duminică, 31 mai 2009

Rulada cu sparanghel, brinza si prosciutto crudo




  • un pachet aluat foetaj

  • cca 8 bucati sparanghel proaspat

  • 8 felii de prosciutto crudo

  • brinza brie taiata feliute subtiri

  • un ou zbatut

  • seminte de mac


Fierbem sparanghelul "al dente" intr-un vas incapator, in apa sarata si-l lasam la racit.
Derulam aluatul de foetaj si punem 4 felii de prosciutto crudo (cred ca merge si cu sunca presata)



Feliutele mele au fost taiate acasa, deci sint cam bucatele, de aia nu se poate vedea ca ar fi 4 felii.
Acoperim cu felii de brinza (putem pune si brinzica moale din cea feliata)


punem apoi sparanghelul


dupa care, punem din nou brinza si terminam cu prosciutto crudo.


rulam aluatul paralel cu sensul in care am asezat sparanghelul, inchidem bine la capete si transferam rulada intr-o tava pentru cuptor pe hirtie de copt. Ungem cu ou zbatut si presaram deasupra mac.
Bagam in cuptorul preincalzit la 180° pentru circa 35-40 minute sau pina se rumeneste bine rulada.


Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, taiem feliute si servim alaturi de o bericica.


miercuri, 27 mai 2009

Floricele cu crema de vanilie si fructe

Dulciuri pentru aniversarile copilasilor. Asta face parte din articolul "criza de timp", tot incerc sa fac cite ceva, ca peste o saptamina e ziua odraslei din dotare si a vrut sa invite, aproape... toti copiii de la gradi, asa ca printre treburile zilnice, ma mai gindesc la cite o prajiturica care sa faca cu ochiul prichindeilor.
Dar sa trecem la facut floricelele.
Ingrediente:
  • un pachet aluat foetaj
  • un pliculet crema vanilie
  • zahar de trestie
  • cirese/capsuni
Intindem aluatul de foetaj si cu o forma de floricica (fiecare poate taia aluatul cu ce forma vrea) decupam aluatul.
Asezam floricelele in tava pe hirtie de copt
presaram deasupra zahar de trestie, ca sa se caramelizeze un pic floricelele
le bagam in cuptorul incalzit la 200 grade, pentru circa 7-10 minute
Facem crema de vanilie, cum scrie pe plic sau ca aici, iar cind floricele din foetaj s-au racit, incepem cu siringa pentru dulciuri, sa punem crema pe o floricica, apoi punem alta floare deasupra si crema
si cite un mot din cirese/capsuni/zmeura, sa fie fructe de marime mica
productia de floricele, au iesit 14 bucati, una a disparut in burtica Isabellei
si inca o poza, privita fix in ochi....
Fetita mea a mincat vreo 7 bucati si sotul m-a certat cica a mincat prea mult, deci... concluzia, dispar automat.

vineri, 22 mai 2009

Cupe de capsuni cu mascarpone

Un desert delicios, dulce si rapid de facut, bineinteles ca la fel de rapid dispare...

Ingrediente pentru 4 cupe:
  • 450 g de capsuni
  • 250 g mascarpone
  • 50 g brinza philadelphia
  • 70 g zahar pudra
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 lingurita zeama lamiie
Spalam capsunile, le curatam de codite si le taiem feliute/bucatele, depinde de paharele/cupele in care le vom aseza (aici sint doar 300 g capsuni, pentru ca restul le vom baga la robot)
Mascarponele, brinza si zaharul pudra le punem in robot
si cu viteza cea mai mare le batem bine, timp de citeva minute

din 150 g de capsuni, lingura de zahar tos si zeama de lamiie, facem cu mixerul un piure
Rasturnam piureul de capsuni peste capsunile taiate feliute si le amestecam usurel
Asezam capsunile in cupe (sugerez ca, cupele sa fie mai micute decit ale mele, puteti pune si in pahare mai largute si inalte, sa nu incercati sa faceti mai mult de 4 cupe, pentru ca vor iesi ca ale mele, adica nu prea inalte)
dupa care cu siringa pentru dulciuri, punem crema de mascarpone peste capsuni
eu le-am mai pus si citeva moturele de ciocolata ras, dar puteti pune alune/nuci prajite caramelizate, dar asta doar in momentul servirii. Dam cupele la frigider si le servim... yamiii... pe balcon, in cazul meu... iar fetita mea a papat tot, tot, a spus ca-i foarte bun si am crezut-o avind in vedere ca-i foarte mofturoasa.

