoarelor...
Ingrediente:
  • o caracatita de cca 1,200 g
  • 4 frunze de dafin
  • un morcov 
  • o ceapa
  • 4 boabe de piper
  • sare 
  • o tulpina de telina
  • mai avem nevoie de o sticla de un litru din plastic
pentru sosul de pus deasupra:
  • sucul de la o lamiie
  • ulei de masline
  • un catel de usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper macinat
Aranjati intii doamna caracatita. Daca atunci cind ati cumparat-o are si "ochiul" din dotare faceti o taietura in jurul "sacului" si-l scoateti de acolo, goliti bine sacul si o spalati bine sub jetul de apa, cu atentie sa nu ramina resturi de nisip in "sac". Eu n-am avut aceasta problema, ca era deja fara "ochi"... 
Intr-o oala incapatoare plina pe trei sferturi cu apa, punem morcovul curatat si spalat, ceapa curatata, spalata si taiata in doua, telina spalata si taiata in bucati mari, frunzele de dafin, boabele de piper si sarea. Punem la fiert, iar cind acestea dau in clocot, luam caracatita de partea mai groasa si bagam in apa fierbinte tentacolele de 4-5 ori, adica bagam in apa si scoatem si tot asa, pina vedem ca acestea se formeaza precum cirliontii. Bagam caracatita toata in apa si lasam la fiert cca o ora, depinde de cit e de mare, incercati totusi cu o scobitoare ca trebuie sa ramina "al dente", sa nu fie extra-fiarta... 
Scoatem caracatita, o taiem in 5 bucati, taiem frumos si cirliontii, incercam sa taiem bucata mai dura in felii, nu prea groase, dar nici prea subtiri... Luam sticla de plastic, ii facem citeva gauri dedesubt, taiem cam un sfert din  partea cu capacul sa ramina ca un borcan (sper ca ati inteles ce vreau sa spun)... incepem sa punem bucatile de caracatita in sticla si din cind in cind apasam ca sa nu ramina goluri. Incercam sa punem "cirliontii" spre mijloc, ca sa arate mai frumos atunci cind o vom taia feliute. Cind am terminat de pus totul in sticla, apasam bine, bine, taiem cam in 8 locuri partea din plastic ramasa si aplecam fiecare bucata, apasind pe fiecare, adica inchidem totul ca pe un pachet. Punem sticla intr-un castronel cu o greutate deasupra ca sa iasa sucul din caracatita si sa se preseze bine. Cind s-a racit, punem sticla in frigider tot cu o greutate corespunzatoare deasupra si uitam de ea, pentru cel putin 24 de ore. 
Scoatem sticla de la frigider, desfacem frumos pachetelul, caracatita va iesi ca raciturile din castronele. Taiem cu instrumentul pentru taiat salamuri, ca cele de la pravalii, daca aveti, daca nu cu un cutit foarte ascutit si incercati sa taiati feliile cit mai subtiri. Eu am rezolvat salamiorul de caracatita cu instrumentul de taiat, deh, nu-mi place sa cumpar de la magazin produsele taiate, imi place "sa ma dau eu la ele". 
Asezati frumos pe platou si stropiti din abundenta cu sosul preparat din sucul de lamiie, ulei, usturoiul taiat cit mai marunt, un pic de sare si putin piper, apoi presaram patrunjelul spalat si taiat maruntel.
Punem la frigider si-l scoatem doar in momentul cind servim, altfel riscam sa se desfaca la caldura camerei.
Pofta mare !


sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Vol-au-vent cu crema de somon afumat


Un alt aperitiv pregatit de craciun a fost vol-au-vent cu crema de somon afumat.
Am facut doamnele "vol-au-vent" din aproape trei pachete de aluat frantuzesc (jumatate dintr-un pachet l-am folosit la altceva)... deci... a fost cererea mare... Reteta cum se fac o gasiti aici, iar crema a fost facuta din ochi, adica am pus ce aveam la indemina...
Ingredientele folosite pentru crema:

