duminică, 30 septembrie 2012

Mincarica de naut cu cirnaciori


Nautul l-am descoperit de citiva ani, nu stiam ce e si cum/cu ce se maninca, dar aceasta mincarica e delicioasa.
Avem nevoie de :
  • naut
  • doua rosii 
  • un morcov
  • o lingurita de concentrat de rosii
  • cirnaciori proaspeti (daca aveti afumati sint si mai buni)
  • o ceapa micuta
  • piper negru macinat
  • ardel iute
  • o ramurica de rozmarin
  • patrunjel
  • sare
  • ulei
De cu seara am pus nautul in apa cu sare, trebuie lasat cel putin 12 ore. A doua zi, am scurs apa, am pus alta, un pic de sare si am fiert nautul la foc mijlociu, pina a devenit molcut. Am curatat, spalat si taiat marunt ceapa si am prajit-o in ulei, iar cind a devenit de culoare aurie am adaugat morcovul curatat, spalat, si taiat cuburele, rosiile le-am curatat de coaja ca erau foarte coapte si le-am taiat marunt, am taiat bucatele cirnaciorii, apoi am pus toate aceste ingrediente peste ceapa. Le-am lasat acolo pina cind rosiile s-au copt bine si s-au colorat un pic cirnaciorii. Am adaugat concentratul de rosii si o jumatate de polonic din apa in care a fiert nautul, ca sa se dizolve bine concentratul, apoi am adaugat totul in vasul in care era nautul si am continuat fierberea, pina cind mincarica a devenit de consistenta dorita.  Am taiat marunt ardeiul iute, ajutor ca arde la limbuta, aproape de sfirsit am adaugat o legatura sanatoasa de patrunjel, taiat si spalat, ramurica de rozmarin, un pic de piper macinat deasupra si... pregatiti si niste castraveti murati alaturi, ca merg de minune.
Pofta buna sa aveti !

vineri, 28 septembrie 2012

Vinete conservate in ulei



E prima data cind prepar vinete conservate in ulei, tot timpul mi le-a trimis cumnata din Calabria, dar cum in acest an, aveam vinete frumoase in gradina, m-am gindit sa le fac cu minutele mele...
Ingrediente:
  • 2 kg vinete
  • 450 ml otet de vin
  • 350 ml apa
  • 6 catei de usturoi (daca sint mici ca cei pe care i-am avut eu, puneti mai multi)
  • 5 ardei mici iutiiii
  • origano
  • sare de mare
  • ulei de masline
Spalam, curatim vinetele de coaja de culoare violet, le taiem feliute de 2-3 mm, cred ca ideal ar fi cam 4 mm, adica asa le voi taia tura viitoare. Asezam intr-un vas destul de incapator, un strat de felii de vinete, presaram sare din cea mare pentru muraturi si continuam cu vinete, sare, pina terminam toate vinetele. Deasupra punem o farfurie, apoi o oala plina cu apa, in acest fel vinetele vor pierde gustul amarui. Le lasam asa timp de doua ore, apoi le intoarcem pe cealalta parte, asezam din nou farfuria si oala cu apa deasupra si le lasam din nou timp de doua ore. Dupa ce au trecut cele patru ore, scurgem din fiecare felie de vinata apa sarata pe care a lasat-o, vedeti ca e apa multa, adica vinetele sint acoperite de apa cu sare. Eu am pus cite doua felii si le-am scurs cu ajutorul aparatului de strivit cartofi, in acest video puteti vedea o alta varianta a vinetelor conservate in ulei, dar si instrumentul pentru cartofi...
Punem apa impreuna cu otetul la fiert, iar in momentul cind da in clocot, punem pe rind (eu cam in 4-5 portii) vinetele si le lasam in apa la fiert, cam 30 de secunde, deci secunde, nu minute... Le punem la scurs, le lasam sa se raceasca, apoi le intindem pe un prosop, le stergem sa nu fie umede, le taiem in fisii, pun si o poza, ca sa vedeti cum trebuie sa arate



