duminică, 18 aprilie 2010

Cartofi cu cicoare



O reteta inventata, dupa ingredientele care erau prin casa/frigider...
Avem nevoie de:
  • 500 g cartofi
  • cca 150 g kaiser
  • 150 g sunca presata (prosciutto cotto)
  • 3 oua
  • 250-300 g frunze de cicoare oparita in prealabil (puteti inlocui cu spanac)
  • 180 g iaurt natural
  • 1 mozzarella
  • parmezan
  • sare dupa gust
  • frunzulite de patrunjel pentru decor
Intii am fiert cartofii, i-am lasat la racit, i-am curatat.
Intr-o tava yena, am pus kaiserul taiat feliute subtire, asta ca sa nu se lipeasca de tava. Dupa care am adaugat feliute de cartofi, am presarat parmezan ras, apoi am acoperit cu felii de prosciutto si le de cicoare taiata bucatele (poate fi inlocuita cu spanac, eu asta am avut in gradina, asta am pus...
am pus deasupra citeva felii de mozzarella, apoi celelalte feliute de cartofi care mi-au ramas si din nou mozzarella apoi am turnat deasupra ouale zbatute cu un pic de sare si iaurtul (puteti folosi smintina), ornat cu frunze de patrunjel ca sa-i schimb un pic culoarea, apoi am presarat parmezan ras si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru circa 35-40 de minute.
Lasam sa se raceasca un pic cit sa nu frigem limbuta si servim.
Va invit la o feliuta virtuala... bunuta, bunuta...

vineri, 16 aprilie 2010

Papusi pascale






Anul acesta am facut pentru prima data papusele cu ou, deh... obiceiuri din Calabria, asa ca in loc de piine, pe masa am avut aceste papusele, bineinteles facute cu aluat de piine (reteta de la piine elvetiana)


Ingrediente:

* 500 g faina
* 20 g drojdie proaspata
* 250 ml lapte
* o lingurita sare
* o lingurita zahar
* un ou
* 80 g unt
* un galbenus + 2 lingurite lapte (pentru uns)
* 5 oua fierte (cite unul pentru fiecare papusa)


Am amestecat drojdia cu zaharul, iar cu o lingurita am frecat pina s-a topit zaharul si s-a topit drojdia. In cuva masinii de facut piine am pus faina cernuta, apoi am adaugat drojdia, untul topit dar caldut, oul zbatut foarte putin la care am adaugat un pic de lapte cald pentru ca oul era de la frigider, am adaugat apoi tot laptele cald si am inceput sa framint aluatul. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele adaugam si sarea. Lasam aluatul la dospit timp de o ora, bineinteles ca acoperim cu o folie ca sa aiba caldura aluatul.

Am impartit aluatul in cinci bucati (mi-a mai ramas o bucatica din care am facut un baton impletit).

Cu o bucata de aluat am facut un snur mai grosut, pe care l-am strins un pic, ca sa-i dau forma de cap, iar din cealalta bucata am facut un snur mai lung si mai subtire. In bucata mai groasa am facut o micuta operatiein care am pus oul , iar cu cordonul l-am "imbratisat", am pus doua boabe de piper in locul ochilor si partea de jos am taiat-o in forma de picioare... adica i-am facut si citeva degete...


Lasam din nou la dospit circa 30 de minute, le ungem cu galbenusul amestecat cu lapte (la asta se poate renunta, ca oricum se rumenesc bine) si bagam tava in cuptorul preincalzit 190 grade, pentru circa 20-25 de minute.

duminică, 11 aprilie 2010

Lasagna alla calabrese

Reteta o am de la cumnata mea din Calabria, adica ea asa face lasagna.
Ingrediente pentru o tava destul de marisoara:

* doua pachete de lasagna
* un kg carne macinata (jumatate vita + jumatate porc)
* doi catei usturoi
* o ceapa mijlocie
* jumatate pahar vin rosu
* o legatura marisoara de patrunjel
* 2 foi de dafin
* cca 1,2 litri suc de rosii
* 3 oua fierte tari
* parmezan (cit mai mult)
* doua mozzarelle
* prosciuto cotto (sunca presata)
* 3 linguri ulei de masline
* sare (dupa gust)

Intii facem ragu pentru lasagna. Curatim, spalam si taiem ceapa maruntel, usturoiul il curatim si taiem si le punem intr-un vas destul de incapator impreuna cu uleiul. Cind ceapa s-a aurit, adaugam carnea macinata/tocata si invirtim bine pina aceasta se prajeste un picut, dupa care adaugam vinul. Cind vinul scade, adaugam sucul de rosii, patrunjelul spalat si taiat marunt, foile de dafin si potrivim de sare. Lasam la foc moderat, pina vom obtine un sos nu prea gros, pentru ca nu vom folosi besciamella.
Cu aceasta reteta am inaugurat tava detasabila, cumparata pentru a face torturi.
Lasagna am cumparat-o, dar se poate face in casa, eu cu graba, nu am avut timp, asa ca am folosit-o pe cea din comert. Punem doi litri de apa intr-o oala pe aragaz, iar cind aceasta incepe sa clocoteasca, punem cite o foaie de lasagna si o lasam vreo 30 de secunde, facem asa pe rind cu fiecare foaie, deci scoatem foaie si o punem in tava... si tot asa...
In tava am pus intii un strat de ragu, mai mult suc de rosii decit carne macinata, apoi un strat de lasagna, vedeti ca marginile le-am ridicat un pic, tava fiind detasabila as fi putut pierde sosul dintre foi, apoi un strat de ragu


apoi un ou jumatate taiat cuburele mici sau sfarimat cu aparatul de pisat usturoi, mozzarella taiata cuburele, sunca presata, tocata sau data tot prin aparatul pentru usturoi, apoi mult parmezan ras

si incepem din nou cu: un strat de foi lasagna, ragu, oua, mozzarella, sunca, parmezan... terminind cu foi, ragu, mozzarella si mult parmezan. Dam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru cca 25 de minute. Lasam foarte putin sa se raceasca, taiem si servim.
Pofta buna !

