sâmbătă, 20 martie 2010

Piine impletita elvetiana



Reteta e de pe un blog italian, iar cu acelasi aluat am facut si mucenicii din acest an, doar ca aia erau insiropati si cu miere, deci mult mai dulci. Piinea are gust de piine normala, dar delicioasa.
Ingrediente pentru o piine destul de marisoara:


* 500 g faina 0 (eu am pus manitoba)
* 20 g drojdie proaspata
* 250 ml lapte
* o lingurita sare
* o lingurita zahar
* un ou
* 80 g unt
* un galbenus + 2 lingurite lapte (pentru uns)


Am amestecat drojdia cu zaharul, iar cu o lingurita am frecat pina s-a topit zaharul si s-a topit drojdia. In cuva masinii de facut piine am pus faina cernuta, apoi am adaugat drojdia, untul topit dar caldut, oul zbatut foarte putin la care am adaugat un pic de lapte cald pentru ca oul era de la frigider, am adaugat apoi tot laptele cald si am inceput sa framint aluatul. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele adaugam si sarea. Lasam aluatul la dospit timp de o ora, bineinteles ca acoperim cu o folie ca sa aiba caldura aluatul.
Dupa o ora, rasturnam aluatul pe masa de lucru, impartim aluatul in doua si formam doua lungi cordoane de circa 60 cm (atentie, nu ungem masa de lucru cu nimic, nici faina, nici ulei, pentru ca asa putem rula mult mai usor aluatul)...
Asezam cordoanele unul peste altul in forma de cruce

iar cordonul de dedesubt il trecem peste celalalt ca in poza, deci tot cam in forma de cruce va fi..., apoi acelasi lucru facem si cu celalalt cordon










pina aici toate bune si frumoase, dar din acest moment m-am pierdut printre impletituri, si-am cam luat-o pe aratura... adica aproape jumatate de piine a iesit impletita frumos, iar cealalta impletita pe de rost...se vede ca e prima data cind impletesc piinea ca si cum as fi impletit un pulover, fara sa stiu ce am de facut... Asa, acoperim piinea si o lasam la dospit circa 30 de minute, timp in care dam drumul la aragaz la 220 de grade


dupa ce a trecut jumatatea de ora, cu pensonasul ungem piinea cu galbenusul zbatut cu lapte

si bagam tava la cuptor timp de circa 35 de minute.
Scoatem piinea de la cuptor si o lasam sa se raceasca bine inainte de a taia din ea... eu n-am avut rabdare... Pofta buna !

miercuri, 17 martie 2010

Fursecuri nasturasi

Asta e o reteta din ciclul "urite dar bune"...
Pentru 46-48 de nasturasi, alta denumire n-am gasit, iar alt "model" nu mi-a trecut prin minte, avem nevoie de:
* 200 g faina
* 150 g unt
* 170 g zahar
* 90 g migdale
* 90 g alune
* ciocolata pentru decorat (optional)

Macinam intii migdalele si alunele. Intr-un vas punem faina cernuta, migdalele, alunele, zaharul, untul la temperatura camerei, deci sa fie molcut, dar nu topit, zaharul (e bine daca-l macinam sau inlocuim cu zahar pudra) si amestecam bine toate ingredientele. La inceput am pus robotul la treaba, apoi am framintat bine cu miinile.


Impartim aluatul in circa 46-48 bucatele de circa 15-16 grame bucatica, apoi formam bilutele si le asezam in tava de la aragaz pe hirtie de copt, dupa care bagam tava in frigider pentru circa 2 ore.

In ultima jumatate de ora, preincalzim cuptorul la 160 de grade, apoi bagam fursecurile in cuptorul cald timp de 15 minute.
Le scoatem din cuptor, le lasam la racit si le decoram cu ciocolata topita. Eu am pus ciocolata cu lapte, pentru ca fetita mea nu maninca ciocolata amaruie. Daca vreti sa iasa si mai frumoase inlocuiti o lingura de faina cu o lingura de cacao si decorati cu ciocolata topita alba.

Nu sint deosebit de frumoase, dar va asigur ca sint foarte gustoase.
Reteta am gasit-o pe un blog italian, dar cer scuze ca nu am salvat link-ul ci am copiat doar reteta.

joi, 11 martie 2010

Muffins cu mascarpone


Cind aveti mascarpone si unt prin frigider si va uitati pe ambalaje si vedeti ca mai au un pic si expira, treceti la trebusoara, mai ales daca mai e si o vreme de... nu spun cuvinte urite ca nu-i frumos, vreme de stat linga cuptorul din bucatarie...

Ingrediente pentru 12 - 16 bucati (depinde de forme):

* 200 g faina
* 100 g amidon
* 150 g zahar
* 65 g unt topit
* 65 g lapte
* 160 g mascarpone
* 2 oua
* 10 g praf de copt
* un praf de sare
* 50 g iaurt de caise (optional)



Intr-un vas zbatem bine ouale impreuna cu zaharul, iar cind acesta din urma s-a topit, adaugam untul topit dar caldut, apoi laptele si mascarponele.


