luni, 26 noiembrie 2012

Tagliatelle cu ficatei


N-am facut niciodata, pina acum, paste cu ficatei de pasare. Dar cum in revista pe care mi-a cumparat-o Isabella cind a fost la cumparaturi cu tati, era si o reteta cu spaghetti si ficatei, eu am transformat-o in tagliatelle cu ficatei...

Ingrediente necesare pentru 4 persoane:
  • 400 g tagliatelle
  • 200 g ficatei si inimioare de pui
  • 4 linguri ulei de masline
  • o ceapa alba micuta
  • 10 g concentrat de rosii
  • un pahar vin alb
  • 100 g prosciutto crudo
  • 40 g parmezan ras
  • patrunjel
  • piper
  • sare

Spalam ficateii si inimioarele, apoi le taiem feliute. Intr-o tigaie de prajit, infierbintam uleiul si coloram putin ceapa spalata si taiata felii subtiri. Adaugam si patrunjelul spalat si taiat marunt, apoi invirtim ceapa pina vedem ca devine "blonda", nu ca mine, ci ca ceapa... Adaugam inimioarele taiate felii si le prajim cca 3 minute, adaugam concentratul (din cel la tub am avut eu), imbatam cu paharul de vin alb si lasam la foc mic, timp de 15 minute. Adaugam apoi ficateii si prosiutto taiat cuburele si lasam din nou timp de 5 minute, amestecind incontinuu. Adaugam sare si piper dupa gust.
Separat, in apa clocotita cu sare, fierbem pastele, le scurgem de apa si le rasturnam peste sosul de ficatei si-l amestecam pe foc timp de un minut.
Asezam in farfurii, presaram un pic de patrunjel taiat marunt si mult parmezan (eu mai putin, cica sa nu ma ingras...).
Delicioase...
Va doresc, pofta mare !

miercuri, 21 noiembrie 2012

Rulouri cu somon afumat


Un aperitiv usor de facut, rapid si gustos. Daca va treziti, asa ca mine, cu un pachetel de somon afumat in frigider, care mai are o zi si risca sa nu mai fie bun, faceti repejor un aperitiv delicios, recunosc ca noi am gustat, restul a mincat Isabella, sau ca sa zic asa, ea a umplut farfurioara ei si ce a mai ramas a mincat noi...
Ingrediente:
  • somon afumat
  • brinza philadelphia
  • un pic de marar proaspat (eu am inca, in gradina)
  • salata (tot din gradina)
  • susan
  • rosii
  • origano
  • otet balsamic
  • ulei de masline
  • sare
Intindeti frumusel feliile de somon, apoi deasupra puneti un strat de brinzica philadephia, cred ca merge si brinza topita din aia in triunghiuri mici, presarati un pic de marar proaspat taiat marunt, asezam salata din cea verde si creata am pus eu (cu rusinica recunosc ca nu stiu cum ii zice in limba materna), rulam frumos apoi taiem in trei (depinde de marimea feliilor de somon) si tavalim rulourile prin seminte de susan.
Asezam frumos pe o farfurie frunze de salata, atention... si pe astea lee manincam, asta pentru ca sint sanatoase si fug virusii din jurul nostru, decoram apoi cu rosii pe care am presarat origano, otet balsamic si un firicel de ulei, apoi platoul il bagam in frigider pina in momentul servirii, cind vom presara si un pic de sare pe rosii.
Vedeti, rapid si delicios...
Pofta buna sa aveti !


