luni, 14 mai 2012

Tort "45"


Pentru toti cei care-mi trec pragul, ofer din inima acest tortulet micut, finut..., stiti ca am doua miini stingi cind e vorba de decorat torturi si cum de dimineata nu am chef de nimic,  rezultatul se vede in imagine...
Astazi ma simt mai ciudat, o fi virsta, o fi primavara, nu am aflat raspunsul... inca...
Va doresc o zi minunata !
Ingrediente pentru blat:
  • 3 oua
  • 130 g zahar
  • 120 g faina
  • 10 g amidon alimentar 
  • esenta de vanilie
  • 16 g praf de copt (facultativ) ... eu nu l-am pus
  • crema pasticcera 
  • 60 g ciocolata amaruie
  • capsuni
  • 200 ml frisca lichida
  • un pliculet de zahar vanilat
Intr-un vas mixam timp de 15 minute, ouale impreuna cu zaharul, pina vom obtine o compozitie spumoasa.  Adaugam apoi faina si amidonul cernute si amestecate bine, iar daca dorim adaugam si praful de copt. Tapetam o tava rotunda (21 cm diametrul) cu ulei si faina, apoi turnam compozitia in ea, bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 g pentru circa 25-30 de minute. 
Lasam blatul la racit si preparam crema pasticcera, reteta o gasiti aici, iar cind crema era aproape gata, am adaugat 60 g ciocolata amaruie.
Am taiat blatul in trei, am pus un strat de crema (eu nu l-am insiropat pentru ca era destul de fraged), la sfirsit am acoperit cu frisca lichida zbatuta impreuna cu pliculetul de zahar vanilat. Cum imi mai ramasese crema, am farimitat citiva biscuiti , am pus un pic de cacao si am format citeva bilute pentru decor, am pus si feliute de capsuni si gata... Tortul l-am pus la frigider, pina in momentul servirii...
O luminarica a fost suficienta, pentru ca ar fi trebuit o roata, daca as fi pus 45...


O feliuta virtuala pentru voi... 



miercuri, 9 mai 2012

Salata de cartofi


Stiu ca e o reteta banala... dar cine nu a facut macar o data salata de cartofi ?! Cel mai des mincam aceasta salata dupa sarbatorile de paste, cind nu mai stiam ce sa facem cu ouale vopsite. Facea mama cite un lighenas de salata si disparea toata, toata.
Ingredientele folosite de mine:
  • 6 -7 cartofi de marime medie
  • 4 oua
  • cca 20 masline negre
  • 3 cepe verzi
  • hamsii conservati in ulei 
  • o lamiie
  • sare
  • otet balsamic
  • ulei de masline
Am fiert cartofii in apa cu sare, am scurs apa si i-am lasat un pic la racit, i-am curatat si taiat feliute. Separat am fiert ouale, le-am lasat la racit intr-o craticioara cu apa rece ca sa le pot curati mai usor, le-am taiat si pe acestea feliute. Maslinele taiate in 2-3 felii, depinde de marime. Am curatat, spalat si taiat ceapa (puteam pune mai multa, dar ploua prea tare si doar pe astea le-am "rapit" din gradina"). Am taiat citeva hamsii (atentie fara sira spinarii, da ?!), am  sarat, am pus ulei si sucul de lamiie, am amestecat ingredientele usurel sa nu se ramine prea tare si am servit cu piinita.
O poza cu varianta stropita cu otet balsamic si pofta mare, cu o feliuta de piine proaspata...


duminică, 6 mai 2012

Ciambella allo yogurt



Ceva dulce, usor de facut si bun de papat dimineata la mic dejun.
Ingrediente pentru o ciambella dolofana...
  • 4 oua
  • 180 g zahar 
  • 250 g iaurt natural
  • 150 ml ulei de seminte
  • 300 g faina de griu
  • 100 g amidon alimentar
  • 16 g praf de copt
  • 100 g ciocolata rasa
  • un praf de sare
In vasul de la robot, zbatem bine ouale impreuna cu zaharul si sarea, pina vom obtine o compozitie spumoasa. Normal ca zaharul fiind praf, treaba se rezolva repede...
Adaugam iaurtul (daca doriti puteti folosi si iaurt cu fructe, mie nu-mi place...), adaugam uleiul mixind incontinuu, apoi cite un pic din faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt. La sfirsit adaugam si ciocolata rasa (eu din ouale de ciocolata de la sarbatorile de paste), amestecam si rasturnam compozitia intr-o forma de ciambella (cu diametru de cca 24 cm) pe care am uns-o cu ulei si am tapetat-o cu faina. Am mai presarat deasupra niste fulgisori de ciocolata si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru circa 30 de minute. Facem o proba cu scobitoarea ca sa fim siguri ca nu e cruda, dar nici prea uscata.
Scoatem din cuptor, lasam la racit, taiem si servim alaturi de o cafea calda... (secret... in cescuta e coca cola, ca era prea tirziu pentru cafea...)