in poza sint feliile dupa ce le-am fiert in apa cu otet...
Sterilizam borcanele, inclusiv capacele, adica le fierbem bine in apa, apoi le uscam, nu trebuie sa aiba nici un strop de apa. Eu dupa ce le fierb bine, le usuc in cuptorul cald la 50 de grade. Punem un pic de ulei de masline, apoi un strat de vinete, feliute de ardei iute, feliute de usturoi si origano (ardeii trebuiesc spalati si taiati, iar usturoiul, curatat, spalat si taiat, dar asta stiti, nu ?! ) si continuam cu ulei, adica la fiecare strat de vinete, punem si ulei, asa nu riscam sa aiba bule de aer. Cind am terminat de umplut borcanelul, acoperim bine cu ulei si infiletam strins, le punem etichete, le transportam in camara si le servim cu gust. Daca nu rezistati pina la sarbatori, dupa o saptamina puteti desface borcanelul (mie mi-au iesit patru nu prea mari) si gustati, avind grija sa acoperiti cu ulei, vinetele nu trebuie sa ramine fara ulei.
Vinetele conservate in ulei, le servim alaturi de aperitive.
Pofta mare !

duminică, 23 septembrie 2012

Tarta cu piersici si migdale



O tarta delicioasa, delicioasa... De cum am vazut-o pe blogul Adelei, mi-am propus sa o fac, asta era pe vremea piersicilor, vedeti dupa data de la poza, ca deja e papata.... Prea multe oale in bucatarie pe aragaz, a trebuit sa invirt in toate si n-am apucat sa scriu reteta. Nu a iesit tarta inalta ca cea a Adelei, pentru ca tava mea de tarte e mai mare, dar nu a fost nici o problema, din doua jumatati, a disparut...
Ingrediente:
- pentru aluat
  • 175 g faina
  • 85 g unt rece
  • 1 lingura zahar
  •  un praf de sare
  • 2 galbenuse de out
  • 2 linguri apa
- pentru umplut tarta
  • 100 g zahar
  • 140 g unt moale
  • 1 ou + 2 albusuri
  • 100 gr migdale macinate
  • 50 gr faina
  • piersici
  • gem de prune
  • zahar pudra
Preparam intii aluatul pentru tarta. Amestecam faina cernuta impreuna cu un praf de sare si zaharul, am adaugat untul rece taiat bucatele si l-am framintat pina am obtinut un aluat sfarimicios. Am adaugat apoi un galbenus si o lingura de apa, am framintat pina s-au incorporat bine, apoi am adaugat al doilea galbenus si cealalta lingura de apa, am continuat framintarea, i-am dat forma de mingiuta, l-am invelit in folie transparenta si l-am bagat la frigider.
Cit timp aluatul sta in frigider, ne ocupam de umplutura.  Zbatem spuma oul impreuna cu cele doua albusuri si zaharul, apoi adauga untul moale si mixam pina se incorporeaza si acesta din urma. Adaugam migdalele macinate (daca vreti sa obtineti o tarta mai blonda, va recomand migdalele fara pielita, ale mele erau deja macinate asa intregi nu "dezpielitate"..., adaugam si faina si continuam sa mixam-
Scoatem aluatul de la frigider, intindem frumusel cu sucitorul o foaie de marimea tavii apoi asezam aluatul in tava tapetata cu hirtie de copt. I-am facut cu furculita multe intepaturi, am acoperit cu o alta coala de hirtie de copt si am asezat deasupra boabe de fasole. Dam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 10 minute. Am uns tarta intii cu gem de prunem, apoi am rasturnat umplutura. Am nivelat frumos, apoi am decorat cu felii de piersici, eu am folosit, cred, doua piersici, erau destul de mari cca 300 de grame una. Am
 bagat din nou tava in cuptor si am lasat-o cca 20-30 de minute, depinde foarte mult de cuptor. Oricum cind vedeti ca se coloreaza un pic inseamna ca e gata (eu am facut si o proba cu scobitoarea pentru siguranta)... 
Lasam la racit, presaram zahar pudra (eu nu prea mult, ca altfel nu maninca sotul daca e prea dulce, taiem felii si servim.
Pofta mare sa aveti !


