sâmbătă, 18 iunie 2011

Pasticcini napoletani


Pasticcini sau mai pe romaneste, fursecuri umplute cu crema pasticcera.
Intii mergem la cumparaturi:
  • 200 g faina 00
  • 80 g amidon de cartofi
  • 120 g unt la temperatura camerei
  • 50 g zahar praf
  • 2 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamiie (sau esenta)
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu
  • pentru umplutura: crema pasticcera
  • nuca de cocos (sau nuca macinata)
Intii de toate, preparam aluatul (pasta frolla), punem frumos in robot toate ingredientele si mixam pina vom obtine o frumoasa minge... Invelim aluatul intr-o folie si-l bagam in frigider timp de o ora. Eu am sarit pasajul asta, am intins aluatul la o grosime de 4-5 mm, am taiat cerculetele de circa 6 cm diametrul si le-am asezat in tava tapetata cu hirtie de copt, dupa care am bagat tavile in frigider timp de o ora. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si bagam tavile, pe rind, timp de cca 15 minute. Atentie trebuie sa se coloreze foarte putin, nu le lasati sa se rumeneasca. Lasam la racit si punem pe cite un biscuit crema pasticcera (puteti cumpara din comert un pliculet si-l faceti dupa instructiunile scrise), acoperim cu un alt biscuite, punem cite un mot de crema deasupra (eu am pus frisca, ca aveam in instrumentul cu pricina de la tortuletul Isabellei, asa ca am folosit frisca), presaram cu zahar praf si punem in frigider


è... voila... servim cu gura plina, alaturi de o cafea sint innebunitor de bune. Eu doar le-am gustat linga cafea, pentru ca au facut parte din meniul pentru ziua Isabellei, deci... punct ochit, punct lovit, au disparut...
Va rog serviti cu incredere, sint deliciosi, delicioase... spuneti-le cum vreti...


Si cu aceasta  reteta va saluta o viitoare scolarita




si ne dorim vacanta placuta !!!
Vacanta placuta tuturor, ne auzim peste doua saptamini !!!
Vacanta placuta !!!

vineri, 17 iunie 2011

Bruschette cu rosii si hamsii


Bruschette, de fapt sint doua retete in una.
Facem intii lista de cumparaturi:
  • rosii
  • origano
  • sare
  • zahar
  • ulei de masline
  • busuioc proaspata
  • piine
  • hamsii
  • usturoi
Intii de toate preparam rosiile. Le spalam le taiem in doua sau in trei felii groase, depinde cit sint de mari... Le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt, presaram un pic de sare, cite un prafulet de zahar, origano uscat si busuioc proaspat cules, spalat si taiat maruntel, iar la sfirsit stropim cu cite un pic de ulei de masline. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 150 de grade, timp de o ora.


Le putem conserva pentru citva timp in borcane sterilizate si cu mult ulei, bineinteles ca pe fiecare felie de rosie am pus si o feliuta de usturoi.


Acum preparam bruschettele. Prajim feliutele de piine, iar cind sint inca... caldute le facem un masaj cu un catel de usturoi, daca dorim punem si un pic de ulei de masline, asezam felii de hamsii deasupra, iar peste acestia feliile de rosii cu tot cu usturoi. Eu nu am mai pus ulei si pe feliile de piine, pentru ca aveau rosiile destul. Rapid si gustos, as spune si... sanatos...

Am facut din nou rosii la cuptor, deja un sfert din ele au sfirsit in burtica mea, fara nimic, fara piine, asa cum erau... taiate feliute cam cit degetul de groase, presarate cu sare, mult origano, feliute de usturoi si picaturi de ulei, toate bagate la cuptor... la 175 de grade, de aceasta data...
Delicioase...


luni, 13 iunie 2011

Bebelusi in paturica



Da, nu rideti, exact asa se cheama, bebelusi... Reteta nu-mi apartine, o vazusem mai demult la Paradis (puteti vedea ce poze luminoase are ea, la mine se vede ca era innorat si urita vremea, deci... lumina... pauza...) si de ziua Isabellei am pus-o in practica, adicatelea pe tava...
Lista de cumparaturi:
  • aluat frantuzesc
  • crenvursti
  • un ou
  • seminte de susan + mac
  • maioneza
Preincalzim cuptorul la 180-200 de grade... Intre timp, intindem frumos foaia de aluat, iar cu ajutorul rolei zimtate, decupam dreptunghiuri... punem o jumatate de crenvurste (eu i-am taiat in doua) si-l invelim apasind un pic pe aluatul din jurul crenvurstelui. Asezam pe tava de la aragaz, tapetata cu hirtie de copt, ungem cu oul zbatut bine si aluatul si crenvurstele, apoi presaram seminte de susan, mac (de care avem si cit de mult dorim...
Bagam tava in cuptorul preincalzit si lasam pina vedem ca aluatul se rumeneste si se "umfla-n pene"... depinde cit de colorati vrem bebelusii, mai blonzi sau mai maro...
Scoatem tava de la cuptor, ii lasam sa se raceasca si cu ajutorul unei scobitori, facem ochi, nas, gura si ceva plete din maioneza (eu am mai uns din ei si cind erau calzi si s-a topit maioneza, au ramas rasi pe cap...). Paradis facuse cu maioneza amestecata cu mustar (al meu era iute si riscam sa maninc eu toti bebelusii... 
Deci... facut, pictat cu maioneza si mincati... toti bebelusii au fost mincati si de cei mici si de cei mari...



