marți, 28 ianuarie 2014

Pennette cu naut si kaiser/Pennette con ceci e pancetta affumicata


La ricetta in italiano si trova in basso

Daca jumatatea mea e italiana, iar copilul jumi-juma... m-am italianizat si eu, da... asta de vreo zece ani incoace.
Ati mincat vreodata paste cu naut ? Ca sa recunosc, eu pina m-am maritat, nici naut nu am mincat...
Reteta de astazi, contine:

  • 300 g pennette
  • doua polonice de naut
  • kaiser 
  • un catel de usturoi
  • trei linguri ulei EVO
  • sare
  • parmezan ras
Ingredientele sint cam ochiometric. Am avut naut pus la inmuiat cu o seara inainte, kaiserul (pancetta affumicata) nu lipseste niciodata din casa mea, asa ca am pus de-o mincare consistenta si sanatoasa, asta daca omitem kaiserul... 
In tigaia de prajit, am pus catelul de usturoi dezpielitat dar intreg impreuna cu uleiul si kaiserul taiat cuburele, iar cind cesta din urma s-a colorat frumos si a parfumat bucatarioara si mai frumos, eliminam usturoiul si adaugam doua polonice pline cu naut si apa in care au fiert si lasam pe foc pina se evapora apa, dar trebuie sa ramina un pic de sosulet.
Separat fierbem pastele al dente, le scurgem de apa si punem pastele in tigaia de prajit. Presaram mult parmezan ras, amestecam bine si servim pastele calde. 
Daca dorim, putem presara din nou parmezan ras, cind acestea sint in farfurie...
Pofta mare sa aveti !

Cu aceasta reteta particip la provocarea lunii ianuarie 2014 Dulce Romanie, gazduita in aceasta luna de Corina si al ei blog "Pofta vine gatind !"


PENNETTE CON CECI E PANCETTA AFFUMICATA

Come molti di voi sapete già, mio marito e italiano, la bambina italiano-rumena, e cosi via sono diventata anche io italiana, almeno in cucina. 
Oggi ho preparato per noi e condivido con voi, un bel piatto di pennette coi ceci e pancetta affumicata. Che profumo, che gusto...
Abbiamo bisogno per cucinarlo di:
  • 300 gr pennette
  • due mestoli di ceci
  • pancetta affumicata
  • un spiccio d'aglio
  • 3 cucchiai di olio EVO
  • sale
  • parmigiano grattugiato
Non ho misurato gli ingredienti, ho scritto cosa ho messo io. Avevo già messo in ammollo i ceci, perché preferisco questi secchi non quelli nella scatola, e come nel mio frigorifero non manca mai la pancetta affumicata, ho pensato di fare un bel piatto di mangiare, consistente e diciamo sano (si pensiamo che non che anche la pancetta)...
Nella padella rosoliamo un po l'aglio insieme alla pancetta affumicata tagliata a cubetti, poi quando la pancetta prende un bel colore, togliamo l'aglio, mettiamo due mestoli di ceci con l'acqua di cottura, e lasciamo sul fuoco finché remane nella padella soltanto un po sughetto. 
Nella pentola con l'acqua bollente e salata, mettiamo la pasta e quando e al dente, la scoliamo e  la mettiamo nella padella con i ceci e tanta parmigiana grattugata. Mescolare rapidamente, mettiamo nei piatti e si vogliamo possiamo mettere ancora un po di parmigiano grattugiato.
Portate in tavola e servite caldo... buonissimissimo...
Buon appetito !

marți, 21 ianuarie 2014

Pilaf de orez al cartoccio/Risotto al cartoccio


La ricetta in italiano si trova in basso

Nu mi-am imaginat niciodata, cit poate fi de bun pilaful de orez facut la cuptor. Ca sa iasa bun pilaful, trebuie facut doar cu orez basmati, alte calitati de orez nu sint bune, ies ca un fel de piure, nu ramine bobul frumos si putin al dente.
Ingrediente necesare, astea sint ochiometric... nu am masurat nimic:
  • orez basmati
  • fructe de mare
  • unt cit o nuca
  • doua linguri ulei EVO
  • un cubulet knorr (sau supa de legume facuta in casa)
  • o jumatate ceapa
  • patrunjel
  • parmezan 
  • sofran
  • piper
  • vin alb
Intr-un vas punem la topit untul si calim un picut ceapa, adaugam orezul (atentie, orezul nu trebuie spalat), invirtim bine ingredientele, stropim cu un sfert de pahar de vin, iar cind vinul s-a evaporat, adaugam cite un pic din supa de legume sau apa calda in care am dizolvat cubuletul de knorr (daca puneti supa de legume, gustati sa vedeti daca mai trebuie sare, la knorr nu va sfatuiesc sa puneti sare). Amestecam din cind in cind orezul, iar cind vedem ca supa s-a evaporat, adaugam alta. Nu lasam pe foc orezul cit e scris pe cutie ci mai putin cu vreo cinci minute. Orezul trebuie sa fie al dente, adaugam si praful de sofran dizolvat intr-un paharut cu un pic de supa, amestecam bine, adaugam o mina buna de patrunjel spalata si taiata marunt si piper negru macinat dupa gust. 
Fructele de mare le pregatim separat intr-o tigaie de prajit, conform instructiunilor de pe ambalaj. Le adaugam la sfirsit, amestecam bine cu pilaful de orez. Pe hirtie de copt, formam portiile de pilaf, fiecare portie va fi pusa separat, presaram deasupra o mina buna de parmezan ras (poate fi inlocuit cu cascaval), sigilam bine marginile hirtiei si in tava de la aragaz, bagam pilaful in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10 minute. 
Se serveste cald cind il scoatem din cuptor, in farfurii direct de pe hirtia de copt. 


