Lume, lume... hai la piine, proaspata si pufoasa... calda si ochioasa...
Am schimbat denumirea piinitelor, din innodate le-am facut japoneze... multumesc Mari si multumesc simpaticului grasu64, care mi-au reimprospatat memoria si cu ajutorul lor mi-am adus aminte, ca aceste piinite se cheama japoneze.
Cu ingredientele de mai jos, mi-au iesit 8 pufoase delicioase:- 500 g faina 0
- 250 g apa
- 50 g ulei de masline
- un galbenus
- 18 g drojdie proaspata (7 g drojdie uscata)
- 12 g sare
- 6 g zahar
Intr-un vas punem apa calduta (daca aveti termometru trebuie sa aiba 30°, eu nu "i-am luat temperatura" ci am pus apa calduta bine, nu fierbinte, altfel nu va mai dospi bine), adaugam drojdia farimitata, zaharul, uleiul si galbenusul, zbatem bine ingredientele, adaugam jumatate din faina (cca 250 g) si amestecam cu o lingura din plastic, pina se incorporeaza bine toata faina. Adaugam sarea (atentie, amestecam bine, pentru ca drojdia nu trebuie sa intre in contact cu sarea), adaugam cca 150 g de faina si amestecam bine pina se incorporeaza toata faina. Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul, presaram un pic de faina pe aluat si pe miini, apoi cu degetele ne apucam de framintat, deci cu ajutorul degetelor, nu stiu cum sa explic, nu framintam cu pumnii, ci cu degetele framintam si rulam aluatul catre noi, aluatul se va forma ca un snur gros... il intoarcem si incepem din nou procesul de framintare. Daca vedem ca aluatul se lipseste de masa, presaram cite un pic si pe masa si deasupra aluatului (bineinteles ca luam din faina care a ramas, adica cele cca 100 g). Dupa ce s-a incorporat toata faina in aluat, framintam in liniste, pentru ca sigur nu se va lipi de masa (cca 15-20 de minute). Presaram un pic de faina in vasul in care a fost initial aluatul, acoperim cu o folie transparenta si in cuptorul aragazului in care am aprins doar beculetul, lasam la dospit timp de doua ore.
Acum, rasturnam din nou aluatul pe masa de lucru, impartim in 8 bucati (cca 100 g piinita, adica un pic mai mult), aplatizam aluatul (pentru fiecare piinita pe rind) mai mult pe latime, indoim o parte din aluat cam pe jumatate si cu degetele "il sigilam", indoim din nou, sigilam... , apoi dam forma de snurulet aluatului, il innodam (sau ii dam forma dorita) si punem piinitele in tava cuptorului tapetata cu hirtie de copt. Daca dorim, putem stropi piinitele si punem seminte de susan, mac, eu am preferat sa le stropesc dupa ce au dospit... Acoperim din nou cu folie transparenta sau o punga de nylon, bagam tava in cuptorul unde avem beculetul aprins si lasam la dospit 45 de minute pina la o ora. Eu am lasat la dospit in cuptor 40 de minute, apoi am scos tava, am preincalzit cuptorul la 220 de grade, iar dupa 20 de minute, am eliminat folia de pe piinite, am stropit cu apa si am presarat seminte de mac, am bagat tava in cuptor, am stropit si peretii cuptorului cu apa (puteti pune un vas cu apa si sa-l lasati primele 10 minute) si lasam in cuptor timp de cca 15-20 de minute (eu am lasat 20 de minute, depinde foarte mult de cuptor).
Sint exagerat de pufoase si delicioase.
Cu aceasta reteta, particip la provocarea lunii februarie 2012 "Dulce Romanie", gazduita de Vio si al ei blog Caietul cu retete.
Reteta refacuta astazi (2.03), in forma de melcisori...
Reteta refacuta astazi (2.03), in forma de melcisori...
vinnnnn, stai ca acum ajungggg!!!!:) ca si alea de la brutarie:) perfecte:)
RăspundețiȘtergereHai, ca te astept... Pupici !
ȘtergereImi mirosea a painica proaspata, si nu stiam de unde.Acu'am aflat si am venit fuguta sa-mi revendic bucatica mea.Pupici!
RăspundețiȘtergereMie-mi spui, ca am mirosul si-n nas, si-n haine... Serveste cu incredere una intreaga, ca o bucatica nu ajunge... Pupici !
ȘtergereSe pare că mulţi mare şi de aşteptare pentru o ceaşcă de cafea ....
RăspundețiȘtergereMi-a placut reteta! mare sarut. (Brazilia)
Obrigado pela visita, Milena ! Beijos !