joi, 20 septembrie 2012

Suc de rosii fara conservanti

Anul acesta am avut si ceva rosii in gradina. Din cele mari de intra 2-3 la kg, carnoase si gustoase, asa ca am facut citeva borcane/sticle cu suculet de rosii.
Ingrediente:
  • rosii
  • frunze de busuioc
  • 3 linguri ulei de masline.
 Sotul si Isabella au avut partea lor de munca, adica au strins frumusel un cos cu rosii, apoi domnisorica din dotare s-a asezat linga mami in bucatarie, a spalat rosiile, eu le-am curatat de partile cu pete, apoi le-am taiat bucatele si le-am dat prin masina de rosii. Atentie, rosiile trebuie sa fie bine coapte, ca daca sint verzi, nu am facut treaba buna. Am invirtit la manivela, pina a iesit tot sucul din ele si au ramas de aruncat pielita si simburii. Ei, astia din urma si-au facut loc, adica cei mai mici si au cazut peste bunatatea de suc, dar nu-i nici o problemuta. Am pus in oala uleiul (oala mea are vreo 8-10 kg), am rasturnat usurel sucul de rosii si l-am pus la fiert, iar cind au dat un pic in clocot, am lasat focul la mic si am amestecat des, altfel riscam sa se lipeasca de fundul oalei, desi uleiul pentru asta il pusesem... La foc mic l-am lasat vreo 4 ore seara, apoi am continuat a doua zi, cred ca in total am lasat sucul pe foc in jur de 10-12 ore, pina a ajuns la jumatate din cantitatea si mi-a placut consistenta obtinuta. Nu am vrut sa aiba apa, ca apoi nu tine, pentru ca nu are conservanti. Am spalat sticlele/borcanele, le-am uscat in cuptor la 50 de grade, inclusiv capacele, apoi in fiecare am pus in jur de 5-6 frunze de busuioc prospat din gradina, spalat si sters de apa cu un prosop, am umplut sticlele cu sucul fierbinte... atentie la degete ca frigeee..., am pus capacul, le-am asezat pe o patura cu funduletul in sus, le-am acoperit asa fierbinti si lasat pina a doua zi, cind le-am pus etichete si le-am transportat in camara. Gata, cu multa rabdare la invirtit si asteptat, am obtinut un suc parfumat si delicios.
Va doresc o zi minunata, eu fug sa culeg vinetele, asa ca... voi aparea cu o alta reteta de conserve...
Cu aceasta reteta particip la Provocarea lunii septembrie - 2012, gazduita in aceasta luna de Nicol si al ei minunat blog All day cooking.


marți, 18 septembrie 2012

Dulceata de piersici cu nuca


O delicioasa dulceata de piersici, in care nu am rezistat sa nu arunc si citeva bucatele de nuca.
Ingrediente:
  • 3 kg piersici coapte bine
  • 1,200 g zahar
  • 150 g miez de nuca
  • esenta de rom
Cantitatea de ingrediente variaza, ca eu am invirtit cam mult in oale anul acesta, adica am facut dulceata si gem din circa 30 kg de piersici, cintarite fara simbure si multe din ele fara pielita.
Dar sa trecem la reteta... Am cules, spalat, curata de pielita (nu toate, doar cele care erau moi), am eliminat simburii si partile micute care aveau pete (asta din cauza grindinei cazute in primavara. Am taiat bucatele piersicile, am pus zaharul deasupra si nucile rupte bucatele (daca doriti, puteti sa le prajiti un pic, sa le faceti usurel un "masaj" cu amindoua minutele ca sa eliminati coaja prajita (eu am sarit pasajul, ca-mi sarisera si ochii din orbite, la cit am invirtit in oala), am lasat circa jumatate de ora, sa lase un picut de sirop, le-am pus pe foc, la inceput focul a fost mare, dar am amestecat sa nu se lipeasca, apoi cind am vazut ca s-au imfierbintat piersicile, am lasat focul la mic, dar am invirtit destul de des, ca sa nu se lipeasca. Am pus pe o farfuriuta rece de la congelator citeva picaturi de sirop, iar cind acesta avea consistenta care mi-a placut (deci ramine sa decideti voi...), am adaugat esenta de rom (depinde de cit de aromata doriti sa fie), am amestecat din nou cu linguroiul de lemn si am inceput sa pun in borcanele spalate bine si uscate in cuptor la 50 de grade, inclusiv capacelul, ca sa nu ramina umede sau cu stropi de apa. Deci, dulceata se pune fierbinte, apoi se pune frumusel capacul, infiletam, rasturnam borcanele cu "funduletul" in sus si le lasam asa pina a doua zi, cind vor fi reci... Le punem frumusel eticheta cu numele, prenumele si data nasterii, apoi le transportam in camaruta ca sa le papam la iarna. 
Poza cu tot echipajul aliniat, nu am... Dar va asigur ca pe o feliuta de piine pe care am pus un strat subtirel de unt sau margarina, e delicioasa piersicuta...
Va doresc o zi minunata !