duminică, 18 noiembrie 2012

Inimioare cu migdale



La noi miroase a iarna, termometrul arata zero grade, iar focul arde in semineu... Dar parca ar merge si o cafea fierbinte ca sa o savurez in timp ce flacarile jucause imi incalzesc sufletul. Iar din bucataria mea, vine un miros irezistibil de biscuiti cu migdale. Stiti ca sint indragostita de ele si as fi in stare sa le pun si-n ciorba, daca as sti ca sint bune... Dar sa trec repejor la scris reteta:
  • 250 g unt
  • 300 g faina
  • 140 g zahar
  • 120 g migdale macinate
  • 2 albusuri
  • un praf de sare
  • un pic de esenta de rom
  • migdale intregi 
Punem in mixer faina cernuta, impreuna cu untul lasat la temperatura camerei citeva minute si apoi taiat bucatele si mixam pentru citeva secunde. Adaugam apoi migdalele macinate (daca aveti migdale cu coaja din exterior, veti obtine biscuiti albi, ale mele erau macinate cu totul, deci compozitia aluatului va fi mai inchisa la culoare), adaugam si zaharul, esenta, sarea si albusurile. Mixam pina se amesteca bine ingredientele. 
Dam forma de mingiuta aluatului si-l lasam in frigider pentru cel putin o ora. Scoatem aluatul de la frigi... (vorbesc ca Isabella, care mai nou prescurteaza cuvintele), facem snurulete lungi cu diametru de un cm si taiem din ele cite un snur de cca 8-10 cm, inchidem frumusel si dam forma de inimioara, iar in mijloc punem cite o migdala. Am bagat din nou inimioarele cu tot cu tava la frigider, am preincalzit cuptorul la 180 de grade si le-am lasat la copt cca 10-12 minute, depinde cit de groase sint. Am facut si inimioare cu forma de biscuiti, ca sa termin mai repejor aluatul, dar tot mai bune sint inimioarele din snurulet cu migdala in centru. Scoatem din cuptor, lasam la racit si presaram un pic de zahar praf. Sint crocantoase la inceput, apoi devin fragede, iar migdala de la mijloc prajita, e delicioasa.
O duminica frumoasa va doresc si va invit sa serviti un biscuite !





vineri, 16 noiembrie 2012

Minestrone


Minestrone italian sau mai bine spus, o supa de verdeturi cu paste...
Ingredientele folosite de mine:
  • un morcov marime mijlocie
  • 6 ciuperci
  • o bucata varza
  • un sfert de ceapa
  • 7 rosii cherry 
  • o mina mazare
  • 20 bucati fasole pastai
  • o mina buna de fasole boabe (nu uscate, ale mele au fost culese din gradina si congelate)
  • o legaturica de patrunjel
  • 3 cartofi
  • sare dupa gust
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • paste
In afara de cartofi, varza, ceapa si patrunjelul, toate ingredientele le-am scos din congelator si sint din productia proprie, adica din gradina noastra...
Am taiat marunt ciupercile (astea sint tot din gradina si dau un gust minunat supei), varza, ceapa, patrunjelul si le-am aruncat in oala sub presiune (oala minune, noul membru al bucatariei mele), am taiat si cartofiorii cuburele, dupa ce i-am curatat si spalat, rosiile taiate si ele tot de la congelator, apoi una peste alta, fasole pastai taiate, fasolele boabe, mazarea, sare dupa gust, uleiul de masline si am acoperit cu apa, iar in cca 40-50 de minute, am avut un minestrone delicios... si rapid, ca pe vremea cind faceam in oale obisnuite, trebuia sa fierb ingredientele cca 4 ore. 
Separat am fiert pastele, depinde de citi membri sint in familie, le-am scurs, le-am amestecat cu supa de legume si am servit papita calda... Sotul a servit cu parmezan ras deasupra si ardei iuti...-
Daca postiti serviti ca mine, daca nu postiti, adaugati o lingura de smintina deasupra si papati cu lingurita, linguroiul, polonicul... 
Pofta mare sa aveti !


luni, 12 noiembrie 2012

Mini clatite cu miere si gem de piersici


Stiu, toata lumea face clatite mari, ca sa zic asa, normale... dar cum eu nu sint "toata lumea", le-am facut anormale, adica mini, intr-o tigaie cam la jumatate ca marime a tigailor normale... Ati priceput ?! Nuuu ?! Nici eu...
Reteta o am dintr-o carte de bucate foarte, foarte veche.
Ingrediente:
  • 100 g faina de griu
  • 300 ml lapte (sau jumatate lapte + jumatate sifon/apa minerala)
  • 1-2 oua (eu am pus 2)
  • o lingura rom (15 ml)
  • o lingura ulei (15 ml)
  • un praf de sare
  • coaja de lamiie (facultativ)
Intr-un vas punem galbenusurile, uleiul, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lamiie (facultativ) si zbatem bine pina se amesteca ingredientele. Adaugam apoi faina cernuta si amestecam din nou pina dispar cocoloasele, daca s-au format. Eu am cernut faina deasupra peste compozitie si nu s-a facut cocoloase. Subtiem cu un pic de lapte, turnat cite un pic nu tot deodata, apoi amestecam pina se omogenizeaza compozitia. Facem asa, pina terminam tot laptele. Separat zbatem albusurile spuma, stiti voi cum, ca atunci cind intoarceti vasul albusul sa nu cada, apoi adaugam albusurile peste compozitia cu galbenusuri si amestecam cu polonicul de citeva ori pina vom obtine o compozitie mai groasa dar spumoasa. Romul mentine compozitia spumoasa pina la sfirsit iar clatitele vor fi foarte fragede, chiar si a doua zi... 
In cazul cind nu se pune albusul batut spuma ci numai galbenusul sau ouale intregi, compozitia se va dilua doar cu 250 ml lapte sau sifon. 
In compozitie se pot pune 2-3 galbenusuri (fara albusuri), dar daca galbenusurile nu vor fi zbatute spuma, clatitele se vor intari. 
Zahar nu punem in compozitie, deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi. 
Preparam clatitele, fiecare stie cum se fac, nu ?!, apoi le umplem cu ce vrea inimioara noastra..., eu am vrut cu gem se piersici, iar domnisoara din dotare cu miere... 
Va doresc, pofta buna !
Ce ziceti, de-un strop de "ciucalata", deasupra ?!