joi, 21 mai 2009

Premiu de la "culinario.ro"

Lume, lume, nu e gluma, din joaca m-am inscris la concurs, "impinsa" de la spate de cuscra Miha si am cistigat... am cistigat primul premiu adevarat, ta-na-na-nam... sa curga sampania... ma rog, uleiul si sa batem snitelele...
Multumesc pentru premiu draga "culinario.ro"
Cine mai doreste, cine mai pofteste, se poate inscrie repejor si bineinteles ca trebuie si un picut de munca, postati 50 de retete cu poze si veti cistiga.

luni, 18 mai 2009

Portofele din cotlet de porc



Ingrediente:
  • 3 felii de cotlet taiate dublu si batute bine cu ciocanul pentru snitele
  • scobitori
  • faina de griu
pentru umplutura:
  • o jumatate pahar lapte
  • o felie de piine
  • 2 felii de prosciutto cotto
  • o lingura busuioc macinat
  • 2 linguri de parmezan
  • sare
  • piper macinat
  • brinza philadelphia
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • unt cit o nuca
  • jumatate pahar de vin marsala (vin rosu sec)
Pregatim intii umplutura pentru carne. Punem piinea bucatele la inmuiat cu laptele, dupa care scurgem bine piinea de lapte si bagam in robotul de bucatarie: piinea, busuiocul, prosciutto, parmezanul, un picut de piper macinat si un pic de sare.
Macinam totul in modul de a obtine o compozitie omogena, dupa care adaugam brinza philadelphia cam trei sferturi de cubulet.

Umplem portofelele cu o compozitia obtinuta, fara insa a exagera, altfel riscam sa iasa umplutura din portofel
dupa care prindem carnea cu 3-4 scobitori
dam carnea usurel prin faina, nu exageram sa infainam si punem portofelele in tigaia de prajit, unde am incalzit uleiul si untul.
prajim la foc mijlociu intorcind pe ambele parti, iar cind sint bine rumenite, turnam vinul peste carne si tot la foc mijlociu, intoarcem pe ambele parti, pina se evapora alcoolul si carnea are o frumoasa culoare.
Recomand sa le taiati aproape reci, chiar reci as spune, pentru ca crema ramine molcuta.
Se servesc cu cartofi la cuptor sau salata de rosii. Pofta buna !

joi, 14 mai 2009

La multi ani, de ziua mea ! Tanti auguri a me !

Tanti auguri, a me !
Imi permit sa ma felicit de ziua mea...
e secret mare, implinesc astazi 42 de ani...
Asa ca va invit la o feliuta de tort,
dar sa nu cumva sa vreti si reteta...
tortuletul l-am primit cadou de la sot.

duminică, 10 mai 2009

Festa della mama

TANTI AUGURI A TUTTE LE MAMME !


Tanti auguri a te, tanti auguri a te...
tanti auguri alla mamma...
asa mi-a cintat astazi Isabella
e mindra tare de floricelele alese de ea


aceasta e floricica primita de la sot

si nu in ultimul rind surpriza pregatita la gradinita
aici sint eu, cind am intrebat de ce am asa multi dinti,
mi-a raspuns: mami, tu zimbesti...
iar cum Isabella este printesa noastra, normal ca si mami are coroana
iar in cutiuta, o mica poezioara de ziua mamei
si lantisorul cu medalion facut de minutele ei


Multumesc dragii mei, ca-mi faceti viata frumoasa !