Lume, lume... hai la piine, proaspata si pufoasa... calda si ochioasa...
Am schimbat denumirea piinitelor, din innodate le-am facut japoneze... multumesc Mari si multumesc simpaticului grasu64, care mi-au reimprospatat memoria si cu ajutorul lor mi-am adus aminte, ca aceste piinite se cheama japoneze.
Cu ingredientele de mai jos, mi-au iesit 8 pufoase delicioase:- 500 g faina 0
- 250 g apa
- 50 g ulei de masline
- un galbenus
- 18 g drojdie proaspata (7 g drojdie uscata)
- 12 g sare
- 6 g zahar
Intr-un vas punem apa calduta (daca aveti termometru trebuie sa aiba 30°, eu nu "i-am luat temperatura" ci am pus apa calduta bine, nu fierbinte, altfel nu va mai dospi bine), adaugam drojdia farimitata, zaharul, uleiul si galbenusul, zbatem bine ingredientele, adaugam jumatate din faina (cca 250 g) si amestecam cu o lingura din plastic, pina se incorporeaza bine toata faina. Adaugam sarea (atentie, amestecam bine, pentru ca drojdia nu trebuie sa intre in contact cu sarea), adaugam cca 150 g de faina si amestecam bine pina se incorporeaza toata faina. Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul, presaram un pic de faina pe aluat si pe miini, apoi cu degetele ne apucam de framintat, deci cu ajutorul degetelor, nu stiu cum sa explic, nu framintam cu pumnii, ci cu degetele framintam si rulam aluatul catre noi, aluatul se va forma ca un snur gros... il intoarcem si incepem din nou procesul de framintare. Daca vedem ca aluatul se lipseste de masa, presaram cite un pic si pe masa si deasupra aluatului (bineinteles ca luam din faina care a ramas, adica cele cca 100 g). Dupa ce s-a incorporat toata faina in aluat, framintam in liniste, pentru ca sigur nu se va lipi de masa (cca 15-20 de minute). Presaram un pic de faina in vasul in care a fost initial aluatul, acoperim cu o folie transparenta si in cuptorul aragazului in care am aprins doar beculetul, lasam la dospit timp de doua ore.
Acum, rasturnam din nou aluatul pe masa de lucru, impartim in 8 bucati (cca 100 g piinita, adica un pic mai mult), aplatizam aluatul (pentru fiecare piinita pe rind) mai mult pe latime, indoim o parte din aluat cam pe jumatate si cu degetele "il sigilam", indoim din nou, sigilam... , apoi dam forma de snurulet aluatului, il innodam (sau ii dam forma dorita) si punem piinitele in tava cuptorului tapetata cu hirtie de copt. Daca dorim, putem stropi piinitele si punem seminte de susan, mac, eu am preferat sa le stropesc dupa ce au dospit... Acoperim din nou cu folie transparenta sau o punga de nylon, bagam tava in cuptorul unde avem beculetul aprins si lasam la dospit 45 de minute pina la o ora. Eu am lasat la dospit in cuptor 40 de minute, apoi am scos tava, am preincalzit cuptorul la 220 de grade, iar dupa 20 de minute, am eliminat folia de pe piinite, am stropit cu apa si am presarat seminte de mac, am bagat tava in cuptor, am stropit si peretii cuptorului cu apa (puteti pune un vas cu apa si sa-l lasati primele 10 minute) si lasam in cuptor timp de cca 15-20 de minute (eu am lasat 20 de minute, depinde foarte mult de cuptor).
Sint exagerat de pufoase si delicioase.
Cu aceasta reteta, particip la provocarea lunii februarie 2012 "Dulce Romanie", gazduita de Vio si al ei blog Caietul cu retete.
Reteta refacuta astazi (2.03), in forma de melcisori...
Reteta refacuta astazi (2.03), in forma de melcisori...