vineri, 25 noiembrie 2011

Prajitura cu mere si nuci


O prajitura frageda si delicioasa, cu care particip la provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie", gazduita de Alexandrina
Ingredientele necesare:
  • 230 g faina de griu
  • 175 g zahar de trestie
  • 250 g ricotta
  • 3 oua mari
  • 16 g praf de copt
  • 75 g miez de nuca
  • 2 mere
  • un praf de sare
  • 2 linguri Grand Marnier (lichior)
  • o lamiie
Zbatem bine ouale impreuna cu zaharul, pina vedem ca acesta din urma s-a topit. Adaugam cite o lingura de ricotta mixind incontinuu, iar cind am terminat de incorporat toata ricotta, adaugam cite o lingura de faina, cernuta in prealabil impreuna cu praful de copt, adaugam sarea si lichiorul. 

Preincalzim cuptorul la 180 de grade, iar intre timp curatim si taiem felii cele doua mere, le stropim cu sucul de lamiie sa nu se innegreasca. Jumatate din cantitatea de nuci o rupem bucatele si o adaugam peste compozitie, adaugam cca trei sferturi dintr-un mar taiat cuburele. Rasturnam compozitia intr-o tava rotunda cu diametrul de cca 26 cm, tapetata cu o foaie de copt,  punem deasupra merele si nuca, presaram deasupra o mina buna de zahar de trestie (puteti pune si zahar normal, dar acesta e mai sanatos) si bagam tava in cuptorul preincalzit (la 180 de grade), timp de 40 de minute.
Scoatem din cuptor, lasam la racit pe un gratar


taiem si servim... hmmm, delicioasa...

marți, 22 noiembrie 2011

Biscuiti cu gem de mere


Nu, nu a venit Craciunul... dar nu-i rau sa exersam un pic inainte de sarbatori... Astazi va prezint biscuiti floricele umpluti cu gem de mere.
Ingrediente:
  • 280 g faina de griu
  • 20 g cacao
  • 125 g zahar
  • 3 galbenusuri 
  • 125 g unt rece
  • un pachetel zahar vanilat
Intr-un castronel cernem faina impreuna cu cacao, adaugam zaharul, zaharul praf si untul rece taiat bucatele cit mai mici. Incepem frumusel cu minutele (deci, nu robot, nu mixer, nimic, nimic) si framintam (cam greu ce-i drept)... eu am adaugat si doua linguri cu lapte. Am pus aluatul (pasta frolla) in frigider si am uitat de ea timp de o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, scoatem aluatul din frigider, intindem foaia cit de groasa dorim noi (eu am facut-o subtirica pentru ca am pus gem de mere intre ei, dar pot fi facuti mai grosuti si serviti fara sa fie umpluti. La o parte din biscuiti am facut o gaurica in mijloc, iar la cealalta jumatate ... nu le-am facut nimic, da ?!!!!
Bagam tava la cuptor (atentie vor fi in jur de trei tavi si ceva...), iar la 180 de grade ii lasam timp de 7 minute. 
Ii scoatem pe gratar, ii lasam sa se raceasca si ii umplem cu ce avem, putem pune nutella sau crema de unt, fiecare pune ce are si ce doreste. Presaram putin cu zahar praf, asa ca sa para un pic ninsi (cine stie, poate totusi vad vreun fulg de sarbatori), ii asezam intr-o cutie de metal ca sa-i putem conserva citeva zile. Va spun sincer ca nu rezista, sint gustosi si foarte, foarte fragezi. 
Va servesc cu biscuiti fragezi, irezistibili...



duminică, 20 noiembrie 2011

Piine "Fior di Molino"


Nu stiam cum sa denumesc piinea, puteam sa-i spun si piine de post, dar am preferat sa-i dau denumirea de pe punga de faina de unde am preluat si reteta.
Ingrediente necesare pentru o piine mare: 