marți, 11 septembrie 2012

Smochine caramelizate



Daca tot am disparut din peisaj pentru o perioada cam lunga, trebuia sa apar cu o reteta dulce, sau mai corect super-dulce. E vorba de reteta de pe blogul lui Flory-
Eu nu am facut smochinele atit de caramelate cum le-a facut ea, pentru ca am preferat sa le las mai mult sirop, din cauza ca la mine nu maninca familionul exagerat de dulce, desi eu am salivat la pozele ei... (asa ca va trebui sa fac macar jumatate din cantitate, ca sa-mi treaca pofta)
Ingrediente:
  • 1,5 kg smochine
  • 700 g zahar
  • 100 ml apa                                        
Am sters smochinele cu un prosop umezit, le-am asezat cu codita in sus intr-un vas suficient de larg, ca sa incapa toate in rind, nu una peste alta, am acoperit cu zahar si apa, apoi le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180 de grade (cred ca merge si la 200) si uitam de ele pentru cel putin 2 ore sau 2 ore si jumatate. Depinde foarte mult si de calitatea smochinelor, eu am avut din cele mai violete la culoare, probabil anul viitor voi face din cele de care a facut Flory, pentru ca sint mult mai gustoase si mult mai dulci. Pe o farfurioara punem citeva picaturi de sirop si daca ne place consistenta, le punem fierbinti in borcane, le intoarcem cu susul in jos, le lasam asa pina a doua zi, cind le punem etichete si scriem frumusel pe ele, numele si "anul nasterii"...
Va las sa savurati in liniste, pina la urmatoarea reteta, aia e cu piersici... 
Poftiti, serviti, sint delicioase alaturi de feliute de parmezan... da, da, impreuna cu brinzica sint copia perfecta !!!

duminică, 2 septembrie 2012

Biscuiti cu frisca


A venit toamna... Vacanta s-a terminat cam de multisor, dar daca in primavara ma plingeam ca a dat grindina si mi-a distrus gradina, acum ma pot lauda ca am facut multe borcanele cu gemuri/dulceturi de smochine si piersici... si inca nu am terminat. Acum mi-au ramas de pus morcovii (destul de multisori), patrunjelul in pungute la congelator. Asa ca de miine, in afara de faptul ca Isabella incepe scoala, voi invirti din nou in oala cu gem de piersici... Dar sa revin... sau sa-mi revin..., astazi va propun o reteta delicioasa de biscuiti.
Ingrediente:
  • 250 g faina
  • 50 g amidon alimentar
  • 80 g zahar
  • 80 g unt
  • 100 ml frisca lichida
  • un ou
  • 8 g praf de copt
  • un pliculet zahar vanilat
Cernem faina impreuna cu praful de copt, amidonul si zaharul vanilat. Facem o gaura in mijlocul ingredientelor si adaugam oul, zaharul, frisca si untul topit dar rece, apoi framintam bine, pina vom obtine un aluat omogen. Invelim aluatul in folie transparenta si-l punem in frigider pentru cel putin jumatate de ora. Pe masa de lucru, presaram faina, intindem aluatul cu sucitorul, daca vedem ca se lipseste presaram din cind in cind faina. am decupat biscuitii cu forma de floricica, iar cu o alta forma mai micuta (asta e de la o forma din plastic cu care scot sucul din lamii) am facut inimioara din mijloc, apasind dar nu atit de tare incit sa decupez aluatul... am pus apoi cite o bucatica de ciocolata, iar in tava tapetata cu hirtie de copt, am pus biscuitii, apoi i-am bagat in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de cca 15 minute, depinde cit de subtiri sint biscuitii, adica stati cu ochiul pe ei.
Lasam sa se raceasca, presaram un pic de zahar praf si-i servim la cafeluta sau laptele de dimineata. 
Pofta mare sa aveti !