Cernem faina, amidonul, praful de copt si sarea, le amestecam bine, apoi le adaugam incet peste compozitia cu mascarpone. Incepem sa amestecam incet, de aceasta data cu o lingura de lemn, adica fara robot sau alte ustensile electrice. Vom obtine o compozitie destul de groasa, la care eu de frica sa nu iasa un aluat de dat la cos, am adaugat un iaurt de 50 de g (din iaurturile pe care le tot colectioneaza Isabella de prin magazine, apoi nu vrea sa le manince)..dar tot groasa era compozitia











asa ca am trecut la umplut formele pentru muffins, bineinteles cu lingurita si cu speranta ca vor deveni in cuptor niste muffinsi pufosi...Puneti compozitie in forme doar pe trei sferturi, altfel vor creste enorme, ca ale mele...


Am bagat tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 25 de minute.
Le-am scos din cuptor, le-am lasat la racit, iar cele care aveau gaurele le-am umplut cu dulceata de cirese amarui, adica cirese si siropul l-am lasat sa curga pe marginile "indivizilor"...


Si cu aceasta reteta, am inaugurat noile mele forme pentru dulciuri si pot spune ca sint multumita si de achizitii si de micutele minuni iesite din cuptor, asa cum am sperat sint pufoase, pufoase.


Reteta probata de Laura S

Primavara, unde esti ?!

Stie cineva, unde a disparut primavara ?!
Cine a ascuns-o, de ce s-a suparat pe noi soarele ?!
Astea sint imaginile din aceasta dimineata, vazute de la fereastra Isabellei...
Autostrada care duce in Italia...
Asa se vede la dreapta casei noastre, bineinteles din balcon...
de la fereastra Isabellei...

Campione d'Italia, pacat ca sint copacii si nu se vede bine casinoul...
imagine din partea stinga a casei, in spatele casei muntele prea alb pentru aceasta perioada...
Vreau sa vina caldura, sa vad ghioceii din gradina care acum sint acoperiti de zapada, sa pot ingriji lalele care au scos cam de mult timp capul de sub zapada, iar acum frunzele verzi au citiva centimetri buni...
Intr-un cuvint... vreau sa vina primavara...


miercuri, 10 martie 2010

Cartofi infasurati in kaiser



Ingrediente:
* 6 cartofi micute
* 12 felii kaiser
* 6 felii subtiri de cascaval

Intii punem la fiert cartofii pina sint "al dente", deci nu-i lasam sa se farime. Pot fi si cartofi noi, asta cind vor aparea, speram ca se termina iarna si incepem sa gasim si altceva prin magazine, adica produse proaspete.
Curatim cartofii si invelim fiecare cartofior in cite o feliuta de cascaval (recunosc ca nu aveam cascaval in casa si am inlocuit cu feliute de brinza topita)


Acum deasupra infasuram cu o feliuta de kaiser, e bine daca avem feliile cit mai lungute, eu a trebuit sa le innadesc (ssst, sa nu ma spuneti la nimeni) si le-am prins la capete cu jumatati de scobitori si le-am pus drept palariuta, cite o bucatica e brinzica si le-am asezat in tava cuptorului tapetata cu hirtie de copt.


Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa 20-25 de minute. Sint deliciosii cartofiorii facuti asa, dar ii mai putem inlocuim cu bilute facute din mamaliguta rece.
Atentie, dispar repede... iar pielea de porc de pe marginea kaiserului, hmmm, nu va povestesc ce gust are...
Le servim calde alaturi de un paharut cu vin rosu... Pofta buna !

luni, 8 martie 2010

Mucenici (2)


Ingrediente:
* 500 g faina 0
* 20 g drojdie proaspata
* 250 ml lapte
* o lingurita sare
* o lingurita zahar
* un ou
* 80 g unt
* un galbenus + 2 lingurite lapte (pentru uns)
* nuca macinata si miere (pentru presarat deasupra)

Drojdia o punem intr-un castronel impreuna cu zaharul, doua lingurite de lapte caldut si frecam bine cu o lingurita, pina se inmoaie bine. Faina o cernem, apoi adaugam drojdia, untul topit dar caldut, oul zbatut foarte putin,



laptele caldut si incepem sa framintam. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele adaugam si sarea. Lasam aluatul la dospit timp de o ora, bineinteles ca acoperim cu o folie ca sa aiba caldura aluatul.  


Rasturnam aluatul pe masa de lucru, il taiem in 8 bucati de cca 110 g una


facem un cordon cit mai lung (alungim aluatul din mijlocul cordonului spre capete)


incepem sa rasucim aluatul ca la o codita impletita (doar ca avem doua snurulete), apoi capetele le lipim unul de altul cu o usoara apasare si dam forma de numarul 8, mucenicului nostru.


Asezam mucenicii in tava de aragaz pe hirtie de copt si lasam din nou la dospit timp de 30 de minute, timp in care incalzim cuptorul la 190 de grade. Aveti grija sa aiba destula distanta intre ei, pentru ca mai cresc in cele 30 de minute, apoi in cuptor...



ungem mucenicii cu galbenusul de ou amestecat cu lapte


si dam tava la cuptor pentru circa 20 de minute.
Mucenicii scosi din cuptor, ii ungem cu miere de albina,

si presaram deasupra nuca macinata  si-i servim, bineinteles cind sint reci.
Daca doriti sa-i faceti mai dulci, ori faceti un sirop si-i treceti repede prin el, vor iesi cum erau covrigii polonezi, daca nu puteti adauga in aluat 2-3 lingurite de zahar in plus.
Sint pufosi si deliciosi.
O poza privita "drept in ochi" ca sa vedeti cum arata in interior.
Reteta este de piine impletita elvetiana si am gasit-o pe blogul lui Roby