  • 500 g faina de tip 0
  • 290 g apa calduta
  • 15 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
  • 10 g sare
  • 10 g zahar
Am pus ingredientele in cuva masinii de piine, intii am cernut faina, apoi am adaugat drojdia pe care am dizolvat-o bine cu ajutorul zaharului, adica intr-un castronel am pus zaharul si drojdia si am frecat cu o lingurita pina si-a dat duhul si s-a transformat drojdia in lichid. Am pus-o peste faina, apoi am pus cite putin din apa incalzita (atentie calduta, nu fierbinte, ca altfel nu mai dospeste piinea). In timpul framintarii, am tot adaugat apa, iar aproape de sfirsit am dizolvat sarea in apa si am turnat-o toata peste aluat. Durata framintarii a fost de 15 minute. 
In reteta originala scria ca trebuie lasat aluatul la dospit doua ore, apoi framintat din nou, dat forma piinii sau piinitelor si bagat la cuptor.
Eu am lasat la dospit aluatul timp de o ora, am framintat din nou 15 minute cu masina de framintat, am dat forma piinii (o piine maaareee), am pus doua pahare inalte in tava, atentie pe tava se presara faina destul de multisoara, am pus piine pe tava, am acoperit cu o folie, adica o punga mare taiata intr-o parte, dar cu paharele puse pe tava va avea loc aluatul sa dospeasca si sa creasca frumos. Am lasat la dospit o ora jumatate, am eliminat folia, punem in cuptor o tigaita cu apa pe care o lasam tot timpul cit piinea e in cuptor, apoi bagam tava cu piinea in cuptorul preincalzit la 180 de grade o lasam 30 de minute. 
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca 


taiem felii si servim cu ce avem si cu ce dorim. 
Piinea chiar si dupa 2-3 zile e la fel de buna si nu devine sfarimicioasa.
Pofta buna !


joi, 17 noiembrie 2011

Gnocchi con sugo di pomodori e costine


Acum vreo citeva zile domnisoara Isabella a cerut pinochi, adica gnocchi... Asa ca, ieri dimineata m-am apucat de confectionat, deh... dorinta trebuia indeplinita, iar gnocchi cumparati se lipesc de cerul gurii precum mamaliga la catei...
Ingredientele folosite de mine:

  • un kg cartofi cintariti cu tot cu coaja
  • 300 g faina de griu
  • 8 g sare
  • un ou
iar pentru condimentat gnocchi:
Am fiert cartofii in apa cu sare, i-am curatat cit erau calzi, bineinteles cu ajutorul furculitei am intepat domnul/doamna cartof, iar cu cutitul am curatat pielita cartofilor (he, he... mare filosofie). I-am strivit cu aparatul din dotare

am adaugat faina, am facut o gaura in mijloc in care am pus oul si sarea, apoi m-am apucat de framintat, totul intr-un vas incapator. Pe parcurs am mai adaugat faina (nu stiu cita), depinde foarte mult de calitatea cartofilor, am format snurulete pe care le-am taiat bucatele, apoi cu furculita am dat forma gnocchi-lor.


De indicat sa fie facuti dimineata si sa fie lasati pe prosopul pe care am presarat un pic de faina, asa se vor "usca" putin si nu vom risca sa se lipeasca in timpul fierberii. Deci, ii punem in apa cu sare cind aceasta da in clocot, iar cind acestia vin deasupra, ii luam cu paleta cu gauri si-i punem peste sosul preparat., iar reteta preparata de mine o gasiti aici. Restul gnocchilor se pot congela, va dati seama ca nu am  mincat un kg de cartofi plus restul ingredientelor. Punem in vase de plastic, doar un strat, le congelam bine, apoi rind pe rind, ori le punem intr-un alt vas de plastic, ori in pungute de plastic. 


Cind dorim sa facem din nou gnocchi, ii rasturnam in apa clocotita, asa congelati, ca daca-i lasam la caldurica, riscam sa obtinem un piure de cartofi, ca sa nu zic o mamaliguta de cartofi. 
Pofta buna !

duminică, 13 noiembrie 2011

Tarta cu pricomigdale





O tarta delicioasa si destul de aratoasa (a se citi frumusica, da ?!)
Ingredientele necesare:
  • 300 g faina de griu
  • 100 g zahar
  • 150 g unt
  • un ou + un galbenus
  • 8 g praf de copt
  • coaja rasa de la o jumatate de lamiie
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 175 g gem de cirese negre
  • pricomigdale (cit mai multe, depinde de marimea lor...
  • lichior de migdale