vineri, 10 iunie 2011

Ghiaccioli cu zmeura si iaurt



Un deliciu racoritor pentru copiii mici, asta nu inseamna ca cei mari au interdictie, ceva  periculos de bun... Ingredientele necesare pentru 6 portii:
  • 250 g zmeura
  • 100 g zahar pudra
  • un ou
  • 300 g iaurt natural
 De data aceasta am facut ghiaccioli in paharute de plastic. Intii de toate punem paharele in congelator. 
Spalam  zmeura iar jumatate o mixam impreuna cu 50 g zahar pudra. 
Separat zbatem oul impreuna cu celelalte 50 g zahar, pina vom obtine o compozitie omogena (ceva in genul la frisca zbatuta), apoi adaugam iaurtul si mixam din nou.
Intr-un castronel punem o patrime din compozitia cu iaurt (eu am cintarit tot, dar nu mai tin minte exact, ca reteta e mincata...) si amestecam cu o treime din piureul de zmeura (cel din poza de mai sus), iar intr-un alt castron amestecam restul de iaurt cu zmeura intreaga (eu am mixat si aici un pic, dar puteti lasa zmeura asa cum e) (greu cu limba romana, sper ca ati priceput ceva...)
Scoatem paharutele de la congelator si-n fiecare paharut punem in masura egala un strat din compozitia iaurt + zmeura (cea de la sfirsit cu zmeura mai mult intreaga) si punem paharutele la congelator timp de 30 de minute.
Scoatem dupa cele 30 de minute paharutele si facem un strat cu piureul de zmeura (cel din prima poza) si bagam din nou la congelator pentru 30 de minute. 
din nou scoatem de la congelator dupa cele 30 de minute si punem un strat din compozitia de iaurt amestecata cu piure de zmeura, bagam si cite un betisor de lemn sau plastic (in cazul meu) si bagam paharutele la congelator timp de 5-6 ore, eu le-am lasat peste noapte. si... pofta buna !!! 
Daca aveti nelamuriri in legatura cu reteta, intrebati si va raspund...

joi, 9 iunie 2011

Tort aniversar


Acesta a fost tortuletul facut pentru invitatii domnisoarei Isabella, un total de 17 copii. Prima poza nu e prea reusita ca a trebuit sa o fac pe ascuns, sectiunea e un pic mai clara. 
Blatul l-am facut dupa reteta de la tortul mielut umplut cu camy cream pe care am impartit-o in doua, jumatate am amestecat-o cu multa zmeura, cu cealalta jumatate am imbracat tortul.
Am mai folosit 250 ml de frisca in care am bagat un pliculet de intaritor plus un plic de zahar vanilat si am decorat tortul. Am mai pus morcovei de martipan. 
A avut succes atit la mame cit si la copilasi si a disparut ca prin farmec, doar o feliuta a mai ramas pentru sarbatorita.

duminică, 5 iunie 2011

Tort fluture - La multi ani, ingerasul mamei !!!


Acum 6 ani, tot duminica era, devreme de tot, asa pe la 1.40, a venit pe lume, scumpa noastra fetita Isabella, care ne-a umplut si ne umple inimile de bucurie, 
cu zimbetele ei, cu poznele care le face....
Iti multumim draga Isabella pentru toata fericirea care ne-o transmiti si-ti dorim din inima, mami si tati, sa cresti mare, sa fii fericita, sa te pazeasca Dumnezeu de toate rautatile din lume si zimbetul sa nu-ti dispara niciodata de pe fata. 
La multi ani, Isabella !!!