  • 150 g somon afumat
  • 200 g brinza philadephia
  • o lingura ulei
  • 2 linguri smintina
  • un castravecior la otet
  • suc de lamiie (fiecare dupa gustul personal)
Punem in mixer toate ingredientele si mixam pina se formeaza o crema omogena. Unde am gresit de nu am putut sa le fac frumoasa... am pus castraveciorul murat care nu s-a sfarimat, era tare de la otet. Cind o sa repet reteta, voi pune in gaurele de la vol-au-vent intii un pic de crema, apoi bucatele minuscule de castravete, apoi din nou crema.
Decorul apartine sotului... va povestisem ca aveam febra peste 38 de grade...
Au fost devorate si de cei mari si de cei mici, o fetita tot minca zicea ca sint pizzette... hi, hi...


vineri, 6 ianuarie 2012

Biscuiti decorati


Am promis ca vin si cu retetele de la bucatele servite de sarbatori, dar cum timp nu prea am avut, abia acum cu sarbatorile sper sa reusesc sa scriu cite  ceva. Pentru biscuiti am folosit un aluat care e foarte bun si pentru tarte si care poate fi congelat si pastrat cca trei luni.
Ingrediente:

  • 750 g faina 
  • 500 g unt rece
  • 250 g zahar praf
  • 3 galbenusuri
  • o jumatate lingurita de sare
  • un pliculet de zahar vanilat
  • coaja rasa de lamiie
  • o lingurita de scortisoara

Am pus intr-un vas incapator, faina cernuta iar in centru celelalte ingrediente, doar untul rece l-am taiat bucatele mici, mici... Incepem sa framintam aluatul (intii am bagat mixerul pina am obtinut o specie de bucatele de aluat sfarimicios, apoi cu minutele am framintat cit de repede am putut (atentie untul nu trebuie sa se incalzeasca).  Daca nu folositi tot aluatul (sigur ca nu, pentru ca e foarte mult... il conservam in congelator timp de 3 luni, doar ca atunci cind dorim sa-l folosim il scoatem seara din congelator si-l punem in frigider pina a doua zi)...
Intindem aluatul intre doi foi de hirtie pentru copt si cu ajutorul sucitorului/melesteului din dotare intindem foaia de cca 5 mm grosime si taiem formele dorite.

Pentru decorat biscuitii, avem nevoie de :

  • un albus de ou
  • 120 g zahar praf
  • citeva picaturi de suc de lamiie
  • colorant de care avem

Am zbatut bine albusul cu zaharul si sucul de lamiie pina am obtinut o glazura foarte, foarte buna (glassa reale). 

Am copt biscuitii in tava tapetata cu hirtie de copt circa 10-12 minute in cuptorul preincalzit in prealabil la 190 de grade. 
Am lasat la racit si am decorat cum am putut, pentru ca aveam si ajutorul de nadejde, iar biscuitii erau multi si ma dureau minutele mamutei si ale tatutei...
Dovada pozata si... mincata...


luni, 2 ianuarie 2012

Revelion 2012


La multi ani in noul an !
Va doresc si imi doresc, un an mai bun si chiar daca nu e mai bogat, sa fie macar ca cel care tocmai s-a incheiat !
Va doresc multa sanatate, fericire si multe bucurii, alaturi de familiile voastre si de cei dragi !

Va invit sa serviti virtual, o feliuta din tortul de revelion...


Bucate nu au fost prea multe, pentru ca abia am reusit sa le terminam pe cele de la craciun...
Aperitive am facut din pirjolute, mozzarelline si masline, apoi am facut niste floricele din aluat frantuzesc...


Felul intii au fost paccheri la cuptor, dar am dat peste un pachet de paste care s-au cam rupt la fiert, asa ca in loc sa stea pastele in picioarele, le-am culcat... deh, era noapte nu... si le era somn...


Iar lintea cu cotechino care se serveste la miezul noptii, cica lintea poarta noroc si aduce bani... bani nu aduce ea prea multi, dar macar e un fel de mincare gustos..., am servit-o in acest an sub forma de arici... ma rog, seamana un pic cu ariciul...


au urmat fructele proaspete si uscate, tot o traditie italiana pentru sfirsitul de an...


Va doresc inca o data, un an minunat !
La multi ani !!!