Si aceasta reteta face parte din cele, disparute rapid si facute cam acum vreo opt zile.
Ingrediente:
- 300 g faina
- 50 g zahar
- 40 g unt la temperatura camerei
- un ou
- 13 g drojdie proaspata
- 100 ml lapte caldut
- o lingurita micuta de miere (eu am pus zahar)
- 5 g sare
- o jumatate fiola lamiie (sau coaja rasa de lamiie)
- pentru umplutura : cca 150 g ricotta
- un ou micut
- 60 g zahar
- un pliculet zahar vanilat
- coaja rasa de lamiie
- sau... nutella
Intr-un castronel punem 50 g faina, 50 ml lapte caldut, zaharul si drojdia, le amestecam bine cu o lingura si acoperim vasul timp de o ora. In masina de piine am pus restul de faina, oul, untul, esenta de lamiie, amestecul de drojdie din castronel, laptele si am framintat cca 10 minute, am adaugat si sarea, apoi am continuat framintatul. Acoperim vasul in care avem aluatul si-l lasam la dospit timp de o ora, o ora jumatate, pina vedem ca s-a dublat volumul aluatului.
Pentru umplutura, amestecam ricotta, oul, zaharul vanilat si coaja de lamiie, zaharul de preferat sa-l adaugam in momentul cind facem trandafirasii, altfel compozitia devine prea lichida. Sau... folosim nutella...
Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l impartim in bilute de cca 35 de g una.
Luam pe rind cite o biluta si cu sucitorul formam cercuri de cca 10 cm
(poza e de pe forumul cookaround, deci nu-mi apartine)
punem in mijloc o lingurita de umplutura (de preferat sa punem acum un pic de zahar peste ricotta, riscul e mai mic de a se forma lichidul in umplutura) si incepem sa formam petalele trandafirului. Luam o petale da, una nu, adica primele trei vor inchide intr-un cerc umplutura, apoi terminam cu celelalte trei petale.
In tava tapetata cu hirtie de copt, asezam trandafirasii distantiati intre ei (eu am obtinut 16 bucati), acoperim si lasam in loc caldut la dospit, timp de cel putin 30 de minute, cred ca le-am putea lasa si o ora, dar eu nu am avut timp la dispozitie. Preincalzim cuptorul la 170-180 de grade, ungem cu un ou zbatut cu o lingura de zahar - trandafirasii si-i bagam in cuptor pentru cca 15-20 de minute, depinde foarte mult de cuptorul din dotare.
Lasam la racit, presaram zahar pudra deasupra si... le servim.
Noi le-am servit la mic dejun, iar daca le doriti proaspete si fragede, le puteti reincalzi pentru citeva secunde in MO.
Pofta mare sa aveti !
Sursa retetei