Intr-un castron incapator cernem faina impreuna cu praful de copt si adaugam untul rece taiat cuburele. Ne apucam frumos cu minutele si framintam pina vom obtine un fel de aluat, adica multe, multe firimituri. Adaugam apoi zaharul, sarea, coaja de la lamiie si amestecam ingredientele. Adaugam oul si galbenusul si incepem din nou cu minutele (deci, nu folositi mixer sau alte minuni, da ?!) si framintam incetisor pina vom obtine aluatul de tarta (dar asta stiti voi cum se face, ca doar ati mai facut, nu ?)
Invelim intr-o folie aluatul si-l bagam in frigider timp de 30 de minute. Intre timp, preincalzim cuptorul la 175 de grade, iar dupa ce a trecut jumatatea de ora, scoatem aluatul, il cintarim, facem repede o socoteala, adica impartim la trei... Doua treimi din aluat il intindem pe hirtie de copt, punem alta coala deasupra si cu sucitorul/melesteul (instrumentul propriu) intindem aluatul de cca 3 mm grosime, apoi departam prima coala, rasturnam foaia in tava pentru tarta si incetisor indepartam cealalta coala (cam lunga explicatia mea, dar credeti-ma ca dupa o saptamina de febra, nu stiu cum de-mi mai amintesc literele)...
Continuam..., aaa, uitasem sa spun, in tava n-am pus nici ulei nici faina, am lasat-o asa cum era ca doar aluatul are unt si nu se lipeste. Am tiparit bine aluatul ca sa se lipeasca de peretii tavii, am uns cu gemul de cirese negre (mmm, ce bunatate), iar pricomigdalele le-am trecut prin lichiorul de mandorle (atentie, trebuie trecute repejor, ca le-am trecut precum melcul si s-au cam lasat cind le-am bagat la cuptor). Intindem cealalta foaia de aluat la fel ca pe precedenta, acoperim pricomigdalele si sigilam marginile. Mie mi-a fost frica sa nu se umfle in pene aluatul si am intepat pe ici, pe colo... cu o scobitoare (deci, concluzionul... nu e necesar sa fie intepat).
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade (dar asta am mai spus) si lasam timp de 30-35 de  minute, depinde de cuptor. Lasam apoi la racit si taiem felii, nu va pot spune in cuvinte cit e de buna, iar dimineata la cafea a mers de minune, desi nu am acoperit-o era frageda, asa ca pentru dintucii mei...
V-am pupicit si va doresc o duminica placuta in continuare !



vineri, 4 noiembrie 2011

Cornuri XXL



Adica, cornuri enorme, cresc la dospit si in cuptor de nu se mai opresc...
Ingrediente necesare pentru cca 18 cornuri, eu am facut doar 16 dar au iesit enorme:
  • 350 ml lapte caldut
  • 4-5 linguri zahar (eu am pus 70 g)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 oua
  • 650 g faina
  • 12 g drojdie uscata
  • un ou + o lingura lapte pentru uns
Punem ingredientele in cuva masinii de piine in ordinea de mai sus si framintam, eu am framintat de doua ori si am mai adaugat o lingura de faina. Am rasturnat aluatul pe masa de lucru infainata, l-am impartit in doua, apoi am intins aluatul si l-am taiat in opt triunghiuri. Le-am umplut jumatate cu dulceata de smochine (normal ca dulceata mea e din bucati de fructe, deci nu sint probleme sa iasa din cornulet) iar cealalta jumatate le-am lasat fara nimic, dar le-am presarat zahar deasupra dupa ce le-am uns cu oul zbatut cu o lingura de lapte. Am aprins doar lumina in cuptor si am bagat tavile (doua in total) si am lasat cornurile la dospit timp de doua ore. Preincalzim cuptorul la 150 de grade (eu le-am pus la 175 de grade, pentru ca le-am vrut mai bronzate si bagam tavile pe rind, timp de 15 minute. Ultimele le-am lasat vreo doua minute in plus si s-au rumenit mai tare. Sint extrem de pufoase, de delicioase si... sint masura XXL, dar puteti sa le faceti si o masura X, mai slabute, mai micute..., adica impartiti aluatul in trei bilute de aceeasi greutate, intindeti foaia si taiati triunghiurile, astea sint bune pentru copii ca sint micute, desi odrasla din dotare a servit un corn enorm, imediat ce s-au racit. 




O poza cu interiorul pufos...


si una in varianta nepudrata...




Va servesc si pe voi si va doresc pofta buna !


Sursa