ȘtergereBellissimi questi panini...gnammm :)))
RăspundețiȘtergereGrazie, Mary ! sono morbidisimi e buonissimi ! Baci !
ȘtergereCe buna ar fi acu aceste invirtite cu o cana de lapte acru..Ahhh.N-am facut paine,coculete de foarte multa vreme :(.pup.xoxo
RăspundețiȘtergereImi place cum le-ai spus invirtite... eu nu stiam cum sa le zi, si le-am innodat de le-am terminat... Pupici !!!
ȘtergereMa inscriu si eu la o bucatica!!Tare bine arata!!!!!!Pup!
RăspundețiȘtergereServeste cu incredere... sint deliciu curat... Pupici !!!
ȘtergereFoarte frumoase si pufoase! Iti vine sa le mananci din ochi!
RăspundețiȘtergereMotzata mea, a rontait una imediat, cind a vazut ca s-au racit... cica era prea bun parfumul din casa... Pup !
ȘtergereSuper faine.Moamama da ce mi se lungeste lista de " to do".
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag.
He, hei... eu aveam o lista lunga, lunga, dar cind mi-a murit calculatorul a murit si ea... Acum am una mai micuta... Pupici !!!
ȘtergereSi tu ma enervezi ca faci painita asa de frumoasa si eu nici nu am incercat !Va pup si s-o mancati sanatoase!
RăspundețiȘtergereHai mai, Teo... la cite bunatati faci tu, sigur vei face niste piinite frumoase si delicioase... Asa ca... trebuie sa incerci... Pupici si multumim, mai avem piinite doar pentru miine...
ȘtergereHop si eu , am sosit la o painica pufoasa!! A mai ramas? Pupic cu drag!
RăspundețiȘtergerePentru prieteni oricind cu placere si chiar daca nu ar mai fi, m-as baga repede in bucatarie... Pupici !
ȘtergereBuna tare painica de casa! votez pro pt ea :) . Arata tare bine! pup
RăspundețiȘtergereSssttt... ca daca te aude familionul e de acord cu tine, ca si asa ma innebunesc ca nu le fac mai des... Pupici !!!
ȘtergereBune bune aceste painici.
RăspundețiȘtergereMie-mi spui, nene Haplea ! Sint de o pufosenie de uiti sa te opresc cind incepi sa maninci dintr-una...
Ștergerefoarte frumoase!
RăspundețiȘtergereCe frumoase sunt !!!! Eu nu am mai reusit in aceasta luna sa particip la provocare :((((
RăspundețiȘtergereMultumesc, Cat ! Si eu eram sa ratez provocarea cu drojdia, pentru ca tot am fost bolnava, dar cum m-am simtit mai bine, am trecut repejor la framintat, pe ultima suta de metri. Lasa ca vedem ce o sa fie in luna martie... Pupici !
ȘtergereO primavara frumoasa si plina de iubire!
RăspundețiȘtergereMultumesc ! O primavara minunata sa ai si tu !
ȘtergereO primavara cu mult soare si plina de dragoste!
RăspundețiȘtergereMultumesc, la fel si tu sa ai o primavara minunata plina de iubire !
ȘtergereDaniela, ingredientele tale eu le pun in masina de paine la programul de framantat si dospit, apoi scot coca din vasul masinii si pe masa infainata fac cele opt japoneze asa cum le faci si tu si le las la crescut inca 45 de minute.
RăspundețiȘtergereSunt nemaipomenit de pufoase si bune! Te pupic si-ti doresc o primavara minunata!!
Mari, astazi le-am facut din nou, le-am dat forma de melcisori si... ghici... le-am bagat la framintat in masina de piine, ca nu prea ma mai tin "balamalele", ma doare un brat si nu prea reusesc sa framint bine cu minutele... Pupici si o primavara minunata sa ai !!!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase!
RăspundețiȘtergereLa pufosenii d-astea nimeni nu te intrece, esti specialista. :*
Multumesc... dau incilcite/invirtite la schimb cu torturi frumos decorate... Te prinzi ?!
ȘtergereStii care este cea mai ieftina femeie din lume...japoneza.
RăspundețiȘtergereAsa se cheama aceste painici "japoneze".
Arata super!
Multumesc, mi-am adus aminte ca se cheama japoneze, dar deja postasem reteta cu "innodate"... Multumesc inca o data !
ȘtergereCe frumoasa sunt. Coaja crocanta, interior pufos. Ce poate fi mai bun.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Irina ! Sint foarte gustoase si pufoase, problema e ca se maninca prea repede... Pupici !
Ștergere