marți, 6 noiembrie 2012

Chec cu alune



Va invit la o feliuta de chec delicios cu alune.
Ingrediente necesare:
  • 190 g faina + 10 g cacao 
  • 150 g zahar
  • 150 g alune prajite (eu le-am cumparat la pliculet gata macinate) 
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • 8 g praf de copt
  • 5 linguri lapte
  • un pic de sare
Intii de toate, dam drumul la cuptor si-l preincalzim la 180 de grade. Amestecam alunele cu 50 g zahar, daca alunele sint intregi, le mixam impreuna cu zaharul. Separat zbatem untul (care trebuie sa fie molcut) impreuna cu zaharul, pina vom obtine o compozitie spumoasa. Adaugam ouale, un pic de sare, faina cernuta impreuna cu praful de copt si cacaoa, laptele si alunele. Amestecam bine si rasturnam compozitia in tava tapetata cu unt si faina. 
Bagam in cuptor si lasam timp de 25-30 de minute, depinde foarte mult de cuptor, faceti in prealabil o proba cu scobitoarea. Scoatem din cuptor si lasam la racit, taiem si servim cu topping de ciocolata cumparat, sau intr-un vas pe baie de aburi, topim 100 g de ciocolata cu lapte taiata marunt si  un dl frisca lichida. Amestecam bine si decoram checul taiat felii.
Pofta mare sa aveti, alaturi de o cafea sau un pahar cu lapte !

duminică, 4 noiembrie 2012

Mincarica de ciuperci cu mamaliguta


In sfirsit am descoperit  ciupercute in gradina mea... Asa ca, o mamaliguta calda merge de minune cu o mincarica de ciuperci.
Ingrediente pentru mamaliguta:
  • faina de porumb
  • apa
  • sare
  • citeva felii de brinza gorgonzola
Mamaliguta o face fiecare dupa reteta proprie si personala, eu la sfirsit am pus si citeva felii de gorgonzola si le-am amestecat bine pina brinzica s-a topit.

Ingrediente pentru mincarica de ciuperci, ingredientele sint cintarite ochiometric, depinde de cite ciupercute aveti:
  • ciuperci
  • un catel de usturoi
  • o jumatate de ceapa, marime mijlocie
  • piper negru macinat
  • sare
  • foi de dafin
  • jumatate pahar de apa
  • jumatate pahar vin alb
  • un pahar suc de rosii 
  • o legatura de patrunjel
  • ulei de masline
Intii de toate curatim si spalam ciupercile. Intr-o tigaie de prajit  calim ceapa curata si taiata marunt impreuna cu usturoiul curatat si taiat maruntel, apoi adaugam ciupercile taiate, presaram un pic de sare, adaugam vinul si le lasam pe foc pina vedem ca acesta s-a evaporat. Adaugam apa, sucul de rosii, foaia de dafin si amestecam incontinuu pina scade sosuletul, nu de tot, trebuie sa ramina un pic. La sfirsit adaugam piper negru macinat dupa gustul personal si patrunjelul spalat si taiat marunt. 
Asezam mamaliguta fierbinte in farfurii, in mijloc face usurel o gaura in care asezam mincarica de ciuperci, presaram un pic de patrunjel si piper deasupra si... pofta mare sa aveti !