RISOTTO AL CARTOCCIO

Non avrei mai immaginato, quanto e buono risotto al cartoccio, pero deve essere fato soltanto col riso basmati.

Non ho misurato nulla, ma scrivo gli ingredienti che ho usato:
  • riso basmati
  • frutti di mare
  • una noce di burro
  • due cucchiai di olio EVO
  • uno cubetto di Knorr (oppure zuppa di verdure fatta in casa )
  • mezza cipolla
  • prezzemolo
  • parmigiano
  • zafferano
  • pepe
  • vino bianco
In una vaso mettere il burro fuso e quando si e sciolto aggiungere la cipolla tagliata cubetti piccoli, poi mettere anche il riso, mescolate accuratamente per non attaccarsi alla pentola, mettiamo anche un quarto di bicchiere di vino, e quando il vino sarà evaporato, aggiungere un po 'di minestra vegetale o l'acqua calda dove abbiamo sciolto il cubetto di Knorr. Mescoliamo il riso di tanto in tanto, e mettiamo ancora un mestolo di brodo. Non lasciate il riso sul fuoco quanto e scritto sulla scatola , ma cinque minuti prima togliete la pentola,  il riso deve essere al dente. Aggiungete lo zafferano sciolto in un bicchiere con un po di brodo, mescolate bene, spolverizzate con del prezzemolo tritato e pepe nero macinato.
Separatamente in una padella prepariamo i frutti di mare, come indicato sulla confezione. Aggiungere anche questi allo risotto, mescolate bene, poi distribuite sulla carta da forno per ogni porzione. Cospargete con del parmigiano grattugiato, sigillate bene i bordi della carta e mettete nella teglia del forno, poi nel forno preriscaldato a 180 gradi per 10 minuti.
Portate in tavola caldo con la carta da forno.
Buon appetito !

luni, 13 ianuarie 2014

Tort cu ciocolata/Torta al cioccolato


La ricetta in italiano si trova in basso

Astazi jumatatea mea, aniverseaza ziua de nastere.

La multi ani, dragul nostru Tito ! 
Iti dorim multa sanatate, fericire, viata lunga si bucurii, 
alaturi de scumpele tale fete, Isabella si Daniela !

Ingrediente pentru un tort cu diametru de cca 18 cm:
Blat:
  • 3 oua
  • 75 g faina de griu
  • 90 g zahar
  • 15 g cacao
Crema:
  • 150 g ciocolata
  • 225 ml frisca
  • 100 g nuca macinata
  • 25 g unt
  • 25 ml lapte
  • 2 linguri cognac
  • esenta de rom
Glazura:
  • 75 g ciocolata
  • 25 g unt
  • 25 ml frisca 
Intii de toate facem blatul. Zbatem bine ouale impreuna cu zaharul, pina ce isi tripleaza volumul. Adaugam cite un pic din faina cernuta impreuna cu cacaoa, amestecind cu o lingura de lemn de jos in sus, pina se incorporeaza bine, apoi adaugam alta faina. Intr-o tava de tort, tapetata cu hirtie de copt, rasturnam compozitia si in cuptorul preincalzit la 160 de grade, lasam blatul cca 35-40 de minute. Facem un test cu scobitoarea. Inchidem aragazul, iar cu usa intredeschisa, lasam blatul in cuptor cca 15 minute, dupa care il scoatem si-l lasam sa se raceasca bine pe un gratar metalic. Eu am facut blatul cu o zi inainte. 
Pentru crema, topim ciocolata la bain marie, impreuna cu untul si laptele, amestecam usor, pina se incorporeaza bine ingredientele. Lasam ciocolata la racit, iar cind este rece, adaugam frisca mixata bine. Amestecam incet, pina se incorporeaza bine. Intr-un castronel, punem 3 linguri de crema care va servi pentru ornat, iar in restul cremei, adaugam nuca macinata, coniacul si esenta de rom si amestecam bine. Nu bagati crema in frigider /asa cum am facut eu), pentru ca se intareste si va fi greu de manevrat.
Taiem blatul in trei si insiropam fiecare disc de blat, eu le-am insiropat cu sirop natural de portocale, asta pentru ca eu sint innebunita dupa gustul dulce-acrut. Pe fiecare disc, punem un strat de crema, iar la sfirsit punem pe margini restul de crema ramasa.
Topim pe aburi ciocolata impreuna cu frisca si untul, amestecam bine pina se incorporeaza toate ingredientele si turnam glazura peste tort, aici fiecare se joaca dupa imaginatia proprie. Am decorat cu crema pusa deoparte (cele trei linguri) asta pe scari ca sa nu ma vada sarbatoritul, iar cum crema se intareste la rece, va sfatuiesc sa aduceti tortul intr-o camera calduroasa, asta cu vreo ora inainte de a-l taia.
Eu nu sint innebunita dupa tort cu ciocolata, dar pot spune ca in fata acestui tort nu am stiut sa rezist, iar sarbatoritul dupa doua felii de tort, a mai servit si pe la miezul noptii o felie...