Tort fluture cu camy cream si zmeura 
Ingrediente pentru blat:
  • 4 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • un pic de sare
Ingrediente pentru camy cream: 
  • 500 g mascarpone
  • 250 g frisca lichida
  • 170 g lapte condensat
  • zmeura
Facem intii blatul. In vasul de la mixer/robot punem ouale, sarea si zaharul si mixam cca 15 minute, pina vom obtine o crema spumoasa si ingredientele isi vor tripla volumul. Adaugam cite un pic din faina cernuta si amestecam incet cu o lingura de lemn, de jos in sus, pina terminam de pus toata faina. Intr-o tava cu pereti detasabili (20 cm tava mea), tapetata cu hirtie de copt, rasturnam compozitia si bagam tava in cuptorul preincalzit la 160 de grade, timp de 30 de minute. Eu din compozitie am pus intr-o forma de savarina unsa cu unt, ca sa pot face capul fluturasului. 
Acum trecem la facut crema. Intr-un vas, zbatem bine mascarponele pina vedem ca incepe "se se umfle in pene". Adaugam cite un pic din laptele condensat, mixind incontinuu, iar la sfirsit adaugam frisca zbatuta separat si amestecam delicat cu o lingura de lemn. Daca dorim putem adauga zmeura (putem inlocui cu capsuni, eu zmeura aveam in gradina, din aia am pus) si amestecam. Eu am preferat sa pun zmeura deasupra pe discurile de pandispan unse cu crema, pentru ca altfel nu puteam acoperi cu crema respectiva, tortuletul. 

Taiem blatul in trei discuri, insiropam cu un pic de lapte rece, ungem cu crema si punem deasupra zmeura si procedam la fel cu celelalte doua discuri si cu briosa pe post de cap...
Taiem in doua tortuletul, il intoarcem ca sa dam forma de fluture si decoram dupa pofta inima, sau cum ne pricepem mai bine. 
O poza cu domnisoara sarbatorita 

satisfacuta ca a stins toate luminarelele

O feliuta virtuala pentru toti cei care ne-au vizitat si felicitat, cu multe, multe multumiri si pupici de la sarbatorita...


Serviti cu incredere, tortuletul e delicios... 

vineri, 3 iunie 2011

Clafoutis cu cirese


O prajitura delicioasa, cu cirese din copacul propriu si personal. Ingrediente pentru o tava nu prea mare:

  •  200 g faina
  • 150 g zahar
  • 4 oua
  • 1/2 litru de lapte
  • un pic de sare
  • 30 g unt
  • 600 g cirese fara simbure
In vasul de la mixer, am zbatut bine ouale impreuna cu zaharul, apoi am adaugat faina cernuta mixind incontinuu, sarea si laptele (ingredientele puteti sa le puneti toate o data si apoi sa mixati). Compozitia este destul de lichida.
Preparam tava, adica o ungem bine cu unt, rasturnam compozitia si bagam tava in cuptorul preincalzit la 160 grade cca 10-15 minute. Cind vedem ca aluatul incepe sa se intareasca un pic pe fundul tavii, distribuim ciresele (partea de deasupra trebuie sa fie destul de molcuta), bagam tava in cuptor, ridicam temperatura la 180 de grade si lasam timp de cca 30-35 de minute, depinde mult de cuptor. Cind vedem ca prajitura incepe sa se coloreze la suprafata, scoatem tava din cuptor. In reteta originala spunea ca trebuie scos clafoutis-ul din tava si lasat sa se raceasca, eu l-am lasat in tava, pentru ca mi-era frica sa nu se rupa. Servim caldut sau rece, e foarte gustoasa, o aroma dulce-acruta...iar consistenta e ceva in genul grisului cu lapte cind se intareste, nu stiu cum se explic mai bine.


miercuri, 1 iunie 2011

Pasta cu sos de mazare


Mincare delicioasa, usoara si de sezon, rapida si usor de facut.
Ingrediente necesare:
  • 250 g de mazare proaspata (eu din gradina)
  • o ceapa verde (tot din recolta proprie)
  • 250 g paste farfalline
  • ulei de masline
  • un pahar de sos de rosii
  • sare
  • o ramurica de rozmarin
  • parmezan ras
Curatim, spalam si taiem feliute ceapa, apoi o prajim foarte putin cu doua linguri de ulei. Curatim mazarea (puteti pune si congelata, cea la cutii nu va recomand sa o folositi pentru ca e prea dulce, cel putin la noi, parca ar avea zahar), o adaugam peste ceapa, punem sosul de rosii (eu am pus doua rosii curatate si taiate marunt si un pic de concentrat de rosii, din cel la tub), saram putin si adaugam si rozmarinul. Eu am adaugat si un pahar cu apa pentru ca mazarea era mai mult de 250 de grame, punem capac pe oala si lasam pe foc cel putin 15 minute (nu exagerati, gustati, ca daca mazarea e proaspata, fierbe repede). Separat fierbem pasta in apa cu sare, scurgem de apa lasind deoparte un pahar de apa de la fiertul pastelor.
Rasturnam pasta peste sosul de mazare, adaugam paharul cu apa pe care l-am lasat deoparte, amestecam cu citeva linguri de parmezan ras si... si servim calde.
Delicioase... bune, bune...