vineri, 9 aprilie 2010

Cozonac

N-am mai postat cam de mult timp o reteta si cer scuze si pentru neridicarea premiilor, dar nu stiu de ce se tot blocheaza blogul, acum nu stiu daca e de la mine, sau de la blogger...
Sa va arat cozonacelul nostru facut pentru sarbatorile pascale.
Ingrediente pentru un cozonac enorm, dar pufos si delicios:

  • 500 g de faina
  • 250 ml de lapte
  • 125 g de zahar
  • 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
  • 25 g de drojdie
  • 2 galbenusuri
  • arome (esenta de vanilie, coaja de portocala)
  • sare
Preparam intii maiaua. Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte, o lingurita de zahar si vreo 3-4 linguri de faina. Se acopera cu mai multa faina si se lasa la dospit timp de 10 minute.


Restul de zahar se dizolva in lapte cald, il rasturnam in cuva masinii de facut piine, apoi adaugam galbenusurile, sarea, aromele si o parte din grasime.



Adaugam toata faina cernuta si peste ea, maiaua care intre timp a dospit.


Incepem sa framintam, iar dupa primele 10 minute, adaugam cite putin din grasime, atentie nu tot deodata.
Eu am lasat la framintat 14 minute, asa e programul de la masina, apoi am adaugat inca doua linguri de lapte si am mai framintat timp de 14 minute.

L-am lasat la dospit timp de o ora, intr-un loc cald, vedeti frumos a crescut si de-acum incepea sa faca bule, bule de aer...




Am rasturnat aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei, l-am impartit in doua, l-am intins cu sucitorul/facaletul, spuneti-i cum vreti si am presarat bucatele de rahat, ma rog erau un fel de bomboane, ca aici nu gasesc asa ceva. Gata, nu mai vorbesc de ingredietul respectiv, ca iese altceva...
Am rulat iar cele doua suluri obtinute, le-am impletit si le-am lasat din nou la dospit timp de 40 de minute, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 de grade...


am uns cozonacul cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat zahar gros deasupra, mergea si fara, ca oricum s-a topit in cuptor.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam la copt timp de 35-40 de minute, cred ca 35 sint suficiente. Puteti umple cozonacelul cu nuca sau cacao, dar asta voi face tura viitoare, ca acum imi era frica, ca nu va creste.


Vedeti cit de frumos a crescut si ce frumos e la talpa, am uitat sa spun ca tava a fost tapetata cu hirtie
Si o feliuta privita in "ochi" si poftiti la cozonacel, dar asta tura viitoare...

luni, 5 aprilie 2010

Sarbatori pascale 2010 in imagini


Asa cum v-am obisnuit si de aceasta data, va prezint prinzul nostru din ziua de Paste.
Nu am facut ce mi-am propus, asta pentru ca am lasat totul pentru ajunul pastelui, iar cu o durere groaznica de cap si dinti, adica cu jumatate de cap care nu functiona la capatiatea normala si cu Isabella cu febra aproape 40, m-am chinuit cum am putut si pina la urma a iesit ceva. De fapt, nici pozele nu am fost in stare sa le fac prea bine...

Cam asa arata iepurasul nostru bolnavior.

Aperitive

sunca presata, prosciutto crudo (pulpa de porc cruda, dar preparata intr-un mod de-ti bine sa tot maninci), salam din carne de vita uscata, cascaval afumat, brinza de oaie, mozzarelle mici si masline





rosii uscate conservate in ulei

carciofi conservati in ulei (anghinare)

Primul fel: lasagna cu ragu



o poza facuta repede si nu prea reusita

Felul doi:
friptura de miel cu cartofi noi



Dulciuri:



pufos si care a crescut ca nebunul

si colomba, asta e cumparata ca nu am avut forma sa fac acasa...

oua vopsite, care ar fi trebuit sa fie rosii, dar nu stiu ce au avut cojile de ceapa ca nu s-au colorat, asa ca am improvizat repede cu niste vopsea nu prea naturala

papusele cu ou, in loc de piine, in astea am pus ouale colorate natural, adica doar un pic cu coaja de la ceapa...

Va doresc sarbatori luminate, cu pace, bunastare si mai ales sanatate, ceea ce ne doresc si noua, ca trei nopti de febra, imi ajung...

duminică, 4 aprilie 2010

Hristos a Inviat !


Va doresc din inima, sarbatori pascale cu sanatate, pace si liniste sufleteasca !

Invierea Domnului sa aduca lumina in casele si inimile voastre !

Hristos a Inviat !