Nu stiam cum sa denumesc piinea, puteam sa-i spun si piine de post, dar am preferat sa-i dau denumirea de pe punga de faina de unde am preluat si reteta.
Ingrediente necesare pentru o piine mare: - 500 g faina de tip 0
- 290 g apa calduta
- 15 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
- 10 g sare
- 10 g zahar
Am pus ingredientele in cuva masinii de piine, intii am cernut faina, apoi am adaugat drojdia pe care am dizolvat-o bine cu ajutorul zaharului, adica intr-un castronel am pus zaharul si drojdia si am frecat cu o lingurita pina si-a dat duhul si s-a transformat drojdia in lichid. Am pus-o peste faina, apoi am pus cite putin din apa incalzita (atentie calduta, nu fierbinte, ca altfel nu mai dospeste piinea). In timpul framintarii, am tot adaugat apa, iar aproape de sfirsit am dizolvat sarea in apa si am turnat-o toata peste aluat. Durata framintarii a fost de 15 minute.
In reteta originala scria ca trebuie lasat aluatul la dospit doua ore, apoi framintat din nou, dat forma piinii sau piinitelor si bagat la cuptor.
Eu am lasat la dospit aluatul timp de o ora, am framintat din nou 15 minute cu masina de framintat, am dat forma piinii (o piine maaareee), am pus doua pahare inalte in tava, atentie pe tava se presara faina destul de multisoara, am pus piine pe tava, am acoperit cu o folie, adica o punga mare taiata intr-o parte, dar cu paharele puse pe tava va avea loc aluatul sa dospeasca si sa creasca frumos. Am lasat la dospit o ora jumatate, am eliminat folia, punem in cuptor o tigaita cu apa pe care o lasam tot timpul cit piinea e in cuptor, apoi bagam tava cu piinea in cuptorul preincalzit la 180 de grade o lasam 30 de minute.
Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca
Piinea chiar si dupa 2-3 zile e la fel de buna si nu devine sfarimicioasa.
Pofta buna !
è spettacolare complimenti!!!!un morso glielo darei volentieri :) buona serata
RăspundețiȘtergereCe frunmoasa, pufoasa!
RăspundețiȘtergereE tare frumoasa painica ta!
RăspundețiȘtergereCe buna ,ador painea facuta in casa!Pupici!
RăspundețiȘtergereImi era dor de o asemenea paine.Felicitari:x
RăspundețiȘtergeretare bine arat! mirosul de paine calda din casa face cat o 1000 de cuvinte :)
RăspundețiȘtergereGrazie mille, Tina ! Buona serata !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Maria Elena ! Problema e ca s-a terminat, mai repede decit credeam eu... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alexandrina !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Flory ! A venit frigul si profit sa incalzesc puternic bucataria si sa simt mirosuri imbietoare... Pupici !
RăspundețiȘtergereMaria si mie imi era dor, deja am pe lista de asteptare o alta piinita, sper sa fie la fel de buna ca asta.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Boscodina ! Mirosul de piine proaspata, nu se poate inlocui cu nimic... uite cum imi fac pofta singura...
RăspundețiȘtergerePainea de casa e cea mai buna! Mai ales calda:) Pupici!
RăspundețiȘtergereImi place tare mult painea facuta in casa! Nici nu se compara cu cea de la pravalie! Pupicei si o seara placuta!
RăspundețiȘtergereca painea de casa nu e nici una!
RăspundețiȘtergereWhat great bread!
RăspundețiȘtergereThe more I go through the pages of your blog, the more I love it! I added you to my favourites, come visit me!
Multumesc, Danutza ! Eu evit sa maninc piinita calda, dar rezist cu greu in fata parfumului... Pupici !
RăspundețiȘtergereAdevarat, Adela ... din cea de la pravalie ramine tot timpul o bucata, cea facuta in casa, dispare ca prin farmec... Pupici !
RăspundețiȘtergereAlinutzika si eu gindesc la fel, de aceea fac des piinita in casa...
RăspundețiȘtergereGrazie, Gemma Olivia ! Ho visto anche il tuo pane fatto con semi di papavero, di sicuro lo provero... Buona settimana !
RăspundețiȘtergereAs papa o feliuta pufoasa.Te pup!
RăspundețiȘtergereCe poate fi mai bun decat o paine facuta in casa?Imi place mult!!!
RăspundețiȘtergereO saptamana linistita!
Alynusa
hmmmm , deja ii simt mirosul !!!! ... ador painica facuta in casa ;)...
RăspundețiȘtergereDiaMar, te servesc cu placere, virtual bineinteles... Pupici !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Alynusa ! Iti doresc o saptamina minunata !
RăspundețiȘtergereMultumesc, Catkitchen ! Pupici !
RăspundețiȘtergerePainea facuta in casa este cea mai buna...
RăspundețiȘtergereZacusca e gata,imi trebuie o felie de paine calda. :)Arata tare atragatoaare .
RăspundețiȘtergereMultumesc, nene Haplea !
RăspundețiȘtergereParadis, atunci ma duc sa fac o piinita calda, calda si vin sa mincam impreuna cu zacusca...
RăspundețiȘtergereFoarte frumos ti-a crescut! Paine calda ce poate fi mai bun!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Kadia ! Fuse, fuse si ... se duse...
RăspundețiȘtergereDaniela, tare mult imi place cum arata painica asta! O sa fur si eu reteta. Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Boabe de cafea ! Noi sintem innebuniti dupa piinea facuta in casa, e mult mai gustoasa si bineinteles, sanatoasa.. Pupici !
RăspundețiȘtergere