TORTA AL CIOCCOLATO

Ingredienti per una torta con un diametro di 18 cm circa :

Per la pan di spania
  • 3 uova
  • 75 g di farina
  • 90 g di zucchero
  • 15 g cacao
Per la crema :
  • 150 g di cioccolato
  • 225 ml di panna liquida
  • 100 g di noci macinate
  • 25 g di burro
  • 25 ml di latte
  • 2 cucchiai di cognac
  • essenza di rum
Per coprire la torta :
  • 75 g di cioccolato
  • 25 g di burro
  • 25 ml di crema

Prima di tutto ho fatto la pan di spania. Con il robot dobbiamo sbattere le uova e zucchero per bene, fino quando il volume si triplica. Aggiungiamo poco alla volta la farina setacciata insieme al cacao e mescolate piano con un cucchiaio di legno dal basso verso l'alto, fino quando gli ingredienti ci sono incorporati bene, poi aggiungere di nuovo un po di farina. In una tortiera,  foderata con carta da forno, mettiamo il composto e nel forno preriscaldato a 160 gradi lasciamo la pan di spania per 35-40 minuti /fate la prova con uno stuzzicadenti) . Chiudiamo il fuoco e con la porta del forno socchiusa, lasciamo la torta dentro circa 15 minuti, poi lo togliamo dal forno e la lasciamo raffreddare bene.
Per la crema, in una ciotola sciogliamo il cioccolato a bagnomaria insieme al burro e al latte, mescoliamo delicatamente finché si forma la crema. Lasciamo il cioccolato a raffreddare e quando è freddo, aggiungiamo la panna montata. Mescoliamo delicatamente fino quando si sino incorporate bene gli ingredienti. In una ciotola mettiamo tre cucchiai di panna che serviranno per guarnire e nel resto della crema, aggiungiamo le noci macinate, il cognac e l'essenza di rum e mescoliamo bene. NON mettete la crema in frigorifero / come ho fatto io), perché indurisce troppo.
Tagliamo la pan di spania in tre e ogni disco l'ho bagnato con la spremuta d'arancia, poi ho messo un strato di crema e alla fine, con la crema avanzata ho spalmato i bordi della torta.
Per coprire la torta, ho fatto sciogliere il cioccolato con panna e burro a bagnomaria, poi ho versato la glassa sopra la torta, ho fatto dei ciuffetti con la crema lasciata da parte, poi ho decorato con delle piccole palline dolci.
Veramente buonissima questa torta e vi assicuro che non era troppo dolce, poi il festeggiato (mio marito) a mangiato due fette de torta, e ancora una verso mezza notte...


sursa

luni, 6 ianuarie 2014

Sarbatorile de Craciun si Anul Nou, in imagini

La multi ani si-un nou an cit mai bun !
Bine v-am regasit si in acest an. Sper ca ati petrecut bine sarbatorile de Craciun si cele de Anul Nou, ca nu ati mincat prea mult, ca dupa aia trebuie sa alergati...
Nu am facut prea mult nici in acest an, una pentru ca am fost din nou racita incepind cu ajunul Craciunului, iar in ajunul Anului Nou, a avut Isabella febra... Important e ca acum ne simtim bine...


Nu putea sa lipseasca luminarelele dulci de pe masa...


Aperitive pe baza de peste pentru ajun, vol-au-vent umplute cu crema de ton, facuta din peste ton la cutie, brinza philadelphia si ciupercute prajite in tigaie cu un pic de usturoi , sare si ulei. Toate ingredientele frulate , apoi am umplut vol-au-vent


Rulouri din somon afumat umplut cu philadelphia si salata




 Prinzul de Craciun
Aperitive





Supa cu tortellini, supa facuta dupa reteta de aici


Friptura de porc la cuptor + salata


Nu au lipsit nici biscuitii pentru mos Craciun


Steluta de Craciun


Nu au fost multe bucate, dar au fost prea multe pentru mica mea familie.

Iar in noaptea dintre ani, am servit:

Aperitive


Lasagna





linte + cotechino de la miezul noptii


Si am incheiat cu un tortulet si